Naukowcy z Uniwersytetu Weterynaryjnego w Wiedniu zbadali, jak różne produkty spożywcze wpływają na przeżywalność i zjadliwość Listeria monocytogenes w przewodzie pokarmowym. Okazuje się, że ryby i sery lepiej chronią patogen przed warunkami trawiennymi niż np. kiełbasa, co może mieć istotne znaczenie dla oceny ryzyka żywności gotowej do spożycia.
Badania żywności
-
05.08.2025
Progowe dawki orzecha włoskiego i bezpieczna dawka u pacjentów z alergią
Mimo że orzech włoski jest głównym alergenem na świecie, ograniczone dane dotyczące progów reakcji utrudniają opracowanie standardów etykietowania opartych na dowodach. Utrudnia to przemysłowi i organom regulacyjnym przeprowadzanie oceny ryzyka związanego z alergenami.
-
28.07.2025
Food 2030: Strategiczna mapa drogowa dla innowacji i odporności w branży spożywczej
Komisja Europejska, po dekadzie realizacji programu Food 2030, opublikowała w czerwcu 2025 r. kompleksowy raport podsumowujący efekty unijnej strategii badań i innowacji w systemach żywnościowych. Raport nie tylko ocenia dotychczasowe działania, ale formułuje też dziewięć kluczowych rekomendacji na przyszłość. Dla kadry zarządzającej i decydentów z branży spożywczej to konkretna mapa drogowa – wskazująca, gdzie i jak inwestować w badania, technologie i modele biznesowe, by sprostać wyzwaniom środowiskowym, zdrowotnym i ekonomicznym.
-
25.07.2025
Ptasia grypa: Komisja przekaże Polsce 14 mln euro na odszkodowania dla rolników
Unia Europejska przeznaczy 14 mln euro na wsparcie dla polskich rolników dotkniętych skutkami ptasiej grypy. Środki te, pochodzące z rezerwy rolnej UE, trafią do gospodarstw znajdujących się w strefach objętych restrykcjami sanitarnymi w latach 2021–2023. Wypłaty muszą zostać zrealizowane do końca lutego 2026 r.
-
22.07.2025
Rekordowa liczba wycofań żywności w Finlandii w 2024 roku
-
22.07.2025
Wpływ typu żywności na przeżywalność i wirulencję Listeria monocytogenes w przewodzie pokarmowym
-
21.07.2025
Alergia na sezam: rosnące zagrożenie dla zdrowia i znaczenie odpowiedniego oznakowania produktów
Alergia na sezam to rosnące zagrożenie, które wymaga szczególnej uwagi ze strony producentów żywności, służb zdrowia i konsumentów. Zgodne z przepisami oznakowanie produktów oraz zapobieganie kontaminacji krzyżowej w procesie produkcji stanowi podstawę w ochronie osób uczulonych. Wdrożenie skutecznych rozwiązań do testowania alergenów jest kluczowe, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i zminimalizować ryzyko reakcji alergicznych..
-
18.07.2025
Nowa era funkcjonalnej żywności: jak wdrożyć probiotyki tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa
Probiotyki to mikroorganizmy przynoszące korzyści zdrowotne, pod warunkiem, że są spożywane w odpowiedniej, tzw. klinicznie skutecznej dawce.
-
17.07.2025
Konferencja Finałowa projektu SEASONED – międzynarodowe podsumowanie trzydniowego wydarzenia
Konferencja Finałowa projektu SEASONED odbyła się w dniach 24–26 czerwca 2025 roku we Wrocławiu, podsumowując blisko trzy lata międzynarodowej współpracy naukowej. Wydarzenie zgromadziło ponad 100 uczestników z Polski i zagranicy, w tym naukowców, przedstawicieli sektora przemysłowego, organów administracyjnych oraz jednostek nadzorujących jakość żywności.
-
16.07.2025
Wpływ rodzaju matrycy żywności na przeżywalność i inwazyjność Listeria monocytogenes w modelu przewodu pokarmowego
Listerioza, jest groźną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, a głównym źródłem zakażeń są produkty gotowe do spożycia (RTE)
-
15.07.2025
Salmonella Enteritidis - 35 zakażeń i 10 hospitalizacji w Austrii – podejrzenie pada na jaja i mięso drobiowe
W Austrii trwa dochodzenie epidemiologiczne w sprawie ogniska Salmonella Enteritidis, które od grudnia 2024 roku doprowadziło do 35 zachorowań i 10 hospitalizacji. Podejrzewanym źródłem zakażenia są jaja, przetwory jajeczne lub mięso drobiowe, a zaangażowane służby sanitarne prowadzą intensywne śledztwo przy wsparciu analizy genomowej szczepu.
-
15.07.2025
Nowa genetycznie modyfikowana soja dopuszczona do obrotu w UE – co to oznacza dla producentów żywności?
Komisja Europejska po raz pierwszy dopuszcza do obrotu na rynku UE produkty zawierające, składające się lub wyprodukowane z genetycznie modyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788. Decyzja ta to nowe możliwości dla branży spożywczej.
-
14.07.2025
Anglia notuje najwyższą od dekady liczbę zakażeń Campylobacter i Salmonellą
W 2024 roku w Anglii odnotowano najwyższą od dekady liczbę zakażeń Campylobacter i Salmonellą – wzrost o 17,1% względem roku poprzedniego. Brytyjskie agencje sanitarne biją na alarm i przypominają o kluczowych zasadach higieny żywności.
-
10.07.2025
ECDC zaleca stosowanie WGS w analizie klastrów w sytuacjach wybuchów chorób
Zastosowanie WGS jako rutynowego podejścia w analizie klastrów wzrosło z 96% do 100% , natomiast liczba uczestników stosujących analizę MLVA spadła z 13% do 8%. ECDC zaleca stosowanie WGS w analizie klastrów w sytuacjach wybuchów chorób.
-
09.07.2025
W badaniu naukowców JRC KE stwierdzono wysoki wskaźnik problemów z bezpieczeństwem żywności i oszustwami dla cynamonu dostępnego w sprzedaży detalicznej
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Nature" stwierdzono wysoki wskaźnik (66,3 % przebadanych próbek) problemów z bezpieczeństwem żywności i oszustwami dla cynamonu dostępnego w sprzedaży detalicznej. Większość próbek zakupiono w krajach UE, a główne problemy dotyczyły zawartości popiołu, ołowiu, siarki, kumaryny oraz zastępowania innymi gatunkami i częściami roślin.
-
08.07.2025
Sekwencjonowanie genomu w praktyce: 5 lat doświadczeń Francji w nadzorze nad STEC
-
07.07.2025
Łotwa: ponad 70 zakażeń E. coli w placówkach edukacyjnych
-
03.07.2025
Naturalne mikrobiomy alg jako potencjalne probiotyki w akwakulturze
Akwakultura, będąca najszybciej rozwijającym się sektorem produkcji białka zwierzęcego, stoi przed wyzwaniem skutecznego i zrównoważonego zarządzania chorobami. Tradycyjne metody, takie jak stosowanie antybiotyków, budzą obawy związane z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.
-
02.07.2025
Firma z Wietnamu wprowadziła tysiące ton zafałszowanego oleju paszowego jako jadalny olej roślinny do spożycia przez ludzi
Władze Wietnamu wykryły znaczący incydent związany z bezpieczeństwem i fałszowaniem żywności, w którym dziesiątki tysięcy ton oleju roślinnego przeznaczonego na paszę dla zwierząt było potajemnie sprzedawane jako olej jadalny restauracjom, fabrykom i producentom żywności w całym kraju.
-
01.07.2025
Styren w materiałach do kontaktu z żywnością – ponowna ocena EFSA
-
30.06.2025
Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? IJHARS rozszerzyła bieżące działania kontrolne na targowiska i mniejsze sklepy
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
-
30.06.2025
Rekordowo wysokie wskaźniki zakażeń STEC i Listeria w UE/EOG w 2023 r. – ECDC opublikowało coroczne raporty
Zgodnie z najnowszymi corocznymi raportami epidemiologicznymi opublikowanymi w czerwcu br. przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), w 2023 r. w Unii Europejskiej/Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE/EOG) zakażenia bakteriami Escherichia coli (STEC) i Listeria wytwarzającymi toksynę Shiga osiągnęły najwyższy poziom od czasu rozpoczęcia ogólnounijnego nadzoru w 2007 r.
Nasi partnerzy