Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności zajął się tematami toksyn przemysłowych, środowiskowych oraz naturalnie występujących w wybranych produktach spożywczych, w tym najwyższymi dopuszczalnymi poziomami ołowiu w przyprawach i ziołach oraz planami pobierania próbek dla metylortęci w rybach.
W przestrzeni medialnej często pojawiają się publikacje i dyskusje dotyczące miodu oraz jego produkcji, sprzedaży, znakowania, jakości i kontroli. Niestety, niektóre z tych publikacji stanowią wręcz antyreklamą tego „pszczelego złota”. Często też trafiają do IJHARS zapytania medialne dotyczące tych zagadnień. Odpowiedzi na nie w publikacji.
Ministerstwo Rozwoju i Technologii uprzejmie informuje, że węgierskie Ministerstwo Rolnictwa w najbliższym czasie planuje wydanie rozporządzenia, wprowadzającego system bardzo atrakcyjnych dofinansowań inwestycji w produkcji rolnej oraz w branży przetwórstwa spożywczego.
Statystyki prowadzone przez Urząd ds. Żywności wykazały spadek ogólnej liczby wycofań produktów w Finlandii w 2023 roku. Mniejszą wartość uzyskano już drugi rok z rzędu.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
FDA zakończyła dochodzenie związane z wycofaniem musów jabłkowych z cynamonem, w których stwierdzono podwyższony poziom ołowiu oraz chromu.
GIS został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy.
Kontrole przeprowadzono w IV kwartale 2023 r. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku znakowania miodów.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej Yunan.
W wyniku kontroli urzędowych stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w produktach: Herbata Czarna Earl Grey ,,LORD JAMES” Premium Quality Tea oraz EARL GREY, herbata czarna aromatyzowana, ekspresowa, 200g, marki SIR ROGER.
Podczas audytów przeprowadzonych w Luksemburgu i na Węgrzech stwierdzono pozytywne aspekty systemów kontroli mięsa, jak i wskazano na obszary wymagające poprawy w obu krajach.
Włoscy karabinierzy w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia zintensyfikowali kontrole typowo wielkanocnych wyrobów cukierniczych w okresie poprzedzającym Święta Wielkanocne. Nieprawidłowości stwierdzono w 324 skontrolowanych obiektach.
GIS został poinformowany o stwierdzeniu wysokiego poziomu obecności węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 10 pestycydów w partii suszonego pieprzu syczuańskiego w określonej poniżej partii produktu.
W IJHARS powstał zespół, który skoncentruje działania na zwalczaniu oszustw żywnościowych, w jego skład wejdą specjaliści z całej Polski.
GIS został poinformowany przez firmę Dealz Poland Sp. z o.o. o dobrowolnym wycofaniu partii produktu DORITOS CHIPSY SEROWE ze względu na nieprawidłowe oznakowanie alergenu: soi.
Wycofanie dotyczy trzech produktów dostępnych pod marką VITALLY FOOD, są to: BIO Budyń czekoladowy z żurawiną BIO 40 g, BIO Mieszanka na ciasteczka owsiane kakaowe bez dodatku cukru 240 g oraz BIO Mieszanka gofry i naleśniki pełnoziarniste, bez cukru, dla wegan 240 g.
Wojewódzki Inspektor Jakości handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (WIJHARS) w Lublinie nałożył karę wynoszącą ponad 1,5 mln zł na importera, który wprowadził na polski rynek zafałszowane artykuły rolno-spożywcze sprowadzone z Ukrainy. Chodzi m.in. o tzw. rzepak techniczny. Decyzja nie jest prawomocna.
Firma Auchan na prośbę Dostawcy wraz z Inspekcją Sanitarną, została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu jednego z pestycydów.
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Lidl sp. z o.o. sp. k. o dobrowolnym wycofaniu jednej partii burgera wołowego ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami plastiku.