Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie żywności w praktyce - podstawy prawne i ich interpretacja, w tym znakowanie "nowej żywności"

Data: 18.06.2018 Miejsce: Olsztyn
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu znakowania żywności, w tym również z zakresu znakowania suplementów diety.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką związaną ze znakowaniem żywności, a szczególnie do producentów żywności, suplementów diety oraz firm projektujących etykiety.

Program

1. Zakres rozporządzenia PEiR nr 1169/2011.

2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie: ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, aromaty, ilościowa zawartość składników, kategorie składników,  

    data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, ilość netto, dane producenta, instrukcja użycia, kraj lub miejsce pochodzenia.

3. Znakowanie wartością odżywczą (obligatoryjne i dobrowolne informacje).

4. Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący tolerancji zawartości składników odżywczych.

5. Znakowanie żywności nieopakowanej.

6. Oświadczenia żywieniowe, zdrowotne oraz deklaracje marketingowe.

7. Znakowanie tzw. "nowej żywności".

8. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania, wynikające z Rozporządzenia MRiRW z dnia 23 grudnia 2014r. (z późn. zm.) w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

9. Warsztaty – wykorzystanie zdobytej wiedzy w weryfikacji przykładowych etykiet.

Szkolenie realizowane będzie w godzinach: 10.00 - 16.00

Warunki uczestnictwa

Zgłoszenia przyjmujemy do 08.06.2018 r. Formularze zgłoszeniowe dostępne są na stronie www.jars.pl  (link: http://jars.pl/oferta/uslugi-techniczne/szkolenia-konsultacje-weryfikacje/formularz-zapisu-na-szkolenia ).

Koszt szkolenia:

449 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 1 osoby z firmy.

399 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy.

Koszt obejmuje: wykłady, materiały szkoleniowe, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu oraz przerwy kawowe i obiad.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu:

- telefonicznego: (48) 22 783 17 34
- mailowego: szkolenia@jars.pl

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn