Ostatnia szansa na zakup biletów Early Birds na konferencję Plant-Powered Perspectives 2025
Kończy się sprzedaż biletów Early Birds na 8. edycję konferencji Plant-Powered Perspectives – największe wydarzenie w Europie Środkowo-Wschodniej poświęcone rozwojowi sektora żywności roślinnej. Tegoroczna edycja odbędzie się 21 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie, a bilety w promocyjnej cenie dostępne są tylko do 31 lipca. RoślinnieJemy dzieli się szczegółami programu tegorocznego spotkania.
Odpowiedzialność w centrum uwagi
Konferencja rozpocznie się refleksją nad rolą opowieści i komunikacji w kształtowaniu zmiany systemu produkcji żywności. Organizatorzy wspólnie z uczestnikami poszukają odpowiedzi na pytanie, jakiej narracji dziś najbardziej potrzeba, by skutecznie przełamać schematyczne i utrwalone podejście typu business as usual. Eksperci pokażą, w jaki sposób storytelling może wspierać zrównoważoną transformację sektora spożywczego.
Tematem przewodnim spotkania będzie odpowiedzialność – uczestnicy spróbują odpowiedzieć na pytanie, czy branża podejmuje dziś wystarczające działania na rzecz rosnących wyzwań społecznych i klimatycznych. W programie znajdzie się analiza najnowszych danych oraz próba uchwycenia obecnej kondycji sektora roślinnego – wraz z refleksją nad jego przyszłością.
W RoślinnieJemy głęboko wierzymy, że przyszłość jedzenia zależy od działań, które podejmujemy tu i teraz. Dlatego chcemy, by na konferencji wybrzmiało, jak ważne jest, by branża spożywcza aktywnie angażowała się w tworzenie bardziej zrównoważonego i etycznego systemu produkcji żwyności. Bez tego nie uda nam się osiągnąć trwałej zmiany. – mówi Patrycja Chuszcz, koordynatorka konferencji Plant-Powered Perspectives.
Handel, zmiany systemowe i inspiracje z zagranicy
Jedna z sesji skupi się na roli sieci handlowych w promowaniu roślinnych źródeł białka. Retail stanowi kluczowe ogniwo łączące producentów i konsumentów. Podczas tego segmentu przedstawiciele sieci handlowych opowiedzą o pionierskich rozwiązaniach, które wprowadzają, aby aktywnie działać na rzecz zwiększania udziału roślinnych źródeł białka w sprzedaży.
W kolejnej części konferencji uczestnicy przyjrzą się systemowym przemianom w sektorze żywnościowym – obejmującym przemysł przetwórczy, gastronomię, żywienie zbiorowe oraz krajowe polityki żywnościowe. Zaprezentowane zostaną przykłady z Danii i Holandii, gdzie z powodzeniem wdrażane są kompleksowe strategie wspierające rozwój sektora roślinnego. W dyskusji wezmą udział przedstawiciele biznesu i samorządów lokalnych, dzieląc się swoimi doświadczeniami oraz konkretnymi efektami realizowanych polityk roślinnych.
Innowacje, debaty i nowe produkty
Program konferencji obejmuje ekspercką debatę z udziałem rolników, naukowców, innowatorów oraz przedstawicieli biznesu – która skupi się na ukazaniu różnorodnych dróg prowadzących do budowy bardziej zrównoważonego łańcucha żywnościowego. Wśród omawianych tematów znajdą się: znaczenie roślin strączkowych, rozwój technologii – w tym hodowli mięsa komórkowego – oraz wpływ środowisk akademickich i biznesowych na postrzeganie jedzenia.
Wśród prelegentów znajdzie się m.in. Wiesław Macherzyński, założyciel LabFarmu – pionierskiego startupu zajmującego się hodowlą mięsa komórkowego.
W trakcie tej sesji zaprezentowane zostaną także nowe rozwiązania produktowe, ukazujące kreatywne odpowiedzi rynku na wyzwania współczesnego systemu żywnościowego.
Rozdanie nagród w Plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt Roku
Zwieńczeniem wydarzenia będzie ogłoszenie wyników Plebiscytu RoślinnieJemy na Najlepszy Roślinny Produkt Roku. Uczestnicy poznają produkty, które zdobyły największe uznanie konsumentów. Jedna ze statuetek zostanie przyznana Ambasadorowi Roślinnej Zmiany – osobie, która poprzez swoje działania, wypowiedzi i obecność w mediach promuje pozytywny wizerunek diety roślinnej i inspiruje innych do zmiany nawyków żywieniowych. Głosowanie w plebiscycie rozpocznie się 25 sierpnia.
Partnerzy wydarzenia
Partnerami tegorocznej edycji są: ProVeg International, międzynarodowa organizacja non-profit wspierająca transformację systemu żywnościowego, oraz Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej, zrzeszający krajowych producentów żywności roślinnej.
Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie RoślinnieJemy.
Przeczytaj także
-
29.07.2025
Aktualizacja celów dotyczących redukcji pestycydów w Unii Europejskiej
Zgodnie z najnowszymi trendami opublikowanymi 15 lipca br. przez Komisję Europejską, niewiążący cel UE zakładający redukcję stosowania i ryzyka związanego ze stosowaniem pestycydów chemicznych o 50% do roku 2030 został osiągnięty przed terminem.
-
28.07.2025
Food 2030: Strategiczna mapa drogowa dla innowacji i odporności w branży spożywczej
Komisja Europejska, po dekadzie realizacji programu Food 2030, opublikowała w czerwcu 2025 r. kompleksowy raport podsumowujący efekty unijnej strategii badań i innowacji w systemach żywnościowych. Raport nie tylko ocenia dotychczasowe działania, ale formułuje też dziewięć kluczowych rekomendacji na przyszłość. Dla kadry zarządzającej i decydentów z branży spożywczej to konkretna mapa drogowa – wskazująca, gdzie i jak inwestować w badania, technologie i modele biznesowe, by sprostać wyzwaniom środowiskowym, zdrowotnym i ekonomicznym.
-
28.02.2025
Globalna wartość rynku zamienników jaj ma osiągnąć 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – premiera najnowszego raportu RoślinnieJemy “Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”