Prawo Żywnościowe
-
11.04.2025
Założeniem, jakie legło u podstaw przejętego w grudniu ub.r. PPWR, było kompleksowe zdefiniowanie ram prawnych dla opakowań. Nadrzędnym celem nowych przepisów jest znaczące zmniejszenie negatywnego wpływu opakowań i odpadów opakowaniowych na środowisko4 -
08.04.2025
Produkcja ekologiczna - najnowsza edycja FAQ
Komisja odpowiedziała na pytania związane z produkcją ekologiczną dotyczące m.in. tego, co może być znakowane jako „eko”
-
07.04.2025
Raporty FAO/WHO - nowe raporty dot. znakowania alergenów
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
-
28.03.2025
Strefa Managera
UE luzuje ESG: Co oznacza projekt Omnibus dla biznesu?
Komisja Europejska zamierza ograniczyć wprowadzone w ostatnich latach wymogi w zakresie kwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, w tym zarówno te dotyczące raportowania, jak i podejmowanych działań.
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
-
28.03.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
-
26.03.2025
Ruszyła rejestracja na Akademię Food-Lex, czyli dwudniowe, intensywne wydarzenie, stworzone z myślą o profesjonalistach z branży spożywczej
Organizatorzy – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym. Akademia odbędzie się w dniach 29-30 maja br. w Novotel Gdańsk Marina.
-
24.03.2025
Ograniczenie dostępności alkoholi - projekt ustawy
Projekt dotyczy m.in. wprowadzenia ograniczeń w zakresie dozwolonych opakowań alkoholi, warunków promocji (w tym dotyczących zakupu wielu sztuk) oraz weryfikacji wieku nabywców.
-
21.03.2025
STREFA MANAGERA
Znakowanie potraw z dodatkiem sera feta – wymagania prawne i praktyczne wskazówki
Zagadnienie właściwego oznakowania potraw z dodatkiem tego składnika to jedno z częściej powtarzających się problemów obserwowanych w kontrolach gastronomii sprawowanych obecnie przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
-
20.03.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - luty 2025
Kluczowe zmiany dotyczyły pozostałości pestycydów oraz wykazu dozwolonych witamin i składników mineralnych stosowanych w suplementach żywnościowych
-
20.03.2025
Odalkoholizowane wina dopuszczone w produkcji ekologicznej
Zezwolono na produkcję odalkoholizowanych win, które mogą być certyfikowane jako ekologiczne po spełnieniu szeregu wymogów takich jak np. częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych i destylacja
-
19.03.2025
Komentarz do zmian w prawie - luty 2025
W lutym 2025 r. Opublikowano warunki badania niektórych izolatów np. salmonelli i listerii, a także nowe wymogi związane z bezpieczeństwem m.in. materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
-
18.03.2025
Monitorowanie pestycydów - projekt rozporządzenia
Projekt rozporządzenia określa warunki pobierania próbek NDP pestycydów oraz poziomy narażenia w różnych kategoriach żywności, w tym żywności przeznaczonej dla niemowląt oraz żywności ekologicznej
-
17.03.2025
Future Foods: Międzynarodowa mapa drogowa - Jaka jest przyszłość żywności?
Jak będzie wyglądać przyszłość żywności? Jakie innowacje i trendy kształtują przemysł spożywczy? Raport Osborne Clarke "Preparing for Future Foods" to kompleksowe źródło wiedzy dla przedsiębiorców, innowatorów i liderów branży spożywczej.
-
13.03.2025
Zgodność z EUDR - poradnik Komisji Europejskiej
Dokument zawiera przegląd tego, w jakie obowiązki mają zastosowanie, w zależności od rodzaju przedsiębiorstwa, wielkości i roli w łańcuchu dostaw w UE
-
10.03.2025
Czy ziołowe produkty lecznicze mogą być „eko”? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem opinii Rzecznika Generalnego była możliwość stosowania oznaczeń ekologicznych w przypadku znakowania tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych pochodzących z rolnictwa ekologicznego
-
28.02.2025
Monohydrat kalcydiolu nowym składnikiem suplementów
Monohydrat kalcydiolu może być stosowany jako źródło witaminy D w suplementach żywnościowych
-
25.02.2025
Rzęsa wodna uznana za nową żywność
Rośliny Lemna minor i Lemna gibba zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności. Rzęsa ma wysoką zawartość białka i może być uprawiana na powierzchni wody
-
24.02.2025
Norma PN-EN ISO/IEC 17043:2023-10 "Ocena zgodności. Ogólne wymagania dotyczące kompetencji organizatorów badania biegłości” (wydanie polskie) opublikowana
Treścią normy są wymagania akredytacyjne stosowane w ocenie kompetencji organizatorów badań biegłości
-
24.02.2025
Komentarz do zmian w prawie - styczeń 2025
W styczniu 2025 r. uchwalono kolejne zmiany w przepisach opakowaniowych: przede wszystkim PPWR oraz zakaz stosowania wyciskanych tubek w napojach spirytusowych
-
21.02.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - styczeń 2025
Nowy rejestr otwiera zmiany w roku 2025, które dotyczą m.in. substancji aromatycznych oraz pozostałości pestycydów