W przestrzeniach Ambasady Francji w Warszawie spotkają się kobiety zmieniające sektor żywności, by dzielić się doświadczeniem, budować sieć współpracy i wspierać swoje przywództwo w duchu odpowiedzialności i innowacji.
Plant-based
-
30.05.2025
Burgery plant-based – skład, trendy i wyzwania
Burgery roślinne są projektowane tak, by jak najbardziej przypominały tradycyjne burgery mięsne pod względem wartości odżywczych, smaku i tekstury. Zazwyczaj zawierają mniej białka i tłuszczu, a więcej węglowodanów i błonnika niż burgery wołowe.
-
23.05.2025
Przyszłość na talerzu: Młodzi innowatorzy rewolucjonizują nasze nawyki żywieniowe
Młodzi innowatorzy z całej Polski zgromadzili się w Warszawie, aby zaprezentować swoje pomysły na przyszłość zdrowego i zrównoważonego żywienia. Podczas Hackathonu ‘Hack For Food’ przedstawili prototypy technologii i rozwiązań edukacyjnych, które mogą realnie zmienić sposób, w jaki kupujemy, gotujemy i myślimy o jedzeniu – wpływając zarówno na zdrowie ludzi, jak i kondycję środowiska.
-
19.05.2025
WE Lead Food Polska – dołącz do unikalnej sieci współpracy kobiet!
-
16.05.2025
Wysokobiałkowe formulacje kształtują przyszłość żywności i napojów w 2025 r.
Trend ten wpływa na rozwój innowacyjnych produktów spożywczych i napojów, odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na zdrowe, funkcjonalne i zrównoważone opcje żywieniowe.
-
12.05.2025
Szwajcarski Sąd Najwyższy rozstrzygnął spór o nazewnictwo produktów roślinnych
Federalny Sąd Najwyższy Szwajcarii wydał ostateczne orzeczenie zakazujące używania terminów pochodzenia zwierzęcego, takich jak „kurczak” i „wieprzowina” na etykietach wegańskich produktów spożywczychCzytaj więcej -
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.
-
17.03.2025
Future Foods: Międzynarodowa mapa drogowa - Jaka jest przyszłość żywności?
Jak będzie wyglądać przyszłość żywności? Jakie innowacje i trendy kształtują przemysł spożywczy? Raport Osborne Clarke "Preparing for Future Foods" to kompleksowe źródło wiedzy dla przedsiębiorców, innowatorów i liderów branży spożywczej.
-
27.02.2025
Spożycie i postrzeganie mięsa przez Polaków - badanie
Dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie.
-
25.02.2025
Rzęsa wodna uznana za nową żywność
Rośliny Lemna minor i Lemna gibba zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności. Rzęsa ma wysoką zawartość białka i może być uprawiana na powierzchni wody
-
03.02.2025
Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.
-
02.01.2025
TOP 10 Trendów w przemyśle spożywczym na rok 2025
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
-
31.12.2024
Przetwarzanie i bezpieczeństwo nowych białek: projekt EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił kompleksowy projekt mający na celu ocenę wpływu metod przetwarzania na bezpieczeństwo nowych białek pochodzących z upraw genetycznie modyfikowanych (GM), nowej żywności i niekonwencjonalnych źródeł pasz.
-
30.12.2024
Jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka?
Łubin, owady czy laboratoryjnie hodowane mięso: jaki jest aktualny stan oceny ryzyka zdrowotnego w przypadku alternatywnych źródeł białka? Na pytania odpowiada Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR).
-
20.12.2024
Sustain-a-bite rozpoczyna działalność – nowy projekt UE wprowadza zdrowsze, minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy
-
18.12.2024
Niezadeklarowany alergen - wycofanie Roślinnych kotletów mielonych
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na obecność niezadeklarowanego alergenu – białka soi.
-
12.12.2024
Coraz więcej europejskich badań nad alternatywnymi źródłami białka
Badania nad alternatywnymi źródłami białka to dynamicznie rozwijająca się gałąź nauki – takie wnioski płyną z raportu opublikowanego przez europejski think tank Good Food Institute Europe (GFI Europe).
-
10.12.2024
Etykietowanie żywności w UE – raport Europejskiego Trybunału Obrachunkowego
W raporcie przedstawiono szereg zaleceń, w tym usunięcie luk w ramach prawnych UE dotyczących etykietowania żywności, nasilenie wysiłków w celu analizy praktyk etykietowania i podjęcie działań w celu poprawy zrozumienia etykietowania żywności przez konsumentów. Raport jest w wersji PL.
-
09.12.2024
Roślinna rewolucja - więcej niż zwykły trend
W Niemczech około 2% konsumentów stosuje dietę wegańską, a około 10% – dietę wegetariańską, przy czym trend ten stale się umacnia. Coraz więcej osób stara się również unikać produktów pochodzenia zwierzęcego i świadomie wybiera zamienniki roślinne. Zwłaszcza w segmencie zamienników mleka i mięsa rynek wciąż się rozwija.
-
05.12.2024
Raport ProVeg: produkty roślinne wyprzedzają tradycyjne opcje
-
28.11.2024
Jakość mikrobiologiczna roślinnych produktów mięsnych ze sprzedaży detalicznej w Szwajcarii
Zainteresowanie alternatywnymi produktami żywnościowymi na bazie roślin znacznie wzrosło w ostatnich latach, dlatego ważne jest również zbadanie tych produktów pod kątem aspektów mikrobiologicznych. W badaniu zaprezentowano dane istotne z punktu widzenia koncepcji HACCP przedsiębiorstw produkujących roślinne alternatywy dla mięsa oraz określono parametry mikrobiologiczne, które należy uwzględnić podczas badania takich produktów.
-
20.11.2024
6 faktów o białkach roślinnych
Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.
Nasi partnerzy