Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
„Sekwencjonowanie całego genomu” (WGS, ang. Whole Genome Sequencing) i „sekwencjonowanie nowej generacji” (NGS, ang. Next Generation Seuqencing) to dwa popularne w obszarze bezpieczeństwa żywności pojęcia. Wokół obu z nich narosło jednak wiele nieporozumień i nawet eksperci nierzadko stosują...
Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że substancje bioaktywne zawarte w kawie, fenylindany, mogą przeciwdziałać agregacji dwóch rodzajów białek związanych z rozwojem choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dr Donald Weaver z Instytutu Mózgu im. Krembilów w Toronto wraz z biologiem Yanfeiem Wangiem...
Naukowcy z Uniwersytetu A&M w Teksasie odkryli, że ekspozycja na bisfenol A (BPA) w diecie może pogarszać symptomy zespołu jelita drażliwego (IBS). „Jest to pierwsze badanie, które wskazuje, że BPA ma negatywny wpływ na metabolizm mikroflory jelitowej, co może przyczyniać się do nasilenia objawów IBS...
Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale jedynie kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą...
Nowa książka PWN, przygotowana przez ekspertów Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, wprowadza czytelników w podstawy wiedzy z zakresu badania jakości towarów spożywczych.
Państwowe Wydawnictwo Naukowe (PWN) przedstawia przewodnik po najważniejszych badaniach z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spożywczych.
Wyrok europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie technik mutagenezy ponownie rozbudził dyskusje na temat stosowania inżynierii genetycznej w UE. W lipcu br. sędziowie Trybunału orzekli, że organizmy uzyskane na drodze mutagenezy należy uznać za organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) i w związku z tym powinny podlegać one regulacjom dotyczącym GMO.
Polskie biuro IFS CEE oraz portal wiedzy dla profesjonalistów FoodFakty.pl uprzejmie informują, że w dniu dzisiejszym właściciel standardu IFS opublikował oficjalną polską wersję przewodnika wdrożeniowego poświęconego przeciwdziałaniu zafałszowaniom produktów (ang. Food Fraud).
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
Zamrożona kukurydza i potencjalnie inne zamrożone warzywa wyprodukowane przez spółkę na Węgrzech są prawdopodobnym źródłem zanieczyszczenia bakterią Listeria monocytogenes, które dotknęło Austrię, Danię, Finlandię, Szwecję i Wielką Brytanię. Zodnie z zaktualizowaną oceną ryzyka opublikowaną przez ECDC i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, pomimo wycofania produktu przez węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego, wciąż mogą pojawić się nowe przypadki.
Bakterie z rodzaju Campylobacter od wielu lat są najczęstszą przyczyną zoonoz występujących w Europie. W Polsce kampylobakterioza jest chorobą rzadko diagnozowaną i rejestrowaną. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Ich głównym rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków, w tym zwierząt hodowlanych.
Rukola jest popularnym produktem spożywczym, dostępnym w sprzedaży przez cały rok. Poszczególne rodzaje surowca różnią się jednak często pod względem jakości sensorycznej – naukowcy z Danii przeprowadzili badanie, mające...
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 20 listopada 2017 r. ukazało się Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...
Nowy test opracowany przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) w College Station w Teksasie może ułatwić hodowlę odpornych na patogeny stad drobiu.
Departament Środowiska, Żywności oraz Rolnictwa przy współpracy z Komisją ds. Bezpieczeństwa (Health and Safety Executive) w Wielkiej Brytanii przygotowało program The Expert Committee on Pesticide Residues (PRiF), który...
Produkty mięsne (wędliny, konserwy) to produkty zawierające w swoim składzie wiele składników, których identyfikacja w produkcie końcowych jest utrudniona ze względu stosowanie różnorodnych procesów technologicznych...
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria sp. oraz Listeria monocytogenes. Badanie przeprowadza się metodą znormalizowaną zgodną z PN EN ISO 11290 (zeszyt 1 i 2)...
Czerwiec 2015, kierownik Działu Obsługi Klienta naszego siostrzanego oddziału Silliker Italy ( grupa Merieux Nutrisciences) dzwoni do nas i informuje: „Nasz klient, jedna z włoskich sieci handlowych ma ogromny problem. Inspekcja Weterynaryjna...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w nocie prasowej z 25 października 2017 r. ostrzega przed możliwymi zagrożeniami dla zdrowia związanymi z furanem - związkiem wytwarzającym się naturalnie podczas ogrzewania żywności.