Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki cedzakowej
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego poniżej do żywności.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łyżka cedzakowa
Nr artykułu/partii: 8201900100
Kraj pochodzenia: Chiny
Importer: TEDi GmbH & Co., Niemcy
Dystrybutor w Polsce: TEDi Sp. z o.o. ul. 11 Listopada 11, 40-387 Katowice
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji sporządziła i wysłała informację dot. wycofania ww. artykułu z Sali Sprzedaży ze wszystkich sklepów TEDi w Polsce. Podjęto także decyzję o wywieszeniu na tablicy informacyjnej „Informacji dla Klientów” o zagrożeniach, jakie może wywoływać produkt oraz o możliwości zwrotu zakupionego artykułu. Zostanie również umieszczone ogłoszenie na stronie internetowej firmy.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
09.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (łopatki) do żywności.
-
04.07.2025
Wysoki poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH) w chipsach ziemniaczanych
Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
-
02.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (chochli) do żywności.