Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 22.10.2020 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Zagadnienie pozostałości pestycydów jest jednym z najbardziej problematycznych zagadnień w zakresie produkcji i handlu żywnością. Praktyczne stosowanie rozporządzenia nr 396/2005 bez obszernej znajomości praktyki i metodyk obciążone jest dużym ryzykiem błędu, który w konsekwencji może doprowadzić do wycofania produktu z rynku i narażenia producenta na konsekwencje administracyjne i karne.
Na szkoleniu zostaną omówione szczegółowo zagadnienia pozostałości pestycydów w aspekcie bezpieczeństwa żywności, dotyczące obowiązującej terminologii, pestycydów w ochronie roślin, rozporządzenia nr 396/2005, pestycydowej bazy danych oraz praktycznych aspektów interpretacji wyników badania pozostałości pestycydów w żywności. Oddzielna część szkolenia będzie poświęcona ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności. Zostaną zaprezentowane poszczególne etapy oceny ryzyka, metodyka wyznaczania toksykologicznych wartości odniesienia oraz szacowanie narażenia ostrego i przewlekłego. Dopełnieniem poprzedniej części będzie skoncentrowanie się na analizie ryzyka w zakresie pozostałości pestycydów. Słuchacze na praktycznych przykładach będą mogli się m.in. zapoznać z porównywaniem wyników analizy chemicznej oraz oceny ryzyka, a także z szeregiem istotnych zagadnień w tym zakresie (np. równanie IESTI, model EFSA PRIMo). Szkolenie jest przeznaczone dla producentów żywności i laboratoriów analizy żywności.
Szkolenie jest przeznaczone dla producentów żywności i laboratoriów analizy żywności.
1. Pozostałości pestycydów w aspekcie bezpieczeństwa żywności:
Podstawowe definicje, informacje ogólne
Pestycydy w ochronie roślin. Ocena bezpieczeństwa stosowania pestycydów na etapie ich rejestracji a bezpieczeństwo żywności zawierającej pozostałości pestycydów
Omówienie Rozporządzenia (WE) nr 396/2005
Pestycydowa baza danych UE
Interpretacja wyników badania pozostałości pestycydów (definicja pozostałości dla celów monitoringu i urzędowej kontroli, odniesienie wyniku do wartości NDP, współczynniki przetworzenia)
Pozostałości pestycydów w żywności – skala zjawiska – wyniki monitoringu UE
2. Ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności:
Ocena ryzyka jako element analizy ryzyka
Omówienie podstawowych pojęć: ryzyko, zagrożenie i narażenie oraz wyjaśnienie związku między nimi
Etapy oceny ryzyka: identyfikacja zagrożenia, charakterystyka zagrożenia, szacowanie narażenia, charakterystyka ryzyka
Metodyka wyznaczania toksykologicznych wartości odniesienia (efekt krytyczny, NOAEL/LOAEL, dawka wyznaczająca, współczynnik niepewności, ADI, TDI, ARfD)
Szacowanie narażenia ostrego (krótkoterminowego) i przewlekłego (długoterminowego). Modele deterministyczny i probabilistyczny.
3. Ocena ryzyka w przypadku pozostałości pestycydów w żywności:
Wynik analizy chemicznej vs. wynik oceny ryzyka
Równanie IESTI, pojęcie „dużej porcji”, współczynnik zmienności, definicje pozostałości dla celów oceny ryzyka, model EFSA PRIMo
Przykłady
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora podpisanego formularza zgłoszeniowego oraz dokonanie przedpłaty. Formularz dostępny jest na stronie: https://www.food-law.pl/files/szkolenie_zgloszenie.pdf
Więcej informacji o szkoleniu na stronie: https://www.food-law.pl/szkolenia/pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-aspekty-praktyczne-dla-producentow-zywnosci-i-laboratoriow-analityki-zywnosci
Zapytaj organizatora o szczegóły