Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 30.11.2022 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 4 h
Przedmiotem szkolenia jest omówienie ram prawnych mających zastosowanie do wykorzystania konopi w żywności. W szkoleniu przedstawiane zostaną praktyczne problemy, z jakimi borykają się przedsiębiorcy, z uwzględnieniem przypadków rozstrzyganych przez organy urzędowej kontroli żywności i sądy administracyjne. Problemy te dotyczą kwalifikacji prawnej produktów, wielorakich aspektów związanych z postępowaniem przed Głównym Inspektorem Sanitarnym oraz znakowaniem i reklamą tej kategorii żywności.
Poruszane zostanie także zagadnienie tzw. „novel food” i kontrowersyjny temat obecności w produktach substancji THC. W szkoleniu dodatkowo pojawią się informacje o bieżących zmianach legislacyjnych dotykających bezpośrednio rynek konopny, a także ogólne wskazówki dotyczące wprowadzania produktów na rynek innych krajów UE i poza wspólnotę.
Szkolenie skierowane jest szczególnie do przedsiębiorców wprowadzających na rynek żywność konopną.
1. Konopie siewne w żywności
- przepisy dotyczące przeciwdziałania narkomanii i nowe limity THC w surowcu
- novel food (Katalog Komisji UE) i status produktów z konopi siewnych oraz CBD vs. najnowsze orzecznictwo
- problematyka obecności THC w świetle stanowiska Głównego Inspektora Farmaceutycznego i prac nad zmianą rozporządzenia nr 1881/2006
- CBD jako „narkotyk” – wyrok ws. Kanavape
- status wniosków autoryzacyjnych novel food przed Komisją UE
- ekstrakt, wyciąg i aromat konopny – dopuszczalność stosowania
2. Kwalifikacja produktu
- żywność wzbogacana / suplement diety / produkt leczniczy – borderline products: prawidłowa kwalifikacja produktu spożywczego kluczem do sukcesu
3. Znakowanie, prezentacja i reklama
- informacje obowiązkowe,
- wynikające z ogólnych przepisów dotyczących znakowania żywności, w tym: nazwa, wykaz i ilości składników, wartość odżywcza, - deklaracja pochodzenia, ilość netto
- wynikające z przepisów sektorowych: uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety, rozporządzenie w sprawie składu i znakowania suplementów diety, regulacje novel food
- informacje dobrowolne
- granica między dozwolonym oświadczeniem zdrowotnym a niedozwolonym oświadczeniem medycznym
- sposoby promocji suplementów przez Internet (strony www, artykuły sponsorowane itd.)
- wykorzystanie grafik na opakowaniu i ich uzasadnienie
- zasady przekazywania informacji lekarzom i farmaceutom
- Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów Diety, porozumienie nadawców telewizyjnych w sprawie rozpowszechniania reklam suplementów diety
- deklarowanie informacji o składniku konopnym w zakresie informacji obowiązkowych i dobrowolnych
- dozwolone prawem konopne „chwyty marketingowe”
4. Wprowadzanie produktów spożywczych, w tym suplementów diety, na rynek
- wymogi podstawowe: Inspekcja Sanitarna i Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych
- forma i zasady powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego
- nowa wersja Elektronicznego Systemu Powiadamiania i praktyczne uwagi dotyczące jego funkcjonalności a odwołanie do odrębnego szkolenia
- postępowanie wyjaśniające
5. Wprowadzenie produktów na inne rynki
- ogólne zasady wprowadzania żywności z konopiami na inne rynki UE i poza UE (np. w Niemczech i UK)
6. Potencjalne sankcje
- sankcje karne
- sankcje wykroczeniowe
- sankcje administracyjne
- wizerunkowe
Więcej informacji oraz zapisy na stronie: https://food-law.pl/szkolenie/zywnosc-konopna-jak-tworzyc-zgodnie-z-prawem/
Zapytaj organizatora o szczegóły