Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Michał Maciejak auditor wiodący TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. rozmawia z przedstawicielami Sundose Sp.z o.o.
Opublikowano ciekawe uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 24 września 2020 r. (VI SA/Wa 394/20) dotyczące znaku jakości produktu i związane z mechanicznie odkostnionym produktem rybołówstwa.
Komisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego opierający się na 23 działaniach skupionych wokół 3 głównych osi. Głównym celem planu jest wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w Unii Europejskiej jeszcze przed 2030 r.
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.
PKN poinformował o zatwierdzeniu nowej normy EN ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności – „Microbiology of the food chain - Method validation - Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory”.
Weryfikacja i ewolucja Standardów są sercem prac BRCGS. Weryfikując standardy, BRCGS może zapewnić, że uwzględniają one najnowsze trendy, praktyczne doświadczenia i najlepsze praktyki w branży. Proces rewizji umożliwia BRCGS uwzględnienie zmieniających się oczekiwań, wymagań regulacyjnych i potrzeb konsumentów. Daje możliwość budowania wartości, jaką klienci i interesariusze czerpią ze stosowania Standardów BRCGS. Co roku zwiększa się zaufanie i uznanie standardu BRCGS i obecnie certyfikowanych standarden jest 600 firm.
IFS Food w wersji 7 już dostępny w wersji polsko języcznej. Nowa 7 wersja standardu IFS Food daje większą jasność co do tego, czego oczekujemy od audytorów podczas przeprowadzania Oceny IFS Food Assessment.
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.
Dzięki tej inwestycji Kanada będzie miała jeden z najnowocześniejszych i najbardziej skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz ochrony roślin i zwierząt na świecie, co jeszcze bardziej wzmocni reputację Kanady jako zaufanego partnera handlowego.
W tym odcinku podcastów BSI Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w auditowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską, ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting na temat budowania świadomości ekologicznej w organizacjach.
Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi.
W styczniu 2021 r. ukazał się przewodnik IFS przedstawiający wytyczne do oceny według standardu IFS Food w wersji 7. Celem tego przewodnika jest przedstawienie przykładów i interpretacji wspierających firmy podczas przygotowywania się do oceny certyfikacyjnej.
Zachowania zakupowe uległy zmianie, a relacje między globalnymi markami a ich klientami, którzy je obsługują, ulegają zmianie wraz z rozwojem świadomego konsumenta. Covid-19 wzmocnił ten trend, ponieważ konsumenci szukają wyborów, na które w coraz większym stopniu wpływają na kwestie środowiskowe i etyczne.
Nowy program certyfikacji WHO w zakresie eliminacji tłuszczów trans ma na celu uznanie krajów, które wyeliminowały wytwarzane przemysłowo kwasy tłuszczowe trans (TFA) z krajowych dostaw żywności. Jest to pierwszy w historii program certyfikacji, który będzie wyróżniać kraje za ich wysiłki na rzecz wyeliminowania tych tłuszczy.
W tym odcinku Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w audytowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting.
Globalna pandemia sprawiła, że marki, detaliści i coraz liczniejsi konsumenci przywiązują dużą wagę do niezawodności łańcucha dostaw. Wraz z rozwojem handlu elektronicznego, dywersyfikacją działalności operacyjnej i nowymi przepływami transportowymi wzrosła też rola sektora magazynowania i logistyki.
Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego.
Nowa, globalna norma ISO 20560 ma na celu ujednolicenie identyfikacji ukrytych i często niebezpiecznych zawartości rur w zakładach przemysłowych i innych obiektach. Brady Corporation oferuje już zgodne z jej wymogami znaczniki. Poznaj kolory i symbole, formaty i materiały znaczników rurociągów zgodnych z ISO 20560!
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
Mamy przyjemność poinformować, iż firma J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. została zatwierdzona jako oficjalny dostawca szkoleń IFS ( Approved Trainer Provider) w zakresie wymagań nowej wersji 7 standardu IFS Food.
IFS - International Featured Standards ma przyjemność poinformować o publikacji nowej 7 wersji Standardu IFS Food. IFS Food jest uznanym na całym świecie standardem oceny producentów żywności, który kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo żywności oraz jakość produktów i związanych z ich wytwarzaniem procesów.
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
Ograniczenia w podróżowaniu w czasie pandemii Covid-19 stworzyły zwiększone zapotrzebowanie na zdalne audyty, dodatkowo opcja przeprowadzania audytów online została również niedawno włączona jako możliwa do zastosowania w wersji 2020.1 wymagań benchmarkingowych GFSI.
Zgodnie z definicją naukową dobrostan zwierząt to „Stan pełnego zdrowia psychicznego i fizycznego zwierzęcia, gdy pozostaje ono w harmonii z otaczającym środowiskiem” (Hughes, 1976). W rzeczywistości dobrostan zwierząt to stan, w którym zwierzę ma swobodę ruchu, stały dostęp do wody, możliwość położenia się kiedykolwiek zechce oraz odpowiednią przestrzeń, dla każdego zwierzęcia oddzielnie.
W dobie przesycenia informacją i olbrzymiego wyboru produktów spożywczych na sklepowych półkach nie jest łatwo przyciągnąć uwagę konsumenta i zachęcić go do zakupu. Nawet mając produkt najlepiej dopasowany do oczekiwań naszej grupy docelowej, możemy mieć trudność z dotarciem do niej bez wyróżnienia właściwych informacji. Co jest teraz ważne dla konsumentów i jak to podkreślać? Czy informacje na opakowaniu są istotne i mogą skłaniać do zakupu bądź zniechęcać? Czy certyfikat jakości jest ważny? I czy pokolenie ma znaczenie?
Dr Nuno F. Soares – autor wielu książek i artykułów, konsultant i trener w zakresie bezpieczeństwa żywności z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności - w opracowaniu pt. Jak przetrwać dzień audytu? udziela wskazówek, jak przebrnąć przez ten tak „ważny dzień”, jakim jest dzień audytu.
Deklaracja zgodności (declaration of compliance) czy Oświadczenie zgodności (statement of compliance)…? Który z dokumentów jest wymagany dla materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, który obejmuje również zarządzanie alergenami i redystrybucję żywności zarządzanie alergenami oraz kulturę bezpieczeństwa żywności.