Zwiększone ryzyko zakażeń bakteriami Vibrio w okresie letnim
Wraz z nadejściem lata i wzrostem temperatury powierzchni morza, Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) zwraca uwagę na sezonowe ryzyko, jakie stwarzają bakterie Vibrio.
Bakterie te naturalnie występują w słonawych wodach przybrzeżnych, gdzie woda słona miesza się ze słodką, szczególnie w wysokich temperaturach i niskim zasoleniu. Warunki te stają się coraz powszechniejsze w niektórych częściach Europy z powodu zmian klimatu.
Gatunki Vibrio są często wykrywane latem w Morzu Bałtyckim, ponieważ oferuje ono szczególnie korzystne warunki do rozwoju bakterii ze względu na niższe stężenie soli. Bakterie te zostały również wykryte w innych miejscach, w tym w Morzu Północnym i różnych kąpieliskach zamkniętych lub przy ujściach rzek. Wraz ze wzrostem temperatury powierzchni morza w całej Europie, przewiduje się, że Vibrio rozprzestrzeni się na inne obszary przybrzeżne.
Wibrioza – co ją wywołuje?
Wibrioza jest wywoływana przez kilka gatunków bakterii Vibrio, z których niektóre mogą powodować poważne infekcje. Należą do nich zakażenia przenoszone drogą pokarmową, po spożyciu surowych lub niedogotowanych skorupiaków, oraz ciężkie zakażenia krwi, gdy bakterie dostają się do organizmu przez skaleczenia lub rany na skórze. Osoby z osłabionym układem odpornościowym lub przewlekłymi chorobami wątroby są szczególnie narażone.
Chociaż zakażenia Vibrio są nadal stosunkowo rzadkie w Europie, w wielu krajach północnych nad Morzem Bałtyckim odnotowano wzrost zachorowań w ostatnich latach. Było to szczególnie widoczne latem, z przedłużającymi się falami upałów i wyższymi temperaturami wody, jak w 2018 roku, kiedy zgłoszono 445 przypadków, czyli ponad trzykrotnie więcej niż mediana roczna (126 przypadków) odnotowana w latach 2014-2017.
Rozpoznawanie objawów i dbanie o bezpieczeństwo
Objawy wibriozy zależą od sposobu zakażenia. W przypadku zarażenia wibriozą poprzez spożycie surowych lub niedogotowanych owoców morza, objawy zazwyczaj obejmują wodnistą biegunkę, ból brzucha, nudności, wymioty, gorączkę i dreszcze. Zakażenie może również wystąpić w wyniku kąpieli w wodzie z dużą ilością bakterii Vibrio , powodując infekcje ucha lub, jeśli bakterie zetkną się z otwartymi ranami, objawy skórne, takie jak zaczerwienienie, obrzęk i ból w okolicy zmienionej chorobowo. Nieleczone zakażenia ran mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak martwicze zapalenie powięzi, zakażenia krwi, sepsa, a nawet amputacja kończyny, szczególnie u osób z chorobami współistniejącymi (np. przewlekłymi chorobami wątroby lub osłabionym układem odpornościowym).
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią Vibrio, można podjąć środki ostrożności, takie jak unikanie spożywania surowych lub niedogotowanych owoców morza, zwłaszcza ostryg, oraz dokładne ugotowanie owoców morza. W przypadku otwartych ran, świeżych przekłuć lub skaleczeń, należy unikać kąpieli w wodach słonawych lub słonych, a także zakryć ranę wodoodpornym opatrunkiem. W przypadku przypadkowego kontaktu z wodą morską, gdy masz zadrapania, skaleczenia lub rany na ciele, ważne jest, aby przemyć ranę czystą, świeżą wodą.
Podnoszenie świadomości społeczeństwa, pracowników służby zdrowia i podróżnych jest kluczowym krokiem w zapobieganiu poważnym zakażeniom i ograniczaniu wpływu wibriozy na zdrowie publiczne. ECDC zachęca do zwrócenia uwagi na zagrożenia i skonsultowania się z lekarzem, jeśli objawy pojawią się po kontakcie z wodą, w której rozwijają się bakterie Vibrio. ECDC zachęca również kraje, które mogą być dotknięte tą chorobą, do wprowadzenia nadzoru nad nią, ponieważ prawdopodobnie jest ona niedoszacowana.
Źródło: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/increased-risk-vibrio-infections-throughout-summer-season
Przeczytaj także
-
01.08.2024
Vibrio w owocach morza - zwiększone ryzyko z powodu zmiany klimatu i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe
Według najnowszej oceny EFSA oczekuje się, że liczba bakterii Vibrio w owocach morza wzrośnie zarówno globalnie, jak i w Europie z powodu zmian klimatycznych, zwłaszcza w wodach o niskim zasoleniu. Ponadto oporność na antybiotyki stosowane w ostateczności jest coraz częściej stwierdzana u niektórych bakterii z gatunku Vibrio.
-
14.06.2024
Test umożliwiający szybkie wykrywanie patogenów pochodzących z owoców morza
Badacze z Szanghajskiej Akademii Nauk Rolniczych opracowali metodę szybkiego wykrywania patogenu owoców morza Vibrio parahaemolyticus, która może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową przez owoce morza.
-
16.04.2020
Wzrost chorób przenoszonych przez żywność związanych z gatunkami Vibrio
Według oceny ryzyka przeprowadzonej przez FAO i WHO wynika, że w ostatnim czasie nastąpił wzrost zgłoszonych ognisk i przypadków chorób przenoszonych przez żywność, przypisywanych patogenicznym gatunkom Vibrio.