Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ciała obce w produktach spożywczych szczegółowa analiza ryzyka przypadków zanotowanych w EU oraz przegląd z rynku USA

Ciała obce w produktach spożywczych szczegółowa analiza ryzyka przypadków zanotowanych w EU oraz przegląd z rynku USA

Przedstawiamy Państwu raport przygotowany dzięki współpracy z firmą Fenix Systems.

Celem raportu było zebranie i analiza zgłoszonych przypadków występowania ciał obcych w produktach spożywczych na rynku unijnym (na bazie zgłoszeń do systemu RASFF) oraz rynku amerykańskim (na bazie zgłoszeń do USDA oraz FDA).

Zgłoszone produkty zawarte w raporcie z ciał obcych są z okresu od lipca 2021 do czerwca 2022.

W badanym okresie poddano szczegółowej analizie odpowiednio 137 przypadków w UE oraz 28 przypadków w USA.

Raport podzielony został na 3 części.

W części pierwszej znajdują się informacje dotyczące rynku europejskiego (na podstawie RASFF):

- analizy ryzyka, najcześciej zanieczyszczone produkty, rodzaje cial obcych 

- kraje pochodzenia zgłaszanych produktów

- kraje zgłaszające

- analiza top 3 krajów zgłaszających

- rodzaje zgłaszanych produktów

W drugiej i trzeciej części skupiono się na rynku amerykańskim na podstawie analizy zgłoszeń do baz USDA oraz FDA:

- główne zagrożenia i rodzaje ciał obcych

- najczęściej zgłaszane kategorie produktów

Dodatkowo do każdej części dołączono opis ciekawych przypadków zgłoszeń zarówno na rynku amerykańskim jak i europejskim.

Raport zwiera również opracowanie przygotowane przez ekspertów z firmy Fenix Systems dotyczące detekcji ciał obcych za pomocą kontroli rentgenowskiej X-ray.

Materiał dostępny bezpłatnie dzięki firmie Fenix Systems

Materiał udostępniony przez: Fenix Systems

Materiał opublikowany dnia: 30.08.2022

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.