Na Łotwie odnotowano poważne ognisko zakażeń E. coli wśród dzieci i pracowników placówek edukacyjnych. Dochodzenie epidemiologiczne i sekwencjonowanie genomowe wskazały na dwa serotypy bakterii i potencjalny związek z produktami mlecznymi lokalnego producenta.
Wycofania z rynku
-
07.07.2025
Łotwa: ponad 70 zakażeń E. coli w placówkach edukacyjnych
-
04.07.2025
Wysoki poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) w chipsach ziemniaczanych
Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
-
02.07.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj wskazanych w komunikacie.
-
01.07.2025
Wycofanie partii piwa o smaku mango z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wraz z producentem AleBrowar sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. „Piwo Mango Man Lassi Mango Sour Ale” z powodu możliwości wystąpienia wtórnej fermentacji powodującej wzrost ciśnienia w butelce, która może ulec uszkodzeniu (wybuchowi).
W aktualizacji z 1 lipca poinformowano o wycofaniu kolejnych partii i smaków. -
17.06.2025
Ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania wyciskacza do czosnku
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu wyciskacza do czosnku ze względu na ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania produktu.
-
16.06.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża szklanek
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża szklanek ze wzorem kwiatowym.
-
13.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych ze szpatułki do mieszania
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.
-
12.06.2025
Salmonella spp. w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
-
04.06.2025
W Holandii wycofano żelki Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych
Holenderski urząd NVWA poinformował o wycofaniu żelków Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Holenderskie media poinformowały, że w produkcie obecny jest składnik konopi indyjskich.
-
03.06.2025
Możliwa obecność składnika alergennego (łubinu) w granoli
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o., wycofaniu granoli ze względu na brak możliwości wykluczenia obecności łubinu (alergenu) w produkcie.
-
02.06.2025
Lidl wycofuje ziemniaki wczesne, luz
Powodem wycofania ziemniaków wczesnych, luz przez sieć Lidl jest przekroczenie limitu prawnego dla pozostałości środka ochrony roślin.
-
29.05.2025
Aldi wycofuje mięso z indyka na kotlety 500 g
Klienci Aldiego zostali poproszenie o zwrot mięsa z indyka na kotlety 500 g z powodu stwierdzenia w produkcie obecności ciała obcego.
-
29.05.2025
Ostrzeżenie GIS: Możliwa obecność fragmentów szkła w jednej partii jogurtów
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez Głównego Lekarza Weterynarii o skardze konsumenta dotyczącej obecności fragmentów szkła w produkcie pn. Jogurt z mascarpone malina-żurawina, Łowicz, 130 g.
-
28.05.2025
Wycofanie określonych partii kwasu chlebowego, ze względu na stwierdzenie obecności glutenu (ponad 20 mg/kg)
W nawiązaniu do komunikatu z dnia 19.05.2025 r. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę EKO-NATURA s.c. wycofaniu kolejnych dwóch partii kwasu chlebowego oznakowanych jako bezglutenowe (GLUTEN FREE).
-
21.05.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii mrożonych truskawek
Producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.
-
13.05.2025
Pestycyd (antrachinon) w partii herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
05.05.2025
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.Czytaj więcej -
05.05.2025
Możliwa obecność fragmentów plastiku w jednej partii zajączków z polewy o smaku kakaowo-mlecznej
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o skardze konsumenta na obecność fragmentu plastiku w produkcie pn. Zajączek z polewy o smaku kakaowo-mlecznej.Czytaj więcej -
01.05.2025
Rekordowy wzrost zakażeń salmonellą w Szwecji w 2024 roku
-
28.04.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża kubka szklanego
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono wysoką migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża kubka szklanego.Czytaj więcej -
22.04.2025
Wycofanie określonych partii bezglutenowych batonów proteinowych ze względu stwierdzenie obecności glutenu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu prowadzonym przez firmę BioTechUSA Kft.Czytaj więcej
Nasi partnerzy