Alergeny
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
-
03.02.2025
Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.
-
30.01.2025
Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania
-
28.01.2025
Etykietowanie alergenów spożywczych w USA - nowe wytyczne
FDA opublikowała piąte wydanie wytycznych dla przemysłu dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik ma formę Q&A
-
26.12.2024
Czy zanieczyszczone powietrze może sprzyjać alergiom pokarmowym?
Nowe badania prowadzone przez naukowców z Australii wskazują, że ekspozycja na zanieczyszczone powietrze w okresie niemowlęcym może mieć związek w ryzykiem występowania alergii pokarmowej w dzieciństwie.
-
19.12.2024
Oznaczania alergenów na etykietach produktów spożywczych – nowe przepisy w Holandii
Dokument określa zasady stosowania ostrzeżeń o potencjalnej obecności alergenów w produktach spożywczych, które mogą powstać w wyniku niezamierzonego zanieczyszczenia (cross-contamination). Regulacja ta może wywołać debatę na poziomie unijnym, prowadząc do bardziej jednolitych standardów.
-
18.12.2024
Niezadeklarowany alergen - wycofanie Roślinnych kotletów mielonych
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na obecność niezadeklarowanego alergenu – białka soi.
-
16.12.2024
Wycofanie musztardy ze względu na błędne oznakowanie oraz brak informacji o alergenie musztardy – gorczycy
Firma Auchan po otrzymaniu informacji od dostawcy, została zobligowana do wycofania produktu Musztarda French’s Classic Yellow 218 g.
-
10.12.2024
Etykietowanie żywności w UE – raport Europejskiego Trybunału Obrachunkowego
W raporcie przedstawiono szereg zaleceń, w tym usunięcie luk w ramach prawnych UE dotyczących etykietowania żywności, nasilenie wysiłków w celu analizy praktyk etykietowania i podjęcie działań w celu poprawy zrozumienia etykietowania żywności przez konsumentów. Raport jest w wersji PL.
-
05.12.2024
Konsumenci we współpracy z naukowcami z SGGW zaprojektowali innowacyjne wypieki dla alergików i wegan
To pierwszy tego typu projekt w Polsce dotyczący opracowania przekąsek piekarniczych przez konsumentów. W ramach tak zwanej ko-kreacji, czyli tworzenia nowych produktów spożywczych z udziałem konsumentów, zaprojektowano 13 innowacyjnych produktów, z których wybrany trafi na rynek w przyszłym roku.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
25.10.2024
Lidl poinformował o wycofaniu produktu „Gelatelli, Lody Mochi Coconut, 180 g”
W wyniku pomyłki, w opakowaniu lodów „Gelatelli, Mochi Coconut” producent umieścił lody o smaku cytrynowym. Skutkiem tego na etykiecie produktu brakuje informacji o alergenie, jakim jest mąka sojowa.
-
21.10.2024
Etykietowanie - zmiana warunków dot. kwasu behenowego
Kwas behenowy pozyskiwany z nasion gorczycy został wyłączony z wykazu substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
-
17.10.2024
Wykrycie glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten Sp. z.o.o. o wycofaniu określonej poniżej partii bezglutenowych płatków owsianych, w których w wyniku badań właścicielskich stwierdzono obecność glutenu.
-
03.10.2024
Liczne wycofania spowodowane zanieczyszczeniem surowców dostarczanych z Indii alergenem orzechów ziemnych
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
27.09.2024
Problematyka prawna przekazywania informacji na temat zanieczyszczenia alergenami w oznakowaniu środka spożywczego - Abstrakt artykułu
Rozporządzenie nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnościwśród obowiązkowych informacji na temat środków spożywczych wyszczególnia m.in. dane o dodanych do produktu składnikach oraz substancjach pomocniczych w przetwórstwie powodujących alergię lub reakcję nietolerancji
-
20.09.2024
Czy popularny dodatek do żywności może przyczyniać się do rozwoju celiakii?
Naukowcy z Francji i Kanady przeprowadzili badanie, z którego wynika, że popularny dodatek do żywności – dwutlenek krzemu – może zwiększać ryzyko celiakii u osób predysponowanych do rozwoju tej choroby.
-
21.08.2024
Ukazał się przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów VITAL 4.0
Przewodnik zawiera przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów (VITAL) w zakresie przyjęcia dawek referencyjnych (RfD) opartych na ED 05 w celu określenia ostrożnościowego znakowania alergenów (PAL) oraz odpowiedzi na często zadawane pytania.
-
16.08.2024
EFSA: osiągnięcia w nowych technikach genomicznych (NGT) stosowanych do mikroorganizmów
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceniła nowe techniki modyfikacji genetycznej (NGT) w mikroorganizmach i stwierdziła, że są one równie bezpieczne jak tradycyjne metody. Co to oznacza dla naszej żywności?
Nasi partnerzy