EFSA przeprowadziła ponowną ocenę pullulanu (E 1204) jako dodatku do żywności, analizując zarówno jego dotychczasowe zastosowania, jak i proponowane rozszerzenie. Eksperci ocenili jego wpływ na organizm oraz potencjalne zagrożenia, a także zaproponowali zmiany w unijnych regulacjach dotyczących jego składu i dopuszczalnych zanieczyszczeń.
Dodatki i składniki
-
24.03.2025
Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
-
18.03.2025
Bezpieczeństwo probiotyków w suplementach diety – wytyczne i rekomendacje FSAI
W październiku 2024 roku Komitet Naukowy Irlandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) opublikował raport zawierający ocenę bezpieczeństwa probiotyków w suplementach diety.
-
06.03.2025
Foodex Japan 2025 – polska jakość, europejski standard: polscy wystawcy z eksportową misją na japońskim rynku
-
06.03.2025
Import nielegalnych słodyczy pod lupą brytyjskich władz
Nielegalnie importowane słodycze, zawierające zakazane dodatki stanowią coraz większy problem w Wielkiej Brytanii. Rosnące zainteresowanie i popyt na amerykańskie produkty napędzane są m.in. za pomocą mediów społecznościowych poprzez filmiki wstawiane przez twórców internetowych.
-
28.02.2025
Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChOG, ChNP i GTS
-
28.02.2025
Globalna wartość rynku zamienników jaj ma osiągnąć 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – premiera najnowszego raportu RoślinnieJemy “Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”
-
27.02.2025
Spożycie i postrzeganie mięsa przez Polaków - badanie
Dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie.
-
25.02.2025
Branża sokownicza – perspektywy i rozwój - XXVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.
-
20.02.2025
Wycofanie partii soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
-
18.02.2025
Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO
WHO podkreśla, że stosowanie substytutów soli o niższej zawartości sodu (LSSS) jest tylko jednym z elementów szerszej strategii redukcji spożycia sodu.
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
-
17.02.2025
Zaproszenie na konferencję BACIF 2025 w Łodzi – 9-10 czerwca 2025
Zapraszamy na czwartą edycję Międzynarodowej Konferencji BACIF 2025, poświęconą biologicznie aktywnym związkom w żywności i kosmetykach. W dniach 9-10 czerwca na Politechnice Łódzkiej eksperci z całego świata podzielą się najnowszymi odkryciami i omówią wyzwania stojące przed sektorem.
-
17.02.2025
Nasiona chia wycofane z Rossmanna
W wyniku kontroli, Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność zanieczyszczenia pochodzenia roślinnego w nasionach Chia od dostawcy Eko Ziarna Sp. z o.o., wprowadzonym do obrotu przez Joyfood Sp. z o.o..
-
31.01.2025
Olejki eteryczne jako naturalne dodatki do żywności: potencjał, wyzwania i potrzeba dalszych badań
Olejki eteryczne, znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyoksydacyjnych, zyskują zainteresowanie jako potencjalne naturalne dodatki do żywności. Mimo obiecujących wyników badań nad ich zastosowaniem, konieczne są dalsze analizy, by zapewnić ich bezpieczeństwo i zgodność z regulacjami prawnymi.
-
31.01.2025
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
28.01.2025
Etykietowanie alergenów spożywczych w USA - nowe wytyczne
FDA opublikowała piąte wydanie wytycznych dla przemysłu dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik ma formę Q&A
-
27.01.2025
Alkaloidy pirolizydynowe w oregano
Firma Auchan wycofała ze sprzedaży produkt Oregano suszone 8 g firmy Prymat.
-
27.01.2025
Prebiotyki w Unii Europejskiej: Korzyści zdrowotne, regulacje i przyszłość oświadczeń zdrowotnych
Koncepcja prebiotyków trafiła do szerszego grona odbiorców w 1995 roku, gdy Gibson i Roberfroid zaproponowali jej pierwotną definicję. Współczesna definicja, opracowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Naukowe ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP), określa prebiotyki jako „substraty selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy gospodarza, przynoszące korzyści zdrowotne”.
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
-
17.01.2025
Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
Nasi partnerzy