Inspekcje Państwowe
-
12.11.2025
FoodFakty Summit edycja 2025: gdzie nauka, inspekcje i biznes wspólnie tworzą Żywność Jutra - PODSUMOWANIE I FOTORELACJA
Czytaj więcejCo się dzieje, gdy przy jednym stole spotykają się naukowcy, przedstawiciele inspekcji oraz biznesu i liderzy największych firm spożywczych? Powstaje dialog, który zmienia przyszłość branży! FoodFakty Summit 2025 to dwa dni inspirujących debat, gorących dyskusji i setki pomysłów na Żywność Jutra – zobacz relację i zdjęcia z wydarzenia!
-
05.11.2025
Wycofanie 50 tys. ton zbóż z tegorocznych zbiorów w Danii z powodu braków strukturalnych i higienicznych
Czytaj więcejDuńska Agencja ds. Żywności (Fødevarestyrelsen) przeprowadziła kontrolę w zakładzie Danish Agro w Dalmose, w wyniku której zabezpieczono około 50 000 ton zbóż z tegorocznych zbiorów. Działanie to ma charakter prewencyjny i jest związane z wykryciem obecności szkodników oraz oznak pleśni w magazynach, a także na terenach składowych.
-
31.10.2025
Weszła w życie nowa umowa handlowa UE-Ukraina
Czytaj więcejZakończył się okres pełnej i jednostronnej liberalizacji importu towarów z Ukrainy i od 29 października 2025 r. obowiązuje nowa umowa, będąca powrotem do zasad handlu prowadzonego na podstawie Układu Stowarzyszeniowego między UE i UA.
-
29.10.2025
W Gruzji zamknięto nielegalną fabrykę produkującą podrobioną kawę „Jacobs” i praliny „Rafaello”
Czytaj więcejW ramach skoordynowanych działań Służby Śledczej Ministerstwa Finansów Gruzji oraz Prokuratury Generalnej, zatrzymano dwóch obywateli Gruzji i zlikwidowano grupę przestępczą produkującą na masową skalę podrobione wyroby kawowe i cukiernicze (m. in. marek "Jacobs" i "Raffaello").
-
29.10.2025
Wycofanie produktu: Twaróg na sernik Włoszczowa 1 kg
Czytaj więcejDecyzja została podjęta po stwierdzeniu możliwej obecności ciała obcego w produkcie — fragmentów tworzywa sztucznego lub szkła.
-
28.10.2025
Ogórki importowane z Rosji i Białorusi pod kontrolą IJHARS
Czytaj więcejInspektorzy IJHARS prowadzą kontrole doraźne świeżych ogórków sprowadzanych z krajów trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem importu z Rosji i Białorusi. Działania te wynikają z sygnałów przekazywanych do Inspekcji dotyczących podejrzeń o zafałszowanie kraju pochodzenia.
-
28.10.2025
Drugie życie żywności – o sztuce odzyskiwania wartości - Dodatkowy projekt podczas FoodFakty Summit food4tomorrow
Czytaj więcejKonkurs podczas FoodFakty Summit Żywność Jutra - food4tomorrow (5-6 listopada): Nadaj nazwę produktowi zawierającemu produkty uboczne, które zyskały drugie życie!
-
24.10.2025
Wykrycie bakterii Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
Czytaj więcejW wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego.
-
24.10.2025
Wykrycie bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w jednej partii metki cebulowej
Czytaj więcejW wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach Metki cebulowej.
-
23.10.2025
Wycofanie partii wafli maślanych z nadzieniem karmelowym
Czytaj więcejGłówny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez podmiot Lidl Sp. z o.o. sp. k. o prowadzonym wycofaniu z rynku i od konsumentów określonej poniżej partii produktu pn. „XXL Sondey Wafle maślane z nadzieniem karmelowym, 560 g”.
-
22.10.2025
Nieistniejąca farma małży w Bułgarii finansowana ze środków UE
Czytaj więcejPodwodne przeszukania, zarządzone przez Europejską Prokuraturę Generalną (EPPO) w Sofii (Bułgaria) wykazały, że finansowana z środków UE farma małży na Morzu Czarnym najprawdopodobniej nie istnieje.
