Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EUDR: najnowsze wytyczne KE oraz odpowiedzi na ważne pytania w j. polskim

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

„Często zadawane pytania” 

Dnia 19 sierpnia 2025 r. dokonano najnowszej aktualizacji dokumentu „Często zadawane pytania. Wdrożenie rozporządzenia UE w sprawie wylesiania”. Jest to czwarta wersja tego opracowania, która obecnie jest dostępna również w języku polskim. Dokument zawiera szereg odpowiedzi na praktyczne pytania związane ze stosowaniem rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów (EUDR). Odpowiedzi zostały podzielone na kilka kategorii, odnoszących się do istotnych z punktu widzenia danego obszaru zagadnień takich jak np.:

-identyfikowalność (przykładowe pytania: Co się dzieje, jeśli część produktu jest niezgodna z wymogami? Czy podmiot może wykorzystać dane geolokalizacyjne producenta? W jaki sposób należy zgłaszać miejsce produkcji towarów mieszanych? 

 -zakres stosowania (przykładowe pytania: co z produktami wymienionymi w wykazie, które nie zawierają towarów wymienionych w wykazie? 2 W jaki sposób rozporządzenie ma zastosowanie do drewna i papieru wykorzystywanych do pakowania? Czy rozporządzenie obejmuje wynajem odnośnych produktów?

-podmioty będące przedmiotem zobowiązań (przykładowe pytania: Jakie są obowiązki podmiotów będących MŚP na dalszych etapach łańcucha dostaw? Czym jest MŚP w rozumieniu rozporządzenia w sprawie wylesiania? Kto ponosi odpowiedzialność w przypadku naruszenia rozporządzenia?)

-procedura należytej staranności (przykładowe pytania: Czy przedsiębiorstwa mogą dochować należytej staranności w imieniu jednostek zależnych? Czy wprowadzenie do obrotu produktów, które nie zostały wyprodukowane w UE, wymaga odprawy celnej? Jakie są kryteria dla „produktów o znikomym ryzyku”? W jaki sposób rozporządzenie ma zastosowanie do wywozu?). 

Plik zawierający odpowiedzi na często zadawane pytania (w języku polskim) można pobrać ze strony:

https://circabc.europa.eu/ui/group/34861680-e799-4d7c-bbad-da83c45da458/library/df7256fc-ecd4-43b2-bbf4-f719beca2e54/details 

Warto jednak pamiętać, że zgodnie z deklaracją zawartą na początku dokumentu, jest on dokumentem roboczym, nie jest prawnie wiążący, a Komisja nie ponosi w związku z nim żadnej odpowiedzialności. 

Wytyczne Komisji 

Kolejnym dokumentem dotyczącym EUDR jest zawiadomienie Komisji Wytyczne dotyczące rozporządzenia (UE) 2023/1115 w sprawie produktów niepowodujących wylesiania (C/2025/4524). W tym dokumencie Komisja wyjaśniła m.in. takie pojęcia jak wprowadzanie do obrotu, udostępnianie na rynku, wywóz, znikome ryzyko oraz podmiot. Wskazano także w jaki sposób należy ustalać właściwe przepisy kraju produkcji. Wytyczne obejmują również wskazówki w zakresie opakowań i materiałów opakowaniowych oraz rolę systemów certyfikacji. Natomiast w załączniku do zawiadomienia zawarto praktyczne przykłady interpretacji pojęć wraz z hipotetycznymi scenariuszami różnych sytuacji. 

Wytyczne Komisji są dostępne pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52025XC04524 

Również i w przypadku niniejszych wytycznych, we wprowadzeniu zawarto klauzulę, zgodnie z którą „Niniejsze wytyczne nie mają wiążącej mocy prawnej; ich jedynym celem jest dostarczenie informacji na temat niektórych aspektów rozporządzenia EUDR. Nie zastępują one, nie uzupełniają ani nie zmieniają przepisów rozporządzenia EUDR, w którym ustanowiono zobowiązania prawne.”. 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.