Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o opinię w sprawie ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych stosowanego jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2283/2015
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 EFSA przeprowadza obecnie ponowną ocenę bezpieczeństwa dodatków do żywności już dopuszczonych w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r. i wydaje opinie naukowe dotyczące ich bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
Przedsięwzięcie polegać będzie na modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pozyskane z KPO środki umożliwią zakup nowego wyposażenia badawczo - pomiarowego oraz niezbędną modernizację budowlaną pomieszczeń laboratoryjnych.
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.
W 2021 r. w Unii Europejskiej pobrano łącznie 87 863 próbek żywności. Ogólny wskaźnik przekraczania NDP przez pozostałości pestycydów wzrósł z 1,4% w 2018 r. do 2,1% w 2021 r. Z wyłączeniem grejpfrutów średni wskaźnik przekroczenia NDP wyniósł 1,4% w 2021 r., tyle samo co w 2018 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 53 podmiotach (41 sklepach i 12 podmiotach importujących, sprowadzających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
Organy IJHARS złożyły łącznie 5 zawiadomień do organów ścigania o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z nieprawidłowościami stwierdzonymi w toku kontroli podmiotów prowadzących obrót importowanym zbożem.
Celem programu jest m.in. wczesne wykrywanie ASF w populacji świń oraz dzików przez monitorowanie choroby, a także kontrola występowania choroby oraz zapobieganie jej rozprzestrzenianiu
Etykiety sugerujące brak określonego alergenu – zwłaszcza określenia „wolne od” i „wegańskie” – potencjalnie wprowadzają w błąd.
Zespół naukowców z Brazylii opracował tani i łatwy w użyciu sensor służący do wykrywania pestycydów w żywności.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).
Naukowcy z Argentyny prowadzą badania nad wykorzystaniem odpadów po produkcji rolnej jako źródła cennych związków bioaktywnych.
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej udostępniło publikację na temat uwierzytelniania pochodzenia geograficznego z wykorzystaniem elementarnego „odcisku palca” żywności.
W Programie określono m.in. warunki postępowania w przypadku wykrycia zakażenia oraz metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella
Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.
Komunikat nr 398 z dnia 3.04.2023 r. w sprawie akredytacji jednostek certyfikujących w zakresie programu GLOBALG.A.P. Chain of Custody.
Niemiecki Instytut BfR ocenił możliwe zagrożenia dla zdrowia związane z 1,2-nienasyconymi alkaloidami pirolizydynowymi (PA) w żywności – pytania i odpowiedzi.
Total Diet Study (TDS) to nazwa nadana metodzie zalecanej przez FAO oraz WHO w celu określenia średnich stężeń substancji w diecie przeciętnego człowieka.
Nowe badanie wskazuje, że spożycie błonnika może przekładać się na niższe ryzyko utraty funkcji poznawczych u osób starszych o genotypie sprzyjającym wystąpieniu choroby Alzheimera.
Enzym wytwarzany przez AB Enzymes GmbH został poddany ocenie bezpieczeństwa przez panel EFSA na wniosek Komisji Europejskiej.
Mérieux NutriSciences, światowy lider w dziedzinie bezpieczeństwa, jakości i zrównoważonego rozwoju żywności, ogłasza przejęcie firmy Blonk, wiodącego międzynarodowego eksperta w dziedzinie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych.
Enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazę jest wytwarzany przez niezmodyfikowany genetycznie Talaromyces cellulolyticus szczep NITE BP-03478 firmy Meiji Seika Pharma Co., Ltd. Przeznaczony jest do stosowania w ośmiu procesach produkcji żywności.
Urzędowy lekarz weterynarii przede wszystkim zajmuje się badaniem mięsa zwierząt rzeźnych. Zgodnie z unijnym prawem żywnościowym, decyzję o uznaniu przydatności do spożycia mięsa i innych surowców odzwierzęcych mogą wydawać jedynie urzędowi lekarze weterynarii.
Browary używają do dystrybucji produktów zarówno aluminiowych puszek, jak i szklanych butelek. Wyniki badań pokazują, że rodzaj opakowania znacząco wpływa na metabolity piwa, a tym samym na jego stabilność.