Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
Założyciele najprężniej działającego akceleratora startupów spożywczych w europie środkowo-wschodniej foodtech.ac i funduszu AC/VC Foodtech Impact Fund ruszają z kolejną, siódmą już, edycją programu.
Jak dotąd istnieje niewiele badań skupiających się na jakości mikrobiologicznej i bezpieczeństwie analogów mięsa, pomimo stosunkowo dużego rozwoju tych produktów na rynku w ciągu ostatnich kilku lat. Roślinne analogi mięsa są klasyfikowane inaczej niż produkty mięsne zgodnie z rozporządzeniem UE (WE) 2073/2005.
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Wiemy już, jak prezentują się wyniki szóstej edycji plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego przez kampanię RoślinnieJemy.
Głosowanie w Plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt Roku wystartowało. Kampania RoślinnieJemy już po raz szósty daje szansę konsumentom na oddanie swojego głosu w kategoriach: Najlepszy Roślinny Produkt, Najlepszy Roślinny Debiut Gastronomiczny, Najlepsza Nowa Marka Roślinna oraz Roślinny Game Changer 2023. Głosowanie trwa do 31 stycznia.
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
Jak donosi Fundacja ProVeg, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) ogłosiło wydłużenie konsultacji społecznych dotyczących projektu rozporządzenia zakazującego używania nazw typu "kiełbasa" dla roślinnych zamienników mięsa.
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku.
Jak przedstawiają się globalne zdolności produkcyjne sektora roślinnych zamienników mięsa? Odpowiedź na to pytanie znaleźć można w nowym raporcie przygotowanym przez Good Food Institute oraz Bright Green Partners.
Światowy Dzień Wegan, którego data przypada na 1 listopada, to wyjątkowa okazja, by skupić uwagę na jednym z najbardziej znaczących ruchów społecznych XXI wieku.
19 października w Warszawie odbyła się kolejna edycja konferencji Plant-Powered Perspectives – największego w Polsce wydarzenia branżowego skupionego na rozwoju rynku produktów roślinnych, którego organizatorem jest RoślinnieJemy. Wśród prelegentów znaleźli się m.in. przedstawiciele Kantar, IPSOS, Danone, Unilever, Roeper, Maspex, Biedronki, Dobrej Kalorii, Sodexo czy Oatly.
Badacze z brytyjskiego University of Leeds opracowali nową metodę, która może poprawiać smak roślinnych zamienników mięsa i „nadawać soczystość bez konieczności dodawania tłuszczu”.
O interesy i dalszy rozwój branży produktów roślinnych zatroszczy się Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej. Nowa organizacja branżowa będzie reprezentować wspólny głos przedsiębiorców skupionych wokół segmentu żywności roślinnej i inicjować rozwiązania na poziomie politycznym, prawnym i instytucjonalnym, które przyczynią się do zwiększenia udziału produkcji roślinnej w polskim i europejskim systemie żywnościowym.
W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych porównali pod kątem wartości odżywczej szereg roślinnych zamienników mleka z ich konwencjonalnymi odpowiednikami.
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 3 - nagranie z dnia 22.09.2023 r.
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 2 - nagranie z dnia 21.09.2023 r.
eFORUM FoodFakty - POSTĘP W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI - STRATEGIE PLANT-BASED 2023 - dzień 1 - nagranie z dnia 20.09.2023 r.