Brytyjska FSA dn. 12 czerwca 2025 r. opublikowała ostrzeżenie dla osób z alergiami, które powinny zachować ostrożność przy zakupie importowanej czekolady w stylu dubajskim, ponieważ niektóre produkty mogą nie mieć jasnych i wiarygodnych etykiet.
FSA podkreśla, że niektóre z tych produktów mogą nie być przeznaczone do sprzedaży w Wielkiej Brytanii i w związku z tym mogą nie posiadać pełnej listy składników, w tym oznaczeń alergenów.
Zgodnie z prawem brytyjskim etykiety muszą zawierać listę wszystkich składników i wyraźnie wyróżniać każdy z 14 regulowanych alergenów. Produkty, które nie spełniają tych wymogów, mogą nie spełniać również wysokich standardów bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii.
Potencjalne zagrożenia i działania FSA
Chociaż większość produktów czekoladowych w stylu dubajskim dostępnych w brytyjskich sklepach jest bezpieczna, FSA we współpracy z władzami lokalnymi zidentyfikowała wiele produktów, które stwarzają ryzyko dla konsumentów z alergiami. Niektóre z nich mogą również zawierać dodatki i barwniki, które są niedozwolone na rynku brytyjskim. FSA współpracuje z władzami lokalnymi w każdym przypadku stwierdzenia niezgodności, aby zapewnić podjęcie odpowiednich działań w celu ochrony konsumentów.
Agencja podzieliła się swoimi obawami z przedsiębiorstwami oraz grupami branżowymi, aby zapewnić usunięcie niespełniających norm produktów z półek sklepowych i internetowych platform handlowych.
Porady FSA dotyczące rozpoznania produktów spełniających normy brytyjskie
Aby sprawdzić, czy produkt jest przeznaczony do sprzedaży w Wielkiej Brytanii, konsumenci powinni zwrócić uwagę na etykietę. Produkty spełniające brytyjskie standardy powinny posiadać etykiety w języku angielskim zawierające następujące informacje:
- nazwa produktu spożywczego (np. czekolada mleczna z nadzieniem pistacjowym);
- lista składników, z wyróżnionymi alergenami;
- masa produktu w gramach;
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
- nazwa i adres brytyjskiej lub unijnej firmy odpowiedzialnej za informacje o produkcie. Jeśli żywność nie pochodzi z Wielkiej Brytanii ani UE, musi być podana nazwa i adres importera.
FSA prowadzi badanie w celu oceny skali problemu
FSA aktualnie prowadzi badanie i pobieranie próbek czekoladowych produktów w stylu dubajskim, aby ocenić skalę problemu. Jednocześnie współpracuje z organizacjami charytatywnymi zajmującymi się alergiami, aby podnieść świadomość konsumentów na temat istniejącego ryzyka. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących etykietowania, FSA zaleca unikanie zakupu produktu i zgłaszanie wszelkich obaw do lokalnych władz.
Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-warns-people-with-allergies-over-some-imported-dubai-style-chocolate-products
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera FoodFakty i narzędziach ProBase 360.