Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
Zrównoważony rozwój, certyfikowane surowce i optymalizacja procesów będą dominującymi trendem wpływającym na przemysł napojowy w tym roku w branży spożywczej. Według badania grupy Mintel 44% amerykańskich Millenialsów uważa, że marki przyjazne dla środowiska najlepiej odzwierciedlają osobiste wartości ich pokolenia.
Petycja wzywa FDA w szczególności do zaprzestania zezwalania na dodawanie ołowiu do materiałów, które mają kontakt z żywnością, do zaktualizowania swoich wytycznych, aby lepiej chronić przed ryzykiem narażenia na ołów oraz do zaostrzenia limitów dla ołowiu w wodzie butelkowanej.
Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (18 grudnia br.). Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 3 lipca 2021 r.
Hiszpańska Gwardia Cywilna wraz z Agencją Podatkową zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję nielegalnej whisky.
Jeden z największych producentów żywności i napojów na świecie, firma PepsiCo, w samym tylko 2021 roku zainwestuje 3,6 mln USD oraz 8 mln USD w każdym kolejnym roku na pozyskanie przetworzonego plastiku (rPET), który umożliwi produkcję w Polsce wszystkich butelek napojów Pepsi oraz Mirinda z surowca zawierającego tworzywo w 100% pochodzące z recyklingu.
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Polska stoi przed implementacją prawa unijnego, które nakłada nowe obowiązki w zakresie ochrony środowiska – dla kraju, jak i dla polskich firm. Polscy producenci soków i napojów popierają proekologiczne inicjatywy, ale apelują o stworzenie systemu depozytowego, który umożliwi im realizację nowych obowiązków.
Żywiec Zdrój przedstawił założenia wprowadzenia systemu depozytowego w Polsce. Firma aktywnie działająca na rzecz wdrożenia tego rozwiązania podkreśla, że jest to jedyny sposób zapewniający efektywną zbiórkę odpadów opakowaniowych po napojach i ich recykling, a w konsekwencji – domknięcie obiegu opakowań. Optymalny dla Polski model systemu przedstawił Frédéric Guichard – prezes Żywiec Zdrój, podczas tegorocznej edycji międzynarodowej inicjatywy Circular Week.
FSAI opublikował raport, w którym komitet naukowy agencji odnosi się do nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności wynikających z ich stosowania. Raport stanowi wzorzec proporcjonalnej i spójnej oceny nowych technologii przetwarzania żywności, które powinny chronić zdrowie publiczne, a jednocześnie wspierać innowacje technologiczne w przemyśle spożywczym.
Ruszyła najnowocześniejsza technologicznie w Europie zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników oraz stacji wyparnych ze stali nierdzewnej. Firma B&P Engineering rozpoczęła produkcję na nowoczesnym obiekcie o powierzchni 5200 m2, wyposażonym w najbardziej zaawansowaną technologicznie w Europie linię produkcyjną zaprojektowaną do zautomatyzowanej produkcji.
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.
Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.
W Polsce trwają prace nad wprowadzeniem „podatku cukrowego” czyli nad ustawą z 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Po przyjęciu ustawy przez rząd projekt był dyskutowany w Sejmie a głosowanie nad nim odbyło się 14 lutego