Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport: Ciała obce w produktach spożywczych 2024 - analiza ryzyka, case study i najnowsze technologie

Raport: Ciała obce w produktach spożywczych 2024 - analiza ryzyka, case study i najnowsze technologie

Ciała obce w produktach spożywczych to problem, który budzi niepokój zarówno wśród konsumentów, jak i producentów. Aby lepiej zrozumieć skalę i charakter tego zagrożenia, FoodFakty we współpracy z Fenix Systems przygotowały kompleksowy raport, który analizuje przypadki obecności ciał obcych w żywności od lipca 2023 r. do czerwca 2024 r. Dzięki niemu zyskujemy nie tylko szczegółowy obraz tego problemu, ale także cenne wnioski, które mogą pomóc w minimalizacji ryzyka.

Dlaczego warto sięgnąć po raport?

Raport szczegółowo omawia dane zgromadzone przez system RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), amerykańskie agencje USDA i FDA oraz inne źródła. Najważniejsze informacje obejmują:

  • 185 zgłoszeń ciał obcych w produktach spożywczych w systemie RASFF.
  • Najczęściej występujące ciała obce: plastik, szkło, metal, a także owady, kamienie i inne niebezpieczne elementy.
  • Analizę geograficzną – kraje takie jak Niemcy, Holandia i Francja przodują pod względem zgłoszeń.
  • Szczegółową klasyfikację produktów zagrożonych, od wyrobów piekarniczych po gotowe dania i owoce.

Case studies: praktyczne przykłady zagrożeń

Raport prezentuje także konkretne przypadki, jak np. obecność drobnych kamieni w musli lub fragmentów drewna w ciastkach czekoladowych. Te przykłady pokazują, jak różnorodne i nieprzewidywalne mogą być zagrożenia. Dzięki takim analizom przedsiębiorstwa mogą lepiej przygotować się na zapobieganie tego typu problemom.

Kluczowe wnioski dla branży spożywczej

Publikacja to nie tylko zestawienie danych – to praktyczne narzędzie dla producentów, dystrybutorów i wszystkich zainteresowanych poprawą standardów bezpieczeństwa żywności. Wskazuje ona:

  • Jakie kategorie produktów są najbardziej narażone.
  • Jakie środki zapobiegawcze warto wprowadzić w procesie produkcji.
  • Jak różne rynki – UE, USA – radzą sobie z tym wyzwaniem.

Kontakt:
Fenix Systems Sp. z o.o.
biuro@fenixsystems.eu | +48 22 715 52 53

Razem zadbajmy o bezpieczeństwo żywności!

Materiał udostępniony przez: Fenix Systems

Materiał opublikowany dnia: 05.12.2024

Zaloguj się lub wypełnij formularz i pobierz materiał

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę Fenix Systems właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.