Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Batony w nowych opakowaniach zostały wprowadzone w 500 sklepach Tesco w Wielkiej Brytanii.
Codziennością największych polskich producentów opakowań oraz żywności, a także młodych firm tworzących innowacyjne, neutralne dla środowiska opakowania, są poszukiwania odpowiedzi na pytania związane ze zmieniającymi się przepisami, powstającymi technologiami i trendami konsumenckimi.
Kolejna propozycja zmian przepisów obejmuje m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz wprowadza definicje m.in. kaucji, a także ustala wysokość opłat
Posłowie poprali projekt mający na celu wzmocnienie pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepsze informowanie i lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami
Zmiana dotyczy m.in. opłaty produktowej, stosowania, produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, wymogów dot. znakowania oraz obowiązkowego stosowania recyklatów
Komisja zaproponowała wspólne kryteria zwalczania pseudoekologicznego marketingu i wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności
W dniu 28 marca 2023 r. o godzinie 11.00 planowane jest spotkanie online, podczas którego przedstawione zostaną zasady importu produktów ekologicznych z państw trzecich oraz zasady stosowania systemu TRACES.
Inżynierowie, projektanci i producenci opakowań nie przestają pracować nad rozwiązaniami wpisującymi się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego. Wysoki koszt kapitału i niższy popyt może jednak stanowić problemem dla producentów planujących inwestycje – zauważają eksperci NATUREEF – stowarzyszenia skupiającego firmy i ekspertów z branży opakowaniowej, recyklingowej i spożywczej.
Włoskie media opublikowały informacje odnośnie wielomilionowych oszustw w branży żywności ekologicznej. Oszustwa dotyczyły głównie rzekomo ekologicznych migdałów, pomidorów, suszonych owoców, brzoskwiń i truskawek, które eksportowano do krajów UE.
W nowym raporcie Komisja Europejska podkreśla zalety rolnictwa ekologicznego w kontekście środowiska i gospodarki, wskazując jednocześnie, że na przestrzeni pięciu lat sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii Europejskiej blisko dwukrotnie.
W 2022 roku Inspekcja Ochrony Środowiska przeprowadziła setki konsoli mających na celu ocenę realizację obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
Wysoki wzrost w światowym przemyśle spożywczym i napojów będzie napędzał popyt na materiały opakowaniowe. Troska o środowisko – w tym zrównoważony rozwój, produkty przyjazne dla klimatu i składniki pochodzące z recyklingu – to atrybuty produktów i marek.
Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych poinformował o oskarżeniu dwóch firm z Dubaju za ich role w wielomilionowym programie eksportu konwencjonalnej kukurydzy i soi do Stanów Zjednoczonych, w celu ich sprzedaży jako certyfikowane produkty ekologiczne.
Opublikowano rezolucję Parlamentu Europejskiego dotycząca planu działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej w postaci m.in. zwiększenia do 2030 r. w UE części użytków rolnych przeznaczonych na bio uprawy
Działania podejmowane w celu zwiększenia produkcji ekologicznej w Polsce były omawiane 23 listopada br. podczas konferencji prasowej zorganizowanej w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).
ISO udostępniła narzędzie dla wszystkich, którzy pracują na rzecz zerowej emisji gazów cieplarnianych netto dla swojej firmy, grupy lub kraju.
Zakłócenia dostaw ekologicznej paszy białkowej dla ekologicznych świń i drobiu, których jednym z głównych dostawców dla UE była Ukraina spowodował konieczność wprowadzenia tymczasowych odstępstw od wymogów rozporządzenia 2018/848
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
Na płatności bezpośrednie w latach 2023-2027 dostępny budżet wynosi 17,33 mld euro, w tym na ekoschematy planowana do wydatkowania kwota wynosi 4,33 mld euro, co stanowi 25% koperty finansowej płatności bezpośrednich.
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
Przetworzona żywność musi być zgodna z przepisami dotyczącymi produkcji przetworzonej żywności ekologicznej. Składniki nieekologiczne można dodawać tylko wtedy, gdy są one dopuszczone zgodnie z odpowiednimi przepisami.
ECO zegar tyka! Za nieco ponad 3 tygodnie w Łodzi odbędą się - Targi natura FOOD & beECO. Nie zabraknie warsztatów, pokazów kulinarnych i gorących ECOpremier. Swoją obecność w Atlas Arenie zapowiedział m.in. Tomasz Jakubiak, kucharz znany z programów telewizyjnych "Jakubiak lokalnie" i „MasterChef Junior”.
PCA przedstawia do opiniowania projekt dokumentu DAC-13 "Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych"
Sprostowano polską wersję językową rozporządzenia dot. produkcji ekologicznej. Nowe brzmienie przepisów dotknie m.in. etykietowania.
Jeśli nie zaczniemy segregować, zbierać i przetwarzać większych niż obecnie ilości odpadów z tworzyw sztucznych, już w 2024 roku nie będziemy osiągać określonych przez prawo poziomów recyklingu. Oznaczać to będzie m.in. wysokie opłaty dla tysięcy producentów wprowadzających produkty w opakowaniach na rynek. Koniec końców, koszty te zostaną przeniesione na konsumentów.