Prawo Żywnościowe
-
23.05.2025
Istotną kompetencją Prezesa UOKiK z perspektywy nabywców lub dostawców produktów rolnych czy spożywczych są jego zadania wynikające z przeciwdziałania praktykom nieuczciwie wykorzystujących tzw. przewagę kontraktową. -
23.05.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2025" z 16.05.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń z 2024 r. objęła zafałszowania żywności.
-
22.05.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - kwiecień 2025
Kwietniowe nowelizacje dotyczyły przede wszystkim dodatków do żywności i ich specyfikacji
-
21.05.2025
Komentarz do zmian w prawie - kwiecień 2025
Wśród kwietniowych nowelizacji, w prawodawstwie krajowym pojawiły się liczne rozporządzenia dotyczące zwalczania różnych chorób takich jak np. wścieklizna
-
19.05.2025
Mrożenie tuńczyka - projekt regulacji
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
-
15.05.2025
FDA zatwierdza trzy barwniki spożywcze ze źródeł naturalnych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków na początku maja br. potwierdziła zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
-
14.05.2025
Strefa Managera
Stosowanie oświadczeń dot. „botanicals” po wyroku TSUE - komentarz praktyczny
Dnia 30 kwietnia 2025 r. Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w sprawie C-386/23 (Novel Nutriology). Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety, oferowanego do sprzedaży przez przedsiębiorstwo Novel Nutriology.
-
12.05.2025
Szwajcarski Sąd Najwyższy rozstrzygnął spór o nazewnictwo produktów roślinnych
Federalny Sąd Najwyższy Szwajcarii wydał ostateczne orzeczenie zakazujące używania terminów pochodzenia zwierzęcego, takich jak „kurczak” i „wieprzowina” na etykietach wegańskich produktów spożywczych18 -
09.05.2025
MRL dla chlormekwatu w ziarnie owsa - opinia EFSA
EFSA opublikował opinię dotyczącą modyfikacji istniejącego maksymalnego poziomu pozostałości chlormekwatu w owsie
-
05.05.2025
Stosowanie oświadczeń „botanicals” w reklamie suplementu diety - wyrok TSUE
Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety zawierającego wyciągi z szafranu i soku melona
-
02.05.2025
Ramy regulacyjne dotyczące Salmonelli u surowego drobiu w USA - wycofanie propozycji
Zmiany miały polegać m.in. na uchwaleniu standardów produktu w związku zafałszowaniami, zagrożeniem Salmonellą oraz elektronicznym przesyłaniem dokumentów
-
28.04.2025
Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych oraz pochodzące z recyklingu - zmiana przepisów
Nowelizacja wprowadza nowe przepisy związane m.in. produkcją materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich znakowaniem
-
25.04.2025
Strefa Managera
Nowe przepisy dotyczące oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności
W styczniu 2025 r. opublikowano pakiet rozporządzeń dotyczących kwestii oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Wprowadzenie ww. aktów prawnych było konsekwencją wcześniejszych zmian, to jest ustanowienia wspólnych ram unijnych dotyczących rejestracji i ochrony oznaczeń.26 -
22.04.2025
Komentarz do zmian w prawie - marzec 2025
W marcu 2025 r. w Polsce ustanowiono kilka programów dot. zwalczania różnych chorób np. gąbczastej encefalopatii bydła, niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura oraz indyków rzeźnych
-
18.04.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025" z 11.04.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z pestycydami w 2024 r.
-
17.04.2025
Ocena bezpieczeństwa „probiotyków” w suplementach diety
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opracował sprawozdanie w zakresie bezpieczeństwa probiotyków stosowanych w suplementach diety
-
15.04.2025
Pryszczyca: zakaz wprowadzania do Polski niektórych towarów
Zakaz dotyczy niektórych zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę, pochodzących z Węgier oraz wybranych obszarów Austrii27 -
11.04.2025
Strefa Managera
PPWR - przełomowe zmiany dla sektora opakowań
Założeniem, jakie legło u podstaw przejętego w grudniu ub.r. PPWR, było kompleksowe zdefiniowanie ram prawnych dla opakowań. Nadrzędnym celem nowych przepisów jest znaczące zmniejszenie negatywnego wpływu opakowań i odpadów opakowaniowych na środowisko40 -
08.04.2025
Produkcja ekologiczna - najnowsza edycja FAQ
Komisja odpowiedziała na pytania związane z produkcją ekologiczną dotyczące m.in. tego, co może być znakowane jako „eko”
-
07.04.2025
Raporty FAO/WHO - nowe raporty dot. znakowania alergenów
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
-
28.03.2025
Strefa Managera
UE luzuje ESG: Co oznacza projekt Omnibus dla biznesu?
Komisja Europejska zamierza ograniczyć wprowadzone w ostatnich latach wymogi w zakresie kwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, w tym zarówno te dotyczące raportowania, jak i podejmowanych działań.