Przemysł napojowy
-
04.08.2025
Woda w Europie: Zużycie, wyzwania i strategie sektora spożywczego - raport FoodDrinkEurope
Sektor spożywczy w Europie, choć stanowi zaledwie 1,8 % całkowitego zużycia wody poza rolnictwem, jest silnie uzależniony od dostępu do czystej wody na każdym etapie produkcji.
-
28.07.2025
Przekroczenie zawartości karbaminianu etylu w Śliwowicy Złotej (55%)
Sieć Auchan poinformowała o wycofaniu z sieci swoich sklepów produktu Śliwowica Złota 500 ml.
-
25.07.2025
Czy światowa produkcja ginu będzie zmagać się z problemami w przyszłości?
Najnowsze badania szkockich naukowców analizujące wpływ regionu uprawy i sposobu suszenia jagód jałowca na profil aromatyczny ginu wskazują, że nawet niewielkie różnice w pochodzeniu surowców mogą istotnie wpływać na finalny produkt. Niepowtarzalna lub gorsza jakość roślin botanicznych budzi obawy i prowadzi do niezadowolenia konsumentów oraz spadku sprzedaży.
-
16.07.2025
Zlikwidowano europejską organizację przestępczą odpowiedzialną za oszustwa na kwotę 69 mln euro w sektorze napojów alkoholowych
Hiszpańskie organy ścigania pod przewodnictwem Europejskiej Prokuratury zdemaskowały i rozbiły międzynarodową organizację przestępczą odpowiedzialną za masowe oszustwa podatkowe w branży napojów alkoholowych.
-
08.07.2025
MF wyjaśnia przepisy VAT o systemie kaucyjnym
Ministerstwo Finansów opublikowało projekt wyjaśnień z zakresu VAT dotyczących systemu kaucyjnego. Uwagi do niego można zgłaszać do 17 lipca 2025 r., a zatem czasu jest bardzo mało. Jeżeli okres wakacyjny powstrzyma wprowadzenie istotnych zmian, objaśnienia te staną się niebawem źródłem wielu działań i decyzji biznesowych po stronie interesariuszy systemu.
-
01.07.2025
Wycofanie partii piwa o smaku mango z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wraz z producentem AleBrowar sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanej poniżej partii produktu pn. „Piwo Mango Man Lassi Mango Sour Ale” z powodu możliwości wystąpienia wtórnej fermentacji powodującej wzrost ciśnienia w butelce, która może ulec uszkodzeniu (wybuchowi).
W aktualizacji z 1 lipca poinformowano o wycofaniu kolejnych partii i smaków. -
26.06.2025
Największa w Polsce Konferencja Producentów Wód i Napojów odbędzie się już niebawem!
W tym roku obchodzimy 25-lecie istnienia Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy". Z tej okazji mamy zaszczyt zaprosić Państwa na wyjątkową, jubileuszową, 44. Ogólnopolską Konferencję Producentów Wód i Napojów, która odbędzie się w Wiśle w dniach 24-26 września 2025 roku w HOTELU Crystal Mountain *****.
-
16.06.2025
Kwas trifluorooctowy (TFA) w winie: ocena zagrożeń zdrowotnych
Badania wykazały, że przeciętne stężenie TFA wynosi 0,122 mg/l, a najwyższa zmierzona wartość to 0,320 mg/l. Według aktualnej wiedzy naukowej, takie poziomy nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia.
-
12.06.2025
Napój herbaciany pod lupą pakistańskich służb – zafałszowania w prawie wszystkich badanych próbkach
Pakistańskie służby skontrolowały 127 punktów sprzedających tradycyjny napój herbaciany. Działania wykazały, że aż 100% próbek wykorzystywanych liści herbaty i 90% próbek mleka była zafałszowana, zanieczyszczona chemikaliami oraz dodanymi barwnikami.
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
04.06.2025
Perfekcyjne procesy dla bezpiecznej żywności
W przemyśle spożywczym szybkość, elastyczność i higiena są decydującymi czynnikami dla wydajnej i niezawodnej produkcji. VEGA od samego początku uwzględnia te aspekty w swoich czujnikach do pomiaru i sygnalizacji poziomu oraz pomiar ciśnienia oferując dzięki temu całej spektrum metod pomiarowych idealnie dopasowanych do potrzeb przemysłu.
-
02.06.2025
Najnowsze trendy w branży napojów funkcjonalnych
Napoje łączące funkcje, takie jak nawodnienie, wsparcie odporności i zdrowie jelit, stają się coraz bardziej popularne. Przykładem są napoje zawierające elektrolity, witaminę C i prebiotyki, które oferują kompleksowe wsparcie dla organizmu.
-
27.05.2025
Polska gospodarzem spotkania browarników z całej Europy
W połowie maja br., na terenie historycznego browaru Haberbuscha i Schielego w Warszawie, odbyło się spotkanie branżowych organizacji przemysłu piwowarskiego oraz browarów z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego zrzeszonych w The Brewers of Europe.
-
19.05.2025
Wybór idealnego naturalnego barwnika do żywności
Szukając substancji barwiących na żółto, producenci żywności i napojów mogą teraz wybierać spośród szerokiej gamy naturalnych rozwiązań na bazie roślin. Czynnik wizualny oczywiście jest kluczowy, ale równie ważne są też cechy takie jak wydajność i stabilność.
-
13.05.2025
Pestycyd (antrachinon) w partii herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
05.05.2025
Polska jest trzecim największym producentem piwa bezalkoholowego w Europie - raport dot. rynku piw 0,0%
Piwa bezalkoholowe stają się powszechne i coraz częściej zastępują napoje z procentami, wspierając trend ograniczania spożycia alkoholu. Polska jest trzecim największym producentem piwa bezalkoholowego w Europie, a w 2024 r. ten segment odnotował w naszym kraju dwucyfrowy wzrost sprzedaży. Co napędza rozwój tej kategorii?Czytaj więcej -
16.04.2025
W jaki sposób kolor może wpływać na innowacyjność słonych przekąsek?
GNT wyjaśnia, w jaki sposób barwniki roślinne mogą pomóc producentom wpisać się w najpopularniejsze trendy.
-
07.04.2025
Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące – przewodnik IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowała przewodnik dotyczący znakowania win innych niż musujące w celu ułatwienia producentom i konsumentom interpretacji przepisów regulujących znakowanie i certyfikację win.
-
04.04.2025
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
Nasi partnerzy