Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Algi – dodatek do żywności korzystny dla zdrowia jelit

Kategoria: Składniki Żywności

Algi C. reinhardtii dodatek do żywności dla poprawy zdrowia jelit

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ukończyli badania i opublikowali je w Journal of Functional Foods, w których wykazali, że spożywanie alg C. reinhardtii poprawia stan układu pokarmowego człowieka w związku z zespołem jelita drażliwego (IBS) i wiążącymi się z tym dolegliwościami: biegunką, gazami i wzdęciami.

Szczep C. reinhardti to jeden z najbardziej przebadanych szczepów alg na świecie, ale jego profil żywieniowy nigdy wcześniej nie był badany. Do tej pory badanie jego zalet koncentrowało się na zastosowaniu do biopaliw, ale nigdy jako nutraceutyk.

Zespół pod kierownictwem prof. Stephena Mayfield’a z Wydziału Nauk Biologicznych University of California San Diego i jednocześnie dyrektora programu „Żywności i paliwa w XXI wieku (FF21)”, zwrócił uwagę na badanie alg jako pożywnego dodatku do żywności dla poprawy zdrowia ludzkiego.

Przebieg badań

Wykorzystane w badaniach algi C. reinhardtii, uprawiane przez Triton Algae Innovations, zostały poddane rygorystycznym testom bezpieczeństwa i oznaczone jako „Generally Recognized As Safe” przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), zatwierdzającą organizm jako bezpieczny do stosowania w badaniach na ludziach.

Po uzyskaniu interesujących wyników, które wykazały zmniejszenie tempa utraty wagi u myszy z ostrym zapaleniem jelita grubego, naukowcy postanowili sprawdzić, czy podobne wyniki uzyskano by, gdyby ludzie spożywali te algi.

Ochotnicy biorący udział w badaniu spożywali codziennie, przez miesiąc łyżkę sproszkowanej biomasy C. reinhardtii. Spośród setek uczestników projektu, dane pochodzące od 51 uczestników spełniły wymagania badania, aby móc je włączyć do ostatecznej analizy danych.

Wyniki

Wyniki wykazały, że uczestnicy, którzy w przeszłości cierpieli z powodu częstych objawów żołądkowo-jelitowych, zgłaszali znacznie mniejszy dyskomfort jelitowy – znacznie mniej gazów, wzdęć i biegunek oraz bardziej regularne wypróżnienia.

Korzyści płynące ze spożywania tego gatunku alg były widoczne natychmiastowo podczas analizy danych zarówno od myszy, jak i od ludzi, którzy cierpieli na objawy żołądkowo-jelitowe. Co ważne, ten pozytywny wpływy na funkcje jelitowe uczestników nie wpłynął na skład ich mikrobiomów jelitowych – wyniki oceny stolca wykazały, że ich mikrobiomy pozostawały zróżnicowane, co jest typowe dla osób zdrowych.

Naukowcy uważają, że korzyści te można przypisać bioaktywnej cząsteczce w algach lub być może zmianie ekspresji genów bakterii jelitowych spowodowanej spożyciem alg.

 

Źródło: https://eurekalert.org/pub_releases/2020-01/uoc--ast012420.php

 

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 29.04.2019

    Algi morskie źródłem białek przyszłości?

    Obserwuje się nieustanny wzrost liczby ludności. Według FAO, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe populacji w 2030 roku, konieczny jest co najmniej dwukrotny wzrost produkcji żywności. Zmniejsza się powierzchnia gruntów rolnych, wyczerpują się światowe zasoby wodne, a hodowla zwierząt staje się coraz bardziej utrudniona [1]. Ratunkiem dla nadciagającego kryzysu zasobów pożywienia jest rozwój nowych technologii oraz lepsze wykorzystanie nowych i zagospodarowanie istniejących zasobów żywności. 

    Czytaj więcej
  • 23.01.2019

    Nutraceutyki - moda czy potrzeba

    Rynek nutraceutyków rozwija się bardzo dynamicznie. Obecnie segment żywności funkcjonalnej i nutraceutyków należy do najdynamiczniej rozwijających się działów przemysłu spożywczego. Roczną wielkość sprzedaży liczy się już nie w milionach, lecz w miliardach dolarów.

    Czytaj więcej
  • 06.12.2018

    Biopolimery ze spiruliną w opakowaniach do żywności?

    Naukowcy z hiszpańskiego Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności (IATA) wykorzystali światło generowane przez synchrotron ALBA do wytworzenia nowego rodzaju bioplastiku, który może znaleźć zastosowanie w przemyśle opakowaniowym. Badacze dowiedli, że popularnie sprzedawana jako „superfood” spirulina stanowi obiecującą alternatywę

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.