Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
Nowe badanie naukowe sugeruje, że osoby spożywające nadmierne ilości tłuszczu powinny mieć świadomość, że tego typu dieta wpływa nie tylko na zdrowie metaboliczne i masę ciała, ale może również oddziaływać na mózg.
Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z kluczowych elementów zdrowego trybu życia. Jako społeczeństwo jesteśmy tego faktu coraz bardziej świadomi. Zaczynamy z większą uwagą podchodzić do komponowania codziennego jadłospisu. Z rosnącym zainteresowaniem śledzimy nowinki dietetyczne. Wiemy, że zdrowa dieta może znacznie poprawić jakość życia. Jak jeść, by dobrze funkcjonować? Oto pięć dietetycznych trendów, które warto znać i wdrożyć!
Nowe badanie opublikowane przez naukowców z Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych ujawnia mechanizmy, które stoją za ochronnym działaniem strączków w kontekście cukrzycy typu 2.
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, a opublikowanych w maju br. w The BMJ, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
Nolo czyli No alcohol & low to nowy trend wśród konsumentów głównie młodych z Gen Z i Milenialsów.
W dniach 19 i 20 kwietnia odbyło się wydarzenie pt. Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie? W poniższym artykule przedstawiamy nagrania z obu dni wydarzenia.
Wspólne badanie przeprowadzone przez ekspertów ze Stanów Zjednoczonych i Kanady po raz kolejny dowodzi jak istotne znaczenie dla zdrowia ma włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
W renomowanym czasopiśmie naukowym „The Lancet” ukazała się niedawno publikacja dotycząca żywności wysokoprzetworzonej pochodzenia roślinnego i jej związku z ryzykiem chorób układu krążenia. Mimo że badanie odbiło się w mediach szerokim echem, okazuje się, że jego wyniki niekoniecznie są poprawnie interpretowane.
Otyłość, przyczyna wielu poważnych chorób, jest jednym z najważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Mimo licznych inicjatyw, wskaźniki otyłości wciąż rosną. W Warszawie międzynarodowi eksperci omówili kluczowe czynniki wpływające na pozytywne odżywianie i zgodzili się, że konieczne jest indywidualne podejście do diety i stylu życia.
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
W obliczu rosnących cen lodów na całym świecie, przyglądamy się, jak sytuacja wygląda w różnych krajach i jakie czynniki wpływają na te zmiany.
W ramach międzynarodowego projektu naukowcy z SWPS przeanalizowali postawy europejskich konsumentów.
Austriacka wytwórnia win Heribert Bayer wprowadziła na rynek amerykański wino Zeronimo — pierwsze na świecie wino bezalkoholowe z oceną 98 punktów w przewodniku Falstaff.
Nie ulega wątpliwości, że branża spożywcza przeżywa obecnie epokowy moment, w którym mikrobiologia staje się kluczowym czynnikiem w transformacji i ewolucji przemysłu spożywczego. Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem oraz rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie człowieka coraz częściej skłaniają producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań, zarówno produktowych, jak i procesowych.
Good Meat rozpoczyna sprzedaż mieszanki kurczaków hodowlanych i składników roślinnych w jednym sklepie spożywczym.
Bakterie jelitowe, zwłaszcza Bifidobacterium, odgrywają kluczową rolę w powodzeniu doustnej immunoterapii alergii na mleko, zwiększając skuteczność leczenia.
Pokolenie Z i milenialsi w obliczu obecnego kryzysu związanego z kosztami życia bardziej skłaniają się w kierunku zdrowego odżywiania, ograniczając tym samym rzeczy mniej istotne, w tym usługi platform streamingowych.
Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazuje, że pod wpływem diety wegańskiej lub diety ketogenicznej w organizmie zachodzą istotne zmiany dotyczące układu odpornościowego.
Zespół naukowców z Hiszpanii opublikował wyniki badań, z których wynika, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na funkcjonowanie bakterii jelitowych.
Nasi partnerzy