Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skleroty sporyszu i alkaloidów sporyszu - odroczenie stosowania nowych limitów

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Podstawa prawna

Zmiana okresów przejściowych nastąpiła na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/1808 z dnia 1 lipca 2024 r. zmieniającego rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do daty rozpoczęcia stosowania niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów skleroty sporyszu i alkaloidów sporyszu w żywności. Nowe, niższe najwyższe dopuszczalne poziomy skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta i alkaloidów sporyszu w produktach mielenia jęczmienia, pszenicy, orkiszu i owsa (o zawartości popiołu mniejszej niż 900 mg/100 g suchej masy), produktach mielenia żyta i życie wprowadzanym do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego miały mieć zastosowanie od dnia 1 lipca 2024 r. (zgodnie z pkt 1.8.1.2, 1.8.2.1 oraz 1.8.2.3 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915). Termin ten został utrzymany jednak tylko w odniesieniu do produktów mielenia jęczmienia, orkiszu i owsa (o zawartości popiołu mniejszej niż 900 mg/100 g suchej masy). Dla pozostałych produktów termin rozpoczęcia stosowania został przesunięty. 

Treść nowelizacji 

Istotą nowelizacji jest odroczenie o rok w odniesieniu do skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta oraz o cztery lata w odniesieniu do alkaloidów sporyszu w produktach mielenia pszenicy (o zawartości popiołu mniejszej niż 900 mg/100 g suchej masy), produktach mielenia żyta i życie wprowadzanym do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego. Przesunięcie terminu było konieczne ze względu na to, iż obecne warunki klimatyczne uniemożliwiają osiągnięcie nowych limitów we wskazanym pierwotnie terminie. Jednocześnie, zgodnie z motywem 6 rozporządzenia 2024/1808 „Aby umożliwić płynne przejście do stosowania niższych poziomów i nie zakłócić handlu żywnością pochodzącą ze zbóż zebranych przed datami, kiedy zaczną obowiązywać niższe najwyższe dopuszczalne poziomy, należy zezwolić na pozostawanie w obrocie żywności wprowadzonej do obrotu zgodnie z prawem przed tymi datami, zgodnej z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami obowiązującymi w momencie wprowadzenia jej do obrotu, aż do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.”.

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202401808 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.