Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) testuje wykorzystanie sztucznej inteligencji do wykrywania ognisk zakażeń przenoszonych przez żywność. Nowe podejście może wspierać tradycyjne metody nadzoru epidemiologicznego, pozwalając na szybsze identyfikowanie zagrożeń i skuteczniejsze reagowanie na przypadki zatruć pokarmowych.
Dieta i zdrowie
-
14.04.2025
Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych
Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.Czytaj więcej -
11.04.2025
Sztuczna inteligencja w wykrywaniu ognisk zakażeń – nowe podejście UKHSA do bezpieczeństwa żywności
-
11.04.2025
Nowe badania przedefiniowują klasyfikację błonnika w diecie
W świecie dietetyki i żywienia błonnik od dawna uznawany jest za kluczowy element zdrowej diety. Nowe badania naukowe rzucają jednak nowe światło na tę istotną grupę składników odżywczych, proponując bardziej precyzyjne podejście do ich klasyfikacji.
-
08.04.2025
Sekwencjonowanie genomowe i uczenie maszynowe ujawniają główne źródła zakażeń Salmonellą w USA
-
07.04.2025
Zakażenia na farmach i podejrzenie pryszczycy – intensywny rok dla APHA
-
04.04.2025
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
04.04.2025
Aktualizacja maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi: ocena ryzyka i rekomendacje EFSA
W dokumencie przedstawiono aktualizację maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi w świetle opinii naukowej EFSA dotyczącej ponownej oceny wartości wytycznych opartych na zdrowiu (HBGVs) oraz oceny narażenia ze wszystkich źródeł.
-
01.04.2025
Łotwa walczy z falą zakażeń E. coli – większość przypadków wśród dzieci
-
14.03.2025
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost, napędzany zmianami w preferencjach konsumentów oraz rosnącą świadomością zdrowotną. Według danych Grand View Research, wartość tego rynku osiągnęła 1,46 bln dolarów i prognozuje się, że będzie rosła w tempie 6% rocznie w ciągu najbliższych pięciu lat.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności
-
28.02.2025
Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChOG, ChNP i GTS
-
28.02.2025
Globalna wartość rynku zamienników jaj ma osiągnąć 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – premiera najnowszego raportu RoślinnieJemy “Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”
-
27.02.2025
Spożycie i postrzeganie mięsa przez Polaków - badanie
Dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie.
-
18.02.2025
Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO
WHO podkreśla, że stosowanie substytutów soli o niższej zawartości sodu (LSSS) jest tylko jednym z elementów szerszej strategii redukcji spożycia sodu.
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
28.01.2025
Automatyczna klasyfikacja tusz wołowych – innowacyjna metoda zatwierdzona!
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
-
17.01.2025
Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
-
03.01.2025
Przewlekła choroba nerek u seniorów – korzyści z większego spożycia białka?
Badanie przeprowadzone przez szwedzko-hiszpański zespół naukowców wskazuje, że – wbrew aktualnym rekomendacjom – u osób starszych cierpiących na przewlekłą chorobę nerek korzystna może być podwyższona podaż białka.
-
02.01.2025
TOP 10 Trendów w przemyśle spożywczym na rok 2025
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
-
30.12.2024
Jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka?
Łubin, owady czy laboratoryjnie hodowane mięso: jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka? Na pytania odpowiada Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR).
-
25.12.2024
Wcześniejsze śniadania i kolacje mogą przekładać się na niższe ryzyko chorób układu krążenia
Wyniki badania z udziałem ponad 100 tys. osób wskazują, że czas spożywania śniadań i kolacji może przekładać się na ryzyko chorób układu krążenia.
Nasi partnerzy