Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W lipcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły zmian najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. nikiel oraz skleroty sporyszu
Nowe limity obejmą takie produkty jak m.in. zboża, pszenica durum, warzywa kapustne i liściaste, świeże zioła, nasiona roślin strączkowych, czekolada mleczna i soki owocowe
Europa notuje najniższą liczbę przypadków grypy ptaków od 2019 roku, ale wirus nadal krąży wśród dzikich ptaków. Raport EFSA podkreśla niskie ryzyko dla ogółu społeczeństwa, ale zaleca ostrożność i zwiększenie nadzoru.
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
Od 16 lipca 2024 r. obowiązują nowe limity najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. toksyny T-2 i HT-2, alkaloidy tropanowe oraz kwas cyjanowodorowy
Odroczono m.in. o rok stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta
Zwiększono najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
Zmiana dotyczy NDP m.in. w przyprawach korowych, przyprawach korzeniowych lub kłączowych, przyprawach pączkowych, które miały obowiązywać do dnia 22 lutego 2030 r.
Najnowsze dane naukowy wykazały konieczność zwiększenia najwyższych dopuszczanych poziomów kadmu np. w odniesieniu do orzechów tygrysich
Określono MLP prazykwantelu u ryb w odniesieniu do mięśni i skóry w naturalnych proporcjach oraz zmieniono zalecaną klasyfikację
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
Europejska Agencja Leków uznała za stosowną ekstrapolację MLP toltrazurylu z jaj kurzych na jaja innych gatunków drobiu
Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności.
Komisja przyjęła nowe przepisy mające na celu ochronę obywateli przed chemikaliami, które mogą mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy, rozwój płodu i dziecka lub cholesterol.
Ekstrakty zielonej herbaty zawierające 3-galusan (-) epigalokatechiny zostały włączone do wykazu substancji, których stosowanie w żywności podlega ograniczeniom, a także ustanowiono limity ich stosowania w żywności
Ze względu na narażenie ludzi na szkodliwe działanie substancji perfluoroalkilowych w żywności wprowadzono NDP dla m.in. okonia, śledzia, baraniny oraz wołowiny.
Firma z branży spożywczej wniosła pozew przeciwko Komisji Europejskiej, w którym żądała stwierdzenia częściowej nieważności rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1085.
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
Nowelizacja obejmie takie produkty jak m.in. mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, jaja drobiowe oraz mięso z odwłoka kraba wełnistoszczypcego
Zmieniono maksymalny dopuszczalny limit pozostałości tlenku etylenu
Nasi partnerzy