Katar wprowadził nowy system ocen bezpieczeństwa żywności, który ma na celu poprawę standardów sanitarnych i zwiększenie przejrzystości w branży spożywczej. Dzięki regularnym inspekcjom i publikacji wyników w systemie "Watheq", konsumenci mogą łatwo sprawdzić, które placówki spełniają najwyższe normy higieniczne.
Inspekcje Państwowe
-
22.03.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu SERENO sezam łuskany, 200 g.
-
21.03.2025
Wyniki kontroli jakości wina
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.
-
20.03.2025
(Nie)zapowiedziane inspekcje sektora rybnego – wyniki irlandzkiego audytu
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Irlandii (FSAI) skontrolował i ocenił skuteczność urzędowych kontroli w zakładach zajmujących się produkcją rybnych wyrobów gotowych do spożycia (RTE). Stwierdzono, że zbyt wiele inspekcji było zapowiedzianych, co sugeruje potencjalne problemy z efektywnością kontroli.
-
19.03.2025
Liczba przypadków WZW typu A powiązanych ze spożyciem mrożonych borówek z Polski wzrosła dwukrotnie
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM) opublikował 13 marca 2025 r. aktualizację na temat przypadków WZW typu A, które powiązano ze spożyciem mrożonych borówek z Polski.
-
11.03.2025
Wyniki kontroli jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych
Czy każdy tłuszcz do smarowania pieczywa jest masłem?
-
05.03.2025
W Portugalii przejęto ponad 149 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek
W 2024 roku Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził intensywne kontrole w sektorze oliwy z oliwek. Wzrost cen tego produktu sprawił, że stał się on celem licznych oszustw.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności
-
03.03.2025
Nadzór nad rynkiem wina w 2024 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
-
28.02.2025
Wyniki kontroli znakowania mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych
Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.
-
27.02.2025
Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante
Przeprowadzony audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów, brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości oraz skonfiskowano ponad 10 ton mięsa.
-
26.02.2025
Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych
Specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.
-
24.02.2025
Carrefour wycofuje oliwki
Wycofanie w związku z wykryciem pestycydów przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.
-
24.02.2025
Obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym.
-
24.02.2025
Stwierdzenie przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w partii marynowanych liści winogronowych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 15 pestycydów w partii marynowanych liści winogronowych.
-
24.02.2025
Wykrycie obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej
Dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
-
20.02.2025
Ochratoksyna A w rodzynkach
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w rodzynkach.
-
20.02.2025
Kompleksowa kontrola sektora rybnego we Włoszech – grzywny w wysokości ponad 1 mln euro
Włoska Straż Przybrzeżna przeprowadziła na terytorium całego kraju kompleksową operację ,,e-FISHING” mającą na celu m.in. identyfikację nielegalnych działań w sektorze rybnym.
-
20.02.2025
Wycofanie partii soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
-
20.02.2025
Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
19.02.2025
Ostrzeżenie francuskich służb celnych przed zafałszowanym miodem zawierającym substancje lecznicze
Francuskie służby celne wydały alert konsumencki z powodu wykrycia zafałszowanego miodu w saszetkach z dodatkiem substancji leczniczych – sildenafilu i tadalafilu.
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
Nasi partnerzy