Alergeny
-
18.04.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025" z 11.04.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z pestycydami w 2024 r.
-
14.04.2025
Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych
Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.Czytaj więcej -
07.04.2025
Raporty FAO/WHO - nowe raporty dot. znakowania alergenów
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
-
28.03.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
-
07.03.2025
Agencje UE łączą siły, aby zwalczać oporność grzybów Aspergillus na fungicydy azolowe
Po raz pierwszy pięć unijnych agencji ds. zdrowia i środowiska – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA – wspieranych przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC) przeanalizowało, w jaki sposób stosowanie substancji azolowych poza medycyną ludzką wpływa na zdrowie publiczne.
-
24.02.2025
Obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym.
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
-
03.02.2025
Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.
-
30.01.2025
Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania
-
28.01.2025
Etykietowanie alergenów spożywczych w USA - nowe wytyczne
FDA opublikowała piąte wydanie wytycznych dla przemysłu dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik ma formę Q&A
-
26.12.2024
Czy zanieczyszczone powietrze może sprzyjać alergiom pokarmowym?
Nowe badania prowadzone przez naukowców z Australii wskazują, że ekspozycja na zanieczyszczone powietrze w okresie niemowlęcym może mieć związek w ryzykiem występowania alergii pokarmowej w dzieciństwie.
-
19.12.2024
Oznaczania alergenów na etykietach produktów spożywczych – nowe przepisy w Holandii
Dokument określa zasady stosowania ostrzeżeń o potencjalnej obecności alergenów w produktach spożywczych, które mogą powstać w wyniku niezamierzonego zanieczyszczenia (cross-contamination). Regulacja ta może wywołać debatę na poziomie unijnym, prowadząc do bardziej jednolitych standardów.
-
18.12.2024
Niezadeklarowany alergen - wycofanie Roślinnych kotletów mielonych
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na obecność niezadeklarowanego alergenu – białka soi.
-
16.12.2024
Wycofanie musztardy ze względu na błędne oznakowanie oraz brak informacji o alergenie musztardy – gorczycy
Firma Auchan po otrzymaniu informacji od dostawcy, została zobligowana do wycofania produktu Musztarda French’s Classic Yellow 218 g.
-
10.12.2024
Etykietowanie żywności w UE – raport Europejskiego Trybunału Obrachunkowego
W raporcie przedstawiono szereg zaleceń, w tym usunięcie luk w ramach prawnych UE dotyczących etykietowania żywności, nasilenie wysiłków w celu analizy praktyk etykietowania i podjęcie działań w celu poprawy zrozumienia etykietowania żywności przez konsumentów. Raport jest w wersji PL.
-
05.12.2024
Konsumenci we współpracy z naukowcami z SGGW zaprojektowali innowacyjne wypieki dla alergików i wegan
To pierwszy tego typu projekt w Polsce dotyczący opracowania przekąsek piekarniczych przez konsumentów. W ramach tak zwanej ko-kreacji, czyli tworzenia nowych produktów spożywczych z udziałem konsumentów, zaprojektowano 13 innowacyjnych produktów, z których wybrany trafi na rynek w przyszłym roku.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
25.10.2024
Lidl poinformował o wycofaniu produktu „Gelatelli, Lody Mochi Coconut, 180 g”
W wyniku pomyłki, w opakowaniu lodów „Gelatelli, Mochi Coconut” producent umieścił lody o smaku cytrynowym. Skutkiem tego na etykiecie produktu brakuje informacji o alergenie, jakim jest mąka sojowa.
-
21.10.2024
Etykietowanie - zmiana warunków dot. kwasu behenowego
Kwas behenowy pozyskiwany z nasion gorczycy został wyłączony z wykazu substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Nasi partnerzy