Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

FoodFakty +

  • 21.05.2018

    Błonnik pokarmowy - zalety i zalecenia

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Zapewne wiele razy słyszeliście o zaletach diety bogatej w błonnik pokarmowy oraz ze stwierdzeniem, że im więcej błonnika w naszej diecie tym lepiej. A czy wiecie dlaczego tak jest? Na początku...

    Więcej
  • 18.05.2018

    Latem zamrażamy, a zimą i wiosną spożywamy. Jak poprawnie rozmrażać truskawki?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Truskawka - należąca do rodzaju Fragaria, jest jednym z najmłodszych gatunków roślin sadowniczych. Dzięki takim właściwościom, jak specyficzny smak i aromat oraz wysoka wartość odżywcza i dietetyczna...

    Więcej
  • 15.05.2018

    Wiedza rodziców na temat żywienia niemowląt

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Prawidłowe żywienie we wczesnym okresie życia ma ogromny wpływ na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Ponadto może wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, alergie i nowotwory...

    Więcej
  • 11.05.2018

    Soylent – innowacyjny suplement diety jako alternatywa dla żywności tradycyjnej

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Konsument XXI wieku poszukuje na rynku spożywczym produktów o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Wielu konsumentów wybiera diety, które wymagają przestrzegania restrykcyjnych zasad. Naukowcy oraz specjaliści od spraw żywienia poszukują produktów, które umożliwiają przygotowanie posiłków przy niewielkim nakładzie pracy oraz pieniędzy...

    Więcej
  • 10.05.2018

    KRSiO patronem targów Vitafoods 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 15-17 maja w Genewie odbędą się największe targi dla branży suplementów diety - Vitafoods Europe 2018. Krajowa Rada Suplementów i Odżywek objęła patronatem to globalne wydarzenie...

    Więcej
  • 07.05.2018

    Interakcje pomiędzy składnikami odżywczymi

    Opublikowane przez: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

    Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. składniki odżywcze to białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne...

    Więcej
  • 07.05.2018

    Korzyści zdrowotne dodatku nasion chia do produktów żywnościowych

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Nasiona chia są znane w Ameryce Południowej od tysięcy lat. Już Aztekowie i Majowie traktowali je jako ważne składniki swojej diety. Mimo, że są one obecne na rynku polskim stosunkowo krótko, cieszą się dużą popularnością wśród entuzjastów zdrowego żywienia. Stały się właściwie nieodłącznym atrybutem wielu dietetyków, trenerów personalnych i blogerów starających się promować zdrowy tryb życia. Czy słusznie?

    Więcej
  • 02.05.2018

    Międzynarodowego Seminarium otwarte dla każdego

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    IAAS Poland srdecznie zaprasza na serię wykładów otwartych, które odbędą się podczas Międzynarodowego Seminarium pt. "The Sustainable Development".

    Więcej
  • 27.04.2018

    Kreatyna - jej działanie i bezpieczeństwo

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Kreatyna (inaczej kwas β-metyloguanidynooctowy) jest to związek organiczny odkryty w 1832 r. przez Michela Eugène’a Chevreula przy badaniach nad mięśniami. Pod wpływem kinazy kreatynowej ulega fosforylacji tworząc fosfokreatynę – wysokoenergetyczny związek wykorzystywany do magazynowania i uwalniania energii niezbędnej do wielu reakcji chemicznych...

    Więcej
  • 23.04.2018

    Kwas fitynowy - dostępne dla wszystkich dobro czy też związek kryjący w sobie zło?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Kwas fitynowy ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Wiele osób unika spożywania produktów zawierających ten związek lub poddaje je przed spożyciem obróbce kulinarnej w celu redukcji lub ograniczenia jego ilości. Czy takie działanie jest słuszne?

    Więcej

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn