Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Badania żywności
-
16.05.2025
Kultura żywności i hodowla komórkowa
Istnieje silna potrzeba gromadzenia międzykulturowych badań nauk społecznych z różnych części świata. Ważne jest, aby takie badania były bezstronne i porównywalne, tak aby ogólna analiza mogła właściwie wyjaśnić perspektywy i oczekiwania konsumentów dotyczące produktów żywnościowych na bazie komórek i ich potencjalnych ról w przyszłości.
-
13.05.2025
Prognozowanie bezpieczeństwa żywności – raport podsumowujące spotkanie FAO
Eksperci omówili i uzgodnili podstawowe elementy podejścia foresight w zakresie bezpieczeństwa żywności, które jest podstawową częścią dokumentu.
-
13.05.2025
Łagodne reakcje alergiczne przy minimalnych dawkach: nowe dane wspierające precyzyjne etykietowanie żywności
Nowe badania, opublikowane w „Food and Chemical Toxicology”, analizują reakcje alergiczne wywoływane przez niskie dawki białek z 11 najważniejszych alergenów pokarmowych.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
09.05.2025
Najważniejsze europejskie instytuty rolno-spożywcze powołują nowy sojusz naukowy ESAAF
Pięć czołowych europejskich instytutów naukowych ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF) – nowej koalicji naukowej, która ma wesprzeć transformację oraz zwiększenie odporności sektora rolno-spożywczego Unii Europejskiej.
-
06.05.2025
Sekwencjonowanie całego genomu w ogniskach chorób przenoszonych drogą pokarmową
Analizując i porównując profile genomiczne bakterii z zanieczyszczonej żywności i zakażonych osób, naukowcy mogą zidentyfikować korelacje między źródłami infekcji a przypadkami u ludzi, zapewniając podstawę skuteczniejszych interwencji w zakresie zdrowia publicznego.Czytaj więcej -
05.05.2025
Ocena temperatury w domowych lodówkach – badania wskazują wzrost ryzyka rozwoju bakterii Listeria monocytogenes
Badania te mają kluczowe znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ uwidaczniają potrzebę poprawy w zakresie komunikacji i edukacji konsumentów. Wprowadzenie nowoczesnych technologii monitorowania temperatury oraz kampanie edukacyjne mogą znacząco wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zakażeń.Czytaj więcej -
02.05.2025
Interpretacja wyników badania histaminy w rybach przez AESAN: kluczowe wytyczne dla branży spożywczej
Wg AESAN wynik należy uznać za niezgodny, jeśli uzyskana wartość, bez uwzględnienia niepewności analitycznej, przekracza limity ustalone dla zawartości histaminy zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2073/2005.
-
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.
-
01.05.2025
Rekordowy wzrost zakażeń salmonellą w Szwecji w 2024 roku
-
29.04.2025
Mikroplastiki mogą stanowić siedlisko dla biofilmów
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego sugerują, że mikroplastiki mogą przyczyniać się do wzrostu oporności na antybiotyki oraz wielolekooporności u patogenów przenoszonych przez żywność, takich jak Escherichia coli.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
24.04.2025
Perspektywy badań nad mykotoksynami - podsumowanie World Mycotoxin Forum 2025
Rozwiązywanie problemów związanych z mykotoksynami wymaga współpracy między różnymi dziedzinami nauki. Podczas World Mycotoxin Forum 2025 mówiono o perspektywach na przyszłość.Czytaj więcej -
21.04.2025
Wspieranie przemysłu spożywczego za pomocą sztucznej inteligencji - raport MIT
Celem raportu jest wskazanie, w jaki sposób AI może wspierać innowacje, produkcję oraz sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na pożywną i przystępną cenowo żywność, przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko.
-
21.04.2025
Znakowanie mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych pod lupą IJHARS
Pochodzenie mięsa jest jedną z ważnych cech branych pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS po raz kolejny sprawdziła, czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest rzetelna.Czytaj więcej -
21.04.2025
Żywność jako nośnik opornych bakterii? CPE w unijnym łańcuchu żywnościowym
-
18.04.2025
Duńska firma w ogniu krytyki - Listeria wędrowała z rybami przez Europę
-
18.04.2025
Wyniki kontroli jakości jaj
IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.Czytaj więcej -
16.04.2025
W Wietnamie zlikwidowano masową produkcję zafałszowanego mleka w proszku dla niemowląt i osób z przewlekłymi chorobami
W wyniku przeprowadzonych działań władze Wietnamu zlikwidowały jedną z największych w historii kraju grup przestępczych zajmujących się produkcją i dystrybucją zafałszowanego mleka w proszku. Szacowany przychód z nielegalnej działalności wyniósł ok. 20 mln USD.Czytaj więcej -
15.04.2025
Innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego - Granty naukowe programu #NestleDlaNauki przyznane
Ogłoszono laureatów konkursu grantowego pierwszej edycji programu #NestleDlaNauki. Uczestnicy w swoich propozycjach podjęli się zbadania wartości odżywczej roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego.
-
15.04.2025
Rozwiązywanie problemu pozostałości antybiotyków: Rozwiązania testowe dla przemysłu mleczarskiego
Zabezpieczenie przed spożyciem antybiotyków poprzez zapewnienie jakości mleka jest kluczowym wymogiem w przemyśle mleczarskim, który można osiągnąć tylko dzięki ciągłemu testowaniu. Seria Quantum testów przepływu bocznego pozwala nawet niedoświadczonemu personelowi szybko sprawdzić jakość mleka w terenie, a wynik testu może być natychmiastowo udostępniony.Czytaj więcej
Nasi partnerzy