Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Za równo w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej, nie brakuje przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie. Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań CBOS, większość Polaków jest przeciwna uprawom roślin modyfikowanych genetycznie – aż dwie trzecie badanych wyraziło opinię, że powinno się zakazać takich upraw.
W artykule poruszamy kwestię jakże ważnej żywności dla dzieci i stosowania w jej przypadku oświadczeń zdrowotnych. Obydwie kwestie podlegają zarówno ogólnym regulacjom oraz tym bardziej szczegółowym, które doprecyzowują wszelkie wymogi.
Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący kontroli żywności, pasz, zwierząt i roślin. Autorzy raportu twierdzą, że programy kontroli wymagają poprawy.
Po blisko roku od chwili sporządzenia oraz po upływie 8 miesięcy od opublikowania, zaczęto stosować nowe przepisy dotyczące akredytacji laboratoriów
Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim.
Celem programu jest wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie
Przedsiębiorcy najczęściej zastrzegają nazwę i logo firmy. Warto jednak pamiętać, że również marka produktu może być w tej formie chroniona. Dlaczego?
Zarządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi został powołany Zespół do spraw roślin zielarskich. Będzie on organem pomocniczym Ministra. Biorąc pod uwagę fakt, że członkiem Zespołu jest między innymi dyrektor...
Od dnia 7 maja 2022 r. obowiązuje nowe rozporządzenie ws. zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
Rynek suplementów diety wciąż intensywnie się rozwija, a temu towarzyszy wzrost świadomości konsumentów na temat zdrowia oraz potrzeb organizmu związanych z przyjmowaniem witamin i składników mineralnych. Na rynku pojawia się co raz więcej prozdrowotnych środków spożywczych, co oznacza że producenci muszą co raz bardziej starać się o uwagę konsumenta.
Po czterech latach, od kiedy FDA zaczęło prace nad określeniem, czy istnieje potrzeba uwzględnienia sezamu na liście głównych alergenów (ang. major food allergens), Joe Biden 23 kwietnia 2022 r. podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r.
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w postaci rtęci w odniesieniu do ryb i soli
Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany.
W marcu 2022 zostało uchwalonych 19 aktów prawa polskiego i 42 akty prawa unijnego, które miały znaczenie dla branży spożywczej
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
W ubiegłym miesiącu weszła w życie ustawa o wyrobach winiarskich, która wprowadza kategorię „cydru aromatyzowanego”, dopuszczając tym samym stosowanie aromatów do tej kategorii produktów.
Po przeprowadzeniu kontroli i stwierdzeniu nieprawidłowości organ administracji może wydać decyzję, na podstawie której nałoży na kontrolowanego karę. Co może zrobić kontrolowany w przypadku, gdy nie zgadza się z nałożoną na niego karą?
Wprowadzanie systemu HACCP jest bardzo czasochłonne i przedsiębiorcy z sektora spożywczego mogą napotkać w związku z tym wiele trudności. Rozpoczynając od przygotowania samego zakładu, przez wdrażanie systemu, do jego utrzymania. Na podstawie naszego doświadczenia możemy śmiało stwierdzić, że głównym czynnikiem minimalizującym ryzyko pogubienia się w gąszczu przygotowań jest dobra organizacja i znajomość tematu.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - kwiecień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca.
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
Projekt nowej ustawy stanowi konsekwencję rozpoczęcia stosowania rozporządzenia 2018/848, które w istotny sposób zmieniło przepisy dotyczące produkcji ekologicznej, przez co konieczne było dostosowanie przepisów krajowych do nowych warunków
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego ze względu na obecność zanieczyszczeń w postaci furanu i alkilofuranów, Komisja Europejska zaleciła monitorowanie ich poziomów w żywności
Państwa członkowskie UE, w tym Polska, poinformowały KE o zgłaszanych przez producentów trudnościach wynikających z sytuacji w Ukrainie, w tym z braku dostępności oleju słonecznikowego. Trudności te mają przełożenie na informacje podawane w oznakowaniu środków spożywczych.
Reklama produktów wprowadzanych do obrotu jest jednym z podstawowych działań przedsiębiorców z uwagi na szeroki zasięg przekazywanych w ten sposób informacji konsumentowi. Jak zatem odpowiednio przygotować treści reklamowe, aby były dla odbiorcy przekonujące i jednocześnie zgodne z przepisami prawa, szczególnie w świetle panującej pandemii?
FDA opublikowała zawiadomienie o wstrzymaniu obowiązywania niektórych przepisów dotyczących wyrobów mleczarskich. Przepisy z dn. 11 czerwca 2021 r. zmieniły m.in. definicję i standard dla jogurtu oraz unieważniły definicje i standardy dla jogurtów niskotłuszczowych i beztłuszczowych.
W celu oszczędzania zasobów naturalnych ziemi oraz ograniczenia hodowli zwierząt ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko, Unia Europejska opracowała strategię wprowadzania do masowej produkcji składników z tzw. wykazu novel food.