Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Dodatki i składniki
-
16.06.2025
Zanieczyszczenie kwasem tenuazonowym w produktach spożywczych
Kwas tenuazonowy, mykotoksyna wytwarzana przez niektóre gatunki grzybów Alternaria, stał się stałym, ale sporadycznym problemem w zakresie bezpieczeństwa żywności.
-
06.06.2025
Naukowcy złamali kod pieprzu - przydatne do kontroli jakości w przemyśle spożywczym
HS-GC-IMS i HS-SPME-GC-MS zostały połączone, aby kompleksowo profilować i porównywać LZO w czarnym i białym pieprzu. To dwutechniczne podejście ujawniło wyraźne chemiczne odciski palców, które będą przydatne do kontroli jakości w przemyśle spożywczym.
-
03.06.2025
Dodatki do żywności - aktualizacja rozporządzeń nr 231/2012 oraz 1333/2008
Zmiana polega m.in. na dodaniu nowego dodatku tj. glikozydów stewiolowych z fermentacji oraz usunięciu zezwolenia na stosowanie soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466) w niektórych kategoriach żywności oraz usunięciu jej z wykazu dodatków do żywności w składnikach odżywczych, a także zmian specyfikacji niektórych dodatków do żywności.
-
02.06.2025
Najnowsze trendy w branży napojów funkcjonalnych
Napoje łączące funkcje, takie jak nawodnienie, wsparcie odporności i zdrowie jelit, stają się coraz bardziej popularne. Przykładem są napoje zawierające elektrolity, witaminę C i prebiotyki, które oferują kompleksowe wsparcie dla organizmu.
-
02.06.2025
Interakcje między dodatkami do żywności, mikrobiomem jelitowym a gospodarzem – perspektywa bezpieczeństwa żywności – raport FAO
Publikacja ta stanowi kompleksowy przegląd aktualnego stanu wiedzy dotyczącej wpływu dodatków do żywności na mikrobiom jelitowy oraz zdrowie człowieka, z naciskiem na aspekty bezpieczeństwa żywności.
-
30.05.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne: unijny rejestr wzbogacony o wyjątkowe produkty z pięciu krajów
Unijny rejestr produktów o chronionym pochodzeniu ponownie się powiększa. Do grona objętych ochroną nazw dołączyły m.in. portugalskie ciasto z fasoli, fińskie jagodowe wypieki, sól z Rio Maior czy francuski ser z owczego mleka.
-
27.05.2025
Polska gospodarzem spotkania browarników z całej Europy
W połowie maja br., na terenie historycznego browaru Haberbuscha i Schielego w Warszawie, odbyło się spotkanie branżowych organizacji przemysłu piwowarskiego oraz browarów z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego zrzeszonych w The Brewers of Europe.
-
19.05.2025
Wybór idealnego naturalnego barwnika do żywności
Szukając substancji barwiących na żółto, producenci żywności i napojów mogą teraz wybierać spośród szerokiej gamy naturalnych rozwiązań na bazie roślin. Czynnik wizualny oczywiście jest kluczowy, ale równie ważne są też cechy takie jak wydajność i stabilność.
-
16.05.2025
Wysokobiałkowe formulacje kształtują przyszłość żywności i napojów w 2025 r.
Trend ten wpływa na rozwój innowacyjnych produktów spożywczych i napojów, odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na zdrowe, funkcjonalne i zrównoważone opcje żywieniowe.
-
16.05.2025
Czy produkty bezglutenowe faktycznie są bezglutenowe? Sprawdzamy!
Ścisła dieta bezglutenowa to jedyne lekarstwo dla osób z celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Nawet najmniejsze ilości tego białka powodują u nich niepożądane objawy i stanowią zagrożenie dla zdrowia
-
15.05.2025
FDA zatwierdza trzy barwniki spożywcze ze źródeł naturalnych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków na początku maja br. potwierdziła zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
06.05.2025
Acesulfam K (E950) jako dodatek do żywności - ponowna ocena EFSA
Zespół orzekający stwierdził, że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania acesulfamu K (E 950) nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. Zwiększył też jego dopuszczalne dzienne spożycie.
-
30.04.2025
Marnowanie żywności i zapobieganie powstawaniu odpadów w Polsce – raport EEA
Polska wciąż mierzy się z rosnącą ilością odpadów i ogromną skalą marnowania żywności. Raport EEA pokazuje, jakie działania już wdrożono i co jeszcze trzeba zrobić, by skutecznie ograniczyć straty.
-
29.04.2025
Wpływ diet wegetariańskich na zdrowie i związane z nimi wytyczne dietetyczne wg ANSES
Francuska agencja ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) opublikowała raport, w którym dokonała przeglądu wpływu diet wegetariańskich na zdrowie oraz zalecenia żywieniowe dla dorosłych stosujących takie diety.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
25.04.2025
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Indonezji i Hiszpanii
-
24.04.2025
Perspektywy badań nad mykotoksynami - podsumowanie World Mycotoxin Forum 2025
Rozwiązywanie problemów związanych z mykotoksynami wymaga współpracy między różnymi dziedzinami nauki. Podczas World Mycotoxin Forum 2025 mówiono o perspektywach na przyszłość.Czytaj więcej -
17.04.2025
Przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu w ostropeście plamistym
Firma Auchan została zobligowana do wycofania poniższego produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu.
-
16.04.2025
W jaki sposób kolor może wpływać na innowacyjność słonych przekąsek?
GNT wyjaśnia, w jaki sposób barwniki roślinne mogą pomóc producentom wpisać się w najpopularniejsze trendy.
-
11.04.2025
Nowe badania przedefiniowują klasyfikację błonnika w diecie
W świecie dietetyki i żywienia błonnik od dawna uznawany jest za kluczowy element zdrowej diety. Nowe badania naukowe rzucają jednak nowe światło na tę istotną grupę składników odżywczych, proponując bardziej precyzyjne podejście do ich klasyfikacji.
Nasi partnerzy