Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Oprócz zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, może dojść do przedostania się do żywności nieoczekiwanych i nieoznakowanych alergenów, co może mieć inne konsekwencje dla producentów żywności, takie jak konieczność wycofania produktów, których to dotyczy.
Według badań przeprowadzonych przez Mintel 44% Polaków deklaruje, że względy zdrowotne skłoniły ich do zmniejszenia ilości zjadanego mięsa przetworzonego.
Czwarta edycja, kluczowego w roślinnej branży spożywczej, wydarzenia New Food Forum odbędzie się już 11 maja 2023 w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Eksperci i praktycy spotkają się, aby dyskutować o przyszłości wciąż rosnącego rynku i wymieniać się doświadczeniem z roku pełnego wyzwań.
Podczas gdy wzrost rynku detalicznego żywności pochodzenia roślinnego wyhamował w 2022 r. w porównaniu z 2021 r., zarówno wartość w EUR, jak i sprzedaż jednostkowa nadal rosła, co świadczy o dużym popycie konsumentów na te produkty pomimo tych wyzwań.
Zapotrzebowanie konsumentów na alternatywne źródła białka rośnie w niezwykłym tempie. Zarówno sieci handlowe jak i producenci żywności coraz częściej widzą konieczność dostosowania swojej oferty do wyzwań środowiskowych i etycznych oraz oczekiwań konsumentów.
Jak PCA dba o to, aby produkty roślinne były dla nas bezpieczne? – zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dyrektor PCA Lucyną Olborską i Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzejem Chodkowskim.
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
Biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenie w branży spożywczej i FMCG, śledząc na bieżąco zachodzące na rynku zmiany, targi WorldFood Poland postanowiły podzielić się wiedzą i przygotować serię publikacji będących swoistym przeglądem polskiego rynku z podziałem na kategorie produktowe.
Projekt przewodnika zawiera rekomendacje dotyczące informowania konsumentów na temat roślinnych zamienników mleka na rynku amerykańskim
W portfolio firmy, która wystartowała w połowie 2021 roku znajdują się aktualnie alternatywy jogurtów, puddingi bez dodatku cukru i napoje roślinne. W zeszłym roku start-up uzyskał tytuł Najlepszej Nowej Marki Roślinnej 2021 według plebiscytu RoślinnieJemy.
23 lutego 2023 miał miejsce finał Plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego od pięciu lat przez kampanię RoślinnieJemy. Statuetki z widelcem - symbol najwyższej jakości, zaufania konsumentów i przecierania szlaków w roślinnej branży - powędrowały do 15 różnych firm.
Wydarzenie jest skierowane do wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składnikami żywności.
Celem projektu jest opracowanie nowatorskich, zrównoważonych i pożywnych hybrydowych analogów mięsa, opartych na technologii ekstruzji o wysokiej wilgotności, łączących białka roślinne ze składnikami pochodzącymi z produktów ubocznych ryb i drobiu, wodorostów, mikroalg i larw owadów.
Raport prezentuje spojrzenie na obecny stan rozwoju technologicznego, biznesowy i społeczny potencjał dywersyfikacji białek oraz identyfikację potrzeb i możliwości w zakresie badań i innowacji w celu dalszego przyspieszenia innowacji w tym rozwijającym się strategicznym sektorze.
W ramach programu Horizon Europe rozpoczął się właśnie projekt GIANT LEAPS, którego celem jest zmiana diety na roślinną, zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i ma on przyczynić się do osiągnięcia celu Zielonego Ładu, jakim jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r.
Piąty plebiscyt na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2022 kampanii RoślinnieJemy wszedł w kolejny etap - publiczność konsumencka przez cały miesiąc będzie mogła oddawać głosy na produkty i marki, które szczególnie zapadły im w pamięć, wpłynęły na ich zwyczaje żywieniowe lub ułatwiły dostęp do pełnowartościowej diety roślinnej.
Przewiduje się, że w 2023 r. na rynek trafi więcej innowacji z branży żywności roślinnej niż kiedykolwiek. Ten rok był rokiem wegańskich kurczaków, ale w 2023 ro. to wegańskie ryby i owoce morza będą prosperować rynkowo.
Uzyskane przez szwedzkich naukowców wyniki wskazują zarówno na zalety i wady żywieniowe substytutów mięsa. Głównym obszarem budzącym niepokój jest bardzo niska szacowana biodostępność żelaza i cynku w substytutach mięsa, spowodowana bardzo wysoką zawartością fitynianów w produktach opartych na białkach soi, grochu i pszenicy
Naukowcy nie znaleźli takiego związku w przypadku kobiet, co sugeruje, że związek między dietą a rakiem jelita grubego jest wyraźniejszy w przypadku mężczyzn.
Kilkanaście startupów zaprezentuje swoje produkty i technologie w trakcie eventu 8 grudnia. Zapraszamy inwestorów, media i ludzi zainteresowanych do wzięcia udziału w wydarzeniu i dzielenia się na social mediach. Wspólnie działajmy na rzecz lepszego świata - ratujmy go nie tylko na święta. Bilety są darmowe, ale ich liczba jest ograniczona.
Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.
Inicjatywa spełnia wymogi formalne, dlatego Komisja uznała ją za prawnie dopuszczalną. Na tym etapie wniosek nie był jeszcze analizowany przez Komisję pod względem merytorycznym.
Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives za nami: ponad 300 uczestników, 23 wystawców w strefie Showroom, 35 prelegentów i prelegentek na dwóch scenach, 7 startupów w Plant-Powered Pitching oraz najświeższe dane na temat roślinnych innowacji w branży spożywczej.
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
W środę, 5 października, w Ambasadzie Holandii w Warszawie odbył się panel dyskusyjny na temat bioodpadów w biznesie spożywczym. Wydarzenie to było częścią 5. edycji Circular Week - serii inicjatyw skupionych na gospodarce cyrkularnej i zrównoważonym rozwoju, organizowanych przez instytut badawczy INNOWO i odbywających się w pierwszym tygodniu października.
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.