Prawo żywnościowe
-
15.07.2025
Nowa genetycznie modyfikowana soja dopuszczona do obrotu w UE – co to oznacza dla producentów żywności?
Komisja Europejska po raz pierwszy dopuszcza do obrotu na rynku UE produkty zawierające, składające się lub wyprodukowane z genetycznie modyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788. Decyzja ta to nowe możliwości dla branży spożywczej.
-
14.07.2025
Szwajcaria wprowadza etykiety informujące o cierpieniu zwierząt na produktach spożywczych
Szwajcarska Rada Federalna wprowadziła nowe przepisy, które wymagają, aby wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, wytworzone z udziałem „bolesnych zabiegów”, były odpowiednio oznakowane na etykiecie. Nowe prawo obowiązuje od 1 lipca 2025 roku, z dwuletnim okresem przejściowym.
-
11.07.2025
Implementacja rozporządzenia EUDR w Polsce – założenia projektu ustawy UC101 i konsekwencje dla przedsiębiorców
Projekt został wpisany do wykazu prac legislacyjnych Rady Ministrów i przewidziano jego uchwalenie w IV kwartale 2025 r., co oznacza konieczność pilnego przygotowania się przez przedsiębiorców do nadchodzących obowiązków -
10.07.2025
Na progu nowych limitów pozostałości pestycydów
Zapraszamy do pobrania darmowego artykułu, przygotowanego przez eksperta J.S. Hamilton. To praktyczne kompendium dla producentów i dystrybutorów żywności, którzy chcą być o krok przed zmianami prawa.
-
08.07.2025
MF wyjaśnia przepisy VAT o systemie kaucyjnym
Ministerstwo Finansów opublikowało projekt wyjaśnień z zakresu VAT dotyczących systemu kaucyjnego. Uwagi do niego można zgłaszać do 17 lipca 2025 r., a zatem czasu jest bardzo mało. Jeżeli okres wakacyjny powstrzyma wprowadzenie istotnych zmian, objaśnienia te staną się niebawem źródłem wielu działań i decyzji biznesowych po stronie interesariuszy systemu.
-
04.07.2025
Planowane zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zmiany mają dotyczyć m.in. procedury powiadamiania GIS, wysokości kar pieniężnych oraz formy załatwiania niektórych spraw związanych np. z pierwszym wprowadzeniem do obrotu
-
30.06.2025
Wyrok ws. „botanicals” - stanowisko GIS
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował szczegółowe informacje w zakresie prawidłowego rozumienia wyroku TSUE C -386/23 Novel Nutriology - oświadczenia zdrowotne dla składników botanicznych
-
27.06.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025" z 24.06.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń RASFF w 2024 roku objęła materiały do kontaktu z żywnością. Ponadto przedstawiliśmy wykorzystanie i możliwości Strefy Managera w pracy managerów branży spożywczej.
-
26.06.2025
Komentarz do zmian w prawie - maj 2025
W maju opublikowano wykaz krajów o niskim lub wysokim ryzyku w związku z wdrożeniem EUDR, skorygowano wykaz dodatków do żywności oraz zaktualizowano wykaz laboratoriów urzędowych i krajowych laboratoriów referencyjnych w rolnictwie ekologicznym
-
25.06.2025
Komisja planuje wycofanie projektu ws. tzw. „zielonych oświadczeń" (Green Claims)
20 czerwca 2025 r. Komisja Europejska ogłosiła, że zamierza wycofać wniosek legislacyjny dotyczący tzw. „zielonych oświadczeń” (green claims).
-
24.06.2025
Eksport mięsa do Chin – kluczowe wytyczne dla europejskich przedsiębiorstw
W odpowiedzi na potrzeby unijnych eksporterów, EU SME Centre opracowało kompleksowy przewodnik dotyczący eksportu mięsa do Chin.
-
24.06.2025
Mięso hodowlane zdobywa świat – pierwsze zatwierdzenia w USA i Australii otwierają drogę do globalnej ekspansji
Świat żywności przyszłości dynamicznie się rozwija, a ostatnie decyzje regulatorów w USA i Australii otwierają nowy rozdział dla sektora mięsa hodowlanego i produktów fermentowanych.
-
19.06.2025
44 innowacje w dziedzinie żywności w 9 klastrach wg FAO, których rozwój oczekiwany jest w ciągu najbliższych 25 lat
Systemy rolno-spożywcze na całym świecie przechodzą głębokie przemiany, które są napędzane zarówno nowymi osiągnięciami technologicznymi i odkryciami naukowymi, jak i pilną potrzebą przejścia na bardziej zrównoważone i odporne modele produkcji żywności.
-
18.06.2025
Eksport miodu do Wielkiej Brytanii
Polska od lat jest jednym z czołowych producentów miodu w Europie, a jego eksport odgrywa istotną rolę w handlu międzynarodowym. Wielka Brytania, znana ze swojego zamiłowania do wysokiej jakości produktów spożywczych, staje się coraz ważniejszym rynkiem dla polskiego miodu.
-
18.06.2025
Wdrożenie EUDR w Polsce - projekt ustawy
Projektowane przepisy dotyczą m.in. określenia właściwych organów i ich uprawnień oraz uregulowania przeprowadzania kontroli w zakresie przestrzegania przepisów rozporządzenia EUDR
-
16.06.2025
Dzielenie tabletek - nowa opinia Zespołu ds. Suplementów Diety
Warunkiem możliwości zastosowania takiego oznakowania w przypadku suplementów diety jest m.in. forma tabletki, która posiada odpowiednią podziałkę, umożliwiającą jej równe dzielenie
-
13.06.2025
Reklama suplementów diety pod lupą prokuratury
Działania promocyjne wprowadzające w błąd co do właściwości produktu mogą wypełniać nie tylko znamiona wykroczenia sankcjonowanego karą grzywny, ale również czynu zabronionego z art. 165 § 1 pkt 2 Kodeksu karnego -
06.06.2025
Nadchloran w żywności - aktualizacja opinii EFSA
Nadchloran jest zanieczyszczeniem, które może występować w żywności zarówno ze źródeł naturalnych jak i przedostawać się do łańcucha pokarmowego poprzez nawozy i działalność przemysłową
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
03.06.2025
Dodatki do żywności - aktualizacja rozporządzeń nr 231/2012 oraz 1333/2008
Zmiana polega m.in. na dodaniu nowego dodatku tj. glikozydów stewiolowych z fermentacji oraz usunięciu zezwolenia na stosowanie soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466) w niektórych kategoriach żywności oraz usunięciu jej z wykazu dodatków do żywności w składnikach odżywczych, a także zmian specyfikacji niektórych dodatków do żywności.
-
30.05.2025
Co jest dodatkowym opisem właściwości i cech produktu? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem rozważań w sprawie C‑315/24 była kwestia, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w przypadku żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
Nasi partnerzy