Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji zakończyła się przyjęciem rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek.
Fundacja FSSC, jako właściciel programu oceny zgodności, ustaliła następujące zasady okresu przejściowego dla wdrożenia przez jednostki nowej wersji programu.
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe wpisy do rejestru ochronionych oznaczeń geograficznych, obejmujące tradycyjne specjalności mięsne, aromatyczną roślinę i słodką tartę, co promuje zachowanie lokalnych tradycji i wysokiej jakości produktów.
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne dla trzech produktów spożywczych: wieprzowego z Chorwacji, soli morskiej z wyspy Achill w Irlandii oraz serów z Cypru i Turcji, włączając je do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).
W minionym roku Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał opinie w sprawie przyznania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” dla 79 produktów.
Komisja Europejska zatwierdziła dodanie win „ Terre Abruzzesi” / „Terre d'Abruzzo ” z włoskiego regionu Abruzji oraz „ Cabrito de Extremadura ”, mięsa koźląt z hiszpańskiego regionu Estremadura, do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (PIG).
Nowe wpisy do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych to włoskie szparagi "Asparago verde di Canino," portugalski ser "Requeijão da Madeira," szwedzki chleb chrupki "Skedvi Bröd," i francuska sól "Fleur de sel de l'Île de Ré." każdy z nich wyróżnia się unikalnymi cechami związanych z ich regionami pochodzenia.
W artykule przedstawiamy przegląd produktów zatwierdzonych przez Komisję Europejską dopisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Oznaczeń Geograficznych z ostatnich miesięcy.
Od dnia 1.01.2024 r. akredytowane jednostki certyfikujące w obszarze wydania 5 programu certyfikacji QAFP mogą oferować i prowadzić akredytowaną działalność po uzyskaniu uaktualnienia zakresów akredytacji z uwzględnieniem postanowień wydania 6 programu certyfikacji QAFP.
W myśl ustaleń powyższego dokumentu, PCA opublikuje w terminie do 31.12.2023 r. nowe wydanie dokumentu DACS-01. Z dniem 1.01.2024 r. PCA rozpocznie przyjmowanie wniosków o akredytację/rozszerzenie/uaktualnienie zakresu akredytacji w obszarze certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, według wymagań normy ISO 22003-1:2022.
Zjednoczone Królestwo sukcesywnie wprowadza zmiany związane z przywozem towarów z zagranicy. Pierwsze zmiany będą obowiązywać już od 31 października
Chroniona nazwa pochodzenia „Milas Yağlı Zeytini” obejmuje oliwki stołowe odmiany Memecik uprawiane w prowincji Milas, fermentowane w solance i konserwowane oliwą z oliwek odmiany Memecik oraz świeżymi plasterkami cytryny.
Nazwa „Szabolcsi alma ” nawiązuje do jabłek uprawianych i zbieranych w powiecie Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Twaróg wędzony jest 46. polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej. Produkt trafił do unijnego rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności 6 września 2023 r.
„Twaróg wędzony” to specjalny rodzaj niedojrzałego białego sera, którego tradycyjna praktyka produkcyjna sięga około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego.
"Borzag pálinka"to brandy wytwarzana z małych owoców czarnego bzu w regionie Nógrád na Węgrzech.
Naturalna z dodatkiem tradycyjnych przypraw, odrobiną soli, dojrzewająca na świeżym górskim powietrzu w promieniach słońca szynka Speck Alto Adige ChOG staje się coraz popularniejsza na polskim rynku jakościowych wędlin.
Analiza ryzyka i zarządzanie alergenami w przemyśle spożywczym to zagadnienia, które dotyczą wszystkich producentów branży spożywczej. Lista alergenów jest jasno określona w Załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011, a na samym jej czele są zboża zawierające gluten.
Mięso "Vaca de Extremadura" pochodzi od głównych ras bydła hodowanego w Estremadurze, w południowo-zachodniej Hiszpanii. Rasy objęte ChOG są doskonale przystosowane do ekstremalnych temperatur i opadów w regionie, ponieważ są w stanie wytrzymać zarówno zimno, jak i ciepło, a także niedobór wody w okresach suszy.
Wieprzowina "Cerdo de Teruel" jest uzyskiwana poprzez oddzielenie łopatek i ud od tuszy, które mogą być wykorzystane do produkcji "Jamón de Teruel" lub "Paleta de Teruel", innych produktów z chronioną nazwą pochodzenia, których wymogi produkcyjne są takie same jak nowo zgłoszonego produktu.