Od lipca 2025 roku we Francji odnotowano około 500 zatruć grzybami, głównie wskutek pomyłek gatunków i niewłaściwego przygotowania. ANSES przypomina o konieczności gotowania grzybów przez co najmniej 20 minut i unikania aplikacji do ich rozpoznawania.
Dieta i zdrowie
- 
        
          
          04.11.2025
        
        Częste spożywanie napojów energetycznych wiąże się z gorszą jakością snu
Czytaj więcejIm większe spożycie napojów energetycznych, tym krótszy sen – takie wnioski płyną z nowego badania obserwacyjnego przeprowadzonego przez naukowców z Norwegii.
 - 
        
          
          31.10.2025
        
        Komisja Europejska przyznaje nowe chronione oznaczenia geograficzne produktom z Włoch i Hiszpanii
Czytaj więcejWłoskie oliwki, tradycyjna wołowina z Trydentu i wino z hiszpańskiej Requeny – to najnowsze produkty, które dołączyły do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych. Każdy z nich odzwierciedla lokalne dziedzictwo, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury oraz unikalne walory smakowe zakorzenione w konkretnym regionie.
 - 
        
          
          28.10.2025
        
        Zbierasz grzyby? ANSES przypomina o najczęstszych błędach i zagrożeniach
Czytaj więcej - 
        
          
          28.10.2025
        
        Drugie życie żywności – o sztuce odzyskiwania wartości - Dodatkowy projekt podczas FoodFakty Summit food4tomorrow
Czytaj więcejKonkurs podczas FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow (5-6 listopada): Nadaj nazwę produktowi zawierającemu produkty uboczne, które zyskały drugie życie!
 - 
        
          
          23.10.2025
        
        Ogniska kryptosporidiozy w Walii powiązane z karmieniem jagniąt
Czytaj więcej - 
        
          
          17.10.2025
        
        Jak nowy raport Eat-Lancet definiuje przyszłość branży produkcji żywności?
Czytaj więcejRaport Komisji EAT-Lancet 2025, zatytułowany "Zdrowe, zrównoważone i sprawiedliwe systemy żywnościowe", to znacznie więcej niż tylko aktualizacja przełomowej analizy z 2019 roku. 
 - 
        
          
          16.10.2025
        
        Światowy Dzień Żywności FAO – świętujmy razem podczas FoodFakty Summit food4tomorrow już 5-6.11 w Łodzi
Czytaj więcejDziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności, ustanowiony przez FAO. Tegoroczne hasło to -„Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości”. I właśnie o tej przyszłości będziemy rozmawiać już 5–6 listopada w Łodzi podczas – FoodFakty Summit Żywność Jutra food4tomorrow.
 - 
        
          
          14.10.2025
        
        Zasady dotyczące znakowania jaj
Czytaj więcejPolska jest jednym z ważniejszych producentów i eksporterów jaj w Europie. 
 - 
        
          
          10.10.2025
        
        Bezpieczeństwo mrożonych owoców jagodowych – wyniki badania przeprowadzonego w Szwajcarii
Czytaj więcejNowe badanie przeprowadzone w Szwajcarii wykazało, że mrożone owoce jagodowe charakteryzują się bardzo niskim poziomem zanieczyszczenia bakteriami chorobotwórczymi. Naukowcy zwrócili jednak uwagę na obecność bakterii z grupy Bacillus cereus oraz sporadyczne wykrycie szczepów opornych na antybiotyki, co podkreśla znaczenie właściwego postępowania z rozmrożonymi produktami.
 - 
        
          
          09.10.2025
        
        Badania wskazują na możliwe zagrożenia związane ze spożyciem erytrytolu
Czytaj więcej - 
        
          
          01.10.2025
        
        Mikroplastik w wodzie, długo oczekiwany standard ISO opublikowany
Czytaj więcejOpublikowana we wrześniu 2025 roku norma ISO 16094-2:2025 określa metody spektroskopowe analizy cząstek w wodzie pitnej i technologicznej. To ważna wiadomość dla producentów żywności i napojów, dla których czystość wody stanowi fundament jakości i bezpieczeństwa produktów.
 - 
        
          
          29.09.2025
        
        Nie marnuj żywności - żywność to wartość. Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnotrawstwie Żywności
Czytaj więcejW Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60% żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie. 
 - 
        
          
          26.09.2025
        
        Powierzchnia ekologicznych upraw w Polsce zwiększyła się w 2024 r. o 8,7 proc. IJHARS prezentuje najnowsze dane dotyczące sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce
Czytaj więcejW 2024 r. w Polsce było 24 793 ekologicznych producentów, co oznacza wzrost o 3,3 proc. w stosunku do 2023 r., zaś powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła 691 471,1 ha – o 8,7 proc. więcej – wynika z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023 – 2024”, opublikowanego przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Eksperci prognozują, że w przyszłym roku liczba ekologicznych rolników przekroczy 25 tys.
 - 
        
          
          26.09.2025
        
        Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Grecji i Hiszpanii
Czytaj więcejKomisja Europejska rozszerzyła rejestr Chronionych Oznaczeń Geograficznych o dwa nowe produkty: grecką oliwę z oliwek „Κρήτη / Kriti” oraz hiszpański ser świeży „Queso de Burgos”. Oba wyroby łączą w sobie tradycję, unikalne warunki geograficzne i dziedzictwo kulinarne regionów, z których pochodzą.
 - 
        
          
          25.09.2025
        
        Bakterie i wirusy nie idą na urlop. Jak zadbać o bezpieczeństwo żywności przez cały rok?
Czytaj więcejRyzyko zakażeń i zatruć pokarmowych nie znika wraz z końcem wakacji. Choć w gorące dni zagrożenie jest największe, to jesienią także nie powinniśmy zapominać o ochronie nas i naszych bliskich. Unijna kampania #Safe2EatEU („Jedz bezpiecznie”) przypomina, jak proste, codzienne nawyki mogą uchronić nas przed groźnymi chorobami.
 - 
        
          
          24.09.2025
        
        Ko-kreacja wynosi personalizację cateringu dietetycznego na wyższy poziom
Czytaj więcejWartość rynku cateringu dietetycznego w Polsce stale rośnie: według PMR Market Experts by Hume’s w 2024 r. osiągnęła 3,5 mld zł, a przy utrzymaniu dotychczasowego, dwucyfrowego tempa wzrostu ma osiągnąć 5,4 mld zł do 2029 r. Zmieniają się też oczekiwania klientów: to już nie tylko wygoda i oszczędność czasu, ale przede wszystkim posiłki dopasowane do wymagań konsumentów. 
 - 
        
          
          23.09.2025
        
        Naturalny niebieski barwnik z alg – nowe możliwości dla przemysłu spożywczego
Czytaj więcejAlgiowy barwnik nie tylko nadaje żywności żywy niebieski kolor, ale ma także zdolność zastępowania syntetycznych emulgatorów, które są powszechnie stosowane, lecz nie cieszą się dobrym odbiorem ze strony konsumentów. 
 - 
        
          
          23.09.2025
        
        Otyłość dziecięca w Polsce rośnie. Eksperci apelują: mleczne produkty fermentowane powinny być elementem profilaktyki - raport ZPPM
Czytaj więcejNowy raport Związku Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) nie tylko pokazuje skalę problemu, ale proponuje konkretne, wykonalne rozwiązania. Wśród nich są m.in. obowiązkowa edukacja zdrowotna w szkołach, promocja zdrowych przekąsek w formie jogurtu czy kefiru oraz większe zaangażowanie lekarzy rodzinnych w rozmowy z rodzicami na temat żywienia dzieci.
 - 
        
          
          12.09.2025
        
        Nowatorska forma fortyfikacji żywności opracowana przez naukowców z MIT
Czytaj więcejNaukowcy opracowali nowe mikropartykuły zawierające żelazo i jod, które mogą znacząco wspomóc walkę z niedoborami tych kluczowych mikroelementów. Nowy sposób ich wprowadzania do żywności i napojów opiera się na zastosowaniu metal-organicznych struktur krystalicznych, które można by dodawać np. do pieczywa, soli, a nawet kawy czy herbaty.
 - 
        
          
          11.09.2025
        
        Konferencja: „Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości”
Czytaj więcejSerdecznie zapraszamy oglądania na żywo transmisji z organizowanej przez Związek Polskich Przetwórców Mleka konferencji pt. "Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości dzieci". Kiedy: 16 września 2025 r. (wtorek), godz. 10:00 Transmisja on-line: Kanał youtube ZPPM
 - 
        
          
          09.09.2025
        
        Rzadki patogen powodem zatruć pokarmowych w Chinach
Czytaj więcej 
Nasi partnerzy
  
  
  
      

