Nowe badanie amerykańskich agencji zdrowia publicznego wykorzystuje sekwencjonowanie genomowe i algorytmy uczenia maszynowego, by odpowiedzieć na jedno z kluczowych pytań w bezpieczeństwie żywności: skąd naprawdę biorą się zakażenia Salmonellą? Wyniki analizy mogą zmienić podejście do zapobiegania tym infekcjom.
Dodatki i składniki
-
11.04.2025
Nowe badania przedefiniowują klasyfikację błonnika w diecie
W świecie dietetyki i żywienia błonnik od dawna uznawany jest za kluczowy element zdrowej diety. Nowe badania naukowe rzucają jednak nowe światło na tę istotną grupę składników odżywczych, proponując bardziej precyzyjne podejście do ich klasyfikacji.
-
08.04.2025
Sekwencjonowanie genomowe i uczenie maszynowe ujawniają główne źródła zakażeń Salmonellą w USA
-
03.04.2025
Produkt uboczny z produkcji wina ryżowego jako superfood
Te produkty uboczne fermentacji mogą znaleźć zastosowanie w szerokiej gamie produktów, od suplementów diety po wzbogaconą żywność i produkty do pielęgnacji skóry.
-
31.03.2025
Konferencja Biscuit People: Globalny Punkt Spotkań Branży Ciasteczek
Branża ciasteczek rozwija się dynamicznie, a konsumenci coraz częściej poszukują zdrowszych produktów, zrównoważonej produkcji oraz innowacyjnych tekstur i smaków. Weź udział w Konferencji Biscuit People - 9-11 kwietnia, Milano Marittima (Cervia).
-
28.03.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne z Turcji i Hiszpanii zatwierdzone przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
-
27.03.2025
Niekorzystne warunki klimatyczne powodują wzrost cen kawy do najwyższego poziomu od lat
Nowe badanie FAO wskazuje na wzrost cen o prawie 40 procent w 2024 r. z powodu zakłóceń po stronie podaży, głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
-
24.03.2025
Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
-
18.03.2025
Bezpieczeństwo probiotyków w suplementach diety – wytyczne i rekomendacje FSAI
W październiku 2024 roku Komitet Naukowy Irlandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) opublikował raport zawierający ocenę bezpieczeństwa probiotyków w suplementach diety.
-
06.03.2025
Foodex Japan 2025 – polska jakość, europejski standard: polscy wystawcy z eksportową misją na japońskim rynku
-
06.03.2025
Import nielegalnych słodyczy pod lupą brytyjskich władz
Nielegalnie importowane słodycze, zawierające zakazane dodatki stanowią coraz większy problem w Wielkiej Brytanii. Rosnące zainteresowanie i popyt na amerykańskie produkty napędzane są m.in. za pomocą mediów społecznościowych poprzez filmiki wstawiane przez twórców internetowych.
-
28.02.2025
Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChOG, ChNP i GTS
-
28.02.2025
Globalna wartość rynku zamienników jaj ma osiągnąć 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – premiera najnowszego raportu RoślinnieJemy “Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”
-
27.02.2025
Spożycie i postrzeganie mięsa przez Polaków - badanie
Dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie.
-
25.02.2025
Branża sokownicza – perspektywy i rozwój - XXVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.
-
20.02.2025
Wycofanie partii soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
-
18.02.2025
Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO
WHO podkreśla, że stosowanie substytutów soli o niższej zawartości sodu (LSSS) jest tylko jednym z elementów szerszej strategii redukcji spożycia sodu.
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
-
17.02.2025
Zaproszenie na konferencję BACIF 2025 w Łodzi – 9-10 czerwca 2025
Zapraszamy na czwartą edycję Międzynarodowej Konferencji BACIF 2025, poświęconą biologicznie aktywnym związkom w żywności i kosmetykach. W dniach 9-10 czerwca na Politechnice Łódzkiej eksperci z całego świata podzielą się najnowszymi odkryciami i omówią wyzwania stojące przed sektorem.
-
17.02.2025
Nasiona chia wycofane z Rossmanna
W wyniku kontroli, Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność zanieczyszczenia pochodzenia roślinnego w nasionach Chia od dostawcy Eko Ziarna Sp. z o.o., wprowadzonym do obrotu przez Joyfood Sp. z o.o..
-
31.01.2025
Olejki eteryczne jako naturalne dodatki do żywności: potencjał, wyzwania i potrzeba dalszych badań
Olejki eteryczne, znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyoksydacyjnych, zyskują zainteresowanie jako potencjalne naturalne dodatki do żywności. Mimo obiecujących wyników badań nad ich zastosowaniem, konieczne są dalsze analizy, by zapewnić ich bezpieczeństwo i zgodność z regulacjami prawnymi.
-
31.01.2025
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
Nasi partnerzy