Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nielegalne połowy, dystrybucja na czarny rynek – wykroczenia w sektorze ryb i owoców morza w Nowej Zelandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ostatnim czasie służby z Nowej Zelandii poinformowały o kilku incydentach w sektorze owoców morza i ryb. Odkryte wykroczenia związane były m.in. z nielegalnymi połowami, dystrybucją na czarny rynek oraz brakiem prowadzenia wymaganej dokumentacji.

Brak reakcji dyrektora na przeprowadzane nielegalne działania

Karę 16 miesięcy więzienia wystosowano wobec byłego dyrektora firmy All Weather Fishing Company Limited, Glena Owena Wrighta (37 lat). Były dyrektor przedsiębiorstwa rybackiego wiedział, że dokonywane w firmie połowy odbywają się nielegalnie w celach zarobkowych, jednak nie poczynił żadnych działań temu zapobiegających. Dodatkowo utrudniał on pracę inspektorowi rybołówstwa. Ogłoszony 19 czerwca 2025 r. wyrok kończy długie dochodzenie w sprawie przestrzegania przepisów Fisheries New Zealand. Oskarżone przedsiębiorstwo nielegalnie złowiło: 15 ton ryby Lucjan, ponad 140 kg ryby kahawai i 40 kg ryby cefal. Ponadto firma nie dysponowała kwotą umożliwiającą legalny połów ryb a także nie zgłaszała ani nie rejestrowała przeprowadzanych połowów.

Sprzedaż owoców morza na czarnym rynku

W Invercargill Sąd Rejonowy skazał trzech rybaków komercyjnych: Michael Noel Hawke (61 lat), Stuart Teiwi Ryan (48 lat) i Peter George Fletcher (32 lata) w związku z nielegalną sprzedażą owoców morza na czarnym rynku. Trzej mężczyźni przyznali się do winy na podstawie postawionych im zarzutów wynikających z Ustawy o Rybołówstwie. Karę nałożono także na Duncana Williama Davisa (39), który dopuścił się nielegalnej sprzedaży sporych ilości jeżowca (kina, Evechinus chloroticus), jadalnych ślimaków morskich (pāua) oraz dorsza błękitnego. Nałożone kary wyniosły łącznie 36 900 AUD (około 24 327 USD). Przeprowadzone dochodzenie było częścią szerszego śledztwa z 2023 roku w sprawie nielegalnej sprzedaży: kina, pāua, raków, dorsza błękitnego i ostryg. Funkcjonariusze zebrali dowody nielegalnej sprzedaży, analizując rejestry wyładunków owoców morza oraz komunikację elektroniczną między rybakami, dostawcami z czarnego rynku i potencjalnymi nabywcami.

Jedna z większych partii nielegalnie złowionych pāua

Kierownictwo Fisheries New Zealand poinformowało o odkryciu i skonfiskowaniu jednej z największych partii nielegalnie złowionych jadalnych ślimaków morskich (pāua) przez funkcjonariuszy służby rybackiej z Wellington. Miało to miejsce podczas inspekcji statku, który przybył do zatoki Titahi, podczas której odkryto 1863 sztuki pāua. Jak podkreślają służby, w tym rejonie obowiązuje dzienny limit 5 pāua na jednego rybaka, co podkreśla wielkość tego wykroczenia i potencjalne szkody, jakie może ono wyrządzić populacji tego mięczaka. Szacunkowa wartość detaliczna wyniosła około 25 000 AUD, a sprawa przeciwko dwójce podejrzanych mężczyzn jest nadal w toku.

Ukarany hotel – nielegalna sprzedaż raków

Nielegalna sprzedaż raków złowionych w celach rekreacyjnych oraz brak prowadzenia dokumentacji doprowadziły do nałożenia grzywny w wysokości 22 000 AUD na hotel w Queenstown. Konkretnie chodzi o spółkę Rees Management Limited, działającą pod nazwą The Rees Hotel. Hotel oferował gościom ekskluzywną ofertą kulinarną „The Rees Ultimate Heli Crayfish”, która obejmowała nielegalną sprzedaż rekreacyjnie złowionych raków, podczas gdy goście otrzymywali faktury w wysokości od 4650 do 7750 AUD za cały dzień. Zgodnie z ustawą o rybołówstwie w celu sprzedaży ryb wymagane jest zezwolenie na połowy komercyjne. Przepisy te mają na celu chronić zasoby dla obecnych i przyszłych pokoleń, chronić integralność systemu zarządzania rybołówstwem i zapewnić równe warunki działania przedsiębiorstwom wykorzystującym owoce morza w ramach swojej działalności komercyjnej. Hotel dodatkowo nie prowadził wymaganej dokumentacji dotyczącej raków, co utrudnia dokładne określenie skali przestępstwa.

Zakaz połowów oraz kara więzienia dla kłusownika

Karą więzienia na 2 lata i 6 miesięcy ukarano także kłusownika z Porirua, u którego znaleziono 619 sztuk pāua przeznaczonych do sprzedaży. Wobec Ruteru Sufia (63 lata), sąd orzekł także zakaz uprawiania wszelkich form połowu ryb na 3 lata. W listopadzie 2022 r. funkcjonariusze służby rybołówstwa przeprowadzili przeszukanie w domu oskarżonego, podczas którego znaleziono 65 sztuk pāua oraz 554 łuskane pāua w dodatkowej zamrażarce. Odnaleziona liczba pāua przekroczyła dzienny limit połowów ponad 60 razy. Także limit akumulacji przekroczono ponad 30 razy. Podczas gdy pan Sufia był zwolniony za kaucją w związku z tymi zarzutami, został również przyłapany na posiadaniu kolejnych 48 pāua, z czego 29 nie osiągnęło minimalnego rozmiaru wymaganego przez prawo.

Źródła:

https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/former-director-of-fishing-company-jailed-for-16-months-over-illegal-fishing/

https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/southland-commercial-fishers-and-seller-fined-36900-for-black-market-seafood-sales/

https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/fishery-officers-nab-pair-with-more-than-1800-paua/

https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/queenstown-hotel-fined-22000-for-illegal-crayfish-sale/ 

https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/paua-poacher-jailed-for-2-and-a-half-years/ 


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.