Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W tym odcinku podcastów BSI Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w auditowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską, ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting na temat budowania świadomości ekologicznej w organizacjach.
Według obliczeń organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) z powodu nieodpowiedniego zarządzania zasobami mórz i oceanów, rocznie tracimy białko, pozwalające wyżywić 72 mln ludzi.
W styczniu 2021 r. ukazał się przewodnik IFS przedstawiający wytyczne do oceny według standardu IFS Food w wersji 7. Celem tego przewodnika jest przedstawienie przykładów i interpretacji wspierających firmy podczas przygotowywania się do oceny certyfikacyjnej.
Zachowania zakupowe uległy zmianie, a relacje między globalnymi markami a ich klientami, którzy je obsługują, ulegają zmianie wraz z rozwojem świadomego konsumenta. Covid-19 wzmocnił ten trend, ponieważ konsumenci szukają wyborów, na które w coraz większym stopniu wpływają na kwestie środowiskowe i etyczne.
Nowy program certyfikacji WHO w zakresie eliminacji tłuszczów trans ma na celu uznanie krajów, które wyeliminowały wytwarzane przemysłowo kwasy tłuszczowe trans (TFA) z krajowych dostaw żywności. Jest to pierwszy w historii program certyfikacji, który będzie wyróżniać kraje za ich wysiłki na rzecz wyeliminowania tych tłuszczy.
W tym odcinku Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w audytowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting.
Globalna pandemia sprawiła, że marki, detaliści i coraz liczniejsi konsumenci przywiązują dużą wagę do niezawodności łańcucha dostaw. Wraz z rozwojem handlu elektronicznego, dywersyfikacją działalności operacyjnej i nowymi przepływami transportowymi wzrosła też rola sektora magazynowania i logistyki.
Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego.
Nowa, globalna norma ISO 20560 ma na celu ujednolicenie identyfikacji ukrytych i często niebezpiecznych zawartości rur w zakładach przemysłowych i innych obiektach. Brady Corporation oferuje już zgodne z jej wymogami znaczniki. Poznaj kolory i symbole, formaty i materiały znaczników rurociągów zgodnych z ISO 20560!
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
Mamy przyjemność poinformować, iż firma J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. została zatwierdzona jako oficjalny dostawca szkoleń IFS ( Approved Trainer Provider) w zakresie wymagań nowej wersji 7 standardu IFS Food.
IFS - International Featured Standards ma przyjemność poinformować o publikacji nowej 7 wersji Standardu IFS Food. IFS Food jest uznanym na całym świecie standardem oceny producentów żywności, który kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo żywności oraz jakość produktów i związanych z ich wytwarzaniem procesów.
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
Ograniczenia w podróżowaniu w czasie pandemii Covid-19 stworzyły zwiększone zapotrzebowanie na zdalne audyty, dodatkowo opcja przeprowadzania audytów online została również niedawno włączona jako możliwa do zastosowania w wersji 2020.1 wymagań benchmarkingowych GFSI.
Zgodnie z definicją naukową dobrostan zwierząt to „Stan pełnego zdrowia psychicznego i fizycznego zwierzęcia, gdy pozostaje ono w harmonii z otaczającym środowiskiem” (Hughes, 1976). W rzeczywistości dobrostan zwierząt to stan, w którym zwierzę ma swobodę ruchu, stały dostęp do wody, możliwość położenia się kiedykolwiek zechce oraz odpowiednią przestrzeń, dla każdego zwierzęcia oddzielnie.
W dobie przesycenia informacją i olbrzymiego wyboru produktów spożywczych na sklepowych półkach nie jest łatwo przyciągnąć uwagę konsumenta i zachęcić go do zakupu. Nawet mając produkt najlepiej dopasowany do oczekiwań naszej grupy docelowej, możemy mieć trudność z dotarciem do niej bez wyróżnienia właściwych informacji. Co jest teraz ważne dla konsumentów i jak to podkreślać? Czy informacje na opakowaniu są istotne i mogą skłaniać do zakupu bądź zniechęcać? Czy certyfikat jakości jest ważny? I czy pokolenie ma znaczenie?
Dr Nuno F. Soares – autor wielu książek i artykułów, konsultant i trener w zakresie bezpieczeństwa żywności z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności - w opracowaniu pt. Jak przetrwać dzień audytu? udziela wskazówek, jak przebrnąć przez ten tak „ważny dzień”, jakim jest dzień audytu.
Deklaracja zgodności (declaration of compliance) czy Oświadczenie zgodności (statement of compliance)…? Który z dokumentów jest wymagany dla materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, który obejmuje również zarządzanie alergenami i redystrybucję żywności zarządzanie alergenami oraz kulturę bezpieczeństwa żywności.
Sektor spożywczy charakteryzuje się dużą dynamiką rozwoju. Firmy szukają rozwiązań wspierających ich we wdrażaniu systemów jakości, dlatego BSI wprowadził szkolenia dla uznawanego na całym świecie standardu FSSC. FSSC 22000 to oparty o wymagania ISO system, dotyczący auditowania i certyfikacji w sektorze spożywczym.
Zawirowania spowodowane pandemią generują różne ryzyka, między innymi ryzyko utraty przekonania Zarządów firm o korzyściach płynących z certyfikacji. Głównym celem opracowania jest wskazanie tych korzyści oraz szerzej roli Kultury Bezpieczeństwa Żywności w zyskach organizacji, które efektywnie ją wdrażają.
Bezpieczeństwo opakowań do żywności i innych produktów wrażliwych na higienę, takich jak kosmetyki, leki nie wspominając o przemysłowym zastosowaniu opakowań różnego rodzaju, jest jednym z najważniejszych aspektów istotnych dla bezpieczeństwa i zdrowia konsumentów.
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?
Zafałszowanie żywności jest zagadnieniem znanym już od czasów rzymskich i należy uważać, że nigdy nie uda się go wyeliminować, ponieważ podłożem jest pożądanie zysków ekonomicznych.
Czy chcesz lepiej zarządzać ryzykiem nadużyć w swoim łańcuchu dostaw? Zapraszamy do zapoznania się z zupełnie nową wersją wytycznych IFS dotyczących zwalczania oszustw produktowych.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Z uwagi na pandemię koronawirusa (COVID-19) mogą wyniknąć problemy z zaplanowanymi audytami, co może mieć wpływ na status certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jednostki certyfikujące przedstawiły swoje procedury i rozwiązania na zaistniałą sytuację.
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym takie jak: HACCP, IFS, BRC, AIB, norma ISO 22000:2006 i FSC czy TFMS (TESCO Food Manufacturing Standard) wymagają przeprowadzania regularnych audytów i przeglądów dokumentacji...