Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z Oregon State University i amerykańskiego Departamentu Rolnictwa znacznie poszerzyli wiedzę na temat genomu chmielu, co ma istotne konsekwencje dla przemysłu piwowarskiego i naukowców badających potencjalne korzyści medyczne chmielu.
W ostatniej części cyklu przyglądamy się trendom w kategorii produktów „savoury”, która obejmuje zupy (mokre i suche), przyprawy i buliony, oliwy smakowe, sosy do makaronów, dressingi oraz chutney’e. Przy zakupiue klienci zwracają uwagę przede wszystkim na smak, cenę oraz wygodę.
W segmencie słodyczy zaznaczają się dwa duże trendy: mega przyjemność & pełnia smaków oraz spersonalizowane odżywianie dla potrzebujących np. wegetarianie, na diecie czy chorzy na celiakię. Na innowacyjnym brytyjskim rynku obecne są wegańskie produkty bez dodatku mleka i glutenu, za to z dodatkiem orzechów, moreli czy jagód, a także serniki na bazie napoju owsianego.
Skrobie OSA wykazują zarówno cechy lipofilowe, jak i hydrofilowe, dzięki czemu efektywnie stabilizują układy emulsyjne. Ponadto, charakteryzują się one niższą temperaturą kleikowania oraz mniejszą podatnością na retrogradacją niż skrobie naturalne.
Minister Grzegorz Puda spotkał się z przedstawicielami organizacji rybackich – hodowców karpi. Spotkanie poświęcone było problematyce sprzedaży karpi i przepisów ją regulujących.
Prawie 100 organizacji zrzeszonych przy Europejskim Sojuszu na Rzecz Żywności Pochodzenia Roślinnego (EAPF) wzywa Komisję Europejską i państwa członkowskie UE do odrzucenia poprawki 171 do rozporządzenia 1308/2013. Poprawka 171 cenzurowałaby nazwy i opisy używane przez żywność pochodzenia roślinnego.
Na całym świecie toczy się dyskusja związana z regulacją dotyczącą roślinnych zamienników produktów zwierzęcych, głównie mleka i jego przetworów w przemyśle spożywczym. Zamienniki produktów mlecznych nie są nowościami, wiele z nich funkcjonuje na rynku od lat.
Rozmowa o trudnościach, jakie napotykają polscy eksporterzy w kontaktach z administracją oraz o tym, co polska administracja może zrobić, aby wesprzeć poszczególne branże w ekspansji na rynki zagraniczne, w szczególności pozaeuropejskie.
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie czeskiego produktu "Český modrý mák" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
11 lutego 2021 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi spotkał się z Ambasadorem Republiki Francuskiej w Polsce. Spotkanie miało na celu omówienie stanu i perspektyw współpracy polsko-francuskiej na szczeblu politycznym i eksperckim.
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru ("Λουκάνικο Πιτσιλιάς" i "Λούντζα Πιτσιλιάς") i Chorwacji ("Ponikve").
Do 15 lutego każdy zainteresowany może zgłosić uwagi do krajowego Planu Strategicznego będącego elementem nowej Wspólnej Polityki Rolnej UE, która zacznie obowiązywać od 2023 roku.
Pandemia w sposób zasadniczy zmieniła preferencje i wybory zakupowe klientów na całym świecie. Niektóre trendy przyspieszyły bardzo mocno, inne uległy marginalizacji. Podzielę się z Państwem obserwacjami i nowościami ze światowych półek.
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny stwierdził podział rynku przez producentów pasz dla zwierząt - zmowa ograniczyła swobodę wyboru produktów rolnikom i sprzedawcom preparatów mlekozastępczych.
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1633 zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do pozostałości azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, flufenoksuronu, oksadiazonu, fosalonu, piraklostrobiny oraz środków odstraszających: oleju talowego i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Oświadczenia zdrowotne mają pomagać konsumentom zrozumieć jaki wpływ na zdrowie ma kupowana przez nich żywność. Badania naukowców z międzynarodowego projektu „Health Claims Unpacked” pokazują, że wielu z nas ma wciąż duże problemy z ich przetrawieniem.
W Polsce mocno rośnie rynek produktów alternatywach dla mleka krowiego. W 2020 r. wartość sprzedaży detalicznej roślinnych napojów (bez sprzedaży w gastronomii) wyniosła 82,8 mln zł, co oznacza wzrost o 21% w relacji rocznej. W ciągu ostatnich pięciu lat średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 18%.
Kwestia dodawania witamin, składników mineralnych i niektórych innych substancji do środków spożywczych jest uregulowana na poziomie UE rozporządzeniem nr 1925/2006. Rozporządzenie to określa podstawowe zasady takiego „wzbogacania” żywności, w tym przesłanki, które powinny być brane pod uwagę przed podjęciem decyzji o dodaniu konkretnego składnika do produktu, jak też kwestie etykietowania, prezentacji i reklamy.
Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.
Niedawno wydana seria opinii naukowych EFSA dotyczących zastosowań nowej żywności obejmuje pierwszą zakończoną ocenę proponowanego produktu spożywczego pochodzącego z owadów. Oceny bezpieczeństwa EFSA są niezbędnym krokiem w procesie regulacji nowej żywności, ponieważ porady naukowe EFSA wspierają unijnych i krajowych decydentów, którzy dopuszczają produkty tego typu na rynek europejski.
Zrównoważony rozwój, certyfikowane surowce i optymalizacja procesów będą dominującymi trendem wpływającym na przemysł napojowy w tym roku w branży spożywczej. Według badania grupy Mintel 44% amerykańskich Millenialsów uważa, że marki przyjazne dla środowiska najlepiej odzwierciedlają osobiste wartości ich pokolenia.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.
Od 1 stycznia 2021 r. wprowadzanie na rynek krajowy napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących bądź kofeiny lub tauryny podlega obowiązkowej opłacie.
W dniu 14 grudnia br. opublikowano rozporządzenie Komisji (UE) 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów pirolizydynowych w niektórych środkach spożywczych.
Czytanie etykiet żywności przed jej zakupem jest coraz częstszą praktyką, zwłaszcza wśród młodych konsumentów. Aby przyciągnąć ich uwagę etykiety powinny być tak „czyste”, jak to tylko możliwe, pozbawione numerów „E” (oznaczających dodatki do żywności) czy dziwnie brzmiących nazw.
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.