Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ciała obce w produktach spożywczych 2021 - Szczegółowa analiza wszystkich przypadków zanotowanych w RASFF, Przegląd technologii

Ciała obce w produktach spożywczych 2021 - Szczegółowa analiza wszystkich przypadków zanotowanych w RASFF, Przegląd technologii

Ciała obce należą do zagrożeń fizycznych, które możemy spotkać w żywności. Zagrożenia fizyczne są jednym z trzech zagrożeń obok chemicznych i mikrobiologicznych), które należy wziąć pod uwagę podczas dokonywania analizy zagrożeń w przygotowaniu systemu HACCP do zakładu czy też gastronomii. Bezpieczeństwo konsumentów jest priorytetem, ale dla przemysłu spożywczego przypadki odrzucenia produktu lub jego wycofania ze sprzedaży oznaczają negatywny wpływ na reputację marki, a tym samym mogą prowadzić do utraty zamówień.

Niestety, zbyt mało uwagi poświęca się metodom walki z tymi typami zagrożeń, a praktyka pokazuje, że dla większości firm produkujących żywność to zanieczyszczenia fizyczne (ciała obce) są główną przyczyną reklamacji ich produktów.

Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przy współpracy z Fenix Systems obejmującym analizę występowania przypadków ciał obcych w produkrach spożywczych od stycznia 2020 do czerwca 2021.

Spis treści:

  • Wytyczne regulacji prawnych
  • Założenia systemu RASFF
  • Główne kryteria zagrożeń
  • Pochodzenie niebezpiecznych produktów
  • Kraje zgłaszające
  • Rodzaje produktów zgłaszanych z powodu obecności ciał obcych
  • Top 3 kraje z największą liczbą zgłoszonych produktów
  • Detektory rentgenowskie X-Ray Ishida – studium przypadku
  • Wybrane technologie do detekcji ciał obcych

Materiał udostępniony przez: Fenix Systems Sp. z o.o.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn