We Francji odnotowano kolejne przypadki botulizmu, potwierdzając utrzymujące się ryzyko związane głównie z domowymi i rzemieślniczymi przetworami. Najnowsze ogniska oraz dane epidemiologiczne z lat 2018–2024 pokazują, że mimo rzadkiego występowania choroba ta wciąż stanowi poważne zagrożenie zdrowia publicznego.
Badania żywności
-
26.08.2025
Ziemniak na widelcu – ochrona upraw i wyzwania fitopatologiczne
Historia ziemniaka sięga około 8000 lat wstecz, jego pierwotne udomowienie miało miejsce w rejonie Andów, w okolicach jeziora Titicaca, na pograniczu dzisiejszego Peru i Boliwii. Ziemniak trafił do Europy w XVI wieku dzięki hiszpańskim konkwistadorom.
-
25.08.2025
Botulizm we Francji: ostatnie ogniska i dane epidemiologiczne z lat 2018–2024
-
22.08.2025
Bangladesz: nadmierne stosowanie antybiotyków w hodowli kur budzi obawy o zdrowie publiczne
Badanie 340 ferm drobiu w siedmiu dystryktach Bangladeszu wykazało powszechne stosowanie antybiotyków, szczególnie w hodowli kur mięsnych: u brojlerów sięgało 78%, w fermach rasy Sonali - 67%, a u niosek - 41%.
-
20.08.2025
Typowe problemy w analizie Kjeldahla i ich rozwiązania
Metoda Kjeldahla, od ponad wieku stosowana do oznaczania azotu i białka, pozostaje standardem w laboratoriach kontroli żywności, pasz i materiałów biologicznych. Mimo swojej dokładności, w praktyce napotyka się na szereg problemów.
-
20.08.2025
Możliwa obecność fragmentów szkła w naturalnej wodzie mineralnej gazowanej
Na podstawie skarg konsumentów oraz weryfikacji urzędowej w zakładzie produkcyjnym stwierdzono, że w określonych poniżej partiach naturalnej wody mineralnej mogą być obecne fragmenty szkła.
-
18.08.2025
EFSA oszacowała przewlekłe narażenie na ołów w diecie w populacji europejskiej
Poziom ołowiu w większości kategorii żywności nieznacznie się obniżał, z wyjątkiem niektórych grup produktów, takich jak rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, przyprawy, warzywa oraz kawa, kakao i herbata.
-
18.08.2025
Zanieczyszczenie żywności metalami ciężkimi
Artykuł omawia problem obecności metali ciężkich w żywności – ich źródła, wpływ na zdrowie człowieka oraz obowiązujące regulacje prawne. Przedstawia działania EFSA, zmiany w przepisach Unii Europejskiej, szczególne zagrożenia dla dzieci, a także metody badań stosowane w laboratorium J.S. Hamilton Poland.
-
14.08.2025
Wysoki poziom alkaloidów pirolizydynowych w produkcie pn. Pyłek kwiatowy
Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zanieczyszczonego alkaloidami pirolizydynowymi na wykrytym poziomie może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
-
12.08.2025
Ogniska zakażeń przenoszonych przez żywność w Austrii w 2024 roku
-
12.08.2025
Lody na celowniku IJHARS
Znakowanie lodów trochę kuleje i to zarówno u producentów, jak i w gastronomii, w sprzedaży bezpośredniej. IJHARS najwięcej zastrzeżeń miała do rodzaju informacji o lodach, umieszczanych na etykietach oraz udostępnianych klientom w czasie zakupu.
-
11.08.2025
UE zaostrza kontrole wybranych produktów spożywczych z krajów trzecich – obowiązują od 12 sierpnia
Unia Europejska zaostrza kontrole graniczne wybranych produktów roślinnych z krajów spoza UE. Od 12 sierpnia 2025 roku zmienia się częstotliwość badań przesyłek takich jak tahini z Syrii, figi suszone z Turcji czy liście winorośli z Egiptu. Nowe regulacje mają na celu skuteczniejsze wykrywanie pozostałości pestycydów, mykotoksyn i obecności Salmonelli w imporcie żywności.
-
07.08.2025
Tragiczne zatrucie fermentowaną kukurydzą i ognisko Staphylococcus aureus w Chinach
-
07.08.2025
Norma dla kurek po polsku
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował normę Kodeksu Żywnościowego dla kurek w tłumaczeniu na język polski.
-
05.08.2025
Progowe dawki orzecha włoskiego i bezpieczna dawka u pacjentów z alergią
Mimo że orzech włoski jest głównym alergenem na świecie, ograniczone dane dotyczące progów reakcji utrudniają opracowanie standardów etykietowania opartych na dowodach. Utrudnia to przemysłowi i organom regulacyjnym przeprowadzanie oceny ryzyka związanego z alergenami.
-
28.07.2025
Food 2030: Strategiczna mapa drogowa dla innowacji i odporności w branży spożywczej
Komisja Europejska, po dekadzie realizacji programu Food 2030, opublikowała w czerwcu 2025 r. kompleksowy raport podsumowujący efekty unijnej strategii badań i innowacji w systemach żywnościowych. Raport nie tylko ocenia dotychczasowe działania, ale formułuje też dziewięć kluczowych rekomendacji na przyszłość. Dla kadry zarządzającej i decydentów z branży spożywczej to konkretna mapa drogowa – wskazująca, gdzie i jak inwestować w badania, technologie i modele biznesowe, by sprostać wyzwaniom środowiskowym, zdrowotnym i ekonomicznym.
-
25.07.2025
Ptasia grypa: Komisja przekaże Polsce 14 mln euro na odszkodowania dla rolników
Unia Europejska przeznaczy 14 mln euro na wsparcie dla polskich rolników dotkniętych skutkami ptasiej grypy. Środki te, pochodzące z rezerwy rolnej UE, trafią do gospodarstw znajdujących się w strefach objętych restrykcjami sanitarnymi w latach 2021–2023. Wypłaty muszą zostać zrealizowane do końca lutego 2026 r.
-
22.07.2025
Rekordowa liczba wycofań żywności w Finlandii w 2024 roku
-
22.07.2025
Wpływ typu żywności na przeżywalność i wirulencję Listeria monocytogenes w przewodzie pokarmowym
-
21.07.2025
Alergia na sezam: rosnące zagrożenie dla zdrowia i znaczenie odpowiedniego oznakowania produktów
Alergia na sezam to rosnące zagrożenie, które wymaga szczególnej uwagi ze strony producentów żywności, służb zdrowia i konsumentów. Zgodne z przepisami oznakowanie produktów oraz zapobieganie kontaminacji krzyżowej w procesie produkcji stanowi podstawę w ochronie osób uczulonych. Wdrożenie skutecznych rozwiązań do testowania alergenów jest kluczowe, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i zminimalizować ryzyko reakcji alergicznych..
-
18.07.2025
Nowa era funkcjonalnej żywności: jak wdrożyć probiotyki tam, gdzie nikt się ich nie spodziewa
Probiotyki to mikroorganizmy przynoszące korzyści zdrowotne, pod warunkiem, że są spożywane w odpowiedniej, tzw. klinicznie skutecznej dawce.
-
17.07.2025
Konferencja Finałowa projektu SEASONED – międzynarodowe podsumowanie trzydniowego wydarzenia
Konferencja Finałowa projektu SEASONED odbyła się w dniach 24–26 czerwca 2025 roku we Wrocławiu, podsumowując blisko trzy lata międzynarodowej współpracy naukowej. Wydarzenie zgromadziło ponad 100 uczestników z Polski i zagranicy, w tym naukowców, przedstawicieli sektora przemysłowego, organów administracyjnych oraz jednostek nadzorujących jakość żywności.
Nasi partnerzy