Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Prawo żywnościowe
-
13.06.2025
Reklama suplementów diety pod lupą prokuratury
Działania promocyjne wprowadzające w błąd co do właściwości produktu mogą wypełniać nie tylko znamiona wykroczenia sankcjonowanego karą grzywny, ale również czynu zabronionego z art. 165 § 1 pkt 2 Kodeksu karnego -
06.06.2025
Nadchloran w żywności - aktualizacja opinii EFSA
Nadchloran jest zanieczyszczeniem, które może występować w żywności zarówno ze źródeł naturalnych jak i przedostawać się do łańcucha pokarmowego poprzez nawozy i działalność przemysłową
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
03.06.2025
Dodatki do żywności - aktualizacja rozporządzeń nr 231/2012 oraz 1333/2008
Zmiana polega m.in. na dodaniu nowego dodatku tj. glikozydów stewiolowych z fermentacji oraz usunięciu zezwolenia na stosowanie soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466) w niektórych kategoriach żywności oraz usunięciu jej z wykazu dodatków do żywności w składnikach odżywczych, a także zmian specyfikacji niektórych dodatków do żywności.
-
30.05.2025
Co jest dodatkowym opisem właściwości i cech produktu? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem rozważań w sprawie C‑315/24 była kwestia, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w przypadku żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
-
26.05.2025
Lista krajów niskiego i wysokiego ryzyka w świetle EUDR - propozycja Komisji
Wykaz krajów niskiego i wysokiego ryzyka opiera się na przepisach w zakresie oceny poszczególnych krajów w związku z rozporządzeniem 2023/1115 dotyczącym wylesiania i degradacji lasów
-
23.05.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2025" z 16.05.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń z 2024 r. objęła zafałszowania żywności.
-
23.05.2025
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów – co może w zakresie żywności?
Istotną kompetencją Prezesa UOKiK z perspektywy nabywców lub dostawców produktów rolnych czy spożywczych są jego zadania wynikające z przeciwdziałania praktykom nieuczciwie wykorzystujących tzw. przewagę kontraktową. -
22.05.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - kwiecień 2025
Kwietniowe nowelizacje dotyczyły przede wszystkim dodatków do żywności i ich specyfikacji
-
21.05.2025
Komentarz do zmian w prawie - kwiecień 2025
Wśród kwietniowych nowelizacji, w prawodawstwie krajowym pojawiły się liczne rozporządzenia dotyczące zwalczania różnych chorób takich jak np. wścieklizna
-
19.05.2025
Mrożenie tuńczyka - projekt regulacji
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
-
15.05.2025
FDA zatwierdza trzy barwniki spożywcze ze źródeł naturalnych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków na początku maja br. potwierdziła zatwierdzenie trzech nowych naturalnych barwników spożywczych w ramach ogólnokrajowego programu odchodzenia od syntetycznych dodatków, które rozszerzą paletę dostępnych barwników pochodzących ze źródeł naturalnych.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
12.05.2025
Szwajcarski Sąd Najwyższy rozstrzygnął spór o nazewnictwo produktów roślinnych
Federalny Sąd Najwyższy Szwajcarii wydał ostateczne orzeczenie zakazujące używania terminów pochodzenia zwierzęcego, takich jak „kurczak” i „wieprzowina” na etykietach wegańskich produktów spożywczychCzytaj więcej -
09.05.2025
MRL dla chlormekwatu w ziarnie owsa - opinia EFSA
EFSA opublikował opinię dotyczącą modyfikacji istniejącego maksymalnego poziomu pozostałości chlormekwatu w owsie
-
05.05.2025
Stosowanie oświadczeń „botanicals” w reklamie suplementu diety - wyrok TSUE
Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety zawierającego wyciągi z szafranu i soku melona
-
02.05.2025
Ramy regulacyjne dotyczące Salmonelli u surowego drobiu w USA - wycofanie propozycji
Zmiany miały polegać m.in. na uchwaleniu standardów produktu w związku zafałszowaniami, zagrożeniem Salmonellą oraz elektronicznym przesyłaniem dokumentów
-
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.
-
28.04.2025
Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych oraz pochodzące z recyklingu - zmiana przepisów
Nowelizacja wprowadza nowe przepisy związane m.in. produkcją materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich znakowaniem
-
25.04.2025
Nowe przepisy dotyczące oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności
W styczniu 2025 r. opublikowano pakiet rozporządzeń dotyczących kwestii oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Wprowadzenie ww. aktów prawnych było konsekwencją wcześniejszych zmian, to jest ustanowienia wspólnych ram unijnych dotyczących rejestracji i ochrony oznaczeń.Czytaj więcej -
22.04.2025
FDA opóźnia wdrożenie przepisów dot. Food Traceability Rule
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła swoją decyzję o przesunięciu terminu wdrożenia przepisów dotyczących śledzenia żywności określonych w regule FSMA 204. Zgodnie z nowymi ustaleniami, data zgodności została przedłużona o 30 miesięcy, co oznacza, że firmy będą miały więcej czasu na wdrożenie wymaganych zmian.
Nasi partnerzy