Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FoodFakty +

  • 22.05.2019

    Zmotoryzowane pigułki kluczem do suplementacji jelitowej

    Opublikowane przez: Międzywydziałowe Koło Naukowe Nanobiotechnologii

    Jelita kojarzą się głownie z trawieniem i wchłanianiem wartościowych substancji z pożywienia. Poza tym pełnią również bardzo ważną rolę w budowaniu odporności naszego ciała. Błona śluzowa w układzie pokarmowym jest narażona na ciągły kontakt z patogenami, które przenikają do wnętrza organizmu wraz ze spożytą żywnością. Działanie obronne jest możliwe dzięki tkance limfatycznej w obrębie jelit, która jest częścią układu odpornościowego organizmu.

    Więcej
  • 16.05.2019

    Kuchnia molekularna, czyli perły technologii na talerzu

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Całkowite przeciwieństwo kuchni tradycyjnej coraz częściej wdziera się do restauracji jako sposób na przyciągnięcie klientów czymś nowym i zaskakującym. Mowa tu o kuchni molekularnej, której dzieła mają na celu ukazanie odmiennej tekstury i formy potraw, ale i wytworzenie nietypowych, zintensyfikowanych doznań smakowych i zapachowych, często kontrastowych.

    Więcej
  • 09.05.2019

    Konopie siewne w prewencji nadciśnienia

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Prawidłowe ciśnienie krwi dorosłego człowieka definiuje się jako skurczowe ciśnienie krwi 120 mm Hg i rozkurczowe ciśnienie krwi 80 mm Hg. Z kolei nadciśnienie jest definiowane jako skurczowe ciśnienie krwi równe lub powyżej 140 mm Hg i / lub rozkurczowej krwi ciśnienie równe lub powyżej 90 mm Hg...

    Więcej
  • 29.03.2019

    Niezwykłe hodowle niezwykłego owocu - intrygujące modyfikacje pomidora

    Opublikowane przez: STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE ORGCHEM

    Pomidor od wieków jest jednym z najchętniej konsumowanych oraz przetwarzanych przez przemysł warzyw. Jednym z głównych związków bioaktywnych występujących w pomidorach jest likopen, który oprócz nadawania barwy odznacza się m.in. właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi i przeciwzakrzepowymi. Postępy w nauce oraz rosnące potrzeby rynku zmuszają przedsiębiorców oraz naukowców do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. Niekiedy bardzo zaskakujących.

    Więcej
  • 19.03.2019

    Co Escherichia coli ma wspólnego z diabetykami?

    Opublikowane przez: Międzywydziałowe Koło Naukowe Nanobiotechnologii

    Escherichia coli to Gram- ujemna bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Nazywana jest pałeczką okrężnicy, ze względu na kształt komórek obserwowanych pod mikroskopem oraz naturalne miejsce występowania. Ponad 40 lat temu naukowcy znaleźli zastosowanie tej bakterii w inżynierii genetycznej- służy jako narzędzie do produkcji ludzkiej insuliny.

    Więcej
  • 11.03.2019

    Międzynarodowa Konferencja Naukowa Żywienie bez Granic

    Opublikowane przez: SKN Żywienia Klinicznego

    SKN Żywienia Klinicznego WUM oraz SKN Dietetyków WUM mają zaszczyt zaprosić wszystkich studentów, pracowników ochrony zdrowia oraz osoby zainteresowane tematyką żywienia zarówno w zdrowiu jak i chorobie naMiędzynarodową Konferencję Naukową Żywienie bez Granic objętą honorowym patronatem JM Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia.

    Więcej
  • 05.03.2019

    Napoje energetyzujące - odpowiednie dla wszystkich?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Żywieniowców SGGW

    W ostatnich 5 latach Litwa i Łotwa wprowadziły zakaz sprzedaży napojów energetyzujących dla osób poniżej 18 lat. Wraz z rozpoczęciem 2018 roku napływały kolejne wiadomości ze świata dotyczące ograniczeń w sprzedaży napojów energetyzujących. Zakazem zostały objęte produkty zawierające w swoim składzie powyżej 150 mg kofeiny w 1 litrze napoju dla dzieci poniżej 16 roku życia.

    Więcej
  • 26.02.2019

    PRACODAWCA MARZEŃ! X EDYCJA TARGÓW PRACY SGGW

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    "Pracodawca Marzeń Edycja X" jest kontynuacją organizowanych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego od 2010 roku Targów Pracy, na których studenci mają okazję do zapoznania się z wiodącymi pracodawcami na rynku, procesami rekrutacji oraz ścieżką ich przyszłej kariery zawodowej.

    Więcej
  • 19.02.2019

    Złe geny to nie wyrok

    Opublikowane przez: SKN Medycyny Stylu Życia WUM

    Słyszeliście kiedyś stwierdzenia „mam złe geny, i tak będę gruba”, „mama otyła, babcia otyła, to i mnie to spotkało”? A może zdarzyło Wam się złapać na takiej wymówce samych siebie? Czy predyspozycje genetyczne wygrywają z naszymi codziennymi wyborami? 

    Więcej
  • 12.02.2019

    Jak słodziki wpływają na mikrobiotę?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Niskokaloryczne substancje słodzące coraz częściej spotykane są w wielu produktach, a ich spożycie i produkcja co roku wzrasta. Dane wskazują na to, że sama konsumpcja napojów zawierających słodziki wzrosła z 21,1% w latach 2003-2004 do 24,9% w 2009-2010 i trend ten się utrzymuje, badania NHANES wskazują, że około 25% dzieci i ponad 41% dorosłych deklaruje spożycie niskokalorycznych substancji słodzących.

    Więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn