Alert NDP
-
24.01.2025
Rejestr zmian limitów prawnych - podsumowanie 2024
Rejestr zawiera pełen wykaz zmian w limitach prawnych, które zostały uchwalone od 1 stycznia 2024 r.
-
20.08.2024
Rejestr zmian limitów prawnych - lipiec 2024
W lipcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły zmian najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. nikiel oraz skleroty sporyszu
-
06.08.2024
Nikiel - nowe najwyższe dopuszczalne poziomy
Nowe limity obejmą takie produkty jak m.in. zboża, pszenica durum, warzywa kapustne i liściaste, świeże zioła, nasiona roślin strączkowych, czekolada mleczna i soki owocowe
-
02.08.2024
Ptasia grypa: spadek liczby przypadków w Europie, zalecany nadzór w związku z nadchodzącym sezonem
Europa notuje najniższą liczbę przypadków grypy ptaków od 2019 roku, ale wirus nadal krąży wśród dzikich ptaków. Raport EFSA podkreśla niskie ryzyko dla ogółu społeczeństwa, ale zaleca ostrożność i zwiększenie nadzoru.
-
26.07.2024
NDP pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w środkach spożywczych – aspekty prawne - Abstrakt artykułu
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
-
25.07.2024
Zanieczyszczenia żywności - nowelizacja wybranych limitów
Od 16 lipca 2024 r. obowiązują nowe limity najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. toksyny T-2 i HT-2, alkaloidy tropanowe oraz kwas cyjanowodorowy
-
23.07.2024
Skleroty sporyszu i alkaloidów sporyszu - odroczenie stosowania nowych limitów
Odroczono m.in. o rok stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta
-
22.04.2024
Nadchloran w fasoli - zmiana limitów
Zwiększono najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
-
02.04.2024
Nikotyna w przyprawach - tymczasowe NDP
Zmiana dotyczy NDP m.in. w przyprawach korowych, przyprawach korzeniowych lub kłączowych, przyprawach pączkowych, które miały obowiązywać do dnia 22 lutego 2030 r.
-
24.08.2023
Kadm w orzechach tygrysich i niektórych grzybach uprawnych - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Najnowsze dane naukowy wykazały konieczność zwiększenia najwyższych dopuszczanych poziomów kadmu np. w odniesieniu do orzechów tygrysich
-
08.06.2023
Prazykwantel - zmiana wpisu
Określono MLP prazykwantelu u ryb w odniesieniu do mięśni i skóry w naturalnych proporcjach oraz zmieniono zalecaną klasyfikację
-
18.05.2023
Najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności - nowe rozporządzenie
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
-
05.04.2023
Toltrazuryl - rozszerzenie zakresu maksymalnych limitów pozostałości (MLP)
Europejska Agencja Leków uznała za stosowną ekstrapolację MLP toltrazurylu z jaj kurzych na jaja innych gatunków drobiu
-
16.03.2023
Arsen - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu
-
14.02.2023
Komisja przyjmuje rygorystyczne limity pozostałości pestycydów w celu ochrony owadów zapylających
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności.
-
20.12.2022
Komisja przyjmuje nowe przepisy w celu ochrony obywateli przed niebezpiecznymi zanieczyszczeniami w żywności
Komisja przyjęła nowe przepisy mające na celu ochronę obywateli przed chemikaliami, które mogą mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy, rozwój płodu i dziecka lub cholesterol.
-
16.12.2022
Ograniczenia w stosowaniu ekstraktów zielonej herbaty
Ekstrakty zielonej herbaty zawierające 3-galusan (-) epigalokatechiny zostały włączone do wykazu substancji, których stosowanie w żywności podlega ograniczeniom, a także ustanowiono limity ich stosowania w żywności
-
13.12.2022
Substancje perfluoroalkilowe (PFAS) - najwyższe dopuszczalne poziomy
Ze względu na narażenie ludzi na szkodliwe działanie substancji perfluoroalkilowych w żywności wprowadzono NDP dla m.in. okonia, śledzia, baraniny oraz wołowiny.
-
15.11.2022
Wyrok unijnego Trybunału Sprawiedliwości ws. NDP chloropiryfos
Firma z branży spożywczej wniosła pozew przeciwko Komisji Europejskiej, w którym żądała stwierdzenia częściowej nieważności rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1085.
-
03.11.2022
Foodtech Lab - nowy program akceleracyjny Grupy Żabka
Innowacyjne produkty spożywcze, alternatywne źródła białka, czy rozwiązania wspierające recykling i wielokrotne użycie. To tylko niektóre z obszarów programu akceleracyjnego Foodtech Lab, który Grupa Żabka uruchomiła 18 października. Projekt skierowany jest do startupów z całej Europy, a najbardziej innowacyjne firmy będą mogły zrealizować pilotażowe wdrożenia swoich rozwiązań w ramach ekosystemu Grupy Żabka.
-
31.10.2022
Dioksyny i dioksynopodobne polichlorowane bifenyle (PCB) - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Nowelizacja obejmie takie produkty jak m.in. mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, jaja drobiowe oraz mięso z odwłoka kraba wełnistoszczypcego
Nasi partnerzy