Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności w praktyce - podstawy prawne i ich interpretacja, w tym zasady oznaczania wartości odżywczej

Data: 24.05.2019 Miejsce: Lublin
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu znakowania żywności, w tym również z zakresu znakowania suplementów diety.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką związaną ze znakowaniem żywności, a szczególnie do producentów żywności, suplementów diety oraz firm projektujących etykiety.

Program

1. Zakres rozporządzenia PEiR nr 1169/2011.

2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie: ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, aromaty, ilościowa zawartość składników, kategorie składników,  

    data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, ilość netto, dane producenta, instrukcja użycia, kraj lub miejsce pochodzenia.

3. Znakowanie wartością odżywczą (obligatoryjne i dobrowolne informacje).

4. Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący tolerancji zawartości składników odżywczych.

5. Znakowanie żywności nieopakowanej.

6. Oświadczenia żywieniowe, zdrowotne oraz deklaracje marketingowe.

7. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania, wynikające z Rozporządzenia MRiRW z dnia 23 grudnia 2014r. (z późn. zm.) w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

8. Warsztaty – wykorzystanie zdobytej wiedzy w weryfikacji przykładowych etykiet.

Szkolenie realizowane będzie w godzinach: 10.00 - 16.00

 

Warunki uczestnictwa

Zgłoszenia przyjmujemy do 16.05.2019 r.

Koszt szkolenia:

549 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 1 osoby z firmy.

499 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy.

Koszt obejmuje: wykłady, materiały szkoleniowe, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu oraz przerwy kawowe i obiad.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu:

- telefonicznego: (48) 22 783 17 34
- mailowego: szkolenia@jars.pl

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn