Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zanieczyszczenia produktów spożywczych ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, przez co rozumiemy ich występowanie w pojedynczych opakowaniach, a nie całych partiach produktów jak w przypadku przekroczenia limitów zanieczyszczeń mikrobiologicznych czy chemicznych, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Jednym z powodów jest natychmiastowy skutek działania takiego ryzyka, uszczerbek
na zdrowiu, często bez możliwości ograniczania tych skutków po fakcie.
Ciało obce w produkcie – odpowiedzialność producenta przed kontrahentem
Stosowanie procedur bezpieczeństwa żywności typu HACCP, Dobra Praktyka Produkcyjna czy BRC minimalizuje ryzyko przedostania się ciała obcego do produktu w procesie produkcyjnym oraz później podczas jego przewozu i dystrybucji. Niezależnie od tego skąd pochodzi ciało obce (np. kawałki szkła czy opiłki metalu), niesie za sobą duże ryzyko dla bezpieczeństwa żywności. Takiej żywności jako niebezpieczniej – zgodnie z art. 14 rozporządzenia nr 178/2002 – nie można dalej wprowadzać do obrotu. W praktyce najczęściej trzeba ją zutylizować. Rodzi to często znaczne straty dla producenta.
Poza odpowiedzialnością przed kontrahentem, istnieje także ryzyko zgłoszenia takiego produktu do systemu RASFF.
Spis treści:
1.Zdaniem eksperta
2.Wytyczne regulacji prawnych
3.Założenia systemu RASFF
4.Przypadki wystąpienia ciał obcych - podsumowanie roku 2018
5.Główne kryteria zagrożeń
6.Analiza pochodzenia zgłoszeń
7.Działania Instytucji Kontrolnych
8.Wybrane technologie przeciwdziałające występowaniu ciał obcych w środkach spożywczych
Materiał udostępniony przez: Fenix Systems
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto