Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego
Algi oraz białka na ich bazie stanowią obiecującą, zrównoważoną alternatywę dla tradycyjnych źródeł białka, takich jak soja. Najnowsze badania przeprowadzone przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią wskazują, że algi mogą mieć podobny wpływ na metabolizm co białko sojowe, jednocześnie oferując przewagę w smaku.
Przebieg badania
Badanie przeprowadzone w ramach programu bilateralnego pomiędzy Singapurem a Nową Zelandią miało na celu ocenę wpływu białek alg na metabolizm oraz sytość po posiłku. W badaniu wzięło udział 19 zdrowych mężczyzn, którzy uczestniczyli w pięciu sesjach badawczych, spożywając posiłki wzbogacone białkiem z różnych źródeł: nori, Chlorella vulgaris oraz białka sojowego jako próby kontrolnej.
Wyniki i wnioski
Wyniki pokazały, że posiłki wzbogacone algami były dobrze tolerowane i cieszyły się wyższymi ocenami smaku oraz posmaku w porównaniu do białka sojowego. Chociaż poziomy glukozy i insuliny po posiłkach wzbogaconych algami były zbliżone do tych po białku sojowym, algi uzyskały wyższe oceny w kategoriach smakowych, co czyni je obiecującym kandydatem na przyszłościowe źródło białka.
Jednym z kluczowych wniosków z badania jest to, że białka z alg mogą stanowić alternatywę dla osób, które nie mogą spożywać soi z powodów zdrowotnych lub preferencji dietetycznych. Z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju, algi mogą odgrywać kluczową rolę jako składnik żywności przyszłości, dzięki swojej niskiej emisji CO2 i łatwej produkcji.
Znaczenie dla przyszłości żywności
Wyniki badania mogą wpłynąć na rozwój produktów spożywczych opartych na algach, szczególnie w kontekście rosnącego zapotrzebowania na alternatywne źródła białka, które są zarówno ekologiczne, jak i pożywne. Jak podkreślili naukowcy, algi i białka algowe mają duży potencjał i są przyszłością zrównoważonego żywienia.
Źródło:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666833524001424?via%3Dihub
Przeczytaj także
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
15.01.2024
Czy algi mogą być alternatywą dla zwierzęcych źródeł białka?
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
-
03.03.2020
Algi – dodatek do żywności korzystny dla zdrowia jelit
Nowe badanie przeprowadzone w USA wykazały korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania określonych alg, Chlamydomonas reinhardtii (C. reinhardtii), sugerując, że byłyby one szczególnie korzystne dla osób cierpiących na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak IBS i zapalenie jelita grubego.