Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego

Kategoria: Składniki Żywności

Algi oraz białka na ich bazie stanowią obiecującą, zrównoważoną alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka, takich jak soja. Najnowsze badania przeprowadzone przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią wskazują, że algi mogą mieć podobny wpływ na metabolizm co białko sojowe, jednocześnie oferując przewagę w smaku.

Przebieg badania

Badanie przeprowadzone w ramach programu bilateralnego pomiędzy Singapurem a Nową Zelandią miało na celu ocenę wpływu białek alg na metabolizm oraz sytość po posiłku. W badaniu wzięło udział 19 zdrowych mężczyzn, którzy uczestniczyli w pięciu sesjach badawczych, spożywając posiłki wzbogacone białkiem z różnych źródeł: nori, Chlorella vulgaris oraz białka sojowego jako próby kontrolnej.

Wyniki i wnioski

Wyniki pokazały, że posiłki wzbogacone algami były dobrze tolerowane i cieszyły się wyższymi ocenami smaku oraz posmaku w porównaniu do białka sojowego. Chociaż poziomy glukozy i insuliny po posiłkach wzbogaconych algami były zbliżone do tych po białku sojowym, algi uzyskały wyższe oceny w kategoriach smakowych, co czyni je obiecującym kandydatem na przyszłościowe źródło białka.

Jednym z kluczowych wniosków z badania jest to, że białka z alg mogą stanowić alternatywę dla osób, które nie mogą spożywać soi z powodów zdrowotnych lub preferencji dietetycznych. Z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju, algi mogą odgrywać kluczową rolę jako składnik żywności przyszłości, dzięki swojej niskiej emisji CO2 i łatwej produkcji.

Znaczenie dla przyszłości żywności

Wyniki badania mogą wpłynąć na rozwój produktów spożywczych opartych na algach, szczególnie w kontekście rosnącego zapotrzebowania na alternatywne źródła białka, które są zarówno ekologiczne, jak i pożywne. Jak podkreślili naukowcy, algi i białka algowe mają duży potencjał i są przyszłością zrównoważonego żywienia.

Źródło:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666833524001424?via%3Dihub

https://www.a-star.edu.sg/sifbi

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Eko Nowości rynkowe

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.