Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pozostałości pestycydów w żywności – aspekty praktyczne dla producentów żywności i laboratoriów analityki żywności

Data: 22.10.2020 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Zagadnienie pozostałości pestycydów jest jednym z najbardziej problematycznych zagadnień w zakresie produkcji i handlu żywnością. Praktyczne stosowanie rozporządzenia nr 396/2005 bez obszernej znajomości praktyki i metodyk obciążone jest dużym ryzykiem błędu, który w konsekwencji może doprowadzić do wycofania produktu z rynku i narażenia producenta na konsekwencje administracyjne i karne.

Na szkoleniu zostaną omówione szczegółowo zagadnienia pozostałości pestycydów w aspekcie bezpieczeństwa żywności, dotyczące obowiązującej terminologii, pestycydów w ochronie roślin, rozporządzenia nr 396/2005, pestycydowej bazy danych oraz praktycznych aspektów interpretacji wyników badania pozostałości pestycydów w żywności. Oddzielna część szkolenia będzie poświęcona ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności. Zostaną zaprezentowane poszczególne etapy oceny ryzyka, metodyka wyznaczania toksykologicznych wartości odniesienia oraz szacowanie narażenia ostrego i przewlekłego. Dopełnieniem poprzedniej części będzie skoncentrowanie się na analizie ryzyka w zakresie pozostałości pestycydów. Słuchacze na praktycznych przykładach będą mogli się m.in. zapoznać z porównywaniem wyników analizy chemicznej oraz oceny ryzyka, a także z szeregiem istotnych zagadnień w tym zakresie (np. równanie IESTI, model EFSA PRIMo). Szkolenie jest przeznaczone dla producentów żywności i laboratoriów analizy żywności.

 

Szkolenie skierowane do

Szkolenie jest przeznaczone dla producentów żywności i laboratoriów analizy żywności.

Program

1. Pozostałości pestycydów w aspekcie bezpieczeństwa żywności:
Podstawowe definicje, informacje ogólne
Pestycydy w ochronie roślin. Ocena bezpieczeństwa stosowania pestycydów na etapie ich rejestracji a bezpieczeństwo żywności zawierającej pozostałości pestycydów
Omówienie Rozporządzenia (WE) nr 396/2005
Pestycydowa baza danych UE
Interpretacja wyników badania pozostałości pestycydów (definicja pozostałości dla celów monitoringu i urzędowej kontroli, odniesienie wyniku do wartości NDP, współczynniki przetworzenia)
Pozostałości pestycydów w żywności – skala zjawiska – wyniki monitoringu UE

2. Ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności:
Ocena ryzyka jako element analizy ryzyka
Omówienie podstawowych pojęć: ryzyko, zagrożenie i narażenie oraz wyjaśnienie związku między nimi
Etapy oceny ryzyka: identyfikacja zagrożenia, charakterystyka zagrożenia, szacowanie narażenia, charakterystyka ryzyka
Metodyka wyznaczania toksykologicznych wartości odniesienia (efekt krytyczny, NOAEL/LOAEL, dawka wyznaczająca, współczynnik niepewności, ADI, TDI, ARfD)
Szacowanie narażenia ostrego (krótkoterminowego) i przewlekłego (długoterminowego). Modele deterministyczny i probabilistyczny.

3. Ocena ryzyka w przypadku pozostałości pestycydów w żywności:
Wynik analizy chemicznej vs. wynik oceny ryzyka
Równanie IESTI, pojęcie „dużej porcji”, współczynnik zmienności, definicje pozostałości dla celów oceny ryzyka, model EFSA PRIMo
Przykłady

 

 

Warunki uczestnictwa

Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora podpisanego formularza zgłoszeniowego oraz dokonanie przedpłaty. Formularz dostępny jest na stronie: https://www.food-law.pl/files/szkolenie_zgloszenie.pdf 

Więcej informacji o szkoleniu na stronie: https://www.food-law.pl/szkolenia/pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-aspekty-praktyczne-dla-producentow-zywnosci-i-laboratoriow-analityki-zywnosci 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.