Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja planuje wycofanie projektu ws. tzw. „zielonych oświadczeń" (Green Claims)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

W piątek 20 czerwca 2025 r. Komisja Europejska ogłosiła, że zamierza wycofać wniosek legislacyjny dotyczący tzw. „zielonych oświadczeń” (green claims). Projekt po raz pierwszy został ogłoszony w marcu 2023 r. Jak wskazano w informacji prasowej dotyczącej zaistniałej sytuacji „Parlament przyjął swoje pierwsze czytanie w sprawie aktu 12 marca 2024 r., a Rada uzgodniła swoje stanowisko w dniu 17 czerwca 2024 r. Negocjacje w sprawie ostatecznego tekstu projektu rozpoczęły się w styczniu 2025 r. i miały zakończyć się (…), w poniedziałek 23 czerwca, na posiedzeniu, które Rada oficjalnie odwołała.”. Odwołane spotkanie miało stanowić trójstronne posiedzenie, które stwarzało przestrzeń do dyskusji nad ostatecznym brzmieniem projektu. Zdaniem Annay Cavazzini (Zieloni/EFA, DE), przewodniczącej Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów, oraz Antonio Decaro (S&D, IT), przewodniczącego Komisji Ochrony Środowiska, Klimatu i Bezpieczeństwa Żywności „(…) pozbawianie Parlamentu możliwości sfinalizowania negocjacji w sprawie dyrektywy po dwóch latach procesu legislacyjnego i niezliczonych godzinach pracy nie jest sprawiedliwe”. Przewodniczący zadeklarowali również gotowość do podjęcia dialogu między instytucjami najszybciej jak to możliwe. 

Więcej na ten temat znajdziesz w notatce prasowej:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20250623IPR29096/green-claims-committee-chairs-react-to-cancellation-of-negotiations 

Więcej informacji na temat anulowania spotkania trójstronnego znajdziesz na nagraniu z konferencji prasowej:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/press-conference-by-sandro-gozi-renew-fr-and-tiemo-wolken-s-d-de-co-rapporteurs-on-reaction-to-cance_20250623-1515-SPECIAL-PRESSER

Treść projektu 

Ogólnym założeniem projektu było ograniczenie nieuczciwych i wprowadzających w błąd działań przedsiębiorstw poprzez wprowadzenie minimalnych norm dotyczących uzasadnienia „ekologicznych” twierdzeń i sposobu ich przekazywania. Miało to doprowadzić do większej rozpoznawalności podmiotów, których produkty powstają w zrównoważony sposób, a także przeciwdziałać nieuczciwym praktykom rynkom polegającym na tzw. greenwashingu. Projekt miał za zadanie budować świadomość ekologiczną i zaufanie wśród konsumentów, a także wspierać firmy, które stosują uczciwe praktyki i działają w zrównoważony sposób. 

Więcej na temat projektu znajdziesz w materiale:

https://foodfakty.pl/dyrektywa-w-sprawie-zielonych-oswiadczen-projekt-opublikowany 


Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.