Raport: Ciała obce w produktach spożywczych 2025 - analiza ryzyka, case study i najnowsze technologie
.png)
Obecność ciał obcych w produktach spożywczych to jedno z najpoważniejszych wyzwań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Takie zanieczyszczenia nie tylko powodują straty ekonomiczne i konieczność wycofywania produktów z rynku, ale przede wszystkim stwarzają realne ryzyko dla zdrowia i życia konsumentów. Aby przybliżyć charakter tego zagrożenia FoodFakty we współpracy z Fenix Systems przygotowały kompleksowy raport, który obejmuje szczegółową analizę przypadków obecności ciał obcych w żywności od lipca 2024 r. do czerwca 2025 r. Przygotowane opracowanie odzwierciedla realną skalę zagrożenia jakim są ciała obce w żywności, ale także pozwala wyciągnąć praktyczne wnioski pomocne w jego minimalizacji.
Dlaczego warto zapoznać się z raportem?
Raport kompleksowo omawia dane zgromadzone przez system RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), amerykańskie agencje USDA i FDA oraz inne źródła. Najważniejsze informacje obejmują:
- 229 zgłoszeń ciał obcych w produktach spożywczych w systemie RASFF.
- Najczęściej występujące ciała obce: metal, szkło, plastik, a także owady, kamienie, drewno i inne niebezpieczne elementy.
- Analizę geograficzną – kraje takie, jak Niemcy, Francja i Holandia wiodą prym pod względem liczby zgłoszeń.
- Szczegółową klasyfikację produktów zagrożonych, od produktów zbożowych i piekarniczych po gotowe dania i owoce.
Praktyczne przykłady zagrożeń - Case studies z rynku UE i Stanów Zjednoczonych
Raport zawiera także konkretne przypadki, wśród których znalazły się m.in.: obecność kamieni w mieszankach orzechów lub odżywka białka zanieczyszczona fragmentami metalu. Praktyczne przykłady uwidaczniają złożoność i nieprzewidywalny charakter zagrożeń, a analiza konkretnych przypadków zgłoszeń pozwala przedsiębiorstwom lepiej przygotować strategie zapobiegawcze.
Najważniejsze wnioski dla branży spożywczej
Raport to znacznie więcej niż zestawienie danych – stanowi on kompleksowe i praktyczne narzędzie wspierające producentów, dystrybutorów oraz wszystkie podmioty, które chcą podnieść standardy bezpieczeństwa żywności. Publikacja umożliwia nie tylko identyfikację problemów, ale także wdrożenie skutecznych strategii zapobiegawczych.
Z raportu wynika m.in.:
- Jakie działania prewencyjne warto wdrożyć w procesie produkcji.
- Które kategorie produktów są szczególnie narażone na ryzyko.
- W jaki sposób różne rynki, takie jak rynek UE czy USA, radzą sobie z tymi wyzwaniami.
Kontakt:
Fenix Systems Sp. z o.o.
biuro@fenixsystems.eu | +48 22 715 52 53
Razem zadbajmy o bezpieczeństwo żywności!
Materiał udostępniony przez: Fenix Systems
Materiał opublikowany dnia: 16.09.2025