Ogólne informacje
Trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (numer projektu UD247). Ma on na celu wdrożenie szeregu unijnych przepisów dotyczących m.in. kontroli, sprawozdawczości oraz sankcji karnych. Planowany termin przyjęcia projektu to III kwartał 2025 r.
Powody nowelizacji
Projekt zakłada dostosowanie krajowego porządku prawnego do unijnych przepisów, w szczególności rozporządzenia 2017/625 w sprawie urzędowych kontroli (…), dyrektywy 2024/2839 dotyczącej m.in. niektórych wymogów sprawozdawczych dotyczących środków spożywczych oraz dyrektywy 1999/2/WE w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego.
Zakres zmian
Wśród najważniejszych zmian wynikających z projektowanych przepisów wymienić należy m.in.:
-nowelizację przepisów dotyczących procedury powiadamiania GIS o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Polski środków spożywczych (przede wszystkim suplementów diety). Dotyczy to w szczególności przepisów określających warunki w zakresie procedury, objętych nią środków spożywczych, a także przepisów karnych.
-usunięcie wyrazów „lub ma zamiar wprowadzić” z przepisów zobowiązujących do powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu lub ma zamiarze wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu preparatów do początkowego żywienia niemowląt oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego; suplementu diety lub środków spożywczych, do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje
-wyłączenie z obowiązku powiadomienia GIS żywności wzbogacanej obligatoryjnie
-rezygnacja z formy papierowej złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu do obrotu określonego rodzaju produktów w formie pisemnej z własnoręcznym podpisem
-prowadzenie przez GIS rejestru produktów objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w SEPIS
-umożliwienie załatwiania spraw związanych z rejestracją i zatwierdzaniem zakładów w systemie teleinformatycznym. Przepis ten ma dotyczyć zakładów produkujących żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz zakładów prowadzących obrót żywnością, podlegających nadzorowi organów PIS
-zmianę przepisów karnych poprzez np. doprecyzowanie, że kara pieniężna, która jest nakładana w przypadku nieprzestrzegania wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych określonych w przepisach wskazanych rozporządzeń unijnych dotyczy także prezentacji, reklamy i promocji, wprowadza przepisu umożliwiający objęcie karą pieniężną również prowadzenia działalności w zakresie niezgodnym z zakresem rejestracji. Oprócz tego, dotychczasowy maksymalny limit kary pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego ma zostać zmieniony na limit w wysokości do stukrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.
Więcej informacji na temat projektu znajdziesz na stronie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów:
https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-bezpieczenstwie-zywnosci-i-zywienia-oraz-ustawy-o-panstwowej-inspekcji-sanitarnej

Potrzebujesz szkolenia o podobnej tematyce wewnątrz swojej organizacji? Skontaktuj się z nami i ustal zakres, termin i treść szkolenia dopasowane indywidualnie do Twoich potrzeb.