Norweskie służby opublikowały wyniki trzech programów monitorowania owoców morza, które pomimo ujawnienia pewnych niezgodności, dają pozytywny obraz inspekcji tego sektora.
Czy obecność histaminy stanowiła duży problem?
W 2024 roku Instytut Badań Morskich przeanalizował 43 próbki ryb i przetworów rybnych pod kątem histaminy, które zostały pobrane przez Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet) w zakładach handlu detalicznego i przetwórstwa. W przypadku 2 próbek wykryto stężenie histaminy w wartościach przekraczających dopuszczalną granicę oznaczalności (28 i 110 mg/kg). Wyniki te odnosiły się do śledzia wędzonego oraz do śledzia solonego. Jak sugerują funkcjonariusze, powstawanie histaminy nie było powszechnym problemem w badanych w ramach tego projektu rybach i produktach rybnych. Histamina występuje przede wszystkim w tuńczyku i makreli, natomiast jej wysoki poziom obserwowano także w sardynkach oraz w wymienionych wcześniej śledziach. Sam proces powstawania histaminy związany jest z niewłaściwym obchodzeniem się z żywnością i może wskazywać na przerwanie łańcucha chłodniczego.
Program monitorowania produktów importowanych do Norwegii
Norweskie służby zaangażowane były także w drugi program monitorowania kontroli granicznej produktów rybnych importowanych do Norwegii z krajów spoza UE i EOG w 2024 roku. W ramach tego projektu zbadano 96 próbek owoców morza stosując przy tym różne metody analityczne i testy na obecność mikroorganizmów i niepożądanych substancji chemicznych. Analizie poddano także 8 próbek pod kątem obecności histaminy, natomiast wszystkie uzyskane wartości były poniżej maksymalnych dopuszczalnych poziomów. W przypadku analiz na obecność bakterii Listeria monocytogenes, jej obecność wykryto jakościowo w 4 z przebadanych 50 próbek. Natomiast analiza ilościowa wykazała jej obecność poniżej granicy wykrywalności 10 jtk/g. Te 4 przypadki obecności bakterii odnoszą się do: dwóch filetów pstrąga z Peru, jednej próbki filetów z pangi z Wietnamu oraz jednej próbki płetw kałamarnicy Humboldta z Chile. Jednak w związku z tym, że wymienione produkty nie były przeznaczone do spożycia bez dalszej obróbki cieplnej, nie były niezgodne z przepisami UE.
W ramach programu badano także próbki na obecność potencjalnie patogennej dla ludzi bakterii Vibrio. Na 20 badanych próbek, cztery z nich dały wynik pozytywny. Obecność tej bakterii stwierdzono bowiem w: ostrygach wschodnich z Kanady, mrożonych krewetkach z Wietnamu oraz krewetkach tygrysich z Indii. Pozostałości zieleni malachitowej i leukomalachitowej wykryto w stężeniu 1,4 μg/kg w próbce mlecznika z Filipin oraz w rybie barramundi z Wietnamu.
Program monitorowania skorupiaków
Wyniki z trzeciego opublikowanego raportu pochodziły z krajowego programu monitorowania skorupiaków i zostały opublikowane przez Instytut Badań Morskich. W ramach tego projektu Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pobrał łącznie 187 próbek. Prawie wszystkie próbki przebadano pod kątem ewentualnej obecności bakterii E.coli. W przypadku 96% próbek, obecność tej bakterii stwierdzano na poziomie niższym niż 230/100 gramów, co stanowi granicę kwalifikującą strefę do tzw. obszaru A i zezwalającą na połowy do bezpośredniego spożycia. Najwyższą wartość (180 000/100 g) uzyskano natomiast w jednej z próbek ostryg płaskich. Jeśli chodzi o kontrolę obecności Salmonelli, w przypadku wszystkich przebadanych 33 próbek, otrzymano wynik ujemny. Kolejne 282 próbki w ramach tego badania zostały przesłane do instytutu bezpośrednio przez przemysł. W przypadku 37 próbek (36 próbek małży jadalnych i 1 próbka małży morskich) poziom bakterii E. coli przekroczył 230/100 g. Najwyższą wartość (3500/100 g) stwierdzono w dwóch próbkach małży jadalnych. Dodatkowo w jednej próbce ostryg stwierdzono zbyt wysoką zawartość kadmu. Ten problem dotyczył także jednej próbki małży końskich, w których poza przekroczeniem wartości kadmu, zbyt wysoki poziom dotyczył również obecności ołowiu.
Źródła: https://www.hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-en-2025-36
https://www.hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-2025-43
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.