Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polska branża foodtech wciąż zaskakuje nowymi pomysłami. Demo Day siódmej edycji akceleratora foodtech.ac odbędzie się 19 czerwca 2024 roku w Warszawie, w położonej tuż obok Centrum Nauki Kopernik nadwiślańskiej barce Przystań Nowa Fala.
W ramach międzynarodowego projektu naukowcy z SWPS przeanalizowali postawy europejskich konsumentów.
New Food Forum, konferencja organizowana przez Fundację ProVeg, odbędzie się 12 czerwca 2024 r. w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.
Good Meat rozpoczyna sprzedaż mieszanki kurczaków hodowlanych i składników roślinnych w jednym sklepie spożywczym.
Według raportu Smart Protein, polski rynek produktów roślinnych rośnie w imponującym tempie – 48% konsumentów w Polsce deklaruje ograniczenie spożycia mięsa w ciągu ostatniego roku, a popularność diet roślinnych stale wzrasta.
Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii opublikował przegląd badań dotyczących wpływu roślinnych zamienników produktów zwierzęcych na zdrowie człowieka i środowisko w krajach wysoko rozwiniętych.
Nagrody, przyznawane w ramach Food 4 Future 2024, wyróżniły firmy, które napędzają innowacje i cyfryzację w branży spożywczej.
Francja zawiesza dekret zakazujący nazywania produktów zawierających białka roślinne określeniami rzeźniczymi lub wędliniarskimi, takimi jak „stek”, który miał wejść w życie 1 maja br.
Podróż studyjna skierowana jest do przedstawicieli i ekspertów z branży spożywczej, w szczególności mleczarskiej (17-21 czerwca 2024). Termin zgłoszeń upływa 18 kwietnia 2024.
W czasopiśmie British Journal of Nutrition opublikowano wyniki badań zespołu naukowców (badanie to zostało sfinansowane przez Biuro Regionalne WHO dla Europy), którzy ocenili ultraprzetworzone burgery roślinne sprzedawane w lokalach gastronomicznych w Holandii, Danii, Portugalii i Wlk. Brytanii.
Food 4 Future – Expo Foodtech (16–18 kwietnia, Bilbao, Hiszpania) staną się areną dyskusji nt. nowych składników i żywność, które stają się alternatywnymi źródłami białka. Oprócz kongresu na Food 4 Future 2024 znajdzie się także przestrzeń wystawiennicza, na której swoje najnowsze rozwiązania zaprezentuje ponad 280 firm. FoodFakty będą obecne na wydarzeniu.
Zmiany w diecie i większy udział produktów roślinnych w codziennym menu mogą w istotny sposób przełożyć się na zmiany klimatu. Nowe badanie pokazuje jak duży jest to efekt.
Edukacja na temat precyzyjnej fermentacji jest niezbędna do przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe w obliczu bezpośrednich zagrożeń, takich jak zmiana klimatu. Celem nowej definicji jest wyjaśnienie unikalnych cech fermentacji precyzyjnej i jej odróżnienia od innych technologii produkcji żywności.
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
Założyciele najprężniej działającego akceleratora startupów spożywczych w europie środkowo-wschodniej foodtech.ac i funduszu AC/VC Foodtech Impact Fund ruszają z kolejną, siódmą już, edycją programu.
Jak dotąd istnieje niewiele badań skupiających się na jakości mikrobiologicznej i bezpieczeństwie analogów mięsa, pomimo stosunkowo dużego rozwoju tych produktów na rynku w ciągu ostatnich kilku lat. Roślinne analogi mięsa są klasyfikowane inaczej niż produkty mięsne zgodnie z rozporządzeniem UE (WE) 2073/2005.
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Wiemy już, jak prezentują się wyniki szóstej edycji plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego przez kampanię RoślinnieJemy.
Głosowanie w Plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt Roku wystartowało. Kampania RoślinnieJemy już po raz szósty daje szansę konsumentom na oddanie swojego głosu w kategoriach: Najlepszy Roślinny Produkt, Najlepszy Roślinny Debiut Gastronomiczny, Najlepsza Nowa Marka Roślinna oraz Roślinny Game Changer 2023. Głosowanie trwa do 31 stycznia.
Nowe badanie wskazuje, że spożywanie wodorostów należących do dwóch rodzajów powszechnie dostępnych i zasobnych w białko alg jadalnych może wspierać metabolizm mięśni u młodych osób dorosłych.
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
Nasi partnerzy