Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Dodatki i składniki
-
19.05.2025
Wybór idealnego naturalnego barwnika do żywności
Szukając substancji barwiących na żółto, producenci żywności i napojów mogą teraz wybierać spośród szerokiej gamy naturalnych rozwiązań na bazie roślin. Czynnik wizualny oczywiście jest kluczowy, ale równie ważne są też cechy takie jak wydajność i stabilność.
-
16.05.2025
Wysokobiałkowe formulacje kształtują przyszłość żywności i napojów w 2025 r.
Trend ten wpływa na rozwój innowacyjnych produktów spożywczych i napojów, odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na zdrowe, funkcjonalne i zrównoważone opcje żywieniowe.
-
16.05.2025
Czy produkty bezglutenowe faktycznie są bezglutenowe? Sprawdzamy!
Ścisła dieta bezglutenowa to jedyne lekarstwo dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Nawet najmniejsze ilości tego białka powodują u nich niepożądane objawy i stanowią zagrożenie dla zdrowia
-
15.05.2025
FDA zatwierdza trzy barwniki spożywcze ze źródeł naturalnych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków na początku maja br. potwierdziła zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
06.05.2025
Acesulfam K (E950) jako dodatek do żywności - ponowna ocena EFSA
Zespół orzekający stwierdził, że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania acesulfamu K (E 950) nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. Zwiększył też jego dopuszczalne dzienne spożycie.
-
30.04.2025
Marnowanie żywności i zapobieganie powstawaniu odpadów w Polsce – raport EEA
Polska wciąż mierzy się z rosnącą ilością odpadów i ogromną skalą marnowania żywności. Raport EEA pokazuje, jakie działania już wdrożono i co jeszcze trzeba zrobić, by skutecznie ograniczyć straty.
-
29.04.2025
Wpływ diet wegetariańskich na zdrowie i związane z nimi wytyczne dietetyczne wg ANSES
Francuska agencja ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) opublikowała raport, w którym dokonała przeglądu wpływu diet wegetariańskich na zdrowie oraz zalecenia żywieniowe dla dorosłych stosujących takie diety.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
25.04.2025
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Indonezji i Hiszpanii
-
24.04.2025
Perspektywy badań nad mykotoksynami - podsumowanie World Mycotoxin Forum 2025
Rozwiązywanie problemów związanych z mykotoksynami wymaga współpracy między różnymi dziedzinami nauki. Podczas World Mycotoxin Forum 2025 mówiono o perspektywach na przyszłość.Czytaj więcej -
17.04.2025
Przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu w ostropeście plamistym
Firma Auchan została zobligowana do wycofania poniższego produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu.
-
16.04.2025
W jaki sposób kolor może wpływać na innowacyjność słonych przekąsek?
GNT wyjaśnia, w jaki sposób barwniki roślinne mogą pomóc producentom wpisać się w najpopularniejsze trendy.
-
11.04.2025
Nowe badania przedefiniowują klasyfikację błonnika w diecie
W świecie dietetyki i żywienia błonnik od dawna uznawany jest za kluczowy element zdrowej diety. Nowe badania naukowe rzucają jednak nowe światło na tę istotną grupę składników odżywczych, proponując bardziej precyzyjne podejście do ich klasyfikacji.
-
08.04.2025
Sekwencjonowanie genomowe i uczenie maszynowe ujawniają główne źródła zakażeń Salmonellą w USA
-
03.04.2025
Produkt uboczny z produkcji wina ryżowego jako superfood
Te produkty uboczne fermentacji mogą znaleźć zastosowanie w szerokiej gamie produktów, od suplementów diety po wzbogaconą żywność i produkty do pielęgnacji skóry.
-
31.03.2025
Konferencja Biscuit People: Globalny Punkt Spotkań Branży Ciasteczek
Branża ciasteczek rozwija się dynamicznie, a konsumenci coraz częściej poszukują zdrowszych produktów, zrównoważonej produkcji oraz innowacyjnych tekstur i smaków. Weź udział w Konferencji Biscuit People - 9-11 kwietnia, Milano Marittima (Cervia).
-
28.03.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne z Turcji i Hiszpanii zatwierdzone przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
-
27.03.2025
Niekorzystne warunki klimatyczne powodują wzrost cen kawy do najwyższego poziomu od lat
Nowe badanie FAO wskazuje na wzrost cen o prawie 40 procent w 2024 r. z powodu zakłóceń po stronie podaży, głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
-
24.03.2025
Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
-
18.03.2025
Bezpieczeństwo probiotyków w suplementach diety – wytyczne i rekomendacje FSAI
W październiku 2024 roku Komitet Naukowy Irlandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) opublikował raport zawierający ocenę bezpieczeństwa probiotyków w suplementach diety.
Nasi partnerzy