System informacyjny EUDR - podręcznik użytkownika
Komisja opublikowała podręcznik wyjaśniający kwestie związane m.in. z oświadczeniami dot. staranności, procedurami oraz działaniem systemu informacyjnego EUDR
Prawnik, ekonomista. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego m.in. "Ewolucja polityki Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywnościw kontekście ochrony zdrowia ludzkiego", "Żywność ekologiczna a ochrona zdrowia ludzkiego", "The Common Agricultural Policy as an example of harmonization of law in the European Union". Dwukrotna beneficjentka stypendium dla najlepszych doktorantów Instytutu Nauk Prawnych PAN.
FoodFakty Recognized Ekspert
Słowa kluczowe: prawo żywnościowe, rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna, żywność organiczna, SEARCH CONSOLE_SM
Komisja opublikowała podręcznik wyjaśniający kwestie związane m.in. z oświadczeniami dot. staranności, procedurami oraz działaniem systemu informacyjnego EUDR
16 grudnia 2024 Rada przyjęła rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych
W listopadzie 2024 r. znowelizowano m.in. kryteria bezpieczeństwa dotyczące Listerii oraz warunki etykietowania żywności ekologicznej
Sejm odrzucił senackie poprawki do ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz niektórych innych ustaw
Propozycja dotyczy ustanowienia szczegółowych wymogów w odniesieniu do stosowania bisfenolu A i innych niebezpiecznych bisfenoli w produkcji grup materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zakazu ich stosowania
Komisja wraz z Parlamentem Europejskim wypracowała porozumienie ws. planowanego odroczenia terminu wejścia w życie przepisów w sprawie wylesiania
Ustawa wdraża unijne przepisy dot. m.in. jakości handlowej produktów sektora owoców i warzyw, bananów i niektórych suszonych, a także ma zwiększyć efektywność urzędowych kontroli
Zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt m.in. pasz genetycznie zmodyfikowanych będzie obowiązywał od 1 stycznia 2030 r.
PE przyjął skorygowany tekst rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych
Wytyczne wyjaśniają wiele praktycznych problemów związanych m.in. ze sprzedażą internetową, postępowaniem w sytuacji stwierdzenia niezgodności oraz wprowadzania przesyłek do UE
Aromat ten jest stosowany w produktach początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego takich jak np. Zesti Smoke code 10 (SF-002) oraz Smoke Concentrate 809045 (SF-003)
W październiku 2024 r. odnotowano kilka zmian dotyczących m.in. dodatków do żywności, nowelizacji kilkudziesięciu NDP oraz substancji dopuszczonych do stosowania w preparatach do początkowego żywienia niemowląt
Listeria jest głównym patogenem przenośnym przez żywność, a liczba przypadków listeriozy u ludzi w Unii była o 15,9 % wyższa w 2022 r. niż w 2021 r.
W ramach sprawozdania oceniono działania kontrolne przeprowadzone w 2022 roku, które objęły 16,4 mln przedsiębiorstw
W październiku 2024 r. uchwalono szereg przepisów dotyczących np. możliwości stosowania polimerów w nawozach, kontroli i jakości oliwy z oliwek, wykazu nowej żywności oraz ceł przywozowych
Nowe przepisy zezwalają na stosowanie całkowicie odwróconego czarno-białego (negatyw) wzoru z konturem lub bez wokół logo
W ramach wytycznych zdefiniowano m.in. należytą staranność, produkty objęte zakresem przepisów wraz z produktami złożonymi oraz określono rolę systemów certyfikacji i systemów weryfikacji przez osoby trzecie
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
Zespól ds. Suplementów Diety przyjął warunki stosowania preparatów z roślin Passiflora incarnata oraz Bacopa monnieri jako składników suplementów diety
Od 1 maja 2027 r. Produkty nawozowe UE będą mogły być znakowane za pomocą etykiet cyfrowych
Zgodnie z projektem opublikowanym na wniosek Ministerstwa Zdrowia, zmianie miałby ulec wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował wytyczne dotyczące nowej żywności, a w szczególności oceny bezpieczeństwa i procedury składania wniosków
Kwas behenowy pozyskiwany z nasion gorczycy został wyłączony z wykazu substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
We wrześniu 2024 r. wprowadzono przepisy dotyczące m.in. etykiet cyfrowych; znowelizowano metody analiz laboratoryjnych, które mają być stosowane podczas kontroli urzędowych oraz zmieniono warunki etykietowania w odniesieniu do alergenów
Rada poparła propozycję przesunięcia terminu rozpoczęcia stosowania przepisów EUDR o 12 miesięcy
Wyrokiem w sprawie C-438/23 Trybunał wykluczył możliwość zakazywania przez państwa członkowskie stosowania terminów tradycyjnie związanych z produktami pochodzenia zwierzęcego w celu oznaczenia produktów zawierających białko roślinne
Komisja opublikowała propozycję zmiany daty rozpoczęcia stosowania oraz wytyczne dotyczące stosowania przepisów w zakresie wylesienia
Projekt dotyczy sposobu opakowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości opakowania do 200 mililitrów
Opublikowano nowe uchwały zmieniające warunki stosowania witaminy B6 oraz glistnika jaskółcze ziele
Projekt nowelizacji dotyczy preparatów na bazie m.in. kruszyny pospolitej, rabarbaru lekarskiego oraz szakłaku amerykańskiego
25 września 2024 r. wchodzi w życie rozporządzenie określające m.in. wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności lub składników żywności; warunki stosowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych oraz maksymalne dopuszczalne poziomy ich pozostałości
W sierpniu 2024 r. przedłużono m.in. okresy ważności znaków akcyzy oraz wprowadzono odstępstwa np. w sektorze wina w związku z wystąpieniem suszy lub powodzi
W sierpniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły przede wszystkim unijnego wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego
UOKiK zakończył postępowanie w sprawie zamiaru koncentracji polegającego na przejęciu przez Eurofins Food kontroli nad J.S. Hamilton Poland
Izrael przyjął szereg aktów prawnych mających na celu dostosowanie krajowego prawodawstwa do unijnej legislacji w zakresie prawa żywnościowego
Komisja Europejska przygotowała dokument zawierający odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące produkcji i rolnictwa ekologicznego
Dokument stanowi próbę oceny aktualnego stanu oraz przyszłych skutków wpływu unijnego systemu żywnościowego na środowisko
Monascus purpureus (fermentowany czerwony ryż) został usunięty z wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych
20 sierpnia 2024 r. weszły w życie przepisy zmieniające warunki znakowania nalewek oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach
Z wykazu dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego usunięto 10 pozycji
W lipcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły zmian najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. nikiel oraz skleroty sporyszu
W lipcu 2024 r. wprowadzono kontyngenty taryfowe na niektóre produkty pochodzące z Ukrainy, znowelizowano przepisy dotyczące dodatków paszowych oraz zmieniono wzory świadectw związanych z przywozem do UE
Nowe limity obejmą takie produkty jak m.in. zboża, pszenica durum, warzywa kapustne i liściaste, świeże zioła, nasiona roślin strączkowych, czekolada mleczna i soki owocowe
Nowe wymogi dotyczące tych dodatków do żywności zaczną obowiązywać od 16 grudnia 2024 r.
Zawiadomienie Komisji zawiera odpowiedzi na pytanie związane m.in. z obszarami żerowania, lokalizacją pasiek, wosku pszczelego oraz umieszczania uli
Z obrotu wycofano m.in. kwas mlekowy, mrówczan amonu, mleczan wapnia oraz sacharynian sodu
Od 16 lipca 2024 r. obowiązują nowe limity najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności takich jak np. toksyny T-2 i HT-2, alkaloidy tropanowe oraz kwas cyjanowodorowy
Odroczono m.in. o rok stosowanie niższych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla skleroty sporyszu w nieprzetworzonych ziarnach żyta
W czerwcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły nowelizacji poziomów niektórych zanieczyszczeń takich jak np. mikotoksyny oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
Za podmioty kluczowe w dziedzinie cyberbezpieczeństwa uznano m.in. podmioty zajmujące się produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności oraz zaopatrzeniem w wodę pitną i jej dystrybucję
Kluczowe zmiany dotkną znakowania miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka
Jednym z elementów nowelizacji jest ograniczenie ilości odpadów żywnościowych o 10% w sektorach przetwórstwa i wytwórstwa
W maju 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
W maju 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę śniadaniową, znowelizowano wykaz dodatków do żywności oraz zatwierdzono nowe techniki klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce
Metodyka definiuje takie pojęcia jak m.in. mikroplastik, polimer oraz spektroskopia ramanowska, a także określa warunki pobierania próbek w celu przeprowadzenia kompleksowych badań
Obniżono niektóre dotychczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy deoksyniwalenolu DON. Nowe limity będą miały zastosowanie do m.in. nieprzetworzonych zbóż oraz ziaren owsa
Projektowana zmiana polega na przesunięciu terminu wejścia w życie przepisu zawartego w art. 15 ust.1 pkt 4 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach
Trybunał podkreślił autonomię państw członkowskich w zakresie wydawania decyzji dotyczących zatwierdzenia pestycydów oraz podejmowanie decyzji w oparciu o najnowsze i najbardziej wiarygodne dane naukowe
Zmiana dotyczy limitów dla tych substancji m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci
Nowe limity dotyczą poziomów niektórych zanieczyszczeń, mikotoksyn oraz NDP
Najważniejszy zmiany dotyczą m.in. substancji i produktów do kontaktu z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi, zwalczania chorób zwierząt oraz higieny niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
Wydłużono z 12 do 24 miesięcy okres przejściowy dotyczący możliwości pozostawania w obrocie oznakowanego miodu w opakowaniach i wprowadzonego do obrotu zgodnie z dotychczasowymi przepisami
Monitorowanie ma objąć takie produkty jak np. suplementy diety, czekolada, produkty do smarowania z orzechów, ziarna kakaowe, produkty na bazie zbóż, zupy gotowe do spożycia, kawa, herbata oraz warzywa
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
Zwiększono najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
W marcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz maksymalnych limitów pozostałości (MLP)
W marcu 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę ws. greenwashingu, zmieniono rozporządzenie ws. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz znowelizowano metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz
Rezolucja dotyczy nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004 w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących higieny w przypadku niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
Od 4 kwietnia 2024 r. obowiązują nowe przepisy w zakresie m.in. metody pobierania próbek, analizy składu materiałów i mieszanek paszowych oraz kontroli niepożądanych substancji w paszach
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
Zmiana dotyczy NDP m.in. w przyprawach korowych, przyprawach korzeniowych lub kłączowych, przyprawach pączkowych, które miały obowiązywać do dnia 22 lutego 2030 r.
