Biznes
- 06.09.2024
-
05.09.2024
Polski rynek piwa i chmielu - raport UOKiK
UOKiK zbadał charakterystykę, relacje i poziom konkurencji w polskiej branży piwnej i chmielarskiej. Jej największymi problemami są: rozdrobnienie plantatorów i słabo rozwinięte przetwórstwo chmielu. W raporcie z badania, oprócz diagnozy, znalazły się rekomendacje dla branży.
-
04.09.2024
Bilety na konferencję Plant-Powered Perspectives 2024 już w sprzedaży
24 października – po raz pierwszy w nowym miejscu – w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy
-
03.09.2024
New Food Conference: Społeczny punkt zwrotny w akceptacji żywności pochodzenia roślinnego – konferencja ujawni szczegóły
Tegoroczna konferencja New Food Conference, organizowana przez ProVeg International, będzie miejscem, gdzie usłyszymy, że „społeczny punkt zwrotny” jest coraz bliżej, ponieważ jedzenie mniejszej ilości mięsa staje się normą.
-
03.09.2024
Alternatywne źródła białka – ewolucja sektora w Europie
Jednym z trendów jest to, że chociaż liczba transakcji spadła w pierwszej połowie tego roku w porównaniu z rokiem 2023, wartość tych transakcji faktycznie wzrosła – co pokazuje, że inwestorzy są skłonni wspierać, ale na razie tylko firmy o silnych wskaźnikach.
-
02.09.2024
Jubileusz 20-lecia Krajowej Rady Suplementów i Odżywek
Serdecznie zapraszamy na konferencję z okazji Jubileuszu 20-lecia Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSIO), która odbędzie się 17 września 2024 r. w godz. 10:00-16:30 w Airport Hotel Okęcie w Warszawie (sala Concorde).
-
26.08.2024
Światowy rynek piwa i napojów – targi BrauBeviale zapraszają w listopadzie do Norymbergi
Wizyta na BrauBeviale 2024 to konieczność dla wszystkich, którzy szukają rozwiązań obecnych wyzwań w branży napojowej. W tym roku BrauBeviale 2024 odbędą się w dn. 26-28 listopada w Norymberdze, a oferta będzie skierowana nie tylko do browarów i producentów napojów, ale także do producentów wina. Organizatorzy przygotowali bardzo ciekawy program.
-
22.08.2024
Cło na miód z Ukrainy - mechanizm ochronny UE
21 sierpnia br., Komisja Europejska uruchomiła tzw. automatyczny mechanizm ochronny z rozporządzenia 2024/1392 ws. ATM w imporcie miodu z Ukrainy.
-
14.08.2024
Więcej czasu na realizację inwestycji w zakresie małego przetwórstwa w ramach KPO
18 miesięcy zamiast 12.
-
12.08.2024
VIII Narodowy Kongres Żywieniowy: Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży
19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.
-
22.07.2024
e-usługa IJHARS - uzyskaj dokumenty graniczne
Od 15 lipca 2024 roku w serwisie Single Window administrowanym przez Krajową Administrację Skarbową (KAS) udostępniona została nowa usługa – Uzyskaj graniczne dokumenty jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych.
-
19.07.2024
UOKiK zobowiązał OSM Koło do zmiany praktyk
Prezes UOKiK zobowiązał OSM w Kole do zmiany praktyk niekorzystnych dla dostawców mleka. Zakwestionowane działania dotyczyły jednostronnej zmiany cennika, braku możliwości weryfikacji badań mleka i sankcji za zakończenie współpracy. Spółdzielnia przedstawi rolnikom propozycję zmiany obowiązujących umów.
-
11.07.2024
Podpisanie polsko-chińskich porozumień weterynaryjnych
Wiceminister podpisał, w imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, memorandum o porozumieniu w sprawie planu pracy w zakresie wyznaczania stref i regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), jak również protokół dot. warunków eksportu do ChRL dzikich produktów wodnych.
-
01.07.2024
Napięcia handlowe między UE a Chinami: sektor rolno-spożywczy w krzyżowym ogniu
W następstwie wszczętego już dochodzenia w sprawie produkcji brandy w UE władze chińskie ogłosiły rozpoczęcie dochodzenia antydumpingowego dotyczącego wywozu wieprzowiny z UE. Decyzja ta jest następstwem zakończonego niedawno dochodzenia Komisji Europejskiej w sprawie importu chińskich pojazdów elektrycznych.
-
27.06.2024
EFSA o komunikacji ryzyka w bezpieczeństwie żywnościowym: strategiczna mapa działań
EFSA zmienia komunikację o ryzyku w bezpieczeństwie żywnościowym. Nowa mapa działań skupia się na poprawie przejrzystości i zaangażowania.
-
26.06.2024
Organizacje producentów owoców i warzyw mogą się ubiegać o dofinansowanie
Rozpoczął się nabór o wsparcie dla producentów owoców i warzyw. Wnioski można składać wyłącznie drogą internetową od 20 czerwca do 22 lipca br.
-
25.06.2024
Polskie mięso z laboratorium - premiera podczas New Food Forum Proveg
Firma LabFarm, specjalizująca się w produkcji mięsa komórkowego, zaprezentowała pierwszy w Polsce prototyp kulki mięsnej z drobiowego mięsa komórkowego. Prezentacja odbyła się 12 czerwca podczas ProVeg New Food Forum i stanowi istotny krok w kierunku nowoczesnego rolnictwa komórkowego.
-
24.06.2024
Komisja Europejska nałoży cła na import jaj z Ukrainy
KE wprowadzi w ciągu najbliższych dwóch tygodni cła na import jaj z Ukrainy. Stanie się tak, ponieważ przywóz jaj z tego kraju przekroczył w tym roku średnią wielkości importu odnotowaną w ostatnich latach.
-
21.06.2024
Zniesienie zakazu importu żywego drobiu, mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z Polski na rynek RPA
Wznowienie z dniem 17 czerwca br. możliwości eksportu drobiu i mięsa drobiowego na rynek RPA.
-
21.06.2024
Ile zapłacimy za lody latem 2024? Globalne ceny i trendy
W obliczu rosnących cen lodów na całym świecie, przyglądamy się, jak sytuacja wygląda w różnych krajach i jakie czynniki wpływają na te zmiany.
-
20.06.2024
Trendy, wyzwania i przyszłość branży sokowniczej – relacja z Sympozjum KUPS
Otwarcia sympozjum dokonał prezes KUPS Julian Pawlak, krótko przestawiając wyzwania branży sokowniczej, szczególnie uwypuklając regulacje prawne i wynikające z nich konsekwencje dla branży. Podkreślił, że stoi przed branżą sokowniczą wiele wyzwań, szczególnie prośrodowiskowych, społecznych i klimatycznych.