Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Prawo żywnościowe
-
15.05.2025
FDA zatwierdza trzy barwniki spożywcze ze źródeł naturalnych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków na początku maja br. potwierdziła zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
12.05.2025
Szwajcarski Sąd Najwyższy rozstrzygnął spór o nazewnictwo produktów roślinnych
Federalny Sąd Najwyższy Szwajcarii wydał ostateczne orzeczenie zakazujące używania terminów pochodzenia zwierzęcego, takich jak „kurczak” i „wieprzowina” na etykietach wegańskich produktów spożywczychCzytaj więcej -
09.05.2025
MRL dla chlormekwatu w ziarnie owsa - opinia EFSA
EFSA opublikował opinię dotyczącą modyfikacji istniejącego maksymalnego poziomu pozostałości chlormekwatu w owsie
-
05.05.2025
Stosowanie oświadczeń „botanicals” w reklamie suplementu diety - wyrok TSUE
Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety zawierającego wyciągi z szafranu i soku melona
-
02.05.2025
Ramy regulacyjne dotyczące Salmonelli u surowego drobiu w USA - wycofanie propozycji
Zmiany miały polegać m.in. na uchwaleniu standardów produktu w związku zafałszowaniami, zagrożeniem Salmonellą oraz elektronicznym przesyłaniem dokumentów
-
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.
-
28.04.2025
Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych oraz pochodzące z recyklingu - zmiana przepisów
Nowelizacja wprowadza nowe przepisy związane m.in. produkcją materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich znakowaniem
-
25.04.2025
Nowe przepisy dotyczące oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności
W styczniu 2025 r. opublikowano pakiet rozporządzeń dotyczących kwestii oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Wprowadzenie ww. aktów prawnych było konsekwencją wcześniejszych zmian, to jest ustanowienia wspólnych ram unijnych dotyczących rejestracji i ochrony oznaczeń.Czytaj więcej -
22.04.2025
FDA opóźnia wdrożenie przepisów dot. Food Traceability Rule
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła swoją decyzję o przesunięciu terminu wdrożenia przepisów dotyczących śledzenia żywności określonych w regule FSMA 204. Zgodnie z nowymi ustaleniami, data zgodności została przedłużona o 30 miesięcy, co oznacza, że firmy będą miały więcej czasu na wdrożenie wymaganych zmian.
-
22.04.2025
Komentarz do zmian w prawie - marzec 2025
W marcu 2025 r. w Polsce ustanowiono kilka programów dot. zwalczania różnych chorób np. gąbczastej encefalopatii bydła, niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura oraz indyków rzeźnych
-
18.04.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025" z 11.04.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z pestycydami w 2024 r.
-
17.04.2025
Ocena bezpieczeństwa „probiotyków” w suplementach diety
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opracował sprawozdanie w zakresie bezpieczeństwa probiotyków stosowanych w suplementach diety
-
15.04.2025
Pryszczyca: zakaz wprowadzania do Polski niektórych towarów
Zakaz dotyczy niektórych zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę, pochodzących z Węgier oraz wybranych obszarów AustriiCzytaj więcej -
11.04.2025
PPWR - przełomowe zmiany dla sektora opakowań
Założeniem, jakie legło u podstaw przejętego w grudniu ub.r. PPWR, było kompleksowe zdefiniowanie ram prawnych dla opakowań. Nadrzędnym celem nowych przepisów jest znaczące zmniejszenie negatywnego wpływu opakowań i odpadów opakowaniowych na środowiskoCzytaj więcej -
08.04.2025
Produkcja ekologiczna - najnowsza edycja FAQ
Komisja odpowiedziała na pytania związane z produkcją ekologiczną dotyczące m.in. tego, co może być znakowane jako „eko”
-
07.04.2025
Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące – przewodnik IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowała przewodnik dotyczący znakowania win innych niż musujące w celu ułatwienia producentom i konsumentom interpretacji przepisów regulujących znakowanie i certyfikację win.
-
07.04.2025
Raporty FAO/WHO - nowe raporty dot. znakowania alergenów
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
-
28.03.2025
UE luzuje ESG: Co oznacza projekt Omnibus dla biznesu?
Komisja Europejska zamierza ograniczyć wprowadzone w ostatnich latach wymogi w zakresie kwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, w tym zarówno te dotyczące raportowania, jak i podejmowanych działań.
-
26.03.2025
Ruszyła rejestracja na Akademię Food-Lex, czyli dwudniowe, intensywne wydarzenie, stworzone z myślą o profesjonalistach z branży spożywczej
Organizatorzy – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym. Akademia odbędzie się w dniach 29-30 maja br. w Novotel Gdańsk Marina.
Nasi partnerzy