Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ostatnia szansa na zakup biletów Early Birds na konferencję Plant-Powered Perspectives 2025

Kategoria: Biznes

Kończy się sprzedaż biletów Early Birds na 8. edycję konferencji Plant-Powered Perspectives – największe wydarzenie w Europie Środkowo-Wschodniej poświęcone rozwojowi sektora żywności roślinnej. Tegoroczna edycja odbędzie się 21 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie, a bilety w promocyjnej cenie dostępne są tylko do 31 lipca. RoślinnieJemy dzieli się szczegółami programu tegorocznego spotkania.

Odpowiedzialność w centrum uwagi

Konferencja rozpocznie się refleksją nad rolą opowieści i komunikacji w kształtowaniu zmiany systemu produkcji żywności. Organizatorzy wspólnie z uczestnikami poszukają odpowiedzi na pytanie, jakiej narracji dziś najbardziej potrzeba, by skutecznie przełamać schematyczne i utrwalone podejście typu business as usual. Eksperci pokażą, w jaki sposób storytelling może wspierać zrównoważoną transformację sektora spożywczego.
Tematem przewodnim spotkania będzie odpowiedzialność – uczestnicy spróbują odpowiedzieć na pytanie, czy branża podejmuje dziś wystarczające działania na rzecz rosnących wyzwań społecznych i klimatycznych. W programie znajdzie się analiza najnowszych danych oraz próba uchwycenia obecnej kondycji sektora roślinnego – wraz z refleksją nad jego przyszłością.


W RoślinnieJemy głęboko wierzymy, że przyszłość jedzenia zależy od działań, które podejmujemy tu i teraz. Dlatego chcemy, by na konferencji wybrzmiało, jak ważne jest, by branża spożywcza aktywnie angażowała się w tworzenie bardziej zrównoważonego i etycznego systemu produkcji żwyności. Bez tego nie uda nam się osiągnąć trwałej zmiany.mówi Patrycja Chuszcz, koordynatorka konferencji Plant-Powered Perspectives. 

Handel, zmiany systemowe i inspiracje z zagranicy

Jedna z sesji skupi się na roli sieci handlowych w promowaniu roślinnych źródeł białka. Retail stanowi kluczowe ogniwo łączące producentów i konsumentów. Podczas tego segmentu przedstawiciele sieci handlowych opowiedzą o pionierskich rozwiązaniach, które wprowadzają, aby aktywnie działać na rzecz zwiększania udziału roślinnych źródeł białka w sprzedaży. 

W kolejnej części konferencji uczestnicy przyjrzą się systemowym przemianom w sektorze żywnościowym – obejmującym przemysł przetwórczy, gastronomię, żywienie zbiorowe oraz krajowe polityki żywnościowe. Zaprezentowane zostaną przykłady z Danii i Holandii, gdzie z powodzeniem wdrażane są kompleksowe strategie wspierające rozwój sektora roślinnego. W dyskusji wezmą udział przedstawiciele biznesu i samorządów lokalnych, dzieląc się swoimi doświadczeniami oraz konkretnymi efektami realizowanych polityk roślinnych.

Innowacje, debaty i nowe produkty

Program konferencji obejmuje ekspercką debatę z udziałem rolników, naukowców, innowatorów oraz przedstawicieli biznesu – która skupi się na ukazaniu różnorodnych dróg prowadzących do budowy bardziej zrównoważonego łańcucha żywnościowego. Wśród omawianych tematów znajdą się: znaczenie roślin strączkowych, rozwój technologii – w tym hodowli mięsa komórkowego – oraz wpływ środowisk akademickich i biznesowych na postrzeganie jedzenia.

Wśród prelegentów znajdzie się m.in. Wiesław Macherzyński, założyciel LabFarmu – pionierskiego startupu zajmującego się hodowlą mięsa komórkowego.

W trakcie tej sesji zaprezentowane zostaną także nowe rozwiązania produktowe, ukazujące kreatywne odpowiedzi rynku na wyzwania współczesnego systemu żywnościowego.


Rozdanie nagród w Plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt Roku

Zwieńczeniem wydarzenia będzie ogłoszenie wyników Plebiscytu RoślinnieJemy na Najlepszy Roślinny Produkt Roku. Uczestnicy poznają produkty, które zdobyły największe uznanie konsumentów. Jedna ze statuetek zostanie przyznana Ambasadorowi Roślinnej Zmiany – osobie, która poprzez swoje działania, wypowiedzi i obecność w mediach promuje pozytywny wizerunek diety roślinnej i inspiruje innych do zmiany nawyków żywieniowych. Głosowanie w plebiscycie rozpocznie się 25 sierpnia.

Partnerzy wydarzenia

Partnerami tegorocznej edycji są: ProVeg International, międzynarodowa organizacja non-profit wspierająca transformację systemu żywnościowego, oraz Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej, zrzeszający krajowych producentów żywności roślinnej.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie RoślinnieJemy.

Autor:RoślinnieJemy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi Plant-based

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.