Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prawo Żywnościowe

  • 17.09.2021

    Pełna wersja w Strefie Managera

    Reklama napojów alkoholowych - Abstrakt artykułu

    Z uwagi na to, że reklama napojów alkoholowych podlega bardzo wielu szczegółowym ograniczeniom i zakazom zapewnienie zgodności z prawem konkretnej kampanii reklamowej jest niejednokrotnie wyzwaniem dla przedsiębiorców. 

  • 16.09.2021

    CBD (kannabidiol) jako składnik produktów spożywczych. Analiza prawna

    Produkty żywnościowe zawierające dodatek kannabidiolu to na naszym rodzimym rynku wciąż jeszcze novum, więc kwestie prawne nadal pozostawiają wiele wątpliwości zarówno dla producentów, jak i organów zajmujących się kontrolą żywności. Jednak za granicą możemy obserwować całą gamę wyrobów spożywczych wzbogaconych o, tak popularne ostatnio, CBD, które w przeciwieństwie do THC nie jest w stanie spowodować zatrucia organizmu.

  • 15.09.2021

    Szczególne środki ws. afrykańskiego pomoru świń /ASF/ w Polsce

    Afrykański pomór świń na terenie Polski rozprzestrzenia się cały czas. Z tego względu polski ustawodawca zdecydował się na ustanowienie środków zmierzających do ograniczenia roznoszenia choroby.

     

  • 15.09.2021

    Zmiana rozporządzenia nr 853/2004

    Rozporządzenie nr 853/2004 ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Jego ostatnia zmiana dotyczy m.in. zezwolenia na zamrażanie mięsa w sprzedaży detalicznej (dystrybucja darowizn żywności), a także wymagań dla produktów rybołówstwa przeznaczonych do produkcji konserw i skwarek przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

  • 15.09.2021

    Komentarz do zmian w prawie - sierpień 2021

    Sierpień 2021, pomimo tego, że był miesiącem wakacyjnym, przyniósł aż 117 nowelizacji prawa żywnościowego. 

  • 09.09.2021

    Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące higieny produktów pochodzenia zwierzęcego

    W opublikowanym 20 sierpnia br. Rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2021/1374 zaakceptowano zmiany dotyczące higieny żywności w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego. Zaktualizowane przepisy obejmują m.in. mięso kopytnych, mięso zwierząt łownych i zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, żywe małże i inne produkty rybołówstwa.

  • 03.09.2021

    Nowelizacja przepisów dot. higieny żywności pochodzenia zwierzęcego

    Zmieniono załącznik III rozporządzenia nr 853/2004, który określa wymogi szczególne dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. Nowe przepisy dotyczą m.in. produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa dzikich ssaków parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych, możliwości uboju niektórych domowych zwierząt jednokopytnych w gospodarstwie pochodzenia oraz możliwości zatwierdzenia rzeźni polowych. 

     

  • 31.08.2021

    UE dopuściła białko zwierzęce pochodzące z owadów hodowlanych w paszach dla drobiu i świń

    Zgodnie z zaproponowanymi przez KE zmianami będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

  • 30.08.2021

    Czy produkty „vegan friendly” są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy?

    W dobie dynamicznego zwrotu ku produktom roślinnym, a co za tym idzie ich intensywnej promocji w mediach, pojawia się pytanie w jaki sposób konsumenci odbierają kierowane do nich treści marketingowe. Jest to o tyle istotne, że niektóre informacje mogą mieć wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo wrażliwych grup odbiorców.

  • 27.08.2021

    Ważny wyrok NSA - określenie "samogon"

    Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie wydał kontrowersyjne orzeczenie dotyczące możliwości użycia określenia „samogon”. 

  • 27.08.2021

    Pełna wersja w Strefie Managera

    Znaczenie umowy kontraktowej w produkcji żywności - Abstrakt artykułu

    Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.

  • 23.08.2021

    UE zatwierdza stewię (Reb M) produkowaną w procesie konwersji enzymatycznej

    Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie enzymatycznie przekształconej cząsteczki stewii Reb M do użytku w UE. Wg badań trend „bez dodatku cukru” rośnie w Europie. W Polsce deklaracje „bez dodatku cukru” podwoiły się od 2016 r., osiągając 9% wprowadzonych produktów na rynek żywności i napojów w 2021 r.

  • 20.08.2021

    Komentarz do zmian w prawie - lipiec 2021

    Lipiec 2021 przyniósł 60 nowelizacji prawa żywnościowego. Co uległo zmianie? Przeczytaj tekst lub posłuchaj podcastu - teraz także w formie podcast’ów!

  • 20.08.2021

    Woda składnikiem podstawowym

    W ubiegłym roku, w związku z opublikowaniem przez Komisję Europejską zawiadomienia w sprawie stosowania przepisu o pochodzeniu żywności, wielu przedsiębiorców podjęło się dostosowania oznakowań swoich produktów do nowych wytycznych. Szybko okazało się jednak, że w dalszym ciągu powstaje na tym tle wiele niejasności.  

  • 19.08.2021

    Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności

    W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.

     

  • 18.08.2021

    Znakowanie żywności: NUTRISCORE- Zmiany w warunkach stosowania

    Coraz więcej firm decyduje się na znakowanie żywności dobrowolnym oznaczeniem NutriScore. Rozwiązania tego sytemu są również brane pod uwagę w aktualnych pracach Komisji Europejskiej dotyczących wprowadzenia obowiązkowego znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania. W lipcu zostały zaktualizowane warunki stosowania systemu.  

  • 17.08.2021

    Projekt zmian w Rolniczym Handlu Detalicznym

    Opublikowano projekt nowelizacji ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia liberalizującej zasady prowadzenia Rolniczego Handlu Detalicznego. 

  • 13.08.2021

    Pełna wersja w Strefie Managera

    Wymogi w zakresie ochrony środowiska w produkcji żywności - Abstrakt artykułu

    Produkcja żywności, jako jedna z gałęzi mających największy wpływ na środowisko, w dużym stopniu przyczynia się m.in. do nadmiernego wykorzystania wody, emisji zanieczyszczeń powietrza, wód powierzchniowych i gleb, produkcji odpadów, emisji ścieków czy zmian w krajobrazie oraz wyginięcia poszczególnych gatunków fauny i flory.

  • 12.08.2021

    Propozycja zmiany rozporządzenia nr 1169/2011 w zakresie deklarowania wykazu składników i składników odżywczych na napojach alkoholowych

    Komisja Europejska w ramach „Europejskiego Planem Walki z Rakiem” zaproponowała wprowadzenie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach wszystkich napojów alkoholowych. 

  • 09.08.2021

    Ważny wyrok WSA – zakaz wprowadzania do obrotu suplementu diety

    Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławie stwierdził, że do wydania decyzji nakazującej czasowe wstrzymanie wprowadzania do obrotu suplementu diety wystarczające jest samo podejrzenie co do leczniczych cech produktu.

  • 06.08.2021

    Pełna wersja w Strefie Managera

    Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych - Abstrakt artykułu

    W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn