Biznes
-
14.04.2025
CETA, czyli Kompleksowa Umowa Gospodarczo-Handlowa (ang. Comprehensive Economic and Trade Agreement), to jedno z najważniejszych porozumień handlowych zawartych między Unią Europejską a Kanadą2 -
09.04.2025
Oficjalne Otwarcie 11. edycji Międzynarodowych Targów Żywności WorldFood Poland
8 kwietnia o godzinie 11:00 zainaugurowano 11. edycję targów WorldFood Poland – jednego z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej.5 -
04.04.2025
Eksperci, trendy i wyzwania. Co czeka branżę spożywczą, nutraceutyczną, HoReCa i cold chain w 2025 roku?
W dniach 8–10 kwietnia w halach EXPO XXI w Warszawie odbędzie się 11. edycja targów WorldFood Poland, które ponownie staną się centrum merytorycznej debaty dla przedstawicieli nie tylko z sektora spożywczego czy nutraceutycznego, lecz także cold chain oraz HoReCa.13 -
04.04.2025
Poszukujemy chętnych do stworzenia z nami napoju dla aktywnych
Prowadzisz aktywny tryb życia, troszczysz się o zdrowe odżywianie się, a jednak czasem zdarza ci się sięgnąć po kolorowe, słodzone napoje? Włącz się w nasz program i razem z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie stwórz napój o właściwościach nawadniających.12 -
04.04.2025
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
02.04.2025
Konferencja IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów"
Z przyjemnością zapraszamy na IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów”.
-
02.04.2025
Kierunek Przyszłość: Ekspansja technologiczna w przemyśle spożywczym
Wywiad z Geertem Smet, dyrektorem ds. ekspansji na Europę Wschodnią w firmie CSB-System
-
01.04.2025
Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych: ustawa zmieniająca weszła w życie
1 kwietnia 2025 r. weszły w życie zmienione przepisy ustawy dotyczącej funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Wyjątkiem jest przepis dotyczący elektronicznej formy składania deklaracji wpłat, który wejdzie w życie 1 kwietnia 2026 r.
-
27.03.2025
Niekorzystne warunki klimatyczne powodują wzrost cen kawy do najwyższego poziomu od lat
Nowe badanie FAO wskazuje na wzrost cen o prawie 40 procent w 2024 r. z powodu zakłóceń po stronie podaży, głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
-
24.03.2025
VI Kongres Przemysłu Opakowań
Ruszyła bezpłatna rejestracja na VI Kongres Przemysłu Opakowań, organizowany przez Polską Izbę Opakowań. Kongres odbędzie się podczas targów Warsaw Pack, gromadząc kluczowych ekspertów i przedstawicieli branży.
-
18.03.2025
Wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB wynosi 878 mld USD
Branża browarnicza jest ważnym sektorem gospodarki światowej, który wygenerował 0,8% światowego PKB w 2023 r., czyli 878 mld USD. To więcej niż wg Banku Światowego wyniósł PKB Polski. Raport „Beer’s Global Economics Footprint” podsumowuje globalny wpływ ekonomiczny przemysłu piwowarskiego.
-
17.03.2025
Przyszłość Bezpieczeństwa Żywności - Wizja Firmy bioMérieux
W obliczu rosnących wyzwań w branży spożywczej, bioMérieux proponuje przełomowe podejście do bezpieczeństwa żywności oparte na rozszerzonej diagnostyce, danych i technologii.
-
14.03.2025
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost, napędzany zmianami w preferencjach konsumentów oraz rosnącą świadomością zdrowotną. Według danych Grand View Research, wartość tego rynku osiągnęła 1,46 bln dolarów i prognozuje się, że będzie rosła w tempie 6% rocznie w ciągu najbliższych pięciu lat.
-
10.03.2025
Foodforum 2025: Endress+Hauser zaprasza na konferencję dla branży spożywczej
W jaki sposób organizować procesy produkcyjne w branży spożywczej, by wykorzystać możliwości nowych technologii, generować oszczędności i dbać o cyberbezpieczeństwo? Wiele odpowiedzi i inspirujących wskazówek przekażą eksperci zaproszeni przez Endress+Hauser na konferencji Foodforum 2025. Pierwsza odsłona wydarzenia odbędzie się w dniach 12-14 maja w podłódzkim Uniejowie.
-
06.03.2025
-
28.02.2025
-
27.02.2025
-
27.02.2025
Spożycie i postrzeganie mięsa przez Polaków - badanie
Dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie.
-
26.02.2025
Polacy coraz częściej wybierają piwo bezalkoholowe
Rynek piwa w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany, dostosowując się do oczekiwań konsumentów oraz wyzwań ekonomicznych i regulacyjnych. Chociaż branża zmaga się z trudnościami, rozwój segmentu piw bezalkoholowych daje nadzieję na przyszłość.
-
25.02.2025
Branża sokownicza – perspektywy i rozwój - XXVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.