W obliczu kryzysów geopolitycznych, klimatycznych i gospodarczych europejski system żywnościowy potrzebuje pilnych i wspólnych działań. Podczas okrągłego stołu EIT Food w Warszawie ponad 100 przedstawicieli różnych sektorów debatowało nad tym, jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności – z pomocą innowacji, współpracy i odważnych decyzji.
Biznes
-
05.06.2025
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
27.05.2025
Polska gospodarzem spotkania browarników z całej Europy
W połowie maja br., na terenie historycznego browaru Haberbuscha i Schielego w Warszawie, odbyło się spotkanie branżowych organizacji przemysłu piwowarskiego oraz browarów z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego zrzeszonych w The Brewers of Europe.
-
23.05.2025
Przyszłość na talerzu: Młodzi innowatorzy rewolucjonizują nasze nawyki żywieniowe
Młodzi innowatorzy z całej Polski zgromadzili się w Warszawie, aby zaprezentować swoje pomysły na przyszłość zdrowego i zrównoważonego żywienia. Podczas Hackathonu ‘Hack For Food’ przedstawili prototypy technologii i rozwiązań edukacyjnych, które mogą realnie zmienić sposób, w jaki kupujemy, gotujemy i myślimy o jedzeniu – wpływając zarówno na zdrowie ludzi, jak i kondycję środowiska.
-
20.05.2025
Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION 2025
Już 12 czerwca 2025 roku w malowniczo położonej Pierzchnie k. Kórnika, odbędzie się Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION – jedno z najważniejszych wydarzeń w Polsce poświęconych zrównoważonej przyszłości rolnictwa i żywności.
-
19.05.2025
-
19.05.2025
TAROPAK przyspiesza! Targi już we wrześniu
Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK zmieniają termin – najbliższa edycja odbędzie się w dniach 24–26 września 2025 roku, równolegle z targami POLAGRA. Wydarzenie, jak co roku, zostanie zorganizowane na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
-
13.05.2025
Cyfrowe receptury na sukces. Czy Twoja firma nadąża za technologią?
Branża spożywcza to nie tylko smak i jakość. To również logistyka, traceability, wyśrubowane normy i ciągła walka o efektywność. Jak zarządzać nimi lepiej, szybciej i z większą pewnością decyzji?
-
09.05.2025
VIII Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Drobnoustroje i ich metabolity”
Serdecznie zapraszamy naukowców i doktorantów zajmujących się mikroorganizmami w szerokim kontekście ich zastosowań w produkcji żywności oraz opracowujących nowe metody zwalczania zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym.27 -
09.05.2025
Najważniejsze europejskie instytuty rolno-spożywcze powołują nowy sojusz naukowy ESAAF
Pięć czołowych europejskich instytutów naukowych ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF) – nowej koalicji naukowej, która ma wesprzeć transformację oraz zwiększenie odporności sektora rolno-spożywczego Unii Europejskiej.
-
07.05.2025
Strategiczne zarządzanie rozwojem Twojej firmy
Rosnące ceny surowców, presja na marże, rynek konsumenta – jak system ERP może pomóc w tych trudnych czasach?
Producenci żywności nie mają łatwo: globalna konkurencja, coraz bardziej złożone łańcuchy dostaw, coraz wyższe wymagania sieci handlu detalicznego w zakresie jakości i szybkości realizacji dostaw. Na dodatek rosnące ceny surowców zwiększają presję na marże.37 -
05.05.2025
Polska jest trzecim największym producentem piwa bezalkoholowego w Europie - raport dot. rynku piw 0,0%
Piwa bezalkoholowe stają się powszechne i coraz częściej zastępują napoje z procentami, wspierając trend ograniczania spożycia alkoholu. Polska jest trzecim największym producentem piwa bezalkoholowego w Europie, a w 2024 r. ten segment odnotował w naszym kraju dwucyfrowy wzrost sprzedaży. Co napędza rozwój tej kategorii?33 -
29.04.2025
Collaborate Poland 2025 – największe wydarzenie w dziedzinie cobotów w Europie Środkowo-Wschodniej już w maju w Krakowie
Sprawdź na żywo, jak zwiększyć produktywność w branży spożywczej37 -
16.04.2025
Rusza rejestracja na jubileuszową konferencję ROL-EKO
To będzie wydarzenie, które połączy naukowców i przedsiębiorców zajmujących się ekologicznymi uprawami i produkcją żywności. Konferencja ROL-EKO, która jesienią odbędzie się w Poznaniu, stanie się areną wymiany wiedzy i doświadczeń pomiędzy naukowcami, liderami branży czy pasjonatami nowoczesnego rolnictwa.27 -
14.04.2025
Czym jest CETA i jak wspiera eksport europejskich produktów do Kanady?
CETA, czyli Kompleksowa Umowa Gospodarczo-Handlowa (ang. Comprehensive Economic and Trade Agreement), to jedno z najważniejszych porozumień handlowych zawartych między Unią Europejską a Kanadą33 -
09.04.2025
Oficjalne Otwarcie 11. edycji Międzynarodowych Targów Żywności WorldFood Poland
8 kwietnia o godzinie 11:00 zainaugurowano 11. edycję targów WorldFood Poland – jednego z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej.31 -
04.04.2025
Eksperci, trendy i wyzwania. Co czeka branżę spożywczą, nutraceutyczną, HoReCa i cold chain w 2025 roku?
W dniach 8–10 kwietnia w halach EXPO XXI w Warszawie odbędzie się 11. edycja targów WorldFood Poland, które ponownie staną się centrum merytorycznej debaty dla przedstawicieli nie tylko z sektora spożywczego czy nutraceutycznego, lecz także cold chain oraz HoReCa.32 -
04.04.2025
Poszukujemy chętnych do stworzenia z nami napoju dla aktywnych
Prowadzisz aktywny tryb życia, troszczysz się o zdrowe odżywianie się, a jednak czasem zdarza ci się sięgnąć po kolorowe, słodzone napoje? Włącz się w nasz program i razem z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie stwórz napój o właściwościach nawadniających.42 -
04.04.2025
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
02.04.2025
Konferencja IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów"
Z przyjemnością zapraszamy na IFS Focus Day „Przyszłość zaczyna się dzisiaj – standardy jutra dla jakości i bezpieczeństwa produktów”.