Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przedstawiamy Państwu raport przygotowany dzięki współpracy z firmą Fenix Systems.
Celem raportu było zebranie i analiza zgłoszonych przypadków występowania ciał obcych w produktach spożywczych na rynku unijnym (na bazie zgłoszeń do systemu RASFF) oraz rynku amerykańskim (na bazie zgłoszeń do USDA oraz FDA).
Zgłoszone produkty zawarte w raporcie z ciał obcych są z okresu od lipca 2021 do czerwca 2022.
W badanym okresie poddano szczegółowej analizie odpowiednio 137 przypadków w UE oraz 28 przypadków w USA.
Raport podzielony został na 3 części.
W części pierwszej znajdują się informacje dotyczące rynku europejskiego (na podstawie RASFF):
- analizy ryzyka, najcześciej zanieczyszczone produkty, rodzaje cial obcych
- kraje pochodzenia zgłaszanych produktów
- kraje zgłaszające
- analiza top 3 krajów zgłaszających
- rodzaje zgłaszanych produktów
W drugiej i trzeciej części skupiono się na rynku amerykańskim na podstawie analizy zgłoszeń do baz USDA oraz FDA:
- główne zagrożenia i rodzaje ciał obcych
- najczęściej zgłaszane kategorie produktów
Dodatkowo do każdej części dołączono opis ciekawych przypadków zgłoszeń zarówno na rynku amerykańskim jak i europejskim.
Raport zwiera również opracowanie przygotowane przez ekspertów z firmy Fenix Systems dotyczące detekcji ciał obcych za pomocą kontroli rentgenowskiej X-ray.
Materiał dostępny bezpłatnie dzięki firmie Fenix Systems
Materiał udostępniony przez: Fenix Systems
Materiał opublikowany dnia: 30.08.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto