Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Główne motywy i powody wycofań produktów w Nowej Zelandii – podsumowanie 2023 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Krajowa agencja ds. żywności (New Zealand Food Safety) przedstawiła raport podsumowujący wycofania produktów z rynku Nowej Zelandii w 2023 roku. Ogólna liczba wycofań w 2023 roku wzrosła o 10 w porównaniu do zgłoszonych 60 alertów w 2022 roku.

Raport w liczbach

Produkty z krajowej produkcji stanowiły 48 z notowanych 70 przypadków, natomiast żywność importowana związana była z 22 przypadkami. Do głównych grup wycofywanych produktów zaliczono: gotowe posiłki, ciasta, pizzę, przekąski (18 wycofań), mięso i produkty mięsne (12 wycofań) oraz owoce i warzywa (11 wycofań).

Z przedstawionego raportu wynika, że 26 z 70 wycofań spowodowanych było obecnością alergenów w żywności i to właśnie one stanowiły główną przyczynę wycofywania produktów z rynku. Najczęściej wymienianym alergenem było mleko (12 przypadków).

Zagrożenia z grupy zanieczyszczeń mikrobiologicznych doprowadziły do 23 wycofań a kolejne 14 spowodowane było zanieczyszczeniami fizycznymi takimi jak szkło, metal i plastik.

W raporcie opisano także:

- wycofania spowodowane obecnością Salmonella Montevideo w 10 produktach oraz Salmonellą Livingstone w 4 produktach

- wykrycie Listerii seeligeri w produkcie mlecznym

- możliwą obecność WZW typu A w jednym produkcie

W okresie od czerwca 2022 r. do lipca 2023 r. zanotowano 39 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A. Jako najbardziej prawdopodobne źródło tej epidemii podano importowane mrożone jagody.

Najważniejsze przypadki

Jako najważniejsze wydarzenie związane z bezpieczeństwem żywności w ubiegłym roku w Nowej Zelandii odnotowano obecność Salmonelli w importowanych z Turcji produktach na bazie nasion sezamu. Skutkowało to 14 wycofaniami, które dotyczyły 65 produktów. Zainicjowano je po wykryciu Salmonelli podczas rutynowych testów, przeprowadzanych przez nowozelandzką firmę wytwarzającą produkty z importowanego tahini. Dalsze dochodzenie wykazało także obawy dotyczące produktów pochodzących z Jordanii.

Kolejnym odnotowanym wydarzeniem, była możliwa obecność Listerii i Campylobacter w surowym mleku, co przyczyniło się do wycofania 3 produktów. Chociaż nie odnotowano doniesień o listerozie, pojawiły się trzy przypadki powiązane z zakażeniem Campylobacter.

 

Szczegółowe informacje przedstawiono w raporcie: https://www.mpi.govt.nz/dmsdocument/61900-Consumer-level-Food-Recalls-Annual-Report-2023

 

Źródło: https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/new-reports-highlight-food-recall-system-at-work/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.