Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 13.11.2019 Miejsce: Katowice
Czas trwania: 6 h
Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu znakowania żywności, w tym również z zakresu znakowania suplementów diety.
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką związaną ze znakowaniem żywności, a szczególnie do producentów żywności, suplementów diety oraz firm projektujących etykiety.
1. Zakres rozporządzenia PEiR nr 1169/2011.
2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie: ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, aromaty, ilościowa zawartość składników, kategorie składników,
data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, ilość netto, dane producenta, instrukcja użycia, kraj lub miejsce pochodzenia.
3. Znakowanie wartością odżywczą (obligatoryjne i dobrowolne informacje).
4. Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący tolerancji zawartości składników odżywczych.
5. Znakowanie żywności nieopakowanej.
6. Oświadczenia żywieniowe, zdrowotne oraz deklaracje marketingowe.
7. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania, wynikające z Rozporządzenia MRiRW z dnia 23 grudnia 2014r. (z późn. zm.) w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
8. Warsztaty – wykorzystanie zdobytej wiedzy w weryfikacji przykładowych etykiet.
Szkolenie realizowane będzie w godzinach: 10.00 - 16.00
Zgłoszenia przyjmujemy do 30.10.2019 r.
Koszt szkolenia:
599 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 1 osoby z firmy.
549 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy.
Koszt obejmuje: wykłady, materiały szkoleniowe, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu oraz przerwy kawowe i obiad.
W razie pytań zachęcamy do kontaktu:
- telefonicznego: (48) 22 783 17 34
- mailowego: szkolenia@jars.pl
Zapytaj organizatora o szczegóły