Znowelizowano m.in. wykaz substancji zakazanych w produkcji środków spożywczych oraz obligatoryjnie dodawanych do żywności, a także określono minimalne limity zawartości witamin i składników mineralnych
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
W lutym 2024 r. zmiany w limitach prawnych m.in. dotyczyły najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nikotyny
Najważniejsze zmiany dotyczyły m.in. warunków znakowania nalewek, etykietowanie i znakowania wina, świadectw zdrowia zwierząt, a także norm handlowych i zasad certyfikacji w sektorze chmielu
Zmiana dotyczy załącznika rozporządzenia 1169/2011, który stanowi wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Celem nowelizacji jest ochrona konsumentów m.in. przed pseudoekologicznym marketingiem, wprowadzającymi w błąd informacjami dotyczącymi wpływu produktu na środowisko oraz niejasnym oznakowaniem dotyczącym jego zrównoważonego charakteru
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
Aktualizacja dotyczy takich kwestii jak m.in. metoda produkcji, znakowanie oraz przekazywanie informacji konsumentowi
Do 8 marca 2024 r. trwa okres nadsyłania opinii ws. projektu zakazującego stosowania BPA w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym także opakowaniach z tworzyw sztucznych i powlekanych)
W styczniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji aromatycznych, pozostałości pestycydów oraz dodatków do żywności
W styczniu 2024 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym: 9 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 62 zmiany odnosiły się do prawa unijnego.
Nowelizacje dotyczą usunięcia oraz ograniczeń warunków stosowania niektórych substancji aromatycznych takich jak np. 2-Fenylopent-2-enal oraz 5-metylo-2-fenyloheks-2-enalu (nr FL 05.099)
Dodatek może być stosowany jako stabilizator i środek przeciwzbrylający w suplementach diety w postaci stałej.
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów
Nowelizacja dotyczy przede wszystkim zwiększenia kontroli towarów, które zagrażały zdrowiu lub życiu ludzkiemu ze względu na występowanie w nich pozostałości pestycydów
Projekt dotyczy m.in. zmiany warunków transportu tusz, wprowadzenia alternatywnych opcji wykazania skuteczności obróbki cieplnej mleka oraz możliwości aromatyzowania jaj
Rezolucja dotyczy takich kwestii jak m.in. warunki posługiwania się określeniem „bez dodatku cukru”, stosowania oświadczeń z „w zawieszeniu” oraz stworzenia platformy wymiany najlepszych praktyk związanych z egzekwowaniem przepisów prawa żywnościowego
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka
Od 1 stycznia 2024 r. w Wielkiej Brytanii nastąpiły zmiany w zakresie wprowadzania do obrotu owadów jadalnych
W grudniu 2023 r. uchwalono łącznie 70 zmian w prawie żywnościowym: 13 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 57 odnosiło się do prawa unijnego.
Komisja Europejska opublikowała pytania i odpowiedzi dotyczące wdrażania przepisów UE w zakresie dealkoholizacji win
Food Standards Agency zaktualizowała wytyczne dla biznesu, w których wyjaśnia, w jaki sposób należy wykrywać i zapobiegać przestępstwom związanym z żywnością
Sprostowano przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do warunków znakowania orzechów pekan
Znowelizowano metody pobierania próbek i przeprowadzania analiz na potrzeby urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych. Oprócz tego zaktualizowano np. metodę pobierania próbek suplementów diety oraz ustalono metody pobierania próbek suszonych ziół, herbatek ziołowych i herbat
Od 1 stycznia 2024 r. rozpoczęło się stosowanie wielu nowych przepisów. To jednak nie koniec zmian i okresów przejściowych w najbliższych miesiącach
Rok 2023 przyniósł branży spożywczej ponad 1000 zmian w prawie. Przypominamy najważniejsze z nich
Od 1 stycznia 2024 r. w Holandii zostanie wprowadzona nowa polityka dot. alergenów, która określa m.in. dawki referencyjne, status i warunki stosowania PAL (ang. Precautionary Allergen Labeling)
W listopadzie 2023 r. uchwalono łącznie 83 zmiany w prawie żywnościowym: 17 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 66 zmian odnosiło się do prawa unijnego
Ogłoszono pakiet trzech rozporządzeń ustanawiających m.in. stawki opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych będące opakowaniami oraz opłat produktowych dla poszczególnych rodzajów opakowań
Zmiana dotyczy sekcji określającej zanieczyszczenia nieorganiczne i związki azotu oraz dotyczącej toksyn właściwych dla roślin
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi proponuje wprowadzenie obowiązkowego znaku graficznego, który miałby towarzyszyć oznakowaniu środków spożywczych zawierających owady
16 grudnia 2023 r. ulegnie odnowieniu zatwierdzenie substancji czynnej glifosat. Uznano, że substancja ta nie spełnia kryteriów klasyfikacji jako substancja rakotwórcza, mutagenna lub działająca szkodliwie na rozrodczość
Już od 8 grudnia 2023 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące etykietowania wina. W związku z tym Komisja opracowała dokument zawierający odpowiedzi techniczne na pytania związane z wdrożeniem nowych przepisów
Wśród kluczowych planowanych zmian znalazł się m.in. zakaz sprzedaży bardzo lekkich plastikowych toreb, zwiększenie poziomu redukcji opakowań z tworzyw sztucznych oraz umożliwienie konsumentów korzystania z własnych pojemników np. w restauracjach
Po kilku miesiącach prac ustanowiono wymogi dotyczące produkcji ekologicznej karmy dla zwierząt domowych, a w szczególności warunki jej znakowania
W październiku 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. takich dodatków do żywności jak winian stearylu (E 483) oraz azotyn potasu (E 249)
W październiku 2023 r. uchwalono łącznie 95 zmian w prawie żywnościowym: 28 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 67 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Już 23 listopada rusza kolejna edycja spotkań z ekspertami prawa żywnościowego. Co tym razem przygotowali?
Planowane zmiany mają dotyczyć m.in. warunków znakowania i produkcji nalewek oraz nowych wymagań dla napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
Zjednoczone Królestwo sukcesywnie wprowadza zmiany związane z przywozem towarów z zagranicy. Pierwsze zmiany będą obowiązywać już od 31 października
Nowelizacja dotyczy warunków znakowania miodu w odniesieniu do państwa pochodzenia. Przepisy wejdą w życie od 18 kwietnia 2024 r.
Agencji Standardów Żywności zaleca zdrowym osobom dorosłym ograniczenie spożycia CBD z pożywienia do 10 mg dziennie
We wrześniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. unijnego wykazu dodatków do żywności oraz najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Głosowanie nad zmianą ma odbyć się jeszcze we wrześniu 2023 r.
We wrześniu 2023 r. uchwalono łącznie 95 zmian w prawie żywnościowym: 24 zmiany dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 71 zmian odnosiło się do prawa unijnego
Ocet buforowany został dodany do unijnego wykazu dodatków do żywności w odniesieniu, do których nie ma potrzeby ustalania liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia i których stosowanie jest dozwolone w wielu rodzajach żywności
Ustalenia dotyczą wdrażania i stosowania przepisów rozporządzenia nr 1924/2006. Choć jego uchwalenie poskutkowało wieloma pozytywnymi zmianami, to jednak nadal wiele kwestii wymaga dalszego rozwoju i ulepszenia
Uchwalono nowelizację, która wprowadza przepisy dotyczące m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustalania wysokości opłaty produktowej
Od 1 października 2023 r. wejdą w życie dalsze zmiany dotyczące ograniczeń warunków sprzedaży produktów uznanych za „mniej zdrowe”. Tym razem ograniczenie dotyczyć będzie promocji i obniżek cen związanych z liczbą zakupywanych produktów
Zakaz (z zastrzeżeniem pewnych wyjątków) obowiązuje od 16 września 2023 r. i dotyczy m.in. pszenicy, kukurydzy, mąki pszennej, nasion słonecznika oraz nasion rzepaku lub rzepiku (nawet łamanych)
W sierpniu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. kwasu perfluoroheksanosulfonowego (PFHxS), jego soli i związków pochodnych oraz limitów kofeiny w napojach energetyzujących
W sierpniu 2023 r. uchwalono łącznie 65 zmian w prawie żywnościowym: 20 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 45 zmian odnosiło się do prawa unijnego
Celem wytycznych jest określenie najlepszych praktyk w zakresie realizacji przepisów rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Na mocy rozporządzenia 2023/1627 udzielono zezwolenia na substancję bis(2-etyloheksylo)cykloheksano-1,4-dikarboksylan. Substancja ta będzie mogła być stosowana jako dodatek (plastyfikator) w polichlorku winylu (PVC)
Tekst jednolity uwzględnia m.in. zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej, a także zmiany wynikające z przepisów ogłoszonych przed dniem 29 czerwca 2023 r.
Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym będzie określać m.in. zasady ustalania i pobierania opłaty od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz sprzedaży i oznaczenia napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny w produkcie gotowym do spożycia
W lipcu 2023 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły takich substancji jak m.in. formaldehyd, nikotyna oraz o mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E 471)
Agencja ds. Standardów Żywności rekomenduje, by dzieciom poniżej 4 roku życia nie sprzedawano napojów typu slush-ice z uwagi na ryzyko związane z nadmiernym spożyciem glicerolu
Najnowsze dane naukowy wykazały konieczność zwiększenia najwyższych dopuszczanych poziomów kadmu np. w odniesieniu do orzechów tygrysich
W lipcu 2023 r. uchwalono łącznie 87 zmian w prawie żywnościowym: 18 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 69 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Z uwagi na brak dowodów potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ww. produktów zakazano ich sprzedaży, a towary znajdujące się obecnie na rynku mają zostać wycofane
Tekst jednolity uwzględnia m.in. zmiany wynikające z przepisów ustawy o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych
Rejestr zawiera najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian w limitach takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego
Nowelizacja dotyczy m.in. warunków produkcji, maksymalnej zwartości kwasu erukowego oraz sumy 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD), a także obniżenia maksymalnych poziomów np. arsenu
Nowelizacji uległy specyfikacje trzech dodatków do żywności: glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476)
The Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) opracowały system, którego celem jest wsparcie producentów wprowadzających na rynek nowe produkty takie jak np. dodatki do żywności, aromaty oraz nowa żywność
Komisja Europejska opublikowała raport z konsultacji w zakresie zmiany przepisów dot. opakowań oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
W czerwcu 2023 r. uchwalono łącznie 141 zmian w prawie żywnościowym: 31 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 110 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Wpłaty na Fundusz będą naliczane w wysokości 0,125% wartości produktów rolnych bez podatku od towarów i usług, a do ich uiszczania zostały zobowiązane podmioty prowadzące skup, przechowywanie, obróbkę lub przetwórstwo produktów rolnych
Nowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
Rada i Parlament osiągają wstępne porozumienie dot. etykietowania ekologicznej karmy dla zwierząt domowych
Komisja nie wyraziła zgody na włączenie do unijnego wykazu oświadczenia dotyczącego przyczyniania się do ochrony komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym
Chlorek rybozydu nikotynamidu będzie mógł być dodawany do żywności jako źródło niacyny
W maju 2023 r. uchwalono łącznie 80 zmian w prawie żywnościowym: 20 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 60 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Określono MLP prazykwantelu u ryb w odniesieniu do mięśni i skóry w naturalnych proporcjach oraz zmieniono zalecaną klasyfikację
W zaleceniach określono definicje np. dopuszczalnego dziennego spożycia i danych dotyczących obecności oraz dokonano m.in. podziału dodatków do żywności wraz z ustaleniem ich priorytetów
Nowa żywność może być stosowana m.in. w suplementach żywnościowych, suszonym mięsie, specjalnościach na bazie mięsa do smarowania oraz słodzikach stołowych w postaci proszku
Komisja wprowadziła środki zapobiegawcze dotyczące produktów pochodzących z Ukrainy takich jak m.in. pszenica, kukurydza oraz nasiona
Kolejna propozycja zmian przepisów obejmuje m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz wprowadza definicje m.in. kaucji, a także ustala wysokość opłat
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
Posłowie poprali projekt mający na celu wzmocnienie pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepsze informowanie i lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami
Zmiana dotyczy m.in. opłaty produktowej, stosowania, produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, wymogów dot. znakowania oraz obowiązkowego stosowania recyklatów
W kwietniu 2023 r. uchwalono łącznie 53 zmiany w prawie żywnościowym: 21 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 32 zmiany odnosiły się do prawa unijnego
Od 2 maja 2023 nie obowiązuje już rozporządzenie zakazujące przywozu pochodzących lub przywożonych z terytorium Ukrainy na terytorium Polski produktów rolnych takich jak np. zboża, cukier, owoce i warzywa
Celem programu jest m.in. wczesne wykrywanie ASF w populacji świń oraz dzików przez monitorowanie choroby, a także kontrola występowania choroby oraz zapobieganie jej rozprzestrzenianiu
Opublikowano projekt rozporządzenia delegowanego Komisji dotyczącego zmiany wymogów w odniesieniu do wprowadzania do UE miodu, mięsa, produktów wysokorafinowanych, kapsułek żelatynowych i produktów rybołówstwa
