Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
W lutym 2024 r. zmiany w limitach prawnych m.in. dotyczyły najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny
Najważniejsze zmiany dotyczyły m.in. warunków znakowania nalewek, etykietowanie i znakowania wina, świadectw zdrowia zwierząt, a także norm handlowych i zasad certyfikacji w sektorze chmielu
Zmiana dotyczy załącznika rozporządzenia 1169/2011, który stanowi wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Projekt jest istotny dla przedsiębiorców z różnych branż, ale także dla konsumentów. Rada utrzymała zakres PPWR wskazany przez Komisję Europejską, obejmujący wszystkie opakowania, niezależnie od użytego materiału, oraz wszystkie odpady opakowaniowe.
Celem nowelizacji jest ochrona konsumentów m.in. przed pseudoekologicznym marketingiem, wprowadzającymi w błąd informacjami dotyczącymi wpływu produktu na środowisko oraz niejasnym oznakowaniem dotyczącym jego zrównoważonego charakteru
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
Aktualizacja dotyczy takich kwestii jak m.in. metoda produkcji, znakowanie oraz przekazywanie informacji konsumentowi
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Do 8 marca 2024 r. trwa okres nadsyłania opinii ws. projektu zakazującego stosowania BPA w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym także opakowaniach z tworzyw sztucznych i powlekanych)
Od 2020 r. firmy produkujące żywność z niecierpliwością czekają na wdrożenie nowych przepisów dotyczących etykietowania produktów, które ostatecznie weszły w życie 9 października 2023 r., czyli ostatnim terminie wyznaczonym dla zgodności opakowań.
Kontrole objęły 88 podmiotów (66 sklepów i 22 producentów) i były prowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r.
W styczniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji aromatycznych, pozostałości pestycydów oraz dodatków do żywności
Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów
W styczniu 2024 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym: 9 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 62 zmiany odnosiły się do prawa unijnego.
Nowelizacje dotyczą usunięcia oraz ograniczeń warunków stosowania niektórych substancji aromatycznych takich jak np. 2-Fenylopent-2-enal oraz 5-metylo-2-fenyloheks-2-enalu (nr FL 05.099)
Dodatek może być stosowany jako stabilizator i środek przeciwzbrylający w suplementach diety w postaci stałej.
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów
Nowelizacja dotyczy przede wszystkim zwiększenia kontroli towarów, które zagrażały zdrowiu lub życiu ludzkiemu ze względu na występowanie w nich pozostałości pestycydów
Panująca w Unii Europejskiej (UE) oraz w Wielkiej Brytanii skomplikowana sytuacja prawna dotycząca stosowania kannabidiolu (CBD) w żywności i napojach hamuje innowacje w tym sektorze, a jednocześnie sprzyja rozwojowi produktów alternatywnych.
Unijna dyrektywa dotycząca tzw. greenwashingu pewnym krokiem zmierza do stania się obowiązującym aktem prawa Unii Europejskiej. Choć oczywiście następnym krokiem będzie zapewne dość długotrwała implementacja nowych przepisów, to już dziś warto zapoznać się z podstawowymi założeniami