Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska przygotowała dokument zawierający odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące produkcji i rolnictwa ekologicznego
Władze Rumunii i Włoch zatrzymały nielegalny handel podrobionymi i zakazanymi pestycydami oraz nawozami. W akcję wspólnego zespołu dochodzeniowo-śledczego zaangażowane były także Eurojust i Europol.
W ekologicznej czerwonej cebuli wykryto nieautoryzowany pestycyd – chloropiryfos. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
Raport przygotowany przez organizację RoślinnieJemy analizuje aktualne wyzwania stojące przed systemem produkcji żywności oraz możliwe kierunki jego transformacji.
5 czerwca – Światowy Dzień Środowiska. Dzień ten przypomina nam, że czyste powietrze, rzeki i jeziora zasobne w wody słodkie, bujne łąki, lasy i mokradła, a przede wszystkim żyzne grunty, stanowią podstawę naszej egzystencji, i że są z nami współzależne.
Już w dzisiaj – 22 kwietnia, w Międzynarodowy Dzień Ziemi – rozpoczyna się 4. edycja Zielonego Tygodnia! Na czym dokładnie polega ta akcja i dlaczego warto sięgać po żywność ekologiczną?
Po wycofaniu produkty zawierające F-gazy nie będą już dopuszczone do sprzedaży na rynku UE od 2050 r. Dotyczy to niektórych typów lodówek i klimatyzatorów.
Coca-Cola w wybranych sklepach ogólnospożywczych w Wielkiej Brytanii umieściła butelki popularnego napoju Sprite, z których usunięto etykiety. Okresem próbnym, od stycznia do marca 2024 r. objęto butelki Sprite i Sprite Zero o pojemności 500 ml.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Produkcja, transport i magazynowanie żywności odpowiada za ponad 1/3 całkowitej emisji CO2 do atmosfery – przeczytać można w nowym raporcie przygotowanym przez Global Alliance for the Future of Food (GAFF).
Raport Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) przedstawia wzrost liczby producentów i powierzchni upraw ekologicznych w Polsce. Spodziewa się się, że liczba producentów ekologicznych będzie rosnąć, a kluczową rolę w rozwoju tego sektora pełni doradztwo rolnicze i wsparcie edukacyjne.
Po kilku miesiącach prac ustanowiono wymogi dotyczące produkcji ekologicznej karmy dla zwierząt domowych, a w szczególności warunki jej znakowania
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Głosowanie nad zmianą ma odbyć się jeszcze we wrześniu 2023 r.
Eko-warsztaty, live cooking z fire show, prelekcje zdrowotne czy prezentacje eko-nowości to tylko niektóre z atrakcji, które będą czekać na uczestników Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „natura FOOD” oraz Targów Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Najbliższa edycja wydarzenia, odbędzie się 27-29 października w Hali Expo w Łodzi.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie dołączył do dużego unijnego partnerstwa na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji żywności – Future FoodS.
Od teraz klienci Biedronki decydując się na wybór soków Riviva w litrowych opakowaniach, będą jednocześnie mogli w łatwiejszy sposób zadbać o środowisko. Popularna sieć sklepów wprowadziła właśnie nowe, przytwierdzone na stałe do opakowań zakrętki opracowane przez firmę Tetra Pak, jednego z liderów przetwórstwa i pakowania żywności. Co stoi za tą zmianą i co oznacza ona dla konsumentów? Wyjaśniamy!
5 lipca 2023 roku przejdzie do historii jako bardzo ważna data w kontekście Zielonego Ładu. Tego dania Komisja Europejska przyjęła pakiet środków na rzecz zrównoważonego wykorzystania kluczowych zasobów naturalnych, zwiększający również odporność systemu żywnościowego i rolnictwa w UE.
Rada i Parlament osiągają wstępne porozumienie dot. etykietowania ekologicznej karmy dla zwierząt domowych
Z wielką przyjemnością EIT Food ma przyjemność zaprosić sektor rolno-spożywczy do wzięcia udziału w internetowym wydarzeniu organizowanym w partnerstwie z Ambasadą Królestwa Niderlandów w Polsce pod nazwą CEE Agrifood Decarb. Innowacje dla dekarbonizacji systemu żywnościowego.
Batony w nowych opakowaniach zostały wprowadzone w 500 sklepach Tesco w Wielkiej Brytanii.
Codziennością największych polskich producentów opakowań oraz żywności, a także młodych firm tworzących innowacyjne, neutralne dla środowiska opakowania, są poszukiwania odpowiedzi na pytania związane ze zmieniającymi się przepisami, powstającymi technologiami i trendami konsumenckimi.
Nasi partnerzy