Uchylono rozporządzenie z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych. Nowe przepisy nie likwidują jednak zakazu przywozu określonych produktów, ale wproszono od niego pewne wyjątki
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczy zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, do którego przyczyniać ma się spożywanie wyselekcjonowanej mieszanki z liści karczocha oraz dodatkowych substancji
Na mocy rozporządzenia Ministra Rozwoju i Technologii ustanowiono zakaz przywozu z Ukrainy takich produktów jak m.in. zboża, owoce i warzywa, mięso drobiowe, jaja, len i konopie
W Programie określono m.in. warunki postępowania w przypadku wykrycia zakażenia oraz metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella
W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 124 zmiany w prawie żywnościowym: 39 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 85 zmian odnosiło się do prawa unijnego
W ustawie określono m.in. zadania oraz właściwość organów i jednostek organizacyjnych w zakresie dotyczącym realizacji Planu, a także warunki i tryb przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej
Komisja zaproponowała wspólne kryteria zwalczania pseudoekologicznego marketingu i wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności
Europejska Agencja Leków uznała za stosowną ekstrapolację MLP toltrazurylu z jaj kurzych na jaja innych gatunków drobiu
Nowa żywność może być stosowana m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz napojach na bazie mleka przeznaczone dla małych dzieci
Komisja zezwoliła na stosowanie dodatku do żywności „glukozylowane glikozydy stewiolowe” (E 960d) jako substancji słodzącej w wybranych kategoriach żywności
Komisja zezwoliła na stosowanie dodatku do żywności „karbomer” (E 1210) jako substancji wypełniającej i stabilizatora w suplementach diety w postaci stałej oraz jako stabilizatora i zagęszczacza w suplementach diety w postaci płynnej
Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu
W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 68 zmian w prawie żywnościowym: 18 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 50 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Celem programu określonego w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przede wszystkim ograniczenie występowania w dorosłych stadach indyków hodowlanych serotypów Salmonella
Projekt przewodnika zawiera rekomendacje dotyczące informowania konsumentów na temat roślinnych zamienników mleka na rynku amerykańskim
Nowe wymogi dotyczące stosowania PFAS w żywności obowiązują od 2023 r. w takich stanach, jak Kalifornia, Maine, Vermont i Waszyngton. Kolejne stany planują wprowadzenie regulacji w najbliższych latach.
W 2022 roku Inspekcja Ochrony Środowiska przeprowadziła setki konsoli mających na celu ocenę realizację obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
Wśród kluczowych zmian warto zwrócić uwagę na m.in. dodanie do unijnego wykazu nowej żywności kolejnych owadów oraz proszku z pieczarek z witaminą D2 oraz odnowienia zezwolenia na dodatki paszow, a także uchwalenie wielu limitów prawnych dla substancji pełniących różne funkcje w produkcji żywnosci
Trwają prace nad zmianami w przepisach dotyczących oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych. Obecnie ochroną objętych jest blisko 3500 nazw.
Od 1 lutego 2023 r. wejdzie w życie obowiązek rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności w odniesieniu do niektórych artykułów spożywczych
Projekt określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy, w szczególności w odniesieniu do suplementów diety
Po raz kolejny do katalogu nowej żywności został wpisany środek spożywczy pochodzący od owadów. Nowa żywność może być stosowana m.in. w herbatnikach, sosach i zupach
W grudniu 2022 r. uchwalono łącznie 94 zmiany w prawie żywnościowym. Wśród kluczowych zmian warto zwrócić także uwagę na m.in. przedłużenie zatwierdzenia substancji czynnej glifosat, zawiadomienie Komisji w przedmiocie wdrażania rozporządzenia 2017/625 oraz wprowadzenie NDP substancji perfluoroalkilowych w żywności.
Opublikowano rezolucję Parlamentu Europejskiego dotycząca planu działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej w postaci m.in. zwiększenia do 2030 r. w UE części użytków rolnych przeznaczonych na bio uprawy
Nowe przepisy dotyczą m.in. kontroli zgodności z normami handlowymi w odniesieniu do oliwy z oliwek, dokumentacji prowadzonej przez podmioty, które produkują lub przechowują oliwę z oliwek oraz metod analizy w celu określenia właściwości oliwy z oliwek
Zmiana dotyczy przede wszystkim zmiany zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety
Komisja zaproponowała ogólnounijne dobrowolne ramy w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla
W ramach zawiadomienia wyjaśniono zagadnienia związane z wykonywaniem urzędowych kontroli, które stanowiły najczęściej przedmiot zapytań państw członkowskich
Ze względu na brak sformułowania odpowiednich wniosków w przedmiocie bezpieczeństwa stosowania glifosatu, termin jego zatwierdzenia uległ tymczasowemu przedłużeniu.
