Funkcjonowanie urzędowych kontroli - sprawozdanie Komisji
W ramach sprawozdania oceniono działania kontrolne przeprowadzone w 2022 roku, które objęły 16,4 mln przedsiębiorstw
W ramach sprawozdania oceniono działania kontrolne przeprowadzone w 2022 roku, które objęły 16,4 mln przedsiębiorstw
Nowe przepisy zezwalają na stosowanie całkowicie odwróconego czarno-białego (negatyw) wzoru z konturem lub bez wokół logo
W ramach wytycznych zdefiniowano m.in. należytą staranność, produkty objęte zakresem przepisów wraz z produktami złożonymi oraz określono rolę systemów certyfikacji i systemów weryfikacji przez osoby trzecie
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
Z uwagi na złożoność zagadnienia i rozbieżne opinie poszczególnych państw członkowskich Komisja do tej pory nie przedstawiła żadnych propozycji maksymalnych ilości, choć termin na ich przedłożenie upłynął ponad 15 lat temu, czyli 19 stycznia 2009 r.
Żywność Koszerna to środki żywności które spełniają ściśle określone wymagania dla ich pochodzenia, przetwarzania, jakości czy składu surowcowego. Aby producent żywności mógł spełnić te wymagania, musi się do nich dostosować, a następnie przystąpić do certyfikacji produktów przez wyznaczone jednostki certyfikujące
Rząd przyjął istotne nowelizacje ustaw związanych z gospodarką odpadami, które przyniosą zmiany w systemie segregacji odpadów budowlanych oraz w organizacji systemu kaucyjnego.
Zespól ds. Suplementów Diety przyjął warunki stosowania preparatów z roślin Passiflora incarnata oraz Bacopa monnieri jako składników suplementów diety
Od 1 maja 2027 r. Produkty nawozowe UE będą mogły być znakowane za pomocą etykiet cyfrowych
W ostatnim czasie na polskim rynku zauważalny jest wzrost popularności bezalkoholowych odpowiedników tradycyjnych alkoholi. Niewątpliwie szlaki w tej dziedzinie przetarły popularne już na dużą skalę piwa bezalkoholowe. Po nich konsumenci zaczęli chętniej sięgać po wina bezalkoholowe, a obecnie na sklepowych półkach można spotkać bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi tradycyjnie wysokoprocentowych, takich jak gin, whisky, rum, wódka.
Zgodnie z projektem opublikowanym na wniosek Ministerstwa Zdrowia, zmianie miałby ulec wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował wytyczne dotyczące nowej żywności, a w szczególności oceny bezpieczeństwa i procedury składania wniosków
Kwas behenowy pozyskiwany z nasion gorczycy został wyłączony z wykazu substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
We wrześniu 2024 r. wprowadzono przepisy dotyczące m.in. etykiet cyfrowych; znowelizowano metody analiz laboratoryjnych, które mają być stosowane podczas kontroli urzędowych oraz zmieniono warunki etykietowania w odniesieniu do alergenów
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024"
Rada poparła propozycję przesunięcia terminu rozpoczęcia stosowania przepisów EUDR o 12 miesięcy
Wyrokiem w sprawie C-438/23 Trybunał wykluczył możliwość zakazywania przez państwa członkowskie stosowania terminów tradycyjnie związanych z produktami pochodzenia zwierzęcego w celu oznaczenia produktów zawierających białko roślinne
Projekt dotyczy sposobu opakowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości opakowania do 200 mililitrów
Komisja opublikowała propozycję zmiany daty rozpoczęcia stosowania oraz wytyczne dotyczące stosowania przepisów w zakresie wylesienia
W ostatnim czasie można zaobserwować wzmożone kreowanie zdrowego trybu życia, w tym zdrowego odżywiania. Świadomość konsumentów, na temat właściwości dodatków do żywności, czy właściwych wartości odżywczych stale wzrasta, więc producenci dostosowują się do potrzeb rynkowych
W Brazylii rozpoczynają się prace Komisji Specjalnej ds. Apelacji w sprawie Obronności Rolnej – jest to nowy organ administracyjny w strukturze regulacji i kontroli agrobiznesu