Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.
Kanadyjski rząd opublikował zmiany, które porządkują dotychczasowe przepisy dot. m.in. składu i jakości różnych produktów żywnościowych takich jak np. niektóre napoje alkoholowe
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.
Ustawa precyzuje m.in. warunki i zasady funkcjonowania systemu kaucyjnego w Polsce oraz określa terminy rozpoczęcia stosowania nowych przepisów
Dlaczego powiatowa inspekcja nakazała wycofanie produktu w sytuacji, gdy firma przedstawiła wyniki badań, z których wynika, że produkt spełnia normy i decyzja ta została podtrzymana przez inspekcję wojewódzką? I co firma może zrobić, skoro jest to decyzja ostateczna?
Od 1 stycznia 2025 r. obowiązuje nowa stawka opłaty produktowej dla szklanych butelek wielokrotnego użytku o pojemności do półtora litra
Rok 2024 przyniósł branży spożywczej setki kolejnych zmian, wśród których szczególnie ważne było uchwalenie m.in. tzw. dyrektywy ws. greenwashingu, dyrektyw „śniadaniowych”, odroczenie rozpoczęcia stosowania przepisów EUDR, a w Polsce ustanowienie systemu kaucyjnego
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków określiła jakie kryteria musi spełnić produkt, aby mógł zostać oznakowany jako „Zdrowy”
Zazwyczaj występują one w żywności morskiej i obejmują głównie arsenobetainę (AsB), arsenocukry i arsenolipidy. Najwyższe poziomy złożonych związków arsenoorganicznych wykryto w rybach, skorupiakach, mięczakach i wodorostach.
Zakaz dotyczy stosowania bisfenolu i jego pochodnych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz napojami
Odroczono o 12 miesięcy rozpoczęcie stosowania kluczowych przepisów EUDR
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - grudzień 2024"
Przedstawiciele Mercosuru i Unii Europejskiej ogłosili 6 grudnia podpisanie umowy o wolnym handlu między dwoma blokami, kończąc negocjacje, które rozpoczęły się 25 lat temu.
Komisja opublikowała podręcznik wyjaśniający kwestie związane m.in. z oświadczeniami dot. staranności, procedurami oraz działaniem systemu informacyjnego EUDR
16 grudnia 2024 Rada przyjęła rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych
W listopadzie 2024 r. znowelizowano m.in. kryteria bezpieczeństwa dotyczące Listerii oraz warunki etykietowania żywności ekologicznej
W raporcie przedstawiono szereg zaleceń, w tym usunięcie luk w ramach prawnych UE dotyczących etykietowania żywności, nasilenie wysiłków w celu analizy praktyk etykietowania i podjęcie działań w celu poprawy zrozumienia etykietowania żywności przez konsumentów. Raport jest w wersji PL.
Sejm odrzucił senackie poprawki do ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz niektórych innych ustaw
Kontrola to jest proces, który jest szczegółowo uregulowany. W polskich przepisach regulacje dotyczące kontroli znajdują się w szeregu aktów prawnych.
Propozycja dotyczy ustanowienia szczegółowych wymogów w odniesieniu do stosowania bisfenolu A i innych niebezpiecznych bisfenoli w produkcji grup materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zakazu ich stosowania
Nasi partnerzy