Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Youth Business Poland we współpracy z Carrefour Foundation i Carrefour Polska uruchomił unikatowy projekt skierowany do młodych ludzi, którzy chcą realizować projekty społeczne w zakresie edukacji żywieniowej. Rekrutacja do programu trwa do 1 grudnia 2024.
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) opublikowały wspólny dokument opisujący czym powinna charakteryzować się dieta, którą uznać można za zdrową.
Naukowcy z Hiszpanii przeprowadzili pionierskie badanie, które rzuca nowe światło na związek między dietą śródziemnomorską i mikrobiotą jelitową a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Badacze z Cypru opublikowali pracę naukową, z której wynika, że suplementacja laktoferyną stanowi skuteczną alternatywę dla preparatów z żelazem w leczeniu pacjentów cierpiących na anemię.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii zidentyfikowali związek bioaktywny występujący w oliwie z oliwek, który może pomóc w leczeniu pacjentów po udarze.
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i koreańskiej korzeń żeń-szenia znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Nowe badanie wskazuje, że może on być szczególnie korzystny w regeneracji mięśni po treningu.
Synergiczne połączenie związków aktywnych pochodzenia mikrobiologicznego, ekstraktów roślinnych i mulit-witamin dla poprawy energii fizycznej i psychicznej.
Naukowcy z Hiszpanii opracowali prototypową aplikację mobilną, która ma pomóc w prewencji otyłości wśród dzieci i młodzieży.
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych stworzyli suplement na bazie inuliny, który może odegrać istotną rolę w leczeniu alergii pokarmowych.
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym pracy mózgu, metabolizmu, krążenia i zdrowia skóry. W trakcie upałów lub większej aktywności tracimy płyny i cenne pierwiastki, które musimy regularnie uzupełniać. Czy istnieje sposób, aby jednocześnie uzupełnić płyny i składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.
Nasi partnerzy