Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wyniki tego badania dostarczają danych do oceny skuteczności różnych procedur wzbogacania i pomagają w ocenie pobierania próbek środowiskowych na mokro i na sucho stosowanych w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności w ramach planu kontroli Listeria.
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
Podręcznik FDA zawiera najlepsze praktyki i zachowania, które mogą pomóc w zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów, takich jak Salmonella i norowirusy, przez pracowników przemysłu spożywczego, w tym skuteczne interwencje zapobiegające przenoszeniu na żywność i powierzchnie mające kontakt z żywnością.
Zapraszamy na serię 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego. W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.
Czujnik w postaci zmieniających kolor jedwabnych mikroigieł może pomóc powstrzymać epidemie i uniknąć marnowania żywności.
Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
Urzędnicy ds. Zdrowia publicznego we Francji badają epidemię choroby przenoszonej przez żywność, co do której podejrzewa się, że jest spowodowana przez fuet, rodzaj kiełbasy z Hiszpanii. Produkt wysłano również do Belgii.
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji na temat trwającej dyskusji pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą a Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz w sprawie krajowych programów zwalczania salmonelli.
W związku z publikacją przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDIP) Listu Otwartego do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Głównego Lekarza Weterynarii oraz komunikatu prasowego pt. „Stop podważaniu wiarygodności GIW!”, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) pragnie odnieść się do nieprawdziwych i zmanipulowanych tez zawartych w przedmiotowych dokumentach.
Producenci żywca drobiowego apelują o nieoddawanie kontroli nad bezpieczeństwem polskiej żywności podmiotom zewnętrznym. Hodowcy drobiu wyrażają najwyższe zaniepokojenie wobec planowanego przez Główny Inspektorat Weterynarii przekazania badań i nadzoru nad występowaniem Salmonelli w stadach kurcząt rzeźnych w prywatne ręce.
Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest obecnie kluczowym aspektem zarówno dla producentów żywności, organów kontrolnych jak i konsumentów. Środki spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego mogą stanowić zagrożenie dla ogólnego stanu i zdrowia człowieka, będąc wektorem wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.
Rynek mięsa jest ważnym segmentem gospodarki żywnościowej na całym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa drobiowego. W 2014 r. wytworzono 95,5 mln. ton mięsa drobiowego. Szacuje się, że do 2023 r. globalna produkcja drobiu ma osiągnąć 130,7 mln. ton.
Urzędnicy służby zdrowia USA powiązali trwającą wielostanową i obejmującą wiele krajów epidemię Salmonelli Newport z cebulą. Ogłoszenie pojawiło się dzień po tym, jak kanadyjscy urzędnicy ds. zdrowia wydali podobne oświadczenie.
Na przestrzeni ostatnich lat wśród konsumentów obserwuje się stale wzrastające zainteresowanie aspektami związanymi z bezpieczeństwem i jakością żywności. W dobie szybkiego przepływu informacji, np. na temat wycofywania z obrotu mikrobiologicznie skażonych produktów spożywczych, znaczenie oraz jakość przeprowadzanych analiz żywności wciąż rośnie.
Salmonella to rodzaj względnie beztlenowych, Gram-ujemnych bakterii należących do rodziny Enterobacteriacae, które zwykle posiadają peritrichalne orzęsienie i wykazują zdolność ruchu. Salmonella spp. obejmuje około 2541 różnych serotypów, z których każdy jest potencjalnie niebezpieczny dla człowieka.
Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat. Wraz z pojawieniem się badań metagenomicznych wzrosła nasza wiedza na temat mikroflory mleka i przetworów mlecznych, szczególnie tych, na które wpływ mają środowisko, parametry produkcji i przechowywania.
W produkcji brojlerów zużywa się miliony ton materiału ściółkowego. Ponowne użycie ściółki może obniżyć koszty. Istnieją jednak pewne obawy dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa.
Identyfikacja źródła zatrucia pokarmowego zwykle wymaga dni lub tygodni. Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego opracowali metodę, która jest dwa razy szybsza i 200 razy tańsza. Urządzenie wielkości batonika jest testowane przez kilka firm.
Niedawno opublikowane badania naukowe wykazały, że wyciąg z liści oliwki hamuje wzrost bakterii Listeria monocytogenes. Ponadto, hamuje tworzenie się biofilmu przez Listerię monocytogenes i Salmonellę enteritidis oraz zmniejsza ruchliwość komórek Listeria monocytogenes.
W Sektorze Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa w PKN/KT 3 ds. Mikrobiologii Żywności oraz w PKN/KT 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych opracowano trzy normy w polskich wersjach językowych, z których dwie zostały już opublikowane.
Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.
Prawie co trzeci wybuch epidemii przenoszonych przez żywność w UE w 2018 r. był spowodowany przez Salmonellę. Jest to jedno z głównych ustaleń rocznego raportu EFSA i ECDC
Naukowcy z Pasteur Institut we Francji opracowali metodę analizy genomowej do klasyfikacji i identyfikacji szczepów Yersinia i oceny patogeniczności.
Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes. Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.
Zespół naukowców odkrył, że toksyna wytwarzana przez naturalnie występujące E. coli pomaga bakteriom osiedlać się w jelicie bydła i zwiększa prawdopodobieństwo przeniesienia bakterii na inne zwierzęta w stadzie.
Dwoje dzieci zmarło w Danii po powikłaniach związanych z zakażeniem E. coli wytwarzającą toksynę Shiga. Czytaj więcej…