Biznes
-
11.11.2024
Po latach silnych wstrząsów, rynki rolne Unii Europejskiej zaczynają stopniowo wracać do stabilizacji, choć nadal borykają się z niepewnością związaną z pogodą i sytuacją geopolityczną. Najnowszy raport Komisji Europejskiej wskazuje na spadek inflacji cen żywności oraz poprawę popytu na produkty rolno-spożywcze w nadchodzących miesiącach.
-
07.11.2024
Żywność jutra w centrum uwagi - ruszył FoodFakty Summit food4tomorrow
Bezprecedensowa w skali i formie platforma wymiany doświadczeń producentów żywności i nowoczesnej myśli polskiej nauki prezentowanej przez przedstawicieli renomowanych uczelni i instytutów badawczych, obejmująca również możliwość dialogu z instytucjami państwowymi stojącymi na straży bezpieczeństwa żywnościowego Polski to wydarzenie, które przez dwa dni (6-7 listopada 2024 r.) skupia uwagę całej branży spożywczej.
-
05.11.2024
Life Science Open Space Summit 2024- Spotkanie liderów innowacji w sektorze Life Science
Już 28-29 listopada 2024 roku Kraków ponownie stanie się centrum innowacji w sektorze Life Science! W Audytorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego odbędzie się Life Science Open Space Summit 2024 - jedno z kluczowych wydarzeń dla profesjonalistów z obszaru biotechnologii, medycyny i nauk o zdrowiu.
-
31.10.2024
Znamy plany liderów branży na rozwój roślinnej kategorii, Lidl deklaruje zwiększenie udziału produktów bazujących na białku roślinnym do 15% do 2030 roku – podsumowanie 7. edycji konferencji Plant-Powered Perspectives.
24 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbyła się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy.
-
29.10.2024
Audytor IFS Food: Strażnik Bezpiecznej Produkcji Żywności i Zaufania Konsumentów cz. 1
Audytor IFS Food odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości produkcji żywności, dbając o zgodność procesów z międzynarodowymi standardami. Ich praca pozwala firmom identyfikować potencjalne ryzyka i wprowadzać działania ochronne, co buduje zaufanie konsumentów do produktów i marek. -
28.10.2024
Kolejny krok w przyszłość – EIT Food ogłasza nowe możliwości innowacji podczas Next Bite w Rzymie
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.
-
25.10.2024
Już za kilka dni branża mięsna spotka się na Kongresie Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day w Warszawie
Przedstawiciele sektora, hodowcy, przetwórcy oraz osoby pracujące na rzecz przemysłu mięsnego spotkają się 29 października w Warszawie, aby omówić kluczowe kwestie związane z produkcją mięsa, hodowlą zwierząt gospodarskich oraz współpracą międzynarodową. Najważniejszym punktem wydarzenia będzie podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day).
-
24.10.2024
Wartość rynku roślinnego w Polsce to już 1,08 mld zł, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę – raport Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej
24 października w trakcie konferencji Plant-Powered Perspectives odbyła się premiera raportu „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania.” Jest to pierwsza próba samoewaluacji rynku roślinnego, twórcy raportu podjęli się próby zdefiniowania kategorii roślinnej, a także przedstawili dane dotyczące wielkości sprzedaży w tym segmencie. W 2023 roku wartość detalicznego rynku roślinnego w Polsce (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii.
-
24.10.2024
Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – nabór przedłużony
Do 30 października 2024 r. został przedłużony nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. Pozostałe warunki przyznawania pomocy pozostają bez zmian.
-
21.10.2024
Już w tym tygodniu VII edycja Konferencji Plant-Powered Perspectives 2024
24 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się już siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy.
-
18.10.2024
Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day - już 29 października
Już 29 X w Warszawie odbędzie się Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day. To pierwsze tego typu wydarzenie, które zjednoczy sektor mięsny z całego świata, tworząc platformę do wymiany poglądów, wypracowania globalnych rozwiązań oraz celebracji branży. Punktem kulminacyjnym Kongresu będzie podpisanie Deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i z zagranicy.
-
18.10.2024
Laureaci SIAL Innovation 2024
SIAL Innovation to globalne obserwatorium innowacji żywności organizowane we współpracy z ProtéinesXTC, które co 2 lata analizuje kilka tysięcy wniosków składanych przez wystawców targów. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 19 października podczas targów SIAL w Paryżu.
-
17.10.2024
Mérieux NutriSciences przejmuje globalny dział badań żywności Bureau Veritas
Oczekuje się, że transakcja zostanie sfinalizowana do końca czwartego kwartału 2024 r., po spełnieniu zwyczajowych warunków zamknięcia, w tym uzyskaniu zgody organów regulacyjnych w niektórych regionach.
-
15.10.2024
KPO: termin na realizację inwestycji w przetwórstwo lub wprowadzanie produktów do obrotu przez MŚP wydłużony
Mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które ubiegały się o pomoc na inwestycje w przetwórstwo lub wprowadzanie do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury, będą miały więcej czasu na ich realizację.
-
14.10.2024
Przyszłość przemysłu mleczarskiego w Europie - raport
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
-
08.10.2024
Kwalifikacje audytora - jeden z najważniejszych filarów IFS
Już 10 października 2024 nasza coroczna konferencja jednostek certyfikujących (CB) w Berlinie dlatego dzielimy się informacją, dlaczego kwalifikacja audytorów jest jednym z priorytetów IFS.
- 08.10.2024
- 07.10.2024
-
02.10.2024
IV Doroczna Konferencja Polskiego Paktu Plastikowego
Już 10 października Warszawa stanie się centrum rozmów na temat opakowań plastikowych w obiegu zamkniętym.
-
02.10.2024
Azelis wzmacnia swoją obecność w Polsce w segmencie żywności i nutraceutyków dzięki przejęciu Hortimex
Azelis podpisał umowę nabycia 100% udziałów Hortimex Sp. z oo („Hortimex”), dystrybutora chemikaliów specjalistycznych działającego w segmentach składników żywności i nutraceutyków obsługujących rynek polski.
-
01.10.2024
Next Bite 2024: Tworzenie przyszłości żywności - wydarzenie EIT w Rzymie
W dniach 15-16 października 2024 roku w Rzymie odbędzie się Next Bite 2024, jedno z najważniejszych wydarzeń w branży spożywczej, organizowane przez EIT Food – największą i najbardziej dynamiczną na świecie społeczność innowacji żywnościowej.