Ekstrakty zielonej herbaty zawierające 3-galusan (-) epigalokatechiny zostały włączone do wykazu substancji, których stosowanie w żywności podlega ograniczeniom, a także ustanowiono limity ich stosowania w żywności
W listopadzie 2022 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym: 28 zmian zostało uchwalonych na poziomie prawa krajowego, natomiast pozostałe 43 zmiany dotyczyły prawa unijnego
Ze względu na narażenie ludzi na szkodliwe działanie substancji perfluoroalkilowych w żywności wprowadzono NDP dla m.in. okonia, śledzia, baraniny oraz wołowiny.
Sprostowano przepisy rozporządzenia 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością w odniesieniu do okresów przejściowych.
Komisja Europejska opublikowała projekt regulacji, której zasadniczym celem jest przeciwdziałanie stale rosnącej liczbie odpadów opakowaniowych, a także wspieranie recyklingu opakowań oraz wielokrotne stosowanie opakowań
Uchwalono zmianę ustawy o nawozach i nawożeniu. Nowe przepisy dostosowują polskie przepisy do unijnego prawodawstwa, w szczególności w kontekście dostosowania właściwości organów w zakresie urzędowych kontroli.
W październiku 2022 r. uchwalono łącznie 70 zmian w prawie żywnościowym: 24 zmiany zostały uchwalone na poziomie prawa krajowe, natomiast pozostałe 46 zmian dotyczyło prawa unijnego
Na podstawie przepisów ustawy o wyrobach winiarskich wydano rozporządzenie ws. szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje
Obwieszczeniem Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 5 września 2022 r. ogłoszono jednolity tekst ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Nowelizacja obejmie takie produkty jak m.in. mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, jaja drobiowe oraz mięso z odwłoka kraba wełnistoszczypcego
Rozporządzenie stanowi istotny krok w kierunku wprowadzenia założeń gospodarki o obiegu zamkniętym, której celem jest ograniczenie niekorzystnego wpływu zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi
W ostatnich tygodniach zmieniono status 4 rodzajów żywności. Uzyskanie przez żywność statusu „novel food” w istotny sposób zmienia warunki i możliwości zastosowania jej w środkach spożywczych
Zakłócenia dostaw ekologicznej paszy białkowej dla ekologicznych świń i drobiu, których jednym z głównych dostawców dla UE była Ukraina spowodował konieczność wprowadzenia tymczasowych odstępstw od wymogów rozporządzenia 2018/848
FDA zaproponowała nową definicję oświadczenia „Zdrowy” stosowanego na opakowaniach żywności w celu poprawy diety oraz zapobiegania chorobom przewlekłym i cywilizacyjnym
We wrześniu 2022 r. uchwalono łącznie 82 zmiany w prawie żywnościowym, na co złożyło się 11 zmian w prawie polskim oraz 71 w prawie unijnym
W dalszym ciągu trwają prace nad projektem regulacji dotyczących wprowadzenia systemu kaucji. Obecnie był on przedmiotem obrad Komitetu do Spraw Europejskich
Kultura bezpieczeństwa żywności ponownie stała się przedmiotem rozważań Komisji Europejskiej - tym razem w ramach wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
Trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Obecnie został on przekazany Prezydentowi i Marszałkowi Senatu
Prezes UOKiK wydał rekomendacje dotyczące oznaczania treści reklamowych przez influencerów w mediach społecznościowych. Co to oznacza dla producentów żywności?
Galaktooligosacharydy zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności, a obecnie po raz kolejny rozszerzono warunki ich stosowania o nową kategorie żywności
Dokument stanowi uzupełnienie pochodzącego z 2020 r. kompleksowego przeglądu w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
Komisja Europejska zdecydowała się na publikację szczegółowych wytycznych w zakresie wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujących dobre praktyki higieniczne i procedury oparte na zasadach HACCP
Projekt nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w dużym stopniu dotknie suplementów diety
W sierpniu 2022 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 21 zmian w prawie polskim oraz 50 w prawie unijnym.
Mikroorganizmy mogą stanowić alternatywę dla chemicznych pestycydów służących ochronie roślin. W celu promowania takiego rozważania uchwalono 4 rozporządzenia ułatwiające dostęp do mikroorganizmów
Ustawa reguluje kluczowe kwestie związane z jakością handlową żywności oraz określa m.in. organizację i zasady działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Dotyczą one m.in. wytycznych w zakresie krajowych zaleceń, warunków monitorowania oraz danych jakie powinny zostać uwzględnione
Komitet Naukowy Nutri-Score wypracował nowe wytyczne w zakresie algorytmu obliczania wyniku dla modelu znakowania przy pomocy sygnalizacji świetlnej
Zmieniono maksymalny dopuszczalny limit pozostałości tlenku etylenu
Zmiana dotyczy m.in. wymogów proceduralnych, form i terminów dotyczących wniosków o zatwierdzenie zmian na poziomie Unii oraz powiadomień o zatwierdzonych zmianach standardowych lub tymczasowych
Od 1 stycznia 2023 r. będą obowiązywać nowe limity THC w środkach spożywczych. Dotyczy to m.in. nasion konopii oraz oleju z nasion konopii
W lipcu 2022 r. uchwalono łącznie 66 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 8 zmian w prawie polskim oraz 58 w prawie unijnym.
