Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zwiększone ryzyko zakażeń bakteriami Vibrio w okresie letnim

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wraz z nadejściem lata i wzrostem temperatury powierzchni morza, Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) zwraca uwagę na sezonowe ryzyko, jakie stwarzają bakterie Vibrio.

Bakterie te naturalnie występują w słonawych wodach przybrzeżnych, gdzie woda słona miesza się ze słodką, szczególnie w wysokich temperaturach i niskim zasoleniu. Warunki te stają się coraz powszechniejsze w niektórych częściach Europy z powodu zmian klimatu.

Gatunki Vibrio są często wykrywane latem w Morzu Bałtyckim, ponieważ oferuje ono szczególnie korzystne warunki do rozwoju bakterii ze względu na niższe stężenie soli. Bakterie te zostały również wykryte w innych miejscach, w tym w Morzu Północnym i różnych kąpieliskach zamkniętych lub przy ujściach rzek. Wraz ze wzrostem temperatury powierzchni morza w całej Europie, przewiduje się, że Vibrio rozprzestrzeni się na inne obszary przybrzeżne.

Wibrioza – co ją wywołuje?

Wibrioza jest wywoływana przez kilka gatunków bakterii Vibrio, z których niektóre mogą powodować poważne infekcje. Należą do nich zakażenia przenoszone drogą pokarmową, po spożyciu surowych lub niedogotowanych skorupiaków, oraz ciężkie zakażenia krwi, gdy bakterie dostają się do organizmu przez skaleczenia lub rany na skórze. Osoby z osłabionym układem odpornościowym lub przewlekłymi chorobami wątroby są szczególnie narażone.

Chociaż zakażenia Vibrio są nadal stosunkowo rzadkie w Europie, w wielu krajach północnych nad Morzem Bałtyckim odnotowano wzrost zachorowań w ostatnich latach. Było to szczególnie widoczne latem, z przedłużającymi się falami upałów i wyższymi temperaturami wody, jak w 2018 roku, kiedy zgłoszono 445 przypadków, czyli ponad trzykrotnie więcej niż mediana roczna (126 przypadków) odnotowana w latach 2014-2017.

Rozpoznawanie objawów i dbanie o bezpieczeństwo

Objawy wibriozy zależą od sposobu zakażenia. W przypadku zarażenia wibriozą poprzez spożycie surowych lub niedogotowanych owoców morza, objawy zazwyczaj obejmują wodnistą biegunkę, ból brzucha, nudności, wymioty, gorączkę i dreszcze. Zakażenie może również wystąpić w wyniku kąpieli w wodzie z dużą ilością bakterii Vibrio , powodując infekcje ucha lub, jeśli bakterie zetkną się z otwartymi ranami, objawy skórne, takie jak zaczerwienienie, obrzęk i ból w okolicy zmienionej chorobowo. Nieleczone zakażenia ran mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak martwicze zapalenie powięzi, zakażenia krwi, sepsa, a nawet amputacja kończyny, szczególnie u osób z chorobami współistniejącymi (np. przewlekłymi chorobami wątroby lub osłabionym układem odpornościowym).

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią Vibrio, można podjąć środki ostrożności, takie jak unikanie spożywania surowych lub niedogotowanych owoców morza, zwłaszcza ostryg, oraz dokładne ugotowanie owoców morza. W przypadku otwartych ran, świeżych przekłuć lub skaleczeń, należy unikać kąpieli w wodach słonawych lub słonych, a także zakryć ranę wodoodpornym opatrunkiem. W przypadku przypadkowego kontaktu z wodą morską, gdy masz zadrapania, skaleczenia lub rany na ciele, ważne jest, aby przemyć ranę czystą, świeżą wodą.

Podnoszenie świadomości społeczeństwa, pracowników służby zdrowia i podróżnych jest kluczowym krokiem w zapobieganiu poważnym zakażeniom i ograniczaniu wpływu wibriozy na zdrowie publiczne. ECDC zachęca do zwrócenia uwagi na zagrożenia i skonsultowania się z lekarzem, jeśli objawy pojawią się po kontakcie z wodą, w której rozwijają się bakterie Vibrio. ECDC zachęca również kraje, które mogą być dotknięte tą chorobą, do wprowadzenia nadzoru nad nią, ponieważ prawdopodobnie jest ona niedoszacowana.

Źródło: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/increased-risk-vibrio-infections-throughout-summer-season

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.