Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FoodFakty +

  • 12.02.2019

    Jak słodziki wpływają na mikrobiotę?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Niskokaloryczne substancje słodzące coraz częściej spotykane są w wielu produktach, a ich spożycie i produkcja co roku wzrasta. Dane wskazują na to, że sama konsumpcja napojów zawierających słodziki wzrosła z 21,1% w latach 2003-2004 do 24,9% w 2009-2010 i trend ten się utrzymuje, badania NHANES wskazują, że około 25% dzieci i ponad 41% dorosłych deklaruje spożycie niskokalorycznych substancji słodzących.

    Więcej
  • 08.02.2019

    Instytut Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywności od semestru letniego roku akademickiego 2018/2019 uruchamia studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i Jakość Żywności

    Opublikowane przez: Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie

    Studia podyplomowe na kierunku BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI prowadzone będą na Wydziale Matematyczno-Przyrodniczym Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie. Są one skierowane do osób, które posiadają wyższe wykształcenie i są zatrudnione w jednostkach związanych z produkcją, dystrybucją i kontrolą żywności oraz dla osób z wyższym wykształceniem kierunkowym, które chcą podnieść swoje kompetencje...

    Więcej
  • 21.01.2019

    Nutraceutyki - moda czy potrzeba

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów.

    Więcej
  • 10.12.2018

    Nowe doniesienia dotyczące szkodliwości alkoholu

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Spożycie alkoholu jest bezsprzecznie jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko śmierci i wielu chorób, ale wciąż potrzebujemy badań, które mogłyby dokładnie określić to ryzyko. Szczególnie, jeśli chodzi o umiarkowane czy bardzo niskie spożycie, ponieważ w przeszłości pojawiały się kontrowersyjne doniesienia mówiące, że takie dawki alkoholu mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

    Więcej
  • 27.11.2018

    10. Kongres Świata Przemysłu Farmaceutycznego - podsumowanie

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 13-15 listopada odbyła się jubileuszowa, dziesiąta edycja Kongresu Świata Przemysłu Farmaceutycznego. Już po raz drugi Krajowa Rada Suplementów i Odżywek objęła swoim patronatem to wydarzenie.

    Więcej
  • 15.11.2018

    Mały gest, wielka radość – spełniamy marzenia dzieci z domów dziecka z całej Polski

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Święta Bożego Narodzenia to najbardziej rodzinny czas w roku – pełen bliskości i radosnych spotkań. Najbardziej czekają na nie najmłodsi, którzy z niecierpliwością wypatrują Świętego Mikołaja. Jednak, są wśród nas też dzieci, które – mimo, że także mają marzenia, nie zawsze spodziewają się prezentów pod choinką...

    Więcej
  • 01.10.2018

    Dzień w Ipsos dla studentów i absolwentów

    Opublikowane przez: Ipsos

    Firma IPSOS zaprasza studentów oraz absolwentów do udziału w wydarzeniu „Pociąg do badań”, podczas którego będą oni mogli zobaczyć jak wygląda praca w agencji badawczej.

    Więcej
  • 04.06.2018

    Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Każdy z nas nieraz słyszał o właściwościach prozdrowotnych zielonej herbaty, ale czy tak naprawdę warto ją pić i czy jej spożycie może przynieść odczuwalne dla nas korzyści? W zależności od procesu technologicznego otrzymuje się trzy główne rodzaje herbat...

    Więcej
  • 29.05.2018

    Złoty Ryż niewykorzystaną szansą na walkę z niedoborem witaminy A?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech

    Złoty Ryż to odmiana ryżu siewnego wzbogacona o β-karoten. Mimo jego korzystynych właściwości prozdrowotnych, nie jest uprawiany na szeroką skalę. Co wstrzymuje świat przed jego uprawą?

    Więcej
  • 25.05.2018

    Pseudozboża – czyli stary „superfood”?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Od wielu lat zboża stanowiły podstawę diety człowieka i do dziś niewiele się zmieniło. Jedne odchodzą w niepamięć, inne znów wracają po wielu latach na nasze stoły. Zboża są roślinami uprawnymi należącymi do rodziny traw. Wykorzystywane są do produkcji mąki, płatków, otrąb, a co za tym idzie ciast, pieczywa, czy makaronów...

    Więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn