Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy WHO o stanie pandemii koronawirusa – 17-23.07.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mikronezja jest jednym z nielicznych krajów, w których nie było żadnego zgłoszonego przypadku COVID-19. Od początku stycznia Biuro Regionalne WHO ds. Zachodniego Pacyfiku współpracuje z rządem Mikronezji w przygotowaniach do COVID-19, ze szczególnym naciskiem na wzmocnienie pozycji władz lokalnych wspólnot.

Jeden na trzech mieszkańców obu Ameryk jest narażony na zwiększone ryzyko poważnego rozwoju COVID-19 spowodowanego dodatkowymi odciążeniami zdrowotnymi. Aby pomóc w konfrontacji z tą chorobą, PAHO we współpracy z London School of Hygiene and Tropical Medicine opracowali nowy model danych, który daje dokładniejszy obraz stanu zdrowia mieszkańców obu Ameryk.

WHO pomaga w przeprojektowaniu szpitali, aby zapewnić i zoptymalizować środki łagodzące w odniesieniu do COVID-19. We Włoszech WHO udziela porad, jak stworzyć alternatywne drogi w szpitalach dla potwierdzonych i podejrzewanych pacjentów z COVID-19 oraz jak zapewnić lepsze odstępy w poczekalniach i jak poprawić wentylację w celu zminimalizowania rozprzestrzeniania się wirusa w placówkach służby zdrowia.

W kryzysowych sytuacjach dotyczących zdrowia jednym z najważniejszych zadań WHO jest zbieranie danych z całego świata, prowadzenie badań, ocenianie ich i doradzanie krajom, jak reagować ściśle współpracując z ekspertami z całego świata. Od stycznia 2020 r. WHO opublikowało ponad 100 dokumentów na temat COVID-19. Podsumowanie roli WHO w pandemii oraz kluczowe dokumenty, które zostały wydane można znaleźć tu.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 23 lipca 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 23 lipca 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 23 lipca 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raportach WHO

Wybierz obszar: Koronawirus

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn