Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ciała obce to zagrożenia fizyczne, które zdarza się spotkać w żywności. Obok zagrożeń chemicznych i mikrobiologicznych - fizyczne, a wśród nich ciała obce, muszą być brane pod uwagę podczas dokonywania analizy zagrożeń w przygotowaniu systemu HACCP w zakładzie, w którym produkowana jest żywność.
Ciała obce w produktach spożywczych są nie tylko powodem wycofań z rynku produktów niebezpiecznych dla zdrowia i życia konsumentów, ale mogą mieć negatywny wpływ na reputację marki, a tym samym mogą prowadzić do utraty zamówień.
Bezpieczeństwo konsumentów powinno być priorytetem na każdym etapie łańcucha w branży spożywczej. A skuteczne wykrywanie wszystkich rodzajów zanieczyszczeń jest niezbędnym elementem kontroli bezpieczeństwa.
Zdolność do wykrywania zarówno metalowych, jak i niemetalowych ciał obcych o bardzo małych rozmiarach, pozwala praktycznie wyeliminować tego rodzaju reklamacje i wycofania, a tym samym zwiększyć zaufanie konsumentów do jakości produktów żywnościowych.
Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przy współpracy z Fenix Systems obejmującym analizę występowania przypadków ciał obcych w produktach spożywczych od lipca 2022 do czerwca 2023 r.
Co zawiera raport?
Materiał udostępniony przez: Fenix Systems
Materiał opublikowany dnia: 03.10.2023
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto