Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ciała obce w produktach spożywczych szczegółowa analiza ryzyka przypadków zanotowanych w EU oraz przegląd z rynku USA

Ciała obce w produktach spożywczych szczegółowa analiza ryzyka przypadków zanotowanych w EU oraz przegląd z rynku USA

Przedstawiamy Państwu raport przygotowany dzięki współpracy z firmą Fenix Systems.

Celem raportu było zebranie i analiza zgłoszonych przypadków występowania ciał obcych w produktach spożywczych na rynku unijnym (na bazie zgłoszeń do systemu RASFF) oraz rynku amerykańskim (na bazie zgłoszeń do USDA oraz FDA).

Zgłoszone produkty zawarte w raporcie z ciał obcych są z okresu od lipca 2021 do czerwca 2022.

W badanym okresie poddano szczegółowej analizie odpowiednio 137 przypadków w UE oraz 28 przypadków w USA.

Raport podzielony został na 3 części.

W części pierwszej znajdują się informacje dotyczące rynku europejskiego (na podstawie RASFF):

- analizy ryzyka, najcześciej zanieczyszczone produkty, rodzaje cial obcych 

- kraje pochodzenia zgłaszanych produktów

- kraje zgłaszające

- analiza top 3 krajów zgłaszających

- rodzaje zgłaszanych produktów

W drugiej i trzeciej części skupiono się na rynku amerykańskim na podstawie analizy zgłoszeń do baz USDA oraz FDA:

- główne zagrożenia i rodzaje ciał obcych

- najczęściej zgłaszane kategorie produktów

Dodatkowo do każdej części dołączono opis ciekawych przypadków zgłoszeń zarówno na rynku amerykańskim jak i europejskim.

Raport zwiera również opracowanie przygotowane przez ekspertów z firmy Fenix Systems dotyczące detekcji ciał obcych za pomocą kontroli rentgenowskiej X-ray.

Materiał dostępny bezpłatnie dzięki firmie Fenix Systems

Materiał udostępniony przez: Fenix Systems Sp. z o.o.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn