Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty dla Fenix Systems: Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Raport FoodFakty dla Fenix Systems: Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Zanieczyszczenia produktów spożywczych ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, przez co rozumiemy ich występowanie w pojedynczych opakowaniach, a nie całych partiach produktów jak w przypadku przekroczenia limitów zanieczyszczeń mikrobiologicznych czy chemicznych, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Jednym z powodów jest natychmiastowy skutek działania takiego ryzyka, uszczerbek
na zdrowiu, często bez możliwości ograniczania tych skutków po fakcie.

Ciało obce w produkcie – odpowiedzialność producenta przed kontrahentem 

Stosowanie procedur bezpieczeństwa żywności typu HACCP, Dobra Praktyka Produkcyjna czy BRC minimalizuje ryzyko przedostania się ciała obcego do produktu w procesie produkcyjnym oraz później podczas jego przewozu i dystrybucji. Niezależnie od tego skąd pochodzi ciało obce (np. kawałki szkła czy opiłki metalu), niesie za sobą duże ryzyko dla bezpieczeństwa żywności. Takiej żywności jako niebezpieczniej – zgodnie z art. 14 rozporządzenia nr 178/2002 – nie można dalej wprowadzać do obrotu. W praktyce najczęściej trzeba ją zutylizować. Rodzi to często znaczne straty dla producenta.
Poza odpowiedzialnością przed kontrahentem, istnieje także ryzyko zgłoszenia takiego produktu do systemu RASFF.

Spis treści:

1.Zdaniem eksperta

2.Wytyczne regulacji prawnych

3.Założenia systemu RASFF

4.Przypadki wystąpienia ciał obcych - podsumowanie roku 2018

5.Główne kryteria zagrożeń

6.Analiza pochodzenia zgłoszeń

7.Działania Instytucji Kontrolnych

8.Wybrane technologie przeciwdziałające występowaniu ciał obcych w środkach spożywczych

Materiał udostępniony przez: Fenix Systems Sp. z o.o.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn