Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyrok ws. „botanicals” - stanowisko GIS

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Główny Inspektorat Sanitarny przedstawił informacje w sprawie wyroku TSUE C -386/23 Novel Nutriology - oświadczenia zdrowotne dla składników botanicznych. Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety zawierającego wyciągi z szafranu i soku melona. W reklamie suplementu wskazywano, że wyciągi te poprawiają nastrój człowieka lub zmniejszają uczucie stresu i wyczerpania. 

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule: 

https://foodfakty.pl/stosowanie-oswiadczen-botanicals-w-reklamie-suplementu-diety-wyrok-tsue 

Obszerne opracowanie na ten temat dostępne jest rownież w Strefie Managera:

https://foodfakty.pl/stosowanie-oswiadczen-dot-botanicals-po-wyroku-tsue-komentarz-praktyczny 

Główny problem 

Zasadniczym problemem stanowiącym przedmiot rozstrzygnięcia była możliwość stosowania ww. oświadczenia, w odniesieniu do których nie zostało udzielone zezwolenie zgodnie z rozporządzeniem nr 1924/2006 i które nie figurują w wykazach dopuszczonych oświadczeń przewidzianych w art. 13 i 14 wskazanego rozporządzenia (art. 10 ust. 1 tego rozporządzenia) lub jeżeli odniesieniom tym nie towarzyszy konkretne oświadczenie zdrowotne znajdujące się w wykazach przewidzianych w art. 13 lub 14 rozporządzenia nr 1924/2006. Jak wskazał Trybunał, jeśli oświadczenia zdrowotne dotyczące substancji botanicznych nie zostały zamieszczone w wykazach dozwolonych oświadczeń zdrowotnych (z art. 13 i 14) nie mogą być stosowane w prezentacji i reklamie produktów. Przepis ten nie dotyczy jednak oświadczeń, których stosowanie jest dozwolone zgodnie z warunkami art. 28 ust. 6 rozporządzenia nr 1924/2006. GIS podkreślił, że „wykaz dozwolonych oświadczeń nie obejmuje oświadczeń zdrowotnych z art. 13 rozporządzenia z tzw. „listy pending”, które mogą być nadal stosowane zgodnie z art. 28 ust. 5 i 6 rozporządzenia do czasu podjęcia przez Komisję ostatecznej decyzji.”. Innymi słowy, jeśli dane oświadczenie nie było przedmiotem oceny i zezwolenia w państwie członkowskim - może być w dalszym ciągu stosowane, pod warunkiem że wniosek został złożony zgodnie z tym rozporządzeniem przed dniem 19 stycznia 2008 r. Należy przy tym pamiętać, że obecność oświadczenia na „liście pending” jest warunkiem koniecznym do jego zastosowania w trwającym nadal okresie przejściowym, ale niewystarczającym, ponieważ muszą one być zgodne także z innymi przepisami prawa żywnościowego (np. zasadami ogólnymi). 

Wszystkie oświadczenia zdrowotne są dostępne na stronie EFSA:

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/health-claims-art-13 

Podsumowanie 

Kluczowe znaczenie w niniejszej opinii mają wnioski sformułowane przez GIS. Zgodnie z ich treścią „Przedsiębiorcy mogą nadal stosować oświadczenia zdrowotne z „listy pending” (w tym też te dotyczące substancji botanicznych), do czasu przyjęcia przez Komisję wykazu oświadczeń z art. 13 ust. 2 – dot. substancji wskazanych na „liście pending” (lub innych decyzji KE w tej sprawie), na podstawie art. 28 ust. 5 i 6 rozporządzenia nr 1924/2006 i wynikających z nich zasadach:

-obecność na „liście pending” (oznaczająca jednocześnie, że złożony został przed 19 stycznia 2008 wniosek dot. danego oświadczenia) oraz

-zgodność z rozporządzeniem nr 1924/2006 (w tym przedstawienie dowodów naukowych – po stronie przedsiębiorcy).”. 

Pełen tekst komentarza GIS dostępny jest pod adresem:

https://www.gov.pl/web/gis/informacja-w-sprawie-wyroku-tsue-c--38623-novel-nutriology--oswiadczenia-zdrowotne-dla-skladnikow-botanicznych 


Potrzebujesz szkolenia o podobnej tematyce wewnątrz swojej organizacji? Skontaktuj się z nami i ustal zakres, termin i treść szkolenia dopasowane indywidualnie do Twoich potrzeb. 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Suplementy diety Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.