Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.
Komisja zaproponowała ogólnounijne dobrowolne ramy w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla
8 grudnia br. IFS został poinformowany o zawieszeniu standardów przez GFSI. Decyzja ta spowodowała niepewność na rynku i rodzi wiele pytań. 14 grudnia IFS opublikował aktualizację odpowiedzi na najważniejsze pytania.
Decyzja o zawieszeniu ma wpływ na certyfikaty powiązane z audytami certyfikacyjnymi, które odbywają się od pierwszej daty decyzji o zawieszeniu GFSI tj. 8 grudnia 2022 r.
Jak infomuje Polskie Centrum Akredytacji, dostępne jest tłumaczenie dokumentu ILAC-G18:12/2021 zawierającego wytyczne dotyczące opisywania zakresów akredytacji.
Grupa Robocza do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ w ciągu ostatnich kilku lat skupiła się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności.
Komitet Naukowy Nutri-Score wypracował nowe wytyczne w zakresie algorytmu obliczania wyniku dla modelu znakowania przy pomocy sygnalizacji świetlnej
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
PCA przedstawia do opiniowania projekt dokumentu DAC-13 "Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych"
Zmiana dotyczy m.in. wymogów proceduralnych, form i terminów dotyczących wniosków o zatwierdzenie zmian na poziomie Unii oraz powiadomień o zatwierdzonych zmianach standardowych lub tymczasowych
Budowanie doświadczenia własnego oraz swojego zespołu to proces. Jest on tym efektywniejszy, im większa jest ilość różnych sytuacji, z którymi przyjdzie nam się zmierzyć.
1 sierpnia 2022 wydano 9 wersję Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności BRCGS. Opracowany i opublikowany w 1998 roku standard rozwinął się i stał się wiodącym światowym programem bezpieczeństwa żywności, w ramach którego certyfikowanych jest ponad 22 000 zakładów w ponad 130 krajach.
Podczas trwania Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO opublikowano znowelizowane normy ISO 22003 dotyczące systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (część 1 i 2).
Budowa biznesu odpowiedzialnego społecznie to jeden ze sposobów na osiągnięcie neutralności klimatycznej całego świata. W tym celu należy nie tylko zbadać ślad węglowy przedsiębiorstwa. Warto także przygotować i wdrożyć strategię dekarbonizacji, a także poddać się transparentnej ocenie przez niezależne jednostki, jak CDP.
IFS jest na dobrej drodze do wprowadzenia 8 wersji IFS Food. Przegląd aktualnej 7 wersji stał się konieczny ze względu na zmiany rynkowe w ostatnim czasie. Podczas prac nad nową wersją zostały uwzględnione opinie i wnioski z 7 wersji IFS Food.
Projekt nowej ustawy stanowi konsekwencję rozpoczęcia stosowania rozporządzenia 2018/848, które w istotny sposób zmieniło przepisy dotyczące produkcji ekologicznej, przez co konieczne było dostosowanie przepisów krajowych do nowych warunków
W dniach 21-23 marca 2022 roku w Inspekcji JHARS odbył się kolejny audyt nadzoru na zgodność z normą ISO 9001:2015.
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów, znakowanych dotychczas jako GMO.
Po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego stworzyli system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz: GMP+ Feed Certification scheme. PCA właśnie rozszerzyło o ten obszar swoją ofertę dla jednostek certyfikujących.
"Śniadanie z ekspertem" to cykl spotkań z audytorami i ekspertami TÜV SÜD Polska oraz zaproszonymi gośćmi, będącymi specjalistami w swoich dziedzinach. Celem spotkań jest wstępne zapoznanie się z nowymi trendami w takich obszarach jak branża spożywcza, paszowa, opakowaniowa, kosmetyczna, tekstylna, odzieżowa i obuwnicza czy systemy zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem, a także zmiany w normach i standardach branżowych.
Zmiany wprowadzone w dokumencie zostały oznaczone kolorem czerwonym. Wydanie 3 programu akredytacji DAB-13 zastępuje wydanie 2 z dnia 16.07.2020 r. i obowiązuje od dnia opublikowania.
Główny Inspektorat Sanitarny podaje pilne informacje na temat wymagań dotyczących eksportu do Chin obowiązujące od 1 stycznia 2022.
BRCGS opublikowała wstępną wersję BRC Food v.9 do konsultacji. Termin nadsyłania opinii upływa 12 stycznia 2022 r.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) globalne spożycie ryb w 2020 roku wyniosło ponad 158 mln ton, osiągając tym samym rekordowo wysoki poziom. Branża wykazuje tendencje wzrostowe, jednak producentów czekają też trudne wyzwania. Ale jakie one są i jak można im sprostać wykorzystując potencjał cyfryzacji?
Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.