Prawo żywnościowe
-
21.02.2025
Projekt nowelizacji ustawy o Jakości Handlowej Artkułów Rolno – Spożywczych
Projektowana nowelizacja ma na celu implementację przepisów rozporządzenia 2023/2429 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów
-
21.02.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - styczeń 2025
Nowy rejestr otwiera zmiany w roku 2025, które dotyczą m.in. substancji aromatycznych oraz pozostałości pestycydów
-
20.02.2025
Przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności - ustalenia przedstawicieli prezydencji Rady i PE
Ustalenia dotyczą tymczasowego porozumienia w zakresie m.in. redukcji odpadów spożywczych do 2030 r.
-
14.02.2025
Problemy ze znakowaniem żywności - opinia TO i KE
Zdaniem Trybunału w unijnych ramach prawnych występują poważne luki, a w systemach monitorowania, sprawozdawczości i kontroli oraz sankcjach wykryto uchybienia
-
11.02.2025
Pobieranie i sekwencjonowanie całogenomowe (WGS) izolatów czynników chorobotwórczych - nowe przepisy
Nowe obowiązki dotyczą pobierania izolatów Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Campylobacter jejuni i Campylobacter coli, w przypadku gdy te czynniki chorobotwórcze są powiązane z ogniskiem przenoszonym przez żywność
-
10.02.2025
„Dubajska czekolada” - wyrok niemieckiego sądu
Oznaczenie „dubajska czekolada” wprowadza konsumentów w błąd, jeśli nie odnosi się do produktu rzeczywiście powiązanego z Dubajem - tak orzekł niemiecki sąd
-
04.02.2025
Napoje spirytusowe: zmiany w opakowaniach do 200 ml
Od 30 stycznia 2025 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i etykietowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości do 200 mililitrów
-
30.01.2025
Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania
-
28.01.2025
Etykietowanie alergenów spożywczych w USA - nowe wytyczne
FDA opublikowała piąte wydanie wytycznych dla przemysłu dotyczących etykietowania alergenów spożywczych. Przewodnik ma formę Q&A
-
24.01.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - podsumowanie 2024
Rejestr zawiera pełen wykaz zmian w limitach prawnych, które zostały uchwalone od 1 stycznia 2024 r.
-
24.01.2025
Bisfenol A (BPA) zakazany w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
20 stycznia 2025 r. weszło w życie rozporządzenie zakazujące stosowania bisfenolu A (BPA) i jego soli do produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
-
24.01.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025"
-
23.01.2025
Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2024
W grudniu 2024 r. miały miejsce istotne zmiany dla branży opakowaniowej: zmiana stawek opłaty opakowaniowej oraz wprowadzenie systemu kaucyjnego, a także zakaz stosowania BPA
-
23.01.2025
Rozporządzenie ws. opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR) opublikowane
11 lutego 2025 r. wejdzie życie rozporządzenie wprowadzające liczne zmiany dla branży opakowań dot. m.in. recyklingu oraz stosowania opakowań wielokrotnego użytku
-
22.01.2025
FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3
Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku.
-
20.01.2025
Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej
IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.
-
16.01.2025
Skład i standardy żywności - podsumowanie zmian w Kanadzie
Kanadyjski rząd opublikował zmiany, które porządkują dotychczasowe przepisy dot. m.in. składu i jakości różnych produktów żywnościowych takich jak np. niektóre napoje alkoholowe
-
15.01.2025
Jak przygotować się w sposób zadawalający dla właściwego organu do zmiany kryterium Listeria monocytogenes (Rozporządzenie 2024/2895)
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.
-
13.01.2025
System kaucyjny - ustawa opublikowana
Ustawa precyzuje m.in. warunki i zasady funkcjonowania systemu kaucyjnego w Polsce oraz określa terminy rozpoczęcia stosowania nowych przepisów
-
13.01.2025
Spory na bazie rozbieżnych wyników badań
Dlaczego powiatowa inspekcja nakazała wycofanie produktu w sytuacji, gdy firma przedstawiła wyniki badań, z których wynika, że produkt spełnia normy i decyzja ta została podtrzymana przez inspekcję wojewódzką? I co firma może zrobić, skoro jest to decyzja ostateczna?
-
10.01.2025
Przewodnik po legislacji ESG
Przedsiębiorcy mierzą się z rosnącymi wyzwaniami związanymi z wprowadzaniem unijnych regulacji ESG, które mają na celu osiągnięcie neutralności klimatycznej i gospodarki obiegu zamkniętego do 2050 roku. Praktyczny „Przewodnik po legislacji ESG” pomaga odnaleźć się w gąszczu 41 kluczowych aktów prawnych i dostosować strategie biznesowe do wymogów zrównoważonego rozwoju.
Nasi partnerzy