Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Globalna wartość rynku zamienników jaj ma osiągnąć 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – premiera najnowszego raportu RoślinnieJemy “Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

26 lutego 2024 roku – tuż przed Tłustym Czwartkiem RoślinnieJemy zaprezentowało najnowszy raport „Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności”, który analizuje rozwój rynku alternatyw jaj kurzych, kluczowe trendy konsumenckie oraz nowoczesne technologie wykorzystywane w tej kategorii. Eksperci prognozują, że globalna wartość rynku zamienników jaj wzrośnie z 1,99 miliarda dolarów w 2022 roku do 9,02 miliarda dolarów w 2030 roku – to ponad czterokrotny wzrost w niespełna dekadę.

Raport szczegółowo omawia zarówno wyzwania, jak i technologiczne rozwiązania umożliwiające skuteczne zastępowanie jaj kurzych w produktach spożywczych. Prezentuje funkcjonalne właściwości jaj oraz sposoby ich odwzorowania przy użyciu roślinnych składników. Wskazuje, jak zamienniki jaj mogą pełnić kluczowe role technologiczne, takie jak emulgowanie, żelowanie, pienienie czy wiązanie, niezbędne w piekarnictwie, cukiernictwie i przetwórstwie żywności​.

Roślinne zamienniki jaj stanowią coraz bardziej funkcjonalną i opłacalną alternatywę dla producentów żywności. Niestabilność na rynku jaj kurzych – wywołana epidemiami ptasiej grypy, wahaniami podaży i wzrostem cen – sprawia, że firmy coraz częściej poszukują bardziej przewidywalnych i ekonomicznych rozwiązań​.

Dziwi mnie, że wciąż tak mało dyskutujemy o zamiennikach dla jaj. W Stanach Zjednoczonych półki z jajami są puste – szaleje ptasia grypa. Rozwiązania takie jak roślinne alternatywy jaj wydają się znakomitym rozwiązaniem, zarówno na poziomie konsumenckim i branżowym. Oprócz coraz wyższej jakości takich produktów, roślinne alternatywy są dziś mniej wrażliwe na zmiany cen. Czy to najwyższa pora, by producenci żywności, także w Polsce aktywniej przewidywali podobne kryzysy i już dziś zainteresowali się rozwiązaniem, które przy okazji jest bardziej przyjazne dla środowiska, klimatu, ale też daje wytchnienie nioskom?– Maciej Otrębski Head of Development w RoślinnieJemy

Zauważyłem, że temat zastępnika jajek w biznesach, które chcą wprowadzić roślinne wersje swoich produktów, stanowi dużą, wręcz psychologiczną barierę – podkreśla Wojciech Starowicz, producent roślinnego zamiennika jaj “Wajko” – Historycznie i kulturowo jajko tak mocno osadziło się w przepisach kulinarnych że ciężko nam wyobrazić sobie przygotowanie ich bez jego użycia. Często natomiast pada pytanie „ale co zamiast jajka?". Niektóre przepisy bez właściwości, które daje jajko, po prostu nie wychodzą. Dlatego stworzenie alternatywy, która będzie spełniała te same funkcje co jajko, było dla mnie bardzo ważne.

Raport RoślinnieJemy wskazuje, że konsumenci coraz częściej rezygnują z jaj z powodu alergii, zagrożeń zdrowotnych oraz chęci wyboru bardziej etycznych produktów. Aż 161 polskich firm z branży spożywczej zadeklarowało wycofanie jaj klatkowych do 2025 roku. Wzrost cen jaj – w 2022 roku hurtowe ceny były o 75% wyższe niż rok wcześniej – dodatkowo skłania producentów do poszukiwania alternatyw​.

Dokument stanowi praktyczne narzędzie dla piekarni, cukierni, producentów żywności i inwestorów, którzy chcą uniezależnić się od niestabilnego rynku jaj i wdrożyć bardziej przewidywalne rozwiązania. Raport pokazuje, jak roślinne zamienniki jaj mogą spełniać kluczowe funkcje technologiczne, przyczyniać się do obniżenia kosztów surowców i odpowiadać na zmieniające się potrzeby konsumentów.

Pełny raport „Roślinne zamienniki jaj w produkcji żywności” można pobrać tutaj:

https://roslinniejemy.org/publikacje/roslinne-zamienniki-jaj

Autor:RoślinnieJemy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.