Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ciała obce należą do zagrożeń fizycznych, które możemy spotkać w żywności. Zagrożenia fizyczne są jednym z trzech zagrożeń obok chemicznych i mikrobiologicznych), które należy wziąć pod uwagę podczas dokonywania analizy zagrożeń w przygotowaniu systemu HACCP do zakładu czy też gastronomii. Bezpieczeństwo konsumentów jest priorytetem, ale dla przemysłu spożywczego przypadki odrzucenia produktu lub jego wycofania ze sprzedaży oznaczają negatywny wpływ na reputację marki, a tym samym mogą prowadzić do utraty zamówień.
Niestety, zbyt mało uwagi poświęca się metodom walki z tymi typami zagrożeń, a praktyka pokazuje, że dla większości firm produkujących żywność to zanieczyszczenia fizyczne (ciała obce) są główną przyczyną reklamacji ich produktów.
Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przy współpracy z Fenix Systems obejmującym analizę występowania przypadków ciał obcych w produkrach spożywczych od stycznia 2020 do czerwca 2021.
Spis treści:
Materiał udostępniony przez: Fenix Systems
Materiał opublikowany dnia: 11.10.2021
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto