Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe rozporządzenie mające na celu zwiększenie transparentności oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym zacznie obowiązywać w dniu 27 marca 2021 r.
Elektrody ISFET pozbawione szkła dla najwyższego bezpieczeństwa produktu w branży spożywczej. 50 lat doświadczenia dla bezpieczeństwa w aplikacjach higienicznych.
Nowy protokół laboratoryjny WHO zatytułowany „Globalny protokół pomiaru profili kwasów tłuszczowych w żywności z naciskiem na monitorowanie tłuszczów trans pochodzących z częściowo uwodornionych olejów” zapewnia globalnie zharmonizowaną metodę pomiaru tłuszczów trans w żywności.
Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.
Niedawno wydana seria opinii naukowych EFSA dotyczących zastosowań nowej żywności obejmuje pierwszą zakończoną ocenę proponowanego produktu spożywczego pochodzącego z owadów. Oceny bezpieczeństwa EFSA są niezbędnym krokiem w procesie regulacji nowej żywności, ponieważ porady naukowe EFSA wspierają unijnych i krajowych decydentów, którzy dopuszczają produkty tego typu na rynek europejski.
Niemieccy naukowcy opracowali proces zabijania mikroorganizmów na migdałach i orzechach przy użyciu sprężonego dwutlenku węgla do odkażania żywności. Zaletą tego procesu jest to, że orzechy zachowują swój charakterystyczny smak i jakość.
Wyniki działań CFIA, prowadzonych w latach 2019-2020 i ukierunkowanych na wykrywanie zafałszowań miodu poprzez dodatek cukrów obcych. Analizy 275 próbek przeprowadzono metodami SIRA i NMR.
Czasopismo naukowe Acta Horticulturae opublikowało artykuł, w którym opisano w jaki sposób oszuści fałszują niektóre składniki roślinne w celu oszukania powszechnie stosowanych metod analitycznych.
Wyniki tego badania dostarczają danych do oceny skuteczności różnych procedur wzbogacania i pomagają w ocenie pobierania próbek środowiskowych na mokro i na sucho stosowanych w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności w ramach planu kontroli Listeria.
Singapur jako pierwszy kraj na świecie dopuszcza do sprzedaży mięso hodowane komórkowo.
Zarówno konsumenci, jak i przedsiębiorcy wyrażają przekonanie i potrzebę budowania zaufania do sektora rolno-spożywczego i żywności. Obecnie brakuje jednak świadomych działań mających na celu budowanie zaufania, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszania jego poziomu.
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
Badania prowadzone przez naukowców potwierdzają, że wykryty w Polsce szczep wirusa H5N8 nie jest groźny dla konsumentów i nie zagraża zdrowiu publicznemu.
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badania oceniające jakość białka różnych mięs. Dowiedziono, że zarówno drogie kawałki mięsa, jak tańsze przetworzone produkty mięsne zawierają równie dobrze przyswajalne aminokwasy.
Coroczne badanie wykazało wzrost globalnego niepokoju dotyczącego bezpieczeństwa żywności i przyszłych dostaw żywności. Badanie zostało przeprowadzone w 9 krajach na całym świecie.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o aktualizację swojej poprzedniej opinii w sprawie niklu w żywności i wodzie pitnej, uwzględniając nowe dane dotyczące występowania, zaktualizowane wytyczne dotyczące dawki referencyjnej (BMD) oraz nowo dostępne informacje naukowe.
GIS został poinformowany, iż holenderski producent Bettinehoeve BV zdecydował o konieczności wycofania dojrzewających serów kozich z białą pleśnią oznaczonych datami minimalnej trwałości od 28-10-2020 do 30-12-2020, wyprodukowanych przez ten podmiot, gdyż nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes w tych produktach.
PALL Poland zaprasza w poniedziałek 9 listopada o godz. 17 do udziału w bezpłatnym webinarium, którego tematem będą patogeny w mięsie - szybkie badania patogenów Campylobacter i Salmonella w branży drobiarskiej metodą RT-PCR; utrzymanie wysokich standardów jakości oraz nowoczesne narzędzia kontroli procesu.
W jaki sposób przenosi się ASF i czy spożywanie mięsa pochodzącego od zakażonych zwierząt może wywołać chorobę? BfR wyjaśnia - bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami lub spożywanie żywności z zakażonych świń domowych lub dzików nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi.
Bioprotekcja polega na wprowadzeniu do produktu spożywczego monokultury lub kultury mieszanej mikroorganizmów i/lub ich metabolitów w celu poprawy bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz wydłużenia okresu trwałości. Duży potencjał w tym zakresie posiadają bakterie kwasu mlekowego, które są bezpieczne do spożycia, a w czasie przechowywania w naturalny sposób dominują mikroflorę w wielu produktach spożywczych.
Naukowcy z Belfastu stwierdzili zafałszowania ponad 25% pobranych przez nich próbek szałwii.
Hiszpańska firma biotechnologiczna BioTech Foods otrzyma grant w wysokości 2,7 mln EUR o na badania nad mięsem hodowanym komórkowo, które nie pochodzi od zwierząt.
W kilku krajach UE zgłoszono ogniska Salmonelli Typhimurium związane z orzechami brazylijskimi importowanymi z Boliwii, co skłoniło Komisję Europejską do uruchomienia systemu wczesnego ostrzegania.
Organizacje pozarządowe wzywają UE do wstrzymania produkcji i wywozu zakazanych pestycydów do krajów trzecich, z których część, jak twierdzą, można wykryć w żywności sprzedawanej ponownie na rynku UE.
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.