Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport FoodFakty dla Fenix Systems: Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Raport FoodFakty dla Fenix Systems: Ciała obce w produkcie - szczegółowa analiza 168 przypadków zanotowanych w EU w 2018 roku

Zanieczyszczenia produktów spożywczych ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, przez co rozumiemy ich występowanie w pojedynczych opakowaniach, a nie całych partiach produktów jak w przypadku przekroczenia limitów zanieczyszczeń mikrobiologicznych czy chemicznych, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Jednym z powodów jest natychmiastowy skutek działania takiego ryzyka, uszczerbek
na zdrowiu, często bez możliwości ograniczania tych skutków po fakcie.

Ciało obce w produkcie – odpowiedzialność producenta przed kontrahentem 

Stosowanie procedur bezpieczeństwa żywności typu HACCP, Dobra Praktyka Produkcyjna czy BRC minimalizuje ryzyko przedostania się ciała obcego do produktu w procesie produkcyjnym oraz później podczas jego przewozu i dystrybucji. Niezależnie od tego skąd pochodzi ciało obce (np. kawałki szkła czy opiłki metalu), niesie za sobą duże ryzyko dla bezpieczeństwa żywności. Takiej żywności jako niebezpieczniej – zgodnie z art. 14 rozporządzenia nr 178/2002 – nie można dalej wprowadzać do obrotu. W praktyce najczęściej trzeba ją zutylizować. Rodzi to często znaczne straty dla producenta.
Poza odpowiedzialnością przed kontrahentem, istnieje także ryzyko zgłoszenia takiego produktu do systemu RASFF.

Spis treści:

1.Zdaniem eksperta

2.Wytyczne regulacji prawnych

3.Założenia systemu RASFF

4.Przypadki wystąpienia ciał obcych - podsumowanie roku 2018

5.Główne kryteria zagrożeń

6.Analiza pochodzenia zgłoszeń

7.Działania Instytucji Kontrolnych

8.Wybrane technologie przeciwdziałające występowaniu ciał obcych w środkach spożywczych

Materiał udostępniony przez: Fenix Systems Sp. z o.o.

Wypełnij formularz w celu pobrania opracowania

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn