Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 13.10-20.10.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dniu 13 października WHO wraz z Międzynarodową Organizacją Pracy (MOP), Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Międzynarodowym Funduszem Rozwoju Rolnictwa (IFAD) wydali wspólne oświadczenie w sprawie wpływu COVID-19 na źródła utrzymania ludzi, ich zdrowie i systemy żywnościowe. Pandemia dotknęła cały system żywnościowy i obnażyła jej skutki. Zamknięcie granic, ograniczenia w handlu i środki ograniczające rozprzestrzenianie się koronawirusa uniemożliwiają rolnikom dostęp do rynków, w tym do zakupu środków produkcji i sprzedaży swoich produktów, oraz pozyskania pracowników tymczasowych do zbioru plonów, zakłócając w ten sposób krajowe oraz międzynarodowe łańcuchy dostaw żywności i ograniczając w ten sposób dostęp do zdrowej, bezpiecznej i zróżnicowanej diety. Zgodnie z briefem opublikowanym przez ONZ, w dłuższej perspektywie czasowej, mamy do czynienia z możliwymi zakłóceniami w funkcjonowaniu systemów żywnościowych, które mają poważne konsekwencje dla zdrowia i wyżywienia.

Globalna sytuacja epidemiologiczna

Częstotliwość występowania nowych przypadków COVID-19 nadal wzrasta, podczas gdy częstość występowania nowych zgonów pozostaje na stabilnym poziomie. Na dzień 18 października odnotowano ponad 40 mln przypadków i miało miejsce 1,1 mln zgonów, a w ciągu ostatniego tygodnia zgłoszono ponad 2,4 mln nowych przypadków i 36 000 nowych zgonów.

Region europejski w dalszym ciągu odnotowuje gwałtowny wzrost liczby przypadków i zgonów, w ubiegłym tygodniu zgłoszono 927 000 nowych przypadków, co stanowi tygodniowy wzrost o 25% i stanowi to 38% wszystkich nowych przypadków zgłoszonych na całym świecie. Liczba zgonów w dalszym ciągu utrzymuje się na poziomie podobnym do tego z zeszłego tygodnia – wzrost o 29%. Wzrosty, choć bardziej stopniowe, zaobserwowano również w przypadku regionu Afryki, Wschodnio-Śródziemnomorskiego i Zachodniego Pacyfiku. Spadki są nadal odnotowywane w regionach obu Ameryk i regionie Azji Południowo-Wschodniej; chociaż nadal odnotowuje się występowanie nowych zakażeń i wspólnie te dwa regiony przyczyniają się do ponad połowy nowych przypadków i zgonów obserwowanych na całym świecie.

Kraje zgłaszające największą liczbę zachorowań w ostatnim tygodniu pozostają takie same jak w ubiegłym tygodniu, są to: Indie, USA, Francja, Brazylia i Zjednoczone Królestwo.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów na świecie, od 30 grudnia 2019 r. do 20 października 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów wg regionów, od 30 grudnia 2019 r. do 20 października 2020 r.

Region europejski

W tym tygodniu region europejski ponownie odnotował największy jak dotąd wzrost liczby przypadków i zgonów - o 25% oraz 29% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Ponadto w tym regionie odnotowano największy odsetek nowych spraw na świecie (38%, n=927 433). W informacjach dla mediów przygotowanych przez Dyrektora Regionalnego WHO na Europę podkreślono, że obecnie region zgłasza ponad trzykrotnie więcej przypadków dziennie w porównaniu ze szczytem w kwietniu, przy czym wzrasta liczba przyjęć do szpitali, chociaż liczba zgonów dziennie pozostaje pięć razy mniejsza niż w kwietniu.

Francja, Zjednoczone Królestwo, Federacja Rosyjska, Czechy i Włochy nadal zgłaszają wysoką częstotliwość występowania nowych zachorowań. Łącznie tych pięć krajów przyczyniło się do ponad połowy wszystkich zgłoszonych w tym tygodniu przypadków w tym regionie.

Większość krajów w regionie charakteryzuje swój obecny model transmisji jako transmisję lokalną (n=34, 55%). W ciągu ostatniego tygodnia Macedonia Północna zaktualizowała swoją klasyfikację przypadków jako transmisje wspólnotowe.

Słowenia zgłosiła w tym tygodniu wzrost liczby przypadków o 150% (n=4890) – jest to najwyższy tygodniowy wzrost w kraju, którego doświadczyła do tej pory. Ponadto Słowenia zgłosiła 1924 zgony, w porównaniu z tylko jednym zgonem w zeszłym tygodniu. W odpowiedzi na ten wzrost liczby zachorowań i zgonów, rząd słoweński począwszy od 19 października ogłosił 30-dniowy stan wyjątkowy z godziną policyjną.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów w regionie europejskim, od 30 grudnia 2019 r. do 20 października 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raportach WHO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Koronawirus

Autor: WHO

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.