-
21.10.2025
Kontrola znakowania żywności importowanej spoza UE - wyniki działań IJHARS, wrzesień 2025 r.
Czytaj więcejWe wrześniu 2025 r. inspektorzy IJHARS w całym kraju przeprowadzili kontrolę dotyczącą prawidłowości znakowania żywności importowanej z Ukrainy, oferowanej do sprzedaży w sklepach stacjonarnych i internetowych. Spora część z nich nie spełniła obowiązujących wymogów dotyczących znakowania.
-
16.10.2025
Światowy Dzień Żywności FAO – świętujmy razem podczas FoodFakty Summit food4tomorrow już 5-6.11 w Łodzi
Czytaj więcejDziś obchodzimy Światowy Dzień Żywności, ustanowiony przez FAO. Tegoroczne hasło to -„Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości”. I właśnie o tej przyszłości będziemy rozmawiać już 5–6 listopada w Łodzi podczas – FoodFakty Summit Żywność Jutra food4tomorrow.
-
15.10.2025
W Czechach wykryto konserwę wołową z Łotwy o zaniżonej zawartości mięsa o około 20%
Czytaj więcejCzeska Inspekcja Rolno-Spożywcza (CAFIA) opublikowała komunikat prasowy, dotyczący wykrycia na rynku zafałszowanej konserwy mięsnej o obniżonej zawartości mięsa o około 20% w porównaniu z informacjami na opakowaniu.
-
14.10.2025
Zasady dotyczące znakowania jaj
Czytaj więcejPolska jest jednym z ważniejszych producentów i eksporterów jaj w Europie.
-
10.10.2025
Stwierdzenie obecności glutenu w określonej partii bezglutenowych chrupek kukurydzianych
Czytaj więcejStwierdzenie obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii bezglutenowych chrupek kukurydzianych.
-
08.10.2025
Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości 95 milionów euro – wyniki europejskiej operacji OPSON XIV z 2025 roku
Czytaj więcejOPSON to coroczna operacja Europolu, skierowana przeciwko przestępcom stojącym za zafałszowaną, podrabianą i niespełniającą norm żywnością i napojami. W ramach OPSON XIV skonfiskowano ponad 11 mln kg żywności i ok. 1,4 mln litrów napojów.
-
03.10.2025
Migracja ołowiu z wyrobów do kontaktu z żywnością
Czytaj więcejNa podstawie badań zleconych przez podmiot Pepco Poland Sp. z o.o. stwierdzono migrację ołowiu w badanych próbkach wyrobów do kontaktu z żywnością.
-
29.09.2025
Nie marnuj żywności - żywność to wartość. Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnotrawstwie Żywności
Czytaj więcejW Polsce marnujemy niemal 5 mln ton żywności rocznie, a najwięcej jedzenia wyrzucają konsumenci. Marnowanie żywności to problem globalny, żywność marnuje się na etapie produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji. Jednak badania pokazują, że 60% żywności w naszym kraju marnuje się w gospodarstwach domowych, to blisko 3 mln ton rocznie.
-
26.09.2025
Powierzchnia ekologicznych upraw w Polsce zwiększyła się w 2024 r. o 8,7 proc. IJHARS prezentuje najnowsze dane dotyczące sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce
Czytaj więcejW 2024 r. w Polsce było 24 793 ekologicznych producentów, co oznacza wzrost o 3,3 proc. w stosunku do 2023 r., zaś powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła 691 471,1 ha – o 8,7 proc. więcej – wynika z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023 – 2024”, opublikowanego przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Eksperci prognozują, że w przyszłym roku liczba ekologicznych rolników przekroczy 25 tys.
-
24.09.2025
Zafałszowana i niezdatna do spożycia oliwa z oliwek w posiłkach dla uczniów i osób starszych we Włoszech
Czytaj więcejOdkryto oszustwo na szeroką skalę we włoskiej branży cateringowej, gdzie firma przygotowująca posiłki dla dzieci i seniorów użyła co najmniej 38 ton zafałszowanego oleju, który był deklarowany jako oliwa z oliwek extra virgin.
Nasi partnerzy


