87 JB - Higiena powietrza w zakładach przemysłu spożywczego w odniesieniu do wymagań standardów bezpieczeństwa żywności BRCGS Food, IFS Food, ISO 22000.
Data: 18.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zapoznanie z wymaganiami względem dedykowanej czystości powietrza, analizą zagrożeń w powietrzu,
sposobami uzdatniania powietrza do założonych celów w zakładzie przemysłu spożywczego, a także planowaniem
systemowego nadzoru nad czystością powietrza. W trakcie szkolenia zaplanowane są ćwiczenia, stąd należy mieć możliwość
koncentracji na realizowanych zadaniach oraz możliwość pracy w breakautroom’ach – poprzez włączenie mikrofonu i kamery.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowanie jest do pracowników działów jakości i laboratoriów zakładów przemysłu spożywczego odpowiedzialnych
za prawidłową ocenę jakości powietrza, a także pracowników działów: utrzymania ruchu, produkcji, członków zespołu ds.
HACCP, audytorów wewnętrznych.
Program
1. Powietrze – wprowadzenie do zagadnienia.
2. Wymagania prawne oraz standardów w zakresie higieny powietrza:
• Wymagania prawne – krajowe i unijne,
• Norma ISO 22000:2018,
• Wymagania standardu BRC Food, wydanie 9,
• Wymagania standardu IFS Food, wydanie 8.
3. Źródła powietrza w zakładach przemysłu spożywczego:
• Powietrze atmosferyczne,
• Sprężone powietrze,
• Gazy techniczne.
4. Zanieczyszczenia powietrza- analiza zagrożeń:
• Zanieczyszczenia fizyczne,
• Zanieczyszczenia chemiczne,
• Zanieczyszczenia biologiczne,
• Źródła zanieczyszczeń powietrza w zakładach.
5. Zastosowanie powietrza i gazów w przemyśle spożywczym:
• Kryteria czystości powietrza,
• Wentylacja,
• Układ reduktorów,
• Skład powietrza,
• Ciśnienie powietrza.
6. Metody oczyszczania/uzdatniania powietrza produkcyjnego:
• Centrale wentylacyjne,
• Lampy jonizujące,
• Filtry.
7. Kontrola jakości powietrza, analiza wyników:
• Plan badań powietrza – jak zaplanować, wykonać,
• Jak czytać wyniki badań?
• Ocena ryzyka do badań powietrza,
• Kryteria zakładowe.
8. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12235&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-87-JB-Higiena-powietrza-w-zakladach-przemyslu-spozywczego_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły