Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

We Włoszech obtaczano ziemniaki w lokalnej ziemi w celu fałszowania pochodzenia francuskich ziemniaków

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoska Guardia di Finanza, przy współpracy z inspektorami Centralnego Inspektoratu Ochrony Jakości i Zapobiegania Oszustwom Produktów Rolno-Spożywczych (ICQRF) przejęła w marcu 2024 r. 33 tony francuskich ziemniaków, które zostały fałszywie oznakowane jako pochodzące z Włoch.

Fałszowanie pochodzenia ziemniaków poprzez obtaczanie w lokalnej ziemi

Zajęcia dokonano w przedsiębiorstwie zlokalizowanym w Salento, gdzie wykryto francuskie ziemniaki zapakowane w sposób sugerujący pochodzenie z Włoch – konkretnie z regionu gminy Salento. W przedsiębiorstwie maskowano pochodzenie poprzez mycie importowanych ziemniaków, a następnie ich obtaczanie w lokalnej czerwonej ziemi, która jest charakterystyczna dla regionu Salento. W ten sposób fałszowano głównie ziemniaki odmiany Annabelle.

Przedstawiciel prawny spółki został skierowany do właściwej Prokuratury w Lecce z zarzutem karnym dotyczącym „oszustw w obrocie i sprzedaży produktów opatrzonych fałszywymi oznaczeniami”. Wartość zajętych ziemniaków oszacowano na 56 tys. euro.

Źródło: https://agenpress.it/2024/03/02/sequestro-di-33-tonnellate-di-patate-originarie-dalla-francia-venivano-vendute-come-se-fossero-state-coltivate-nel-salento/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Owoce i warzywa

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.