Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
W produkcie tym stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego: Listeria monocytogenes.
W wycofanym produkcie stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), że firma Banketbakkerij Merba B.V. prowadzi wycofanie z obrotu i od konsumentów określonych partii wyrobów ciastkarskich ze względu na skargi konsumentów na obecność fragmentów metalu w produktach.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Mondelez Polska Sp. z o.o. o dobrowolnym wycofaniu trzech partii batonów Milka Oreo (37g) ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami plastiku.
GIS stwierdził, że w zakładzie produkcyjnym firmy Elis Alis Eski doszło do rażących uchybień sanitarnych i nakazał wycofanie wszystkich produktów wprowadzonych do obrotu, bez względu na nr partii. Dalsza produkcja środków spożywczych w tej firmie została zakazana.
Sieć Auchan poinformowała, że ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu wycofuje określoną partię produktu ze sklepów swojej sieci.
Produkt nie nadaje się do spożycia ze względu na niewłaściwą jakość mikrobiologiczną surowca.
W wyniku działań PIS w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. o wycofaniu partii chałwy ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp. W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Reckitt/Mead Johnson Nutrition Trading Poland o dobrowolnym wycofaniu 2 serii produktów Nutramigen LGG Complete.
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez dystrybutora o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w niżej wymienionych partiach chałwy.
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono w suplemencie diety Underground Super Lemon wysoką zawartość Δ9-THC.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że inne partie przedmiotowego produktu również mogą być zafałszowane.
Małopolska Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) skontrolowała samochód ciężarowy z ładunkiem 18 ton bakalii. Towar okazał się przeterminowanym odpadem.
Substancje te nie mogą występować w żywności, w tym w suplementach diety, ze względu na ich działanie medyczne.
Rozbieżność między opakowaniem produktu pn. „Balsam Jerozolimski FORTE” suplement diety 200ml, a zawartością opakowania (produkt leczniczy pn.: Antinervinum) dotyczy również innego numeru partii.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu - chlorpiryfosu w partii kaszy jaglanej.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.