Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 06.10-12.10.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pandemia musi być punktem zwrotnym dla nas wszystkich; katalizatorem, który sprawi, że powszechnie dostępna służba zdrowia stanie się rzeczywistością, a nie tylko aspiracją", wezwał Dyr. Generalny WHO dr Tedros na 75. sesji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych. Według globalnych badań WHO 90% krajów utrzymuje, że zmaga się zakłóceniami w świadczeniu podstawowych usług zdrowotnych od czasu wybuchu pandemii COVID-19, a w krajach o niskich i średnich dochodach zgłaszano największe trudności.

Blisko miliard ludzi żyje z zaburzeniami psychicznymi, a co 40 sekund umiera jedna osoba popełniając samobójstwo. Przeprowadzone niedawno przez WHO badanie wykazało, że pandemia COVID-19 zakłóciła lub wstrzymała krytyczne usługi w zakresie zdrowia psychicznego w 93% krajów na świecie, podczas gdy zapotrzebowanie na opiekę zdrowia psychicznego rośnie. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, który przypadł na 10 października, WHO we współpracy z United for Global Mental Health i World Federation for Mental Health, zachęcali ludzi ze wszystkich krajów, aby wesparli globalny ruch wzywający do większych inwestycji w zdrowie psychiczne.

Globalna sytuacja epidemiologiczna

Od ostatniej tygodniowej aktualizacji epidemiologicznej z dn. 5 października ponad 2,2 mln nowych przypadków zachorowań na Covid-19 oraz 39 000 zgonów COVID-19 zgłoszono we wszystkich sześciu regionach WHO. Jest to największa liczba zgłoszonych przypadków jak dotąd w jednym tygodniu. Od 30 grudnia do 11 października odnotowano ponad 37 mln przypadków COVID-19 i 1 mln zgonów globalnie. Prawie połowa z tych przypadków (48%) i zgonów (55%) jest nadal zgłaszana w regionie obu Ameryk, w którym USA, Brazylia i Argentyna zgłaszają najwięcej nowych przypadków i zgonów.

W ujęciu regionalnym WHO, region europejski odnotował największy wzrost (34%) przypadków w ostatnim tygodniu, podczas gdy region afrykański odnotował znaczny wzrost liczby zgonów - o 27% w porównaniu z poprzednim tygodniem. W regionie afrykańskim Republika Południowej Afryki nadal rejestruje ponad połowę (56% - 690 896) wszystkich zgłoszonych zgonów.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów na świecie, od 30 grudnia 2019 r. do 12 października 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów wg regionów, od 30 grudnia 2019 r. do 12 października 2020 r.

Region europejski

W regionie odnotowano najwyższą tygodniową liczbę zachorowań na Covid-19 od początku pandemii, blisko 700 000 zgłoszonych nowych przypadków. Tygodniowa częstotliwość występowania przypadków wzrosła o 34% i zgonów o 16%. Region europejski jest drugim najbardziej aktywnym regionem – z prawie 1/3 nowych tygodniowych przypadków zgłoszonych na całym świecie (n=694 275, 31%). Zjednoczone Królestwo, Francja, Federacja Rosyjska i Hiszpania odpowiadają za ponad połowę wszystkich nowych przypadków zgłoszonych w tym regionie (n=355 455, 51%).

Łotwa, Wyspy Owcze i Islandia odnotowały w zeszłym tygodniu największy wzrost procentowy nowych zachorowań, podczas gdy na wyspie Man, Malcie i w Hiszpanii odnotowano znaczny spadek. Większość krajów w region charakteryzuje swój aktualny schemat transmisji jako transmisję lokalną (n=30, 56%) lub klastry zakażeń (typowe sytuacje sprzyjające rozprzestrzenianiu się wirusa) (n=20, 37%), przy czym tylko Liechtenstein, Monako i Stolica Apostolska zgłaszają sporadyczne transmisje.

Hiszpania, z ponad 50 000 przypadków w poprzednim tygodniu, wykazuje zauważalny spadek w ostatnim tygodniu - częstotliwość występowania przypadków zachorowań i zgonów odpowiednio 24% i 19%. W ciągu ostatniego tygodnia wykonano ponad 740 000 testów PCR (16 testów na 1000 mieszkańców tygodniowo).

Częstotliwość występowania przypadków zachorowań i zgonów w Polsce wzrosła w minionym tygodniu odpowiednio o 93% i 104% w porównaniu z poprzednim tygodniem i odnotowano prawie 23 500 nowych przypadków i 370 zgonów. Polska zaostrzyła stan gotowości służby zdrowia publicznego i środków socjalnych w odpowiedzi na te wyraźne wzrosty w celu uniknięcia kolejnego zamknięcia.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19 oraz zgonów w regionie europejskim, od 30 grudnia 2019 r. do 12 października 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raportach WHO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Koronawirus

Autor: WHO

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.