Planowane zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zmiany mają dotyczyć m.in. procedury powiadamiania GIS, wysokości kar pieniężnych oraz formy załatwiania niektórych spraw związanych np. z pierwszym wprowadzeniem do obrotu
Zmiany mają dotyczyć m.in. procedury powiadamiania GIS, wysokości kar pieniężnych oraz formy załatwiania niektórych spraw związanych np. z pierwszym wprowadzeniem do obrotu
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował szczegółowe informacje w zakresie prawidłowego rozumienia wyroku TSUE C -386/23 Novel Nutriology - oświadczenia zdrowotne dla składników botanicznych
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025" z 24.06.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń RASFF w 2024 roku objęła materiały do kontaktu z żywnością. Ponadto przedstawiliśmy wykorzystanie i możliwości Strefy Managera w pracy managerów branży spożywczej.
W maju opublikowano wykaz krajów o niskim lub wysokim ryzyku w związku z wdrożeniem EUDR, skorygowano wykaz dodatków do żywności oraz zaktualizowano wykaz laboratoriów urzędowych i krajowych laboratoriów referencyjnych w rolnictwie ekologicznym
20 czerwca 2025 r. Komisja Europejska ogłosiła, że zamierza wycofać wniosek legislacyjny dotyczący tzw. „zielonych oświadczeń” (green claims).
Świat żywności przyszłości dynamicznie się rozwija, a ostatnie decyzje regulatorów w USA i Australii otwierają nowy rozdział dla sektora mięsa hodowlanego i produktów fermentowanych.
Projektowane przepisy dotyczą m.in. określenia właściwych organów i ich uprawnień oraz uregulowania przeprowadzania kontroli w zakresie przestrzegania przepisów rozporządzenia EUDR
Polska od lat jest jednym z czołowych producentów miodu w Europie, a jego eksport odgrywa istotną rolę w handlu międzynarodowym. Wielka Brytania, znana ze swojego zamiłowania do wysokiej jakości produktów spożywczych, staje się coraz ważniejszym rynkiem dla polskiego miodu.
Warunkiem możliwości zastosowania takiego oznakowania w przypadku suplementów diety jest m.in. forma tabletki, która posiada odpowiednią podziałkę, umożliwiającą jej równe dzielenie
Nadchloran jest zanieczyszczeniem, które może występować w żywności zarówno ze źródeł naturalnych jak i przedostawać się do łańcucha pokarmowego poprzez nawozy i działalność przemysłową
Zmiana polega m.in. na dodaniu nowego dodatku tj. glikozydów stewiolowych z fermentacji oraz usunięciu zezwolenia na stosowanie soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466) w niektórych kategoriach żywności oraz usunięciu jej z wykazu dodatków do żywności w składnikach odżywczych, a także zmian specyfikacji niektórych dodatków do żywności.
Przedmiotem rozważań w sprawie C‑315/24 była kwestia, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w przypadku żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Wykaz krajów niskiego i wysokiego ryzyka opiera się na przepisach w zakresie oceny poszczególnych krajów w związku z rozporządzeniem 2023/1115 dotyczącym wylesiania i degradacji lasów
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2025" z 16.05.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń z 2024 r. objęła zafałszowania żywności.
Kwietniowe nowelizacje dotyczyły przede wszystkim dodatków do żywności i ich specyfikacji
Wśród kwietniowych nowelizacji, w prawodawstwie krajowym pojawiły się liczne rozporządzenia dotyczące zwalczania różnych chorób takich jak np. wścieklizna
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków na początku maja br. potwierdziła zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
Dnia 30 kwietnia 2025 r. Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w sprawie C-386/23 (Novel Nutriology). Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety, oferowanego do sprzedaży przez przedsiębiorstwo Novel Nutriology.