Naukowcy z Uniwersytetu Weterynaryjnego w Wiedniu zbadali, jak różne produkty spożywcze wpływają na przeżywalność i zjadliwość Listeria monocytogenes w przewodzie pokarmowym. Okazuje się, że ryby i sery lepiej chronią patogen przed warunkami trawiennymi niż np. kiełbasa, co może mieć istotne znaczenie dla oceny ryzyka żywności gotowej do spożycia.
Wycofania z rynku
-
07.08.2025
Tragiczne zatrucie fermentowaną kukurydzą i ognisko Staphylococcus aureus w Chinach
-
06.08.2025
FDA ostrzega przed suplementami diety, żywnością i innymi produktami zawierającymi niebezpieczną substancję 7-OH
FDA wydała ostrzeżenia i podjęła kroki w walce z produktami zawierającymi niebezpieczną substancję znaną na rynku jako 7-OH. Działania zintensyfikowano z powodu rosnącej dostępności tego typu produktów, również w postaci żywności i napojów.
-
05.08.2025
Ostrzeżenie GIS: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj.
-
28.07.2025
Przekroczenie zawartości karbaminianu etylu w Śliwowicy Złotej (55%)
Sieć Auchan poinformowała o wycofaniu z sieci swoich sklepów produktu Śliwowica Złota 500 ml.
-
25.07.2025
Wycofanie zestawu talerzy ze względu na migrację ołowiu
GIS został poinformowany o wycofaniu zestawu naczyń prowadzonym przez niemiecki podmiot Woolworth GmbH ze względu na stwierdzoną wysoką migrację ołowiu, która może stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia człowieka.
-
22.07.2025
Rekordowa liczba wycofań żywności w Finlandii w 2024 roku
-
22.07.2025
Wpływ typu żywności na przeżywalność i wirulencję Listeria monocytogenes w przewodzie pokarmowym
-
15.07.2025
Salmonella Enteritidis - 35 zakażeń i 10 hospitalizacji w Austrii – podejrzenie pada na jaja i mięso drobiowe
W Austrii trwa dochodzenie epidemiologiczne w sprawie ogniska Salmonella Enteritidis, które od grudnia 2024 roku doprowadziło do 35 zachorowań i 10 hospitalizacji. Podejrzewanym źródłem zakażenia są jaja, przetwory jajeczne lub mięso drobiowe, a zaangażowane służby sanitarne prowadzą intensywne śledztwo przy wsparciu analizy genomowej szczepu.
-
15.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki cedzakowej
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.
-
09.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (łopatki) do żywności.
-
09.07.2025
Pestycyd (antrachinon) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
07.07.2025
Łotwa: ponad 70 zakażeń E. coli w placówkach edukacyjnych
-
04.07.2025
Wysoki poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) w chipsach ziemniaczanych
Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
-
02.07.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj wskazanych w komunikacie.
-
01.07.2025
Wycofanie partii piwa o smaku mango z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wraz z producentem AleBrowar sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. „Piwo Mango Man Lassi Mango Sour Ale” z powodu możliwości wystąpienia wtórnej fermentacji powodującej wzrost ciśnienia w butelce, która może ulec uszkodzeniu (wybuchowi).
W aktualizacji z 1 lipca poinformowano o wycofaniu kolejnych partii i smaków. -
17.06.2025
Ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania wyciskacza do czosnku
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu wyciskacza do czosnku ze względu na ryzyko oderwania się drobnych kawałków metalu podczas użytkowania produktu.
-
16.06.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża szklanek
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża szklanek ze wzorem kwiatowym.
-
13.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych ze szpatułki do mieszania
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.
-
12.06.2025
Salmonella spp. w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
-
04.06.2025
W Holandii wycofano żelki Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych
Holenderski urząd NVWA poinformował o wycofaniu żelków Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Holenderskie media poinformowały, że w produkcie obecny jest składnik konopi indyjskich.
-
03.06.2025
Możliwa obecność składnika alergennego (łubinu) w granoli
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o., wycofaniu granoli ze względu na brak możliwości wykluczenia obecności łubinu (alergenu) w produkcie.
Nasi partnerzy