W Danii potwierdzono dwa ogniska zakażeń Campylobacter jejuni, w których zachorowało 57 osób. Dochodzenie epidemiologiczne wykazało, że źródłem infekcji było krajowe mięso drobiowe, co ponownie podkreśla skalę wyzwania, jakie bakteria ta stanowi dla bezpieczeństwa żywności.
Badania żywności
- 
        
          
          31.10.2025
        
        Nowa strategia ANSES: Ku kompleksowej kontroli PFAS w całym łańcuchu żywności
Czytaj więcejFrancja idzie o krok dalej w zrozumieniu i kontroli szeroko rozpowszechnionych związków grupy PFAS, tzw. „wiecznych chemikaliów”. ANSES zaproponowała właśnie kompleksowy program monitoringu obejmujący aż 247 substancji PFAS, bazując na pierwszym tego typu przeglądzie zanieczyszczeń i toksyczności związanych z tą grupą chemikaliów.
 - 
        
          
          27.10.2025
        
        Dwa ogniska Campylobacter w Danii powiązane z mięsem drobiowym
Czytaj więcej - 
        
          
          23.10.2025
        
        ILSI Europe wprowadza ramy priorytetyzacji ryzyka dla mykotoksyn – nowe narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności
Czytaj więcejW obliczu stale rosnącego zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, jakie niesie ze sobą zanieczyszczenie grzybami, ILSI Europe opracowało naukowe ramy oceny i priorytetyzacji ryzyka mykotoksyn, wspierające zarządzanie bezpieczeństwem żywności w całym łańcuchu dostaw.
 - 
        
          
          21.10.2025
        
        Kontrola znakowania żywności importowanej spoza UE - wyniki działań IJHARS, wrzesień 2025 r.
Czytaj więcejWe wrześniu 2025 r. inspektorzy IJHARS w całym kraju przeprowadzili kontrolę dotyczącą prawidłowości znakowania żywności importowanej z Ukrainy, oferowanej do sprzedaży w sklepach stacjonarnych i internetowych. Spora część z nich nie spełniła obowiązujących wymogów dotyczących znakowania.
 - 
        
          
          17.10.2025
        
        Jak nowy raport Eat-Lancet definiuje przyszłość branży produkcji żywności?
Czytaj więcejRaport Komisji EAT-Lancet 2025, zatytułowany "Zdrowe, zrównoważone i sprawiedliwe systemy żywnościowe", to znacznie więcej niż tylko aktualizacja przełomowej analizy z 2019 roku. 
 - 
        
          
          15.10.2025
        
        W Czechach wykryto konserwę wołową z Łotwy o zaniżonej zawartości mięsa o około 20%
Czytaj więcejCzeska Inspekcja Rolno-Spożywcza (CAFIA) opublikowała komunikat prasowy, dotyczący wykrycia na rynku zafałszowanej konserwy mięsnej o obniżonej zawartości mięsa o około 20% w porównaniu z informacjami na opakowaniu.
 - 
        
          
          14.10.2025
        
        Wpływ pandemii COVID-19 na liczbę przypadków chorób przenoszonych przez żywność i wodę w Europie
Czytaj więcejPodczas pandemii COVID-19 w Europie odnotowano znaczący spadek liczby przypadków kampylobakteriozy, salmonellozy, wirusowego zapalenia wątroby typu A i shigellozy. Wyjątek stanowiła listerioza, której poziom zachorowań pozostał stabilny – wynika z najnowszego badania obejmującego sześć krajów europejskich.
 - 
        
          
          14.10.2025
        
        Laboratorium w kieszeni - nanosensor i smartfon jako nowa broń w kontroli jakości żywności
Czytaj więcejWalka z czasem przy wykrywaniu patogenów pokarmowych definiuje dziś standardy bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym, gdzie każda minuta opóźnienia w diagnozie może generować olbrzymie ryzyko. Patogeny takie jak Escherichia coli O157:H7 czy Salmonella stanowią ciągłe ryzyko.
 - 
        
          
          13.10.2025
        
        Ognisko E. coli w belgijskich domach opieki
Czytaj więcej - 
        
          
          10.10.2025
        
        Bezpieczeństwo mrożonych owoców jagodowych – wyniki badania przeprowadzonego w Szwajcarii
Czytaj więcejNowe badanie przeprowadzone w Szwajcarii wykazało, że mrożone owoce jagodowe charakteryzują się bardzo niskim poziomem zanieczyszczenia bakteriami chorobotwórczymi. Naukowcy zwrócili jednak uwagę na obecność bakterii z grupy Bacillus cereus oraz sporadyczne wykrycie szczepów opornych na antybiotyki, co podkreśla znaczenie właściwego postępowania z rozmrożonymi produktami.
 - 
        
          
          09.10.2025
        
        Badania wskazują na możliwe zagrożenia związane ze spożyciem erytrytolu
Czytaj więcej - 
        
          
          08.10.2025
        
        Od pomysłu do produkcji – Centrum Badań i Rozwoju Mondelez od kuchni
Czytaj więcejOtwarte w 2017 r. Centrum Badań i Rozwoju Mondelez International w Bielanach Wrocławskich to miejsce, gdzie naukowe podejście łączy się z kreatywną wizją. Dzięki temu powstają uwielbiane przez konsumentów przekąski o często zaskakującym smaku, o unikalnej teksturze, cieszące oko i zachęcająco pachnące. 
 - 
        
          
          07.10.2025
        
        Nowy wariant cryptosporidium parvum – ognisko zakażeń w Danii
Czytaj więcejW Danii potwierdzono ognisko zakażeń nowym wariantem pasożyta Cryptosporidium parvum IIzeta. Statens Serum Institut poinformował o 13 przypadkach infekcji od maja 2025 roku. Sprawą zajmują się duńskie instytucje zdrowia i bezpieczeństwa żywności, które prowadzą dochodzenie w celu ustalenia źródła zakażeń.
 - 
        
          
          06.10.2025
        
        Zespół hemolityczno-mocznicowy we Włoszech – aktualne dane epidemiologiczne i charakterystyka patogenów
Czytaj więcej - 
        
          
          01.10.2025
        
        Bezpieczniejsza mąka dzięki bakteriofagom? Obiecujące wyniki badań przemysłowych
Czytaj więcej - 
        
          
          01.10.2025
        
        Mikroplastik w wodzie, długo oczekiwany standard ISO opublikowany
Czytaj więcejOpublikowana we wrześniu 2025 roku norma ISO 16094-2:2025 określa metody spektroskopowe analizy cząstek w wodzie pitnej i technologicznej. To ważna wiadomość dla producentów żywności i napojów, dla których czystość wody stanowi fundament jakości i bezpieczeństwa produktów.
 - 
        
          
          26.09.2025
        
        Zarządzanie ryzykiem w praktyce - nowe, czułe narzędzie do wykrywania glifosatu w wodzie i żywności
Czytaj więcejDotychczasowe metody analityczne, choć dokładne, często okazują się drogie, czasochłonne i wymagają skomplikowanej aparatury oraz specjalistycznej obsługi. Stanowi to barierę, zwłaszcza w kontekście potrzeby szybkich i masowych badań. W odpowiedzi na te wyzwania, naukowcy opracowali przełomową platformę detekcyjną nazwaną ACC-GLY.
 - 
        
          
          23.09.2025
        
        Naturalny niebieski barwnik z alg – nowe możliwości dla przemysłu spożywczego
Czytaj więcejAlgiowy barwnik nie tylko nadaje żywności żywy niebieski kolor, ale ma także zdolność zastępowania syntetycznych emulgatorów, które są powszechnie stosowane, lecz nie cieszą się dobrym odbiorem ze strony konsumentów. 
 - 
        
          
          17.09.2025
        
        Listeria w produktach RTE oraz doskonalenie monitoringu środowiskowego i zarządzania alergenami –Forum i Warsztaty Mangerskie Safety4Future – fotorelacja
Czytaj więcejWydarzenie zostało zorganizowane z myślą o aktualnych wyzwaniach, takich jak nowe regulacje dotyczące Listeria monocytogenes, biofilmy, monitoring środowiskowy oraz zarządzanie alergenami (PAL).
 - 
        
          
          15.09.2025
        
        Wycofania jaj w Szwecji po wykryciu ogniska Salmonella Enteritidis
Czytaj więcej - 
        
          
          11.09.2025
        
        Nowoczesna detekcja melaminy w mleku z wykorzystaniem spektroskopii SERS i uczenia maszynowego
Czytaj więcejArtykuł naukowy "Machine learning-enhanced SERS detection of melamine and its analogues in non-pretreated milk via filter-pressing assembled polytetrafluoroethylene-AgNPs substrate" przedstawia innowacyjną metodę szybkiego i czułego wykrywania melaminy oraz jej analogów w mleku bez konieczności wstępnej obróbki próbki. 
 
Nasi partnerzy
  
  
  
      

