Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Najnowsze dane naukowy wykazały konieczność zwiększenia najwyższych dopuszczanych poziomów kadmu np. w odniesieniu do orzechów tygrysich
Określono MLP prazykwantelu u ryb w odniesieniu do mięśni i skóry w naturalnych proporcjach oraz zmieniono zalecaną klasyfikację
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
Europejska Agencja Leków uznała za stosowną ekstrapolację MLP toltrazurylu z jaj kurzych na jaja innych gatunków drobiu
Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności.
Komisja przyjęła nowe przepisy mające na celu ochronę obywateli przed chemikaliami, które mogą mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy, rozwój płodu i dziecka lub cholesterol.
Ekstrakty zielonej herbaty zawierające 3-galusan (-) epigalokatechiny zostały włączone do wykazu substancji, których stosowanie w żywności podlega ograniczeniom, a także ustanowiono limity ich stosowania w żywności
Ze względu na narażenie ludzi na szkodliwe działanie substancji perfluoroalkilowych w żywności wprowadzono NDP dla m.in. okonia, śledzia, baraniny oraz wołowiny.
Firma z branży spożywczej wniosła pozew przeciwko Komisji Europejskiej, w którym żądała stwierdzenia częściowej nieważności rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1085.
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
Nowelizacja obejmie takie produkty jak m.in. mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, jaja drobiowe oraz mięso z odwłoka kraba wełnistoszczypcego
Zmieniono maksymalny dopuszczalny limit pozostałości tlenku etylenu
Od 1 stycznia 2023 r. będą obowiązywać nowe limity THC w środkach spożywczych. Dotyczy to m.in. nasion konopii oraz oleju z nasion konopii
Szwedzka firma opracowała dodatek paszowy dla bydła oparty na gatunku czerwonych alg Asparagopsis, który zmniejsza emisję metanu.
21 czerwca w Warszawie odbył się Demo Day piątej już edycji programu akceleratora Foodtech.ac, którego misją jest rozwijanie biznesów dostarczających branży spożywczej ekologiczne rozwiązania dla ich najbardziej palących problemów.
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
Program zapewnia startupom nawiązanie współpracy z dużymi firmami międzynarodowymi, badanie rynku, mentoring 1:1, specjalistyczne szkolenia i wsparcie akceleracyjne oraz dostęp do publicznego i prywatnego finansowania. Wszystko to bez kapitału własnego.
10 trendów w sektorze spożywczym w Polsce, które odpowiadają na oczekiwania nowego konsumenta. Tak też będzie w październiku w Paryżu, gdzie podczas SIAL odbędą się wydarzenia prezentujące główne globalne problemy, trendy i innowacje, które mają kształtować przemysł spożywczy przyszłości.
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w postaci rtęci w odniesieniu do ryb i soli
EFSA zdecydował o obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu np. do pozostałości fluopyramu w morwie, owocach bzu, buraków, cebuli, szalotki, szczypiorku czy pietruszki. Zmiana dotknęła także dichlofopu, ipkonazolu i terbutyloazyny w takich produktach jak np. mleko czy kukurydza.