Dodatki i składniki
-
20.02.2025
Wycofanie partii soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
-
18.02.2025
Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO
WHO podkreśla, że stosowanie substytutów soli o niższej zawartości sodu (LSSS) jest tylko jednym z elementów szerszej strategii redukcji spożycia sodu.
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
-
17.02.2025
Zaproszenie na konferencję BACIF 2025 w Łodzi – 9-10 czerwca 2025
Zapraszamy na czwartą edycję Międzynarodowej Konferencji BACIF 2025, poświęconą biologicznie aktywnym związkom w żywności i kosmetykach. W dniach 9-10 czerwca na Politechnice Łódzkiej eksperci z całego świata podzielą się najnowszymi odkryciami i omówią wyzwania stojące przed sektorem.
-
17.02.2025
Nasiona chia wycofane z Rossmanna
W wyniku kontroli, Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność zanieczyszczenia pochodzenia roślinnego w nasionach Chia od dostawcy Eko Ziarna Sp. z o.o., wprowadzonym do obrotu przez Joyfood Sp. z o.o..
-
31.01.2025
Olejki eteryczne jako naturalne dodatki do żywności: potencjał, wyzwania i potrzeba dalszych badań
Olejki eteryczne, znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyoksydacyjnych, zyskują zainteresowanie jako potencjalne naturalne dodatki do żywności. Mimo obiecujących wyników badań nad ich zastosowaniem, konieczne są dalsze analizy, by zapewnić ich bezpieczeństwo i zgodność z regulacjami prawnymi.
-
31.01.2025
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
28.01.2025
Etykietowanie alergenów spożywczych w USA - nowe wytyczne
FDA opublikowała piąte wydanie wytycznych dla przemysłu dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik ma formę Q&A
-
27.01.2025
Alkaloidy pirolizydynowe w oregano
Firma Auchan wycofała ze sprzedaży produkt Oregano suszone 8 g firmy Prymat.
-
27.01.2025
Prebiotyki w Unii Europejskiej: Korzyści zdrowotne, regulacje i przyszłość oświadczeń zdrowotnych
Koncepcja prebiotyków trafiła do szerszego grona odbiorców w 1995 roku, gdy Gibson i Roberfroid zaproponowali jej pierwotną definicję. Współczesna definicja, opracowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Naukowe ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP), określa prebiotyki jako „substraty selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy gospodarza, przynoszące korzyści zdrowotne”.
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
-
17.01.2025
Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
-
07.01.2025
Biodegradowalne mikroperełki: przełom w walce z mikroplastikiem i wsparcie dla przemysłu spożywczego
Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności.
-
02.01.2025
TOP 10 Trendów w przemyśle spożywczym na rok 2025
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
-
31.12.2024
Przetwarzanie i bezpieczeństwo nowych białek: projekt EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił kompleksowy projekt mający na celu ocenę wpływu metod przetwarzania na bezpieczeństwo nowych białek pochodzących z upraw genetycznie modyfikowanych (GM), nowej żywności i niekonwencjonalnych źródeł pasz.
-
30.12.2024
Jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka?
Łubin, owady czy laboratoryjnie hodowane mięso: jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka? Na pytania odpowiada Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR).
-
24.12.2024
Projekt oceny ryzyka fluoru w żywności i wodzie pitnej – EFSA zaprasza do konsultacji publicznych
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu oceny potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożycia fluoru z wody pitnej, diety, fluoryzowanej soli kuchennej i (spożytych) fluorowanych produktów do pielęgnacji zębów. Ocena nie obejmuje miejscowego (powierzchniowego) stosowania fluorowanych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
-
13.12.2024
Life Science Open Space 2024: Kraków ponownie miejscem spotkań innowatorów life science
Po raz kolejny wydarzenie przyciągnęło szerokie grono profesjonalistów i entuzjastów branży life science, a zwłaszcza innowacji z obszaru zdrowia i jakości życia.
-
12.12.2024
Coraz więcej europejskich badań nad alternatywnymi źródłami białka
Badania nad alternatywnymi źródłami białka to dynamicznie rozwijająca się gałąź nauki – takie wnioski płyną z raportu opublikowanego przez europejski think tank Good Food Institute Europe (GFI Europe).
-
11.12.2024
JRC opracowało nowe metody laboratoryjne do pomocy w wykrywaniu zafałszowań żywności
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
Nasi partnerzy