Przemysł napojowy
-
24.03.2025
Ograniczenie dostępności alkoholi - projekt ustawy
Projekt dotyczy m.in. wprowadzenia ograniczeń w zakresie dozwolonych opakowań alkoholi, warunków promocji (w tym dotyczących zakupu wielu sztuk) oraz weryfikacji wieku nabywców.
-
21.03.2025
Wyniki kontroli jakości wina
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.
-
20.03.2025
Odalkoholizowane wina dopuszczone w produkcji ekologicznej
Zezwolono na produkcję odalkoholizowanych win, które mogą być certyfikowane jako ekologiczne po spełnieniu szeregu wymogów takich jak np. częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych i destylacja
-
18.03.2025
Wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB wynosi 878 mld USD
Branża browarnicza jest ważnym sektorem gospodarki światowej, który wygenerował 0,8% światowego PKB w 2023 r., czyli 878 mld USD. To więcej niż wg Banku Światowego wyniósł PKB Polski. Raport „Beer’s Global Economics Footprint” podsumowuje globalny wpływ ekonomiczny przemysłu piwowarskiego.
-
14.03.2025
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost, napędzany zmianami w preferencjach konsumentów oraz rosnącą świadomością zdrowotną. Według danych Grand View Research, wartość tego rynku osiągnęła 1,46 bln dolarów i prognozuje się, że będzie rosła w tempie 6% rocznie w ciągu najbliższych pięciu lat.
-
03.03.2025
Nadzór nad rynkiem wina w 2024 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
-
26.02.2025
Polacy coraz częściej wybierają piwo bezalkoholowe
Rynek piwa w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany, dostosowując się do oczekiwań konsumentów oraz wyzwań ekonomicznych i regulacyjnych. Chociaż branża zmaga się z trudnościami, rozwój segmentu piw bezalkoholowych daje nadzieję na przyszłość.
-
20.02.2025
Redukcja odpadów i recyklingu w chińskim sektorze F&B - webinar
EU SME Centre zaprasza do wzięcia udziału w wydarzeniu dotyczącym redukcji odpadów i recyklingu w chińskim sektorze F&B. 26 lutego - online.
-
04.02.2025
Napoje spirytusowe: zmiany w opakowaniach do 200 ml
Od 30 stycznia 2025 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i etykietowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości do 200 mililitrów
-
22.01.2025
Przejęcie 29 ton nielegalnego alkoholu w Stambule po śmierci 34 osób z powodu zatrucia
Tureckie władze zintensyfikowały działania ukierunkowane na walkę z nielegalnym alkoholem po śmierci 34 osób z powodu zatrucia. W następstwie przejęto 29 ton nielegalnego alkoholu i cofnięto licencje 64 firmom.
-
02.12.2024
Alkaloidy pirolizydynowe w określonej partii herbatki rumiankowo-koperkowej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w Herbatce fix rumiankowo-koperkowej.
-
27.11.2024
Słowacka firma produkująca piwo oskarżona o oszustwo przez Europejską Prokuraturę Generalną
Europejska Prokuratura Generalna złożyła w Bratysławie akt oskarżenia przeciwko jednej osobie i jednej firmie w ramach dochodzenia w sprawie oszustw związanych z dotacjami unijnymi i fałszerstwami dokumentów związanych z produkcją piwa.
-
25.11.2024
Stwierdzenie pozostałości pestycydu (antrachinonu) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
Producent zobowiązał się do wycofania produktów z rynku i poinformowania swoich odbiorów.
-
18.11.2024
Made4Loop: systemowa alternatywa dla jednorazowych kubków
Od 1 lipca przedsiębiorcy sprzedający napoje lub posiłki w jednorazowych kubkach lub pojemnikach muszą zapewnić klientom alternatywne, przyjaźniejsze środowisku opakowania, które pomogą ograniczyć ilość plastikowych odpadów, np. wprowadzając system własnych, wielorazowych opakowań zwrotnych.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
15.11.2024
Wycofanie wody źródlanej Alfred
Dwie partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.
-
25.10.2024
Bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi: Regulacje prawne i wyzwania - Abstrakt artykułu
W ostatnim czasie na polskim rynku zauważalny jest wzrost popularności bezalkoholowych odpowiedników tradycyjnych alkoholi. Niewątpliwie szlaki w tej dziedzinie przetarły popularne już na dużą skalę piwa bezalkoholowe. Po nich konsumenci zaczęli chętniej sięgać po wina bezalkoholowe, a obecnie na sklepowych półkach można spotkać bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi tradycyjnie wysokoprocentowych, takich jak gin, whisky, rum, wódka.
-
24.10.2024
Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – nabór przedłużony
Do 30 października 2024 r. został przedłużony nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. Pozostałe warunki przyznawania pomocy pozostają bez zmian.
-
04.10.2024
Opakowania alkoholi - projekt rozporządzenia
Projekt dotyczy sposobu opakowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości opakowania do 200 mililitrów
-
02.10.2024
Alko-tubki - Komunikat Głównego Inspektora IJHARS
W związku z informacjami o pojawieniu się w obrocie handlowym saszetek alkoholowych (alko-tubek) przypominających tubki z musem owocowym dla dzieci Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje, że zobowiązał organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) do kontroli w ramach sprzedaży tego asortymentu produktów spożywczych.
-
23.09.2024
Projekt rozporządzenia zmieniającego stawki opłat produktowych dotyczących butelek szklanych wielokrotnego użytku o pojemności do półtora litra przekazany do opiniowania
Motywem procedowanych zmian jest urealnienie stawek opłat produktowych dla opakowań objętych systemem kaucyjnym przez uwzględnienie masy opakowań przy określaniu wysokości opłaty
Nasi partnerzy