292 ZA - Lider zespołu ds. bezpieczeństwa żywności – zarządzanie zespołem i systemem bezpieczeństwa żywności – 2 dni.
Data: 04.11.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 10 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i umiejętności do pełnienia funkcji lidera w zespole ds. jakości i bezpieczeństwa
żywności, zarządzania zespołem i gromadzenia i analizy danych oraz zarządzania zmianą.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do:
• liderów i członków zespołu HACCP,
• osób zaangażowanych w zarządzanie systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności,
• pracowników i kierowników działów zarządzania lub kontroli jakości oraz osób odpowiedzialnych za poszczególne
obszary w zakładach,
• audytorów wewnętrznych systemów zarządzania jakością.
Program
1. Wymagania prawne dotyczące systemu HACCP i Codex Alimentarius.
2. Wymagania standardów uznanych przez GFSI w zakresie kompetencji i odpowiedzialności zespołu ds. HACCP.
3. 12 etapów i 7 zasad systemu HACCP w ujęciu praktycznym - warsztaty:
• Powołanie zespołu HACCP,
• Opis produktu,
• Określenie przeznaczenia produktu,
• Schemat technologiczny,
• Weryfikacja schematu technologicznego,
• Analiza zagrożeń i określenie środków kontroli (GMP i GHP),
• Określenie krytycznych punktów kontroli (CCP),
• Ustanowienie limitów krytycznych,
• Ustanowienie systemu monitorowania kontroli CCP,
• Ustanowienie działań naprawczych w CCP,
• Walidacja planu HACCP i weryfikacja systemu HACCP,
• Dokumentowanie działań.
4. Utrzymanie systemu HACCP – zadania lidera i członków zespołu (gromadzenie, analiza danych, podejmowanie decyzji,
ocena ryzyka) oraz współpraca z Najwyższym Kierownictwem.
5. Przegląd planu HACCP i zarządzanie zmianą w doskonaleniu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
6. Walidacja PRP, oPRP, CCP.
7. Weryfikacja i elementy auditu wewnętrznego.
8. Najczęstsze problemy i obszary do doskonalenia w pracy zespołów ds. HACCP – elementy kultury bezpieczeństwa
żywności.
9. Współpraca z klientami i dostawcami.
10. Psychospołeczne podstawy zarządzania zespołem (zapobieganie konfliktom, budowanie relacji,
współodpowiedzialność, komunikacja, itp.)
11. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=19243&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_ZA&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2025/01/Program-292-ZA-Lider-zespolu-ds.-bezpieczenstwa-zywnosci_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły