We Włoszech w 2024 roku odnotowano 57 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), poważnego powikłania zakażeń Escherichia coli, które szczególnie zagraża dzieciom. W związku z tym władze rozważają wprowadzenie nowych przepisów dotyczących etykietowania produktów mlecznych, aby zwiększyć świadomość konsumentów i ograniczyć ryzyko zakażeń.
Badania żywności
-
25.03.2025
Nowa metoda testowania żywności na obecność Listeria monocytogenes skraca czas wykrywania do 8 h
Naukowcy przedstawili usprawniony obieg pracy, który pozwala na wykrywanie niewielkich ilości bakterii Listeria monocytogenes w próbkach żywności w ciągu zaledwie 8 godzin.
-
25.03.2025
Wzrost przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) we Włoszech w 2024 roku – władze rozważają zmiany w etykietowaniu produktów mlecznych
-
24.03.2025
Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
-
19.03.2025
Liczba przypadków WZW typu A powiązanych ze spożyciem mrożonych borówek z Polski wzrosła dwukrotnie
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM) opublikował 13 marca 2025 r. aktualizację na temat przypadków WZW typu A, które powiązano ze spożyciem mrożonych borówek z Polski.
-
17.03.2025
Przyszłość Bezpieczeństwa Żywności - Wizja Firmy bioMérieux
W obliczu rosnących wyzwań w branży spożywczej, bioMérieux proponuje przełomowe podejście do bezpieczeństwa żywności oparte na rozszerzonej diagnostyce, danych i technologii.
-
11.03.2025
Analiza liczby jodowej, wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła oraz składy kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem technologii NIRS
Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund
-
07.03.2025
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022 - raport NIZP PZH - PIB
Raport NIZP PZH - PIB jest nie tylko analizą naukową, ale również praktycznym przewodnikiem po aktualnych wyzwaniach związanych z pozostałościami pestycydów w żywności. Raport podkreśla znaczenie rzetelnych badań oraz monitoringu w budowaniu systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce.
-
06.03.2025
Import nielegalnych słodyczy pod lupą brytyjskich władz
Nielegalnie importowane słodycze, zawierające zakazane dodatki stanowią coraz większy problem w Wielkiej Brytanii. Rosnące zainteresowanie i popyt na amerykańskie produkty napędzane są m.in. za pomocą mediów społecznościowych poprzez filmiki wstawiane przez twórców internetowych.
-
05.03.2025
Analiza oleju spożywczego: przewodnik dla początkujących
Tłuszcze jadalne lub oleje kuchenne są uważane za nadające się do spożycia przez ludzi i są stosowane głównie w żywności lub w produktach kosmetycznych. Zawierają ważne witaminy oraz nasycone i/lub nienasycone kwasy tłuszczowe.
-
05.03.2025
Szkoła Mikrobiologii Żywności – dołącz do szkolenia, które zmieni Twoje podejście do zarządzania bezpieczeństwem żywności!
Już 15 i 24 kwietnia firma BioMérieux wraz z FoodFakty zapraszają na wyjątkowe szkolenie online – Szkołę Mikrobiologii Żywności. To doskonała okazja, by zgłębić tajniki zarządzania ryzykiem związanym z Listeria monocytogenes i poznać najnowsze rozwiązania technologiczne w tej dziedzinie.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności
-
28.02.2025
Globalna wartość rynku zamienników jaj ma osiągnąć 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – premiera najnowszego raportu RoślinnieJemy “Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”
-
27.02.2025
Międzynarodowa Konferencja Naukowa na temat Nauki o Sensoryce Żywności: SEASONED w 4 Sezonach
-
27.02.2025
Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante
Przeprowadzony audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów, brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości oraz skonfiskowano ponad 10 ton mięsa.
-
26.02.2025
Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych
Specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.
-
24.02.2025
Norma PN-EN ISO/IEC 17043:2023-10 "Ocena zgodności. Ogólne wymagania dotyczące kompetencji organizatorów badania biegłości” (wydanie polskie) opublikowana
Treścią normy są wymagania akredytacyjne stosowane w ocenie kompetencji organizatorów badań biegłości
-
21.02.2025
Czy potrzebna jest nam analiza sensoryczna?
Czy różnica pomiędzy oceną organoleptyczną a sensoryczną dla specjalistów branży spożywczej czy też absolwentów Wydziałów Technologii Żywności jest oczywista? Czy jest ona wykorzystywana na co dzień jako narzędzie kształtowania i rozwoju produktów czy kontroli jakości? Co wnosi w nasz rozwój zawodowy?
-
19.02.2025
Ostrzeżenie francuskich służb celnych przed zafałszowanym miodem zawierającym substancje lecznicze
Francuskie służby celne wydały alert konsumencki z powodu wykrycia zafałszowanego miodu w saszetkach z dodatkiem substancji leczniczych – sildenafilu i tadalafilu.
-
17.02.2025
E. coli w serach: wycofanie produktów i alarm sanitarno-epidemiologiczny we Francji
Francuskie władze sanitarne wycofały z rynku sery Morbier produkowane z surowego mleka po wykryciu zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC). W wyniku infekcji hospitalizowano 11 osób, a dochodzenie potwierdziło związek między spożyciem skażonego sera a przypadkami zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS).
-
17.02.2025
Zaproszenie na konferencję BACIF 2025 w Łodzi – 9-10 czerwca 2025
Zapraszamy na czwartą edycję Międzynarodowej Konferencji BACIF 2025, poświęconą biologicznie aktywnym związkom w żywności i kosmetykach. W dniach 9-10 czerwca na Politechnice Łódzkiej eksperci z całego świata podzielą się najnowszymi odkryciami i omówią wyzwania stojące przed sektorem.
-
14.02.2025
Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodzi
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
Nasi partnerzy