Przemysł napojowy
-
07.04.2025
Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące – przewodnik IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowała przewodnik dotyczący znakowania win innych niż musujące w celu ułatwienia producentom i konsumentom interpretacji przepisów regulujących znakowanie i certyfikację win.
-
04.04.2025
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
-
27.03.2025
Niekorzystne warunki klimatyczne powodują wzrost cen kawy do najwyższego poziomu od lat
Nowe badanie FAO wskazuje na wzrost cen o prawie 40 procent w 2024 r. z powodu zakłóceń po stronie podaży, głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
-
26.03.2025
Rozbito międzynarodową grupę fałszującą hiszpańskie wina Rioja. Kluczowa rola konsumenta w wykryciu oszustwa
W wyniku wspólnej operacji hiszpańskiej Gwardii Cywilnej, Europolu, Interpolu i władz Wietnamu, rozbito międzynarodową grupę przestępczą, która sprzedawała podrobione wina z ChNP Rioja. Kluczową rolę w wykryciu oszustwa odegrał hiszpański konsument.
-
24.03.2025
Ograniczenie dostępności alkoholi - projekt ustawy
Projekt dotyczy m.in. wprowadzenia ograniczeń w zakresie dozwolonych opakowań alkoholi, warunków promocji (w tym dotyczących zakupu wielu sztuk) oraz weryfikacji wieku nabywców.
-
21.03.2025
Wyniki kontroli jakości wina
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.
-
20.03.2025
Odalkoholizowane wina dopuszczone w produkcji ekologicznej
Zezwolono na produkcję odalkoholizowanych win, które mogą być certyfikowane jako ekologiczne po spełnieniu szeregu wymogów takich jak np. częściowe odparowywanie w warunkach próżniowych i destylacja
-
18.03.2025
Wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB wynosi 878 mld USD
Branża browarnicza jest ważnym sektorem gospodarki światowej, który wygenerował 0,8% światowego PKB w 2023 r., czyli 878 mld USD. To więcej niż wg Banku Światowego wyniósł PKB Polski. Raport „Beer’s Global Economics Footprint” podsumowuje globalny wpływ ekonomiczny przemysłu piwowarskiego.
-
14.03.2025
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost, napędzany zmianami w preferencjach konsumentów oraz rosnącą świadomością zdrowotną. Według danych Grand View Research, wartość tego rynku osiągnęła 1,46 bln dolarów i prognozuje się, że będzie rosła w tempie 6% rocznie w ciągu najbliższych pięciu lat.
-
03.03.2025
Nadzór nad rynkiem wina w 2024 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
-
26.02.2025
Polacy coraz częściej wybierają piwo bezalkoholowe
Rynek piwa w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany, dostosowując się do oczekiwań konsumentów oraz wyzwań ekonomicznych i regulacyjnych. Chociaż branża zmaga się z trudnościami, rozwój segmentu piw bezalkoholowych daje nadzieję na przyszłość.
-
20.02.2025
Redukcja odpadów i recyklingu w chińskim sektorze F&B - webinar
EU SME Centre zaprasza do wzięcia udziału w wydarzeniu dotyczącym redukcji odpadów i recyklingu w chińskim sektorze F&B. 26 lutego - online.
-
04.02.2025
Napoje spirytusowe: zmiany w opakowaniach do 200 ml
Od 30 stycznia 2025 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i etykietowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości do 200 mililitrów
-
22.01.2025
Przejęcie 29 ton nielegalnego alkoholu w Stambule po śmierci 34 osób z powodu zatrucia
Tureckie władze zintensyfikowały działania ukierunkowane na walkę z nielegalnym alkoholem po śmierci 34 osób z powodu zatrucia. W następstwie przejęto 29 ton nielegalnego alkoholu i cofnięto licencje 64 firmom.
-
02.12.2024
Alkaloidy pirolizydynowe w określonej partii herbatki rumiankowo-koperkowej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w Herbatce fix rumiankowo-koperkowej.
-
27.11.2024
Słowacka firma produkująca piwo oskarżona o oszustwo przez Europejską Prokuraturę Generalną
Europejska Prokuratura Generalna złożyła w Bratysławie akt oskarżenia przeciwko jednej osobie i jednej firmie w ramach dochodzenia w sprawie oszustw związanych z dotacjami unijnymi i fałszerstwami dokumentów związanych z produkcją piwa.
-
25.11.2024
Stwierdzenie pozostałości pestycydu (antrachinonu) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
Producent zobowiązał się do wycofania produktów z rynku i poinformowania swoich odbiorów.
-
18.11.2024
Made4Loop: systemowa alternatywa dla jednorazowych kubków
Od 1 lipca przedsiębiorcy sprzedający napoje lub posiłki w jednorazowych kubkach lub pojemnikach muszą zapewnić klientom alternatywne, przyjaźniejsze środowisku opakowania, które pomogą ograniczyć ilość plastikowych odpadów, np. wprowadzając system własnych, wielorazowych opakowań zwrotnych.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Nasi partnerzy