Prawo żywnościowe
-
04.08.2025
Dania zakazuje sześciu substancji czynnych tworzących TFA (kwas trifluorooctowy)
Duńska Agencja Ochrony Środowiska zadecydowała o cofnięciu zezwolenia na 23 produkty zawierające pestycydy, z których dziewięć jest obecnie wprowadzanych do obrotu w Danii
-
31.07.2025
Przyszłości sektora biotechnologicznego i bioprodukcyjnego UE – raport Komisji Europejskiej
Raport stanowi odpowiedź na zapowiedź Komisji Europejskiej dotyczącą nowego unijnego aktu prawnego – European Biotech Act, który ma zostać przedstawiony w 2026 r. Dokument analizuje aktualny stan sektora biotechnologii w Europie, wyzwania regulacyjne oraz oczekiwania państw członkowskich i interesariuszy wobec przyszłych działań legislacyjnych.
-
31.07.2025
Żywność ekologiczna - sankcje za naruszenia dotyczące znakowania oraz wprowadzania do obrotu
Sankcje mogą być nakładane nie tylko przez podmioty, które uzyskały certyfikację w zakresie produkcji ekologicznej, ale przez każdego, kto narusza przepisy dotyczące tego rodzaju produkcji
-
29.07.2025
Porównanie ram prawnych materiałów mających kontakt z żywnością: FDA, UE, MERCOSUR, Indie, Chiny, Japonia i Tajlandia
Globalny handel materiałami mającymi kontakt z żywnością napotyka na istotne wyzwania wynikające z odmiennych podejść regulacyjnych.
-
25.07.2025
Komentarz do zmian w prawie - czerwiec 2025
W czerwcu 2025 w ramach prawa polskiego ustanowiono jednostki organizacyjne oceniające i potwierdzające zgodność z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego produktów i substancji stosowanych w produkcji ekologicznej. Oprócz tego określono warunki na jakich mogą być tworzone grupy producentów rolnych.
-
24.07.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - czerwiec 2025
W czerwcu 2025 r. znowelizowano kilka aktów dotyczących m.in. substancji farmakologicznie czynnych oraz dodatków do żywności
-
21.07.2025
„Mięsne” określenia zakazane w produkcji roślinnej? - projekt rozporządzenia Komisji
Oprócz zmian dotyczących nazewnictwa dotyczącego produktów mięsnych, nowelizacja ma wprowadzić także m.in. wzmocnienie wsparcia sektorów roślin strączkowych, doprecyzowanie przepisów dotyczących konopii oraz wprowadzania ich do obrotu, a także uaktualnienie standardów handlowych niektórych produktów
-
18.07.2025
Nowy model ROP - projekt ustawy
Projekt dotyczy m.in. obowiązków wytwórców, importerów i dystrybutorów opakowań; ograniczenia w zakresie stosowania określonych formatów opakowań, a także toreb na zakupy z tworzywa sztucznego
-
15.07.2025
Nowa genetycznie modyfikowana soja dopuszczona do obrotu w UE – co to oznacza dla producentów żywności?
Komisja Europejska po raz pierwszy dopuszcza do obrotu na rynku UE produkty zawierające, składające się lub wyprodukowane z genetycznie modyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788. Decyzja ta to nowe możliwości dla branży spożywczej.
-
14.07.2025
Szwajcaria wprowadza etykiety informujące o cierpieniu zwierząt na produktach spożywczych
Szwajcarska Rada Federalna wprowadziła nowe przepisy, które wymagają, aby wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, wytworzone z udziałem „bolesnych zabiegów”, były odpowiednio oznakowane na etykiecie. Nowe prawo obowiązuje od 1 lipca 2025 roku, z dwuletnim okresem przejściowym.
-
11.07.2025
Implementacja rozporządzenia EUDR w Polsce – założenia projektu ustawy UC101 i konsekwencje dla przedsiębiorców
Projekt został wpisany do wykazu prac legislacyjnych Rady Ministrów i przewidziano jego uchwalenie w IV kwartale 2025 r., co oznacza konieczność pilnego przygotowania się przez przedsiębiorców do nadchodzących obowiązków -
10.07.2025
Na progu nowych limitów pozostałości pestycydów
Zapraszamy do pobrania darmowego artykułu, przygotowanego przez eksperta J.S. Hamilton. To praktyczne kompendium dla producentów i dystrybutorów żywności, którzy chcą być o krok przed zmianami prawa.
-
08.07.2025
MF wyjaśnia przepisy VAT o systemie kaucyjnym
Ministerstwo Finansów opublikowało projekt wyjaśnień z zakresu VAT dotyczących systemu kaucyjnego. Uwagi do niego można zgłaszać do 17 lipca 2025 r., a zatem czasu jest bardzo mało. Jeżeli okres wakacyjny powstrzyma wprowadzenie istotnych zmian, objaśnienia te staną się niebawem źródłem wielu działań i decyzji biznesowych po stronie interesariuszy systemu.
-
04.07.2025
Planowane zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zmiany mają dotyczyć m.in. procedury powiadamiania GIS, wysokości kar pieniężnych oraz formy załatwiania niektórych spraw związanych np. z pierwszym wprowadzeniem do obrotu
-
30.06.2025
Wyrok ws. „botanicals” - stanowisko GIS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował szczegółowe informacje w zakresie prawidłowego rozumienia wyroku TSUE C -386/23 Novel Nutriology - oświadczenia zdrowotne dla składników botanicznych
-
27.06.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025" z 24.06.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń RASFF w 2024 roku objęła materiały do kontaktu z żywnością. Ponadto przedstawiliśmy wykorzystanie i możliwości Strefy Managera w pracy managerów branży spożywczej.
-
26.06.2025
Komentarz do zmian w prawie - maj 2025
W maju opublikowano wykaz krajów o niskim lub wysokim ryzyku w związku z wdrożeniem EUDR, skorygowano wykaz dodatków do żywności oraz zaktualizowano wykaz laboratoriów urzędowych i krajowych laboratoriów referencyjnych w rolnictwie ekologicznym
-
25.06.2025
Komisja planuje wycofanie projektu ws. tzw. „zielonych oświadczeń" (Green Claims)
20 czerwca 2025 r. Komisja Europejska ogłosiła, że zamierza wycofać wniosek legislacyjny dotyczący tzw. „zielonych oświadczeń” (green claims).
-
24.06.2025
Eksport mięsa do Chin – kluczowe wytyczne dla europejskich przedsiębiorstw
W odpowiedzi na potrzeby unijnych eksporterów, EU SME Centre opracowało kompleksowy przewodnik dotyczący eksportu mięsa do Chin.
-
24.06.2025
Mięso hodowlane zdobywa świat – pierwsze zatwierdzenia w USA i Australii otwierają drogę do globalnej ekspansji
Świat żywności przyszłości dynamicznie się rozwija, a ostatnie decyzje regulatorów w USA i Australii otwierają nowy rozdział dla sektora mięsa hodowlanego i produktów fermentowanych.
-
19.06.2025
44 innowacje w dziedzinie żywności w 9 klastrach wg FAO, których rozwój oczekiwany jest w ciągu najbliższych 25 lat
Systemy rolno-spożywcze na całym świecie przechodzą głębokie przemiany, które są napędzane zarówno nowymi osiągnięciami technologicznymi i odkryciami naukowymi, jak i pilną potrzebą przejścia na bardziej zrównoważone i odporne modele produkcji żywności.
Nasi partnerzy