Rozszerzenie wykazu form chemicznych witamin i składników mineralnych stosowanych w suplementach diety
Zmiana polega na dodaniu do wykazu trzech nowych substancji, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety
Zmiana polega na dodaniu do wykazu trzech nowych substancji, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety
Projekt zakłada m.in. nowe wymagania dotyczące rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) oraz szczegółowe przepisy dotyczące recyklingu
Opublikowano czwartą wersję „Często zadawanych pytań” dot. EUDR oraz wytyczne Komisji ws. produktów niepowodujących wylesiania
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec-sierpień 2025" z 22.08.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń RASFF objęła mykotoksyny i toksyny roślinne.
W lipcu zmieniono m.in. limity w ramach specyfikacji kilku novel food oraz znowelizowano wykaz substancji wymienionych w Konwencji sztokholmskiej w sprawie trwałych zanieczyszczeń organicznych
W lipcu zmieniono m.in. wymogi w zakresie jakości soków i dżemów, a w prawie unijnym znowelizowano przepisy dot. wprowadzania do UE produktów np. z Ukrainy i Kanady
Trwają konsultacje projektu decyzji Komisji ustanawiającej m.in. zasady obliczania oraz zawartości tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu w jednorazowych butelkach na napoje z tworzyw sztucznych
Zmiana dotyczy przede wszystkim minimalnej ilości pulpy lub przecieru wymaganej do wytworzenia 1000 g dżemu i dżemu ekstra
Przedmiotem sporu była kwestia prawidłowego zamieszczenia na etykiecie informacji o pasteryzacji napoju energetycznego
Duńska Agencja Ochrony Środowiska zadecydowała o cofnięciu zezwolenia na 23 produkty zawierające pestycydy, z których dziewięć jest obecnie wprowadzanych do obrotu w Danii
Sankcje mogą być nakładane nie tylko przez podmioty, które uzyskały certyfikację w zakresie produkcji ekologicznej, ale przez każdego, kto narusza przepisy dotyczące tego rodzaju produkcji
W czerwcu 2025 w ramach prawa polskiego ustanowiono jednostki organizacyjne oceniające i potwierdzające zgodność z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego produktów i substancji stosowanych w produkcji ekologicznej. Oprócz tego określono warunki na jakich mogą być tworzone grupy producentów rolnych.
W czerwcu 2025 r. znowelizowano kilka aktów dotyczących m.in. substancji farmakologicznie czynnych oraz dodatków do żywności
Oprócz zmian dotyczących nazewnictwa dotyczącego produktów mięsnych, nowelizacja ma wprowadzić także m.in. wzmocnienie wsparcia sektorów roślin strączkowych, doprecyzowanie przepisów dotyczących konopii oraz wprowadzania ich do obrotu, a także uaktualnienie standardów handlowych niektórych produktów
Projekt dotyczy m.in. obowiązków wytwórców, importerów i dystrybutorów opakowań; ograniczenia w zakresie stosowania określonych formatów opakowań, a także toreb na zakupy z tworzywa sztucznego
Komisja Europejska po raz pierwszy dopuszcza do obrotu na rynku UE produkty zawierające, składające się lub wyprodukowane z genetycznie modyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788. Decyzja ta to nowe możliwości dla branży spożywczej.
Szwajcarska Rada Federalna wprowadziła nowe przepisy, które wymagają, aby wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, wytworzone z udziałem „bolesnych zabiegów”, były odpowiednio oznakowane na etykiecie. Nowe prawo obowiązuje od 1 lipca 2025 roku, z dwuletnim okresem przejściowym.
Ministerstwo Finansów opublikowało projekt wyjaśnień z zakresu VAT dotyczących systemu kaucyjnego. Uwagi do niego można zgłaszać do 17 lipca 2025 r., a zatem czasu jest bardzo mało. Jeżeli okres wakacyjny powstrzyma wprowadzenie istotnych zmian, objaśnienia te staną się niebawem źródłem wielu działań i decyzji biznesowych po stronie interesariuszy systemu.
Zmiany mają dotyczyć m.in. procedury powiadamiania GIS, wysokości kar pieniężnych oraz formy załatwiania niektórych spraw związanych np. z pierwszym wprowadzeniem do obrotu