Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
Pandemia Covid-19 doprowadziła do wielu zmian społecznych. Wprowadzone ograniczenia wpłynęły na zmiany w praktykach żywieniowych konsumentów, co może mieć potencjalnie szkodliwy wpływ na ich zdrowie i systemy żywnościowe.
Od 1 stycznia 2021 r. wprowadzanie na rynek krajowy napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących bądź kofeiny lub tauryny podlega obowiązkowej opłacie.
Zdecydowana większość nie praktykuje postanowień noworocznych. Nie upatrujemy w nich szansy na realne zmiany. Kojarzą się z szybkim wypaleniem i zawodem. Wśród barier pojawia się poczucie niepotrzebnej presji i percepcja z góry przegranej walki. Według ekspertów...
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
W wielu krajach nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez świątecznego indyka. Skąd pochodzi wilgoć i soczystość w indyku? Co dzieje się z nim podczas pieczenia? Reakcja Maillarda – kluczem odpowiedniego smaku świątecznego indyka.
Wszystkie ryby i owoce morza są dobrym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów, mikro- i makroelementów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3.
W tym roku Święta Bożego Narodzenia na całym świecie obchodzić będziemy inaczej, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Covid-19. Należy unikać działań, które są bardziej ryzykowne i rozważyć alternatywne sposoby świętowania, które stwarzają mniejsze ryzyko rozprzestrzeniania się Covid-19.
Na początku grudnia br. panel Ariadna przeprowadził badania opinii publicznej na zlecenie kampanii RoślinnieJemy, pytając Polaków o charakter potraw, które pojawią się na ich stole w wigilijny wieczór. Czy roślinne alternatywy tradycyjnych dań i produktów zawitają na polskich stołach?
Ciągły rozwój nauki o żywieniu człowieka sprawia, że istnieje potrzeba systematycznej aktualizacji norm. Zaktualizowana publikacja jest źródłem najnowszej wiedzy, na temat zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz od czego to zależy.
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH zaprasza do 12 grudnia 2020 na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych...
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badania oceniające jakość białka różnych mięs. Dowiedziono, że zarówno drogie kawałki mięsa, jak tańsze przetworzone produkty mięsne zawierają równie dobrze przyswajalne aminokwasy.
Unilever w ciągu najbliższych 5-7 lat planuje osiągnięcie sprzedaży roślinnych alternatyw mięsa i nabiału na poziomie 1 mld euro.
Troska o środowisko to modny temat – i bardzo dobrze! Pozytywne nawyki w zakresie ochrony naszej planety są konieczne, byśmy mogli niezmiennie cieszyć się jej pięknem. Wizja totalnej rewolucji w celu osiągnięcia doskonałości w tym aspekcie wydaje się kusząca...
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.
Sposób w jaki się odżywiamy może mieć duży wpływ na zmiany klimatu, które są coraz bardziej odczuwalne. Według najnowszych badań aż 74% Polaków przeszło na zrównoważoną dietę i włączyło do jadłospisu norweskie ryby i owoce morza. Dzięki temu ich codzienne wybory są korzystne dla zdrowia oraz stanu środowiska naturalnego.
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o aktualizację swojej poprzedniej opinii w sprawie niklu w żywności i wodzie pitnej, uwzględniając nowe dane dotyczące występowania, zaktualizowane wytyczne dotyczące dawki referencyjnej (BMD) oraz nowo dostępne informacje naukowe.
Komisja opublikowała swój wniosek określający limity połowowe dla zasobów rybnych w Atlantyku i Morzu Północnym na rok 2021.
Pandemia spowodowała, że konsumenci poszukują produktów prozdrowotnych, bardziej niż dotychczas dbają o zdrowie i odporność. Jak będzie wyglądał przemysł żywnościowy po pandemii Covid-19, w jaki sposób te nowe zachowania wpłyną na przyszłość branży spożywczej i napojów? Innova Market Insights opublikowała 10 najważniejszych trendów na rok 2021.
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
Choć aplikacja Too Good To Go dopiero co ogłaszała nawiązanie współpracy z pierwszą w Polsce siecią handlową Carrefour, mocnym akcentem rozpoczyna działanie w segmencie piekarniczym. Od teraz do walki z marnowaniem jedzenia dołączyła znana i lubiana sieć piekarni Gorąco Polecam z markami Gorąco Polecam Nowakowski i Gorąco Polecam Piekarnia oraz lider mrożonych wyrobów piekarniczych – Aryzta.
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...
BfR stwierdza, że wątroba owcza lub wołowa o zidentyfikowanych stężeniach mogą znacznie przyczynić się do zwiększenia całkowitego spożycia PFAS u osób spożywających tę żywność.
Zapraszamy na V Narodowy Kongres Żywieniowy! 17 października spotkajmy się online, aby porozmawiać o DIECIE DLA ZDROWIA I PLANETY.