Koronawirus
-
06.05.2021
Zoonozy wciąż aktualnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności
Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności.
-
22.03.2021
Miód w walce z wirusami
Miód to produkt spożywczy naturalnego pochodzenia, który od tysięcy lat znajduje zastosowanie zarówno do celów żywieniowych, jak i leczniczych. W licznych badaniach naukowych wykazano przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, czy też przeciwutleniające właściwości miodu. Znacznie mniej publikacji dotyczy jego przeciwwirusowych właściwości.
-
22.03.2021
Opakowania, które chronią produkt i zdrowie
Pandemia Covid-19 przypomniała, że opakowania przede wszystkim mają chronić pakowane produkty i spowodowała rozwój nowych rozwiązań, które być może zostaną z nami na dłużej.
-
12.02.2021
Dodatkowe 8 mld euro na odbudowę rolnictwa i wsi po COVID-19
Do końca 2022 roku przedłużono czas obowiązywania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dodatkowo zostaną uruchomione środki w wysokości 8 mld euro dla rolników i mieszkańców wsi w ramach funduszu odbudowy po kryzysie wywołanym pandemią COVID-19.
-
17.12.2020
COVID-19 a rekrutacja 2020
Pandemia koronawirusa zmieniła zwyczaje zakupowe Polaków i strukturę sprzedaży w branży FMCG. Mimo, że sklepy spożywcze pozostały otwarte, wartość sprzedaży e-Commerce produktów szybkozbywalnych zanotowała gigantyczne wzrosty, przekraczające kilkaset procent.
-
04.11.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 28.10-03.11.2020
Kilka szczepionek jest obecnie w końcowej, III fazie badań klinicznych. Jeśli okaże się, że są one bezpieczne i skuteczne, zostaną wdrożone poprzez ACT Accelerator - COVAX Facility, który jest obecnie wspierany przez 186 krajów.
-
28.10.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 21.10-27.10.2020
Ponieważ wiele krajów przygotowuje się do obchodów Dnia Wszystkich Świętych lub Dnia Zadusznego, WHO przypomina o znaczeniu stosowania dystansu społecznego, obowiązku noszenia maseczek, higieny rąk, unikania tłumów, a kiedy trzeba być w pomieszczeniach zamkniętych z innymi osobami, by otwierać okna i zapewnić dobrą wentylację.
-
21.10.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 13.10-20.10.2020
W dniu 13 października WHO wydało oświadczenie w sprawie wpływu COVID-19 na źródła utrzymania ludzi, ich zdrowie i systemy żywnościowe. Pandemia dotknęła cały system żywnościowy i obnażyła jej skutki.
-
13.10.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 06.10-12.10.2020
Pandemia musi być punktem zwrotnym dla nas wszystkich; katalizatorem, który sprawi, że powszechnie dostępna służba zdrowia stanie się rzeczywistością, a nie tylko aspiracją", wezwał dr Tedros na 75. sesji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych.
-
06.10.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 29.09-05.10.2020
WHO wydało pierwszą i drugą listę zastosowań awaryjnych dla wysokiej jakości szybkiego testu diagnostycznego. Metoda ta polega na bezpośrednim wykrywaniu białek wirusa SARS-CoV-2 w wymazach z nosa i innych wydzielinach z dróg oddechowych przy użyciu testu immunologicznego przepływu bocznego (zwanego również RDT), który daje wyniki w czasie poniżej 30 minut.
-
30.09.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 21.09-27.09.2020
W ciągu 9 miesięcy światowej pandemii COVID-19 odnotowano prawie 33 mln przypadków zachorowań i 1 mln zgonów.
-
24.09.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 15.09-21.09.2020
WHO opublikowało nowe wytyczne dotyczące działań w zakresie zdrowia publicznego w szkolnictwie, które dają wskazówki związane z działalnością szkół oraz środków niezbędnych do zminimalizowania ryzyka wśród uczniów oraz personelu.
-
22.09.2020
COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przetłumaczyła i udostępniła polską wersję przewodnika pn. „COVID-19 i bezpieczeństwo żywności - wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego”, które są istotne dla sektora spożywczego, w szczególności dla producentów żywności, również tych którzy eksportują swoje produkty do krajów trzecich.
-
16.09.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 08.09-14.09.2020
Dyrektor generalny WHO dr Tedros podczas briefingu powiedział, że Covid-19 jak żadna inna choroba w historii nie spowodowała tak szybkiego rozwoju w badaniach nad nią.
-
14.09.2020
Sytuacja na rynku wina w związku z wybuchem pandemii COVID – 19 i środki zaradcze przyjęte przez Komisję Europejską - Abstrakt artykułu
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.
-
09.09.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 01.09-07.09.2020
WHO opublikowało wytyczne dotyczące stosowania kortykosteroidów w leczeniu pacjentów z Covid-19.
-
02.09.2020
Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 24.08-31.08.2020
WHO wydało zaktualizowane tymczasowe wytyczne dotyczące hoteli i innych obiektów noclegowych, które mają na celu pomóc chronić bezpieczeństwo pracowników i klientów. Opublikowano także Q&A's na temat pobytów w hotelach oraz pracy w hotelarstwie podczas pandemii COVID-19.
-
01.09.2020
Aktualizacja FDA dotycząca środków do dezynfekcji rąk – ostrzeżenie dotyczące propanolu
FDA ostrzegała niedawno konsumentów i pracowników służby zdrowia, aby nie używali niektórych środków do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu ze względu na niebezpieczną obecność metanolu, teraz ostrzega przed alkoholem propylowym.
-
31.08.2020
Wskazówki dla operatorów w branży spożywczej w związku z Covid-19
Przedsiębiorstwa spożywcze funkcjonują opierając się na kompleksowych systemach produkcji bezpiecznej żywności. Pandemia Covid-19 wymusiła ich dostosowanie do nowych warunków. Prezentujemy przegląd wskazówek polskich i światowych agencji oraz organizacji mających ułatwić funkcjonowanie firmom spożywczym w obecnych realiach.
-
26.08.2020
Ocena globalnego bezpieczeństwa żywnościowego w latach 2020–2030 – raport USDA
W 76 ujętych w raporcie krajach o niskich i średnich dochodach liczbę osób uznanych za zagrożone brakiem żywności w 2020 r. oszacowano na prawie 761 mln osób, czyli 19,8% całej populacji. Przewiduje się, że wpływ COVID-19 na PKB zwiększy liczbę osób pozbawionych dostępu do żywności o 83,5 mln w 2020 r. do 844,5 mln i zwiększy odsetek populacji pozbawionej bezpieczeństwa żywnościowego do 22%.
-
25.08.2020
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności – Santander Bank Polska analizuje sytuację branży
W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł. Szacuje się, że rocznie około 40% polskiej żywności jest lokowane na rynkach zagranicznych. Okres wakacyjny służy branży HoReCa i producentom żywności – w tych kategoriach kartami płatniczymi wydajemy znacznie więcej niż przed rokiem
Nasi partnerzy