Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.
Od czerwca 2017 r. w pięciu krajach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (UE/EOG), Zjednoczonym Królestwie (UK) i Stanach Zjednoczonych (USA) trwa utrzymująca się transgraniczna epidemia Salmonella Virchow ST16.
Oporność Salmonelli i Campylobacter na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe jest często obserwowana u ludzi i zwierząt, ujawnia raport opublikowany przez ECDC oraz EFSA.
Szczególne znaczenie przy ocenie bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych ma obecność gatunku Salmonella. Solus One Salmonella zapewnia najlepszą w swojej klasie wydajność — ten system testowania patogenów firmy PerkinElmer oferuje wysokiej jakości, solidną, ekonomiczną i szybką metodę, której czas uzyskiwania wyników jest znacznie krótszy niż metody hodowlane.
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
Zwiększyła się liczba przypadków shigellozy, spowodowanej głównie przez Shigella sonnei, wśród podróżnych powracających z Wysp Zielonego Przylądka, została zgłoszona w UE/EOG, Zjednoczonym Królestwie (UK) i Stanach Zjednoczonych (USA) od września 2022 r.
UOKiK poinformował o planowanym przejęciu - sprawa jest w toku. Po połączeniu powstanie firma o dominującej pozycji na rynku polskim.
Firma produkująca żywność i dodatki do żywności przyznała się do zarzutu, że produkowała płatki śniadaniowe w niehigienicznych warunkach. Jeśli przyznanie się do winy zostanie zaakceptowane przez sąd, co ma nastąpić 14 marca 2023 r., grzywna zasądzona w kwocie 19,228 mln USD będzie największą w historii karą w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa żywności.
Ponad 130 osób zachorowało w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli w Słowenii pod koniec ubiegłego roku - ujawniły władze. Zaktualizowane wyniki dochodzenia zostały przedstawione przez władze w ostatnich dniach.
Na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie trwa rekrutacja (do końca lutego 2023 r.) na studia podyplomowe rozpoczynające się w semestrze letnim 2022/2023. W ofercie przygotowano trzy rodzaje studiów.
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.
Listeria monocytogenes to bakteria, która powszechnie występuje w glebie i wodzie, a także może być obecna w niektórych rodzajach żywności. Stanowi ona poważny problem w przemyśle spożywczym, ponieważ może powodować listeriozę, potencjalnie śmiertelną chorobę przenoszoną przez żywność.
Naukowcy z Shih Microfluidics Lab stworzyli jednorazowy, szybki i niezawodny system do identyfikacji putrescyny w próbkach wołowiny.
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie z dnia 15.12.2022 r.
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie z dnia 14.12.2022 r.
Ogromny wpływ na występowanie Listeria monocytogenes w produktach spożywczych mają zakażenia wtórne spowodowane niewystraczającą higieną w zakładach produkcyjnych oraz nieprawidłowo prowadzonym monitoringiem środowiska produkcyjnego.
Prawie 200 osób zachorowało w wyniku trwającej od ponad roku epidemii salmonellozy w wielu europejskich krajach. Zgłoszono 196 zakażeń Salmonellą Mbandaka ST413, w tym 89 osób chorych w Finlandii i 81 w Wielkiej Brytanii.
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna żywności to nieobligatoryjne, a zalecane dodatkowe testy i badania, które producenci żywności mogą wykonać w przypadku swoich produktów. Cecha wspólna ww. testów to ilościowe, mikrobiologiczne wyrażenie charakterystyki produktu.
Według Dyrekcji generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) w polskim systemie kontroli mięsa wołowego i drobiowego nadal występują poważne problemy.
Studia podyplomowe „Mikrobiologia, higiena i jakość w przemyśle spożywczym” organizowane przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej mają 20-letnią tradycję. Studia ukończyło ponad 500 osób, reprezentujących czołowe zakłady przemysłu spożywczego, laboratoria mikrobiologiczne i instytucje kontroli żywności.
Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.
Urzędnicy badający śmiertelną epidemię w Austrii wykryli Listerię w firmie uważanej za odpowiedzialną za dystrybucję produktów powodujących zakażenia.
Mikrobiota jelitowa to złożony ekosystem bilionów komórek drobnoustrojów, takich jak: bakterie, archeony i eukarionty. Wśród organizmów zasiedlających jelita znajdują się również cząstki wirusowe. Mikrobiota jelitowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, w tym biosyntezie witamin, aminokwasów, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, uczestniczy w rozwoju układu immunologicznego czy stanowi barierę ochronną przed patogenami.
Challenge tests (badania obciążeniowe), w rozumieniu Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, należą do dodatkowych badań, które poza matematycznym modelowaniem predyktywnym i badaniami trwałościowymi z przerwaniem ciągu chłodniczego, stanowią ważny element w szacowaniu terminu przydatności do spożycia oraz w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów.
Wg badania przeprowadzonego przez USDA konsumenci uważają, że roślinne alternatywy mięsa nie niosą ze sobą takiego samego ryzyka patogenów jak mięso.
Zespół naukowców z Argentyny zidentyfikował bakterie probiotyczne pochodzące z przewodu pokarmowego człowieka i kóz, które mogą okazać się pomocne w zapobieganiu i leczeniu infekcji układu trawiennego, układu oddechowego czy skóry.
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.
Stany Zjednoczone podejmują działania przeciwko Salmonelli, ogłaszając plany uznania jej za substancję fałszującą w surowych produktach z kurczaka w panierce oraz nadziewanych.