W obliczu kryzysów geopolitycznych, klimatycznych i gospodarczych europejski system żywnościowy potrzebuje pilnych i wspólnych działań. Podczas okrągłego stołu EIT Food w Warszawie ponad 100 przedstawicieli różnych sektorów debatowało nad tym, jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności – z pomocą innowacji, współpracy i odważnych decyzji.
Inspekcje Państwowe
-
13.06.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych ze szpatułki do mieszania
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.
-
12.06.2025
Australia decentralizuje nadzór nad Listerią: szybsza analiza genomu, większa skuteczność działań
W ostatnich latach Australia przeszła znaczącą transformację w sposobie monitorowania Listeria monocytogenes – jednego z najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność.
-
12.06.2025
Salmonella spp. w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
-
11.06.2025
We Włoszech zamknięto nielegalny magazyn z materiałami do kontaktu z żywnością i przejęto ponad 7,5 mln artykułów
W zamkniętym we Włoszech magazynie działała niezarejestrowana firma zajmująca się hurtowym handlem materiałami i przedmiotami do kontaktu z żywnością.
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
05.06.2025
Okrągły stół EIT Food: jak zwiększyć odporność i konkurencyjność europejskiej żywności?
-
04.06.2025
W Holandii wycofano żelki Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych
Holenderski urząd NVWA poinformował o wycofaniu żelków Haribo Happy Cola F!ZZ, których spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Holenderskie media poinformowały, że w produkcie obecny jest składnik konopi indyjskich.
-
03.06.2025
Wyniki kontroli jakości dań i deserów oferowanych w salach zabaw
IJHARS odwiedziła punkty gastronomiczne znajdujące się w salach zabaw w całej Polsce. Inspektorzy sprawdzili jakość oferowanej żywności. Zdarzały się przypadki podmiany składników w daniach i deserach na inne, często tańsze surowce.
-
03.06.2025
Możliwa obecność składnika alergennego (łubinu) w granoli
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o., wycofaniu granoli ze względu na brak możliwości wykluczenia obecności łubinu (alergenu) w produkcie.
-
03.06.2025
Możliwa obecność Salmonella w określonych partiach musu z orzechów nerkowca z maliną
GIS został poinformowany przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o. o wycofaniu określonych partii produktu dmBio Mus z orzechów nerkowca z maliną, 250g, ze względu na możliwą obecność bakterii Salmonella w produkcie.
-
30.05.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne: unijny rejestr wzbogacony o wyjątkowe produkty z pięciu krajów
Unijny rejestr produktów o chronionym pochodzeniu ponownie się powiększa. Do grona objętych ochroną nazw dołączyły m.in. portugalskie ciasto z fasoli, fińskie jagodowe wypieki, sól z Rio Maior czy francuski ser z owczego mleka.
-
29.05.2025
Przypadki manipulowania dokumentacją w jednej z największych spółdzielni zajmujących się handlem bydłem w Niemczech
W Niemczech stwierdzono przypadki fałszowania dokumentów i sposobu hodowli setek ton bydła w jednej z największych spółdzielni zajmujących się handlem.
-
29.05.2025
Ostrzeżenie GIS: Możliwa obecność fragmentów szkła w jednej partii jogurtów
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez Głównego Lekarza Weterynarii o skardze konsumenta dotyczącej obecności fragmentów szkła w produkcie pn. Jogurt z mascarpone malina-żurawina, Łowicz, 130 g.
-
28.05.2025
Wycofanie określonych partii kwasu chlebowego, ze względu na stwierdzenie obecności glutenu (ponad 20 mg/kg)
W nawiązaniu do komunikatu z dnia 19.05.2025 r. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę EKO-NATURA s.c. wycofaniu kolejnych dwóch partii kwasu chlebowego oznakowanych jako bezglutenowe (GLUTEN FREE).
-
28.05.2025
W Grecji rozbito grupę przestępczą, która produkowała zafałszowaną oliwę z oliwek z oleju słonecznikowego
W wyniku skoordynowanej operacji grecka policja rozbiła zorganizowaną grupę przestępczą zajmującą się produkcją, pakowaniem i dystrybucją zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin na terenie Grecji oraz w innych krajach Unii Europejskiej.
-
27.05.2025
Zakażenia Listeria i Cryptosporidium w Wielkiej Brytanii w 2024 roku – podsumowanie UKHSA i PHW
-
23.05.2025
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów – co może w zakresie żywności?
Istotną kompetencją Prezesa UOKiK z perspektywy nabywców lub dostawców produktów rolnych czy spożywczych są jego zadania wynikające z przeciwdziałania praktykom nieuczciwie wykorzystujących tzw. przewagę kontraktową. -
22.05.2025
Szkodliwe substancje i duże ilości kofeiny – wyniki kontroli suplementów w Holandii
W Holandii przeprowadzono analizę suplementów diety dla sportowców, która wykazała obecność niedozwolonych substancji i duże ilości kofeiny.
-
21.05.2025
Komisja Europejska opublikowała raport podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2024 r.
Komisja Europejska opublikowała raport "2024 Annual Report Alert & Cooperation Network", podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności z 2024 r., opublikowane w ramach Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN).
-
21.05.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii mrożonych truskawek
Producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.
-
15.05.2025
Zakaz dystrybucji suplementów z Garcinia cambogia we Francji: reakcja na poważne skutki zdrowotne
We Francji odnotowano wzrost wycofań suplementów diety wspomagających utratę wagi i zawierających niedozwoloną substancję roślinną Garcinia cambogia Desr.
Nasi partnerzy