Najnowsze dane naukowe wskazywały na konieczność znowelizowania katalogu materiałów paszowych. Zmiana polega m.in. na dodaniu nowych pozycji do procesów obróbki i materiałów paszowych oraz dostosowaniu obecnie istniejących pozycji
Sprostowano polską wersję językową rozporządzenia dot. produkcji ekologicznej. Nowe brzmienie przepisów dotknie m.in. etykietowania.
Glikolipidy uzyskały zezwolenie na stosowanie dodatki do żywności m.in. w napojach z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującym
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
W czerwcu 2022 r. uchwalono 59 zmian w prawie żywnościowym z czego 9 dotyczyło polskiego ustawodawstwa, a 50 unijnego
Z dniem 7 lipca 2022 r. wejdą w życie przepisy dotyczące uzupełnienia warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w zakresie wykrywania zanieczyszczeń w żywności
Już 7 lipca 2022 r. weszła w życie nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej. Co to oznacza dla branży eko?
EFSA ocenił poziom bezpieczeństwa stosowania CBD w żywności
Komisja Europejska opublikowała pionierskie wnioski mające na celu odbudowę zasobów przyrodniczych Europy do 2050 r., a także zmniejszenie skali stosowania pestycydów w UE
W maju 2022 r. uchwalono łącznie 55 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 11 zmian w prawie polskim oraz 44 w prawie unijnym.
Rozporządzeniem 2022/860 wprowadzono ograniczenia stosowania monakolin oraz wymogi w odniesieniu do warunków ich wykorzystania w produkcji
Na mocy decyzji Komisji zarejestrowano inicjatywę obywatelską „End The Slaughter Age” („Świat bez rzeźni”), której celem jest m.in. wyłączenie hodowli zwierząt gospodarskich z działalności kwalifikującej się do dopłat rolnych
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszą formułą, która zawierać będzie przegląd abstraktów wybranych zmian w prawie żywnościowym - zaloguj się, aby pobrać
Po blisko roku od chwili sporządzenia oraz po upływie 8 miesięcy od opublikowania, zaczęto stosować nowe przepisy dotyczące akredytacji laboratoriów
Celem programu jest wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie
Od dnia 7 maja 2022 r. obowiązuje nowe rozporządzenie ws. zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w postaci rtęci w odniesieniu do ryb i soli
W marcu 2022 zostało uchwalonych 19 aktów prawa polskiego i 42 akty prawa unijnego, które miały znaczenie dla branży spożywczej
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.
Projekt nowej ustawy stanowi konsekwencję rozpoczęcia stosowania rozporządzenia 2018/848, które w istotny sposób zmieniło przepisy dotyczące produkcji ekologicznej, przez co konieczne było dostosowanie przepisów krajowych do nowych warunków
Ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego ze względu na obecność zanieczyszczeń w postaci furanu i alkilofuranów, Komisja Europejska zaleciła monitorowanie ich poziomów w żywności
Przedmiotem rozstrzygnięcia była interpretacja art. 18 ust. 2 rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do oznaczania w składzie środków spożywczych również form chemicznych użytych witamin.
Orzeczenie dotyczyło przekazywania konsumentom informacji na temat żywności do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
W lutym 2022 uchwalono 17 nowelizacji krajowego prawa żywnościowego oraz 43 akty prawa unijnego, co daje łączną sumę 60 zmian
EFSA wydał opinię ws. oceny bezpieczeństwa stosowania etoksychiny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, a także jego wpływu na ludzi, środowisko oraz pewne konkretne gatunki zwierząt
Komisja opublikowała wytyczne zawierają bliższe informacje dotyczące takich zagadnień jak m.in. warunki stosowania wyrażeń złożonych i ich weryfikacja, warunki stosowania i przepisy dotyczące etykietowania w przypadku odniesień
EFSA wydał opinię ws. bezpiecznego dopuszczalnego poziomu spożycia cukru w diecie włączając w to wszystkie rodzaje spożywanych cukrów oraz wpływu tego spożycia na choroby przewlekłe, przebieg ciąży oraz problemy stomatologiczne.
Na terytorium Polski został wprowadzony „Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych” na lata 2022–2024.
Wprowadzono „Krajowy programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na rok 2022.
Od dnia 1 stycznia 2022 r. w Polsce wprowadzono program zwalczania gąbczastej encefalopatii bydła (Bovine spongiform encephalopathy – BSE) na lata 2022–2024
Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów, znakowanych dotychczas jako GMO.
UE planuje wprowadzić 