Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w herbatkach ekspresowych ziołoweych - pokrzywa oraz morwa biała.
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, takie jak tworzywa sztuczne, tusze drukarskie czy ceramika, odgrywają ważną rolę w codziennym życiu, ale ich wpływ na zdrowie konsumentów wciąż budzi wiele pytań. Badania nad migracją substancji chemicznych z tych materiałów dostarczają cennych informacji, które mogą wpłynąć na przyszłe regulacje i ochronę zdrowia publicznego.
WorldFood Poland 2025 połączone z Gastrotargami SMAKKi to wyjątkowe wydarzenie, które w dniach 8-10 kwietnia zamieni hale EXPO XXI w Warszawie w centrum innowacji i trendów branży spożywczej oraz gastronomicznej. XI edycja targów wprowadza nowe sektory, konkursy i konferencje, odpowiadając na potrzeby dynamicznie rozwijającego się rynku.
Pod koniec 2024 roku odnotowano wzrost liczby przypadków ptasiej grypy, szczególnie w regionach intensywnej hodowli drobiu w Europie i Stanach Zjednoczonych. Eksperci wskazują na nowe zagrożenia związane z rozprzestrzenianiem się wirusa wśród dzikich i hodowlanych zwierząt, podkreślając potrzebę dalszego monitorowania i działań prewencyjnych.
Choć system kontroli ryb importowanych z Kanady do Europy ma potencjał, aby działać poprawnie to przeprowadzony audyt DG Sante wykazał jego niską skuteczność ze względu na m.in. niską częstotliwość pobierania próbek oraz inicjowanych kontroli.
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
Raport podkreśla konieczność zintegrowanego podejścia obejmującego rozwój metod wykrywania, wzmocnienie nadzoru epidemiologicznego oraz globalną współpracę w celu ograniczenia ich transmisji.
Zespół naukowców opracował nowy biosensor do pomiaru świeżości mięsa oparty na elektrodach grafenowych i nanocząstkach tlenku cynku.
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu oceny potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożycia fluoru z wody pitnej, diety, fluoryzowanej soli kuchennej i (spożytych) fluorowanych produktów do pielęgnacji zębów. Ocena nie obejmuje miejscowego (powierzchniowego) stosowania fluorowanych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
Konsultacje mają status otwarty, a wszystkie zainteresowane strony mogą przesyłać swoje uwagi do 07.02.2025.
WHO prowadzi globalne badania nad skalą chorób przenoszonych przez żywność, które mają dostarczyć aktualnych danych w 2025 roku. Nowe szacunki pomogą określić źródła zakażeń i priorytety w strategiach bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
Po raz kolejny wydarzenie przyciągnęło szerokie grono profesjonalistów i entuzjastów branży life science, a zwłaszcza innowacji z obszaru zdrowia i jakości życia.
Australijski startup Vow wprowadził mięso hodowlane na rynek Hongkongu, otwierając nowy rozdział w rozwoju alternatywnych białek w Azji. Produkty takie jak kremowy pasztet z japońskiej przepiórki pokazują, jak innowacyjne technologie mogą zmieniać przyszłość gastronomii.
Czy kreatyna może poprawiać funkcje poznawcze? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił wniosek o autoryzację oświadczenia zdrowotnego i stwierdził, że brak jest wystarczających dowodów naukowych potwierdzających taki wpływ suplementacji kreatyny na zdrowych dorosłych.
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
To pierwszy tego typu projekt w Polsce dotyczący opracowania przekąsek piekarniczych przez konsumentów. W ramach tak zwanej ko-kreacji, czyli tworzenia nowych produktów spożywczych z udziałem konsumentów, zaprojektowano 13 innowacyjnych produktów, z których wybrany trafi na rynek w przyszłym roku.
W 2023 roku Niemcy odnotowały spadek liczby ognisk zakażeń przenoszonych przez żywność, jednak liczba zachorowań i ofiar wzrosła. Norowirus, Salmonella i Bacillus cereus były najczęstszymi przyczynami wybuchów, które dotknęły tysiące osób i ujawniły problemy związane z higieną i przechowywaniem żywności.
W dniu 20 września 2024 r. Unia Europejska (UE) wydała rozporządzenie (UE) 2024/2462 w celu uregulowania zapisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych PFHxA w wielu różnych produktach i materiałach do kontaktu z żywnością, w tym np. tekturach i papierze.
Nasi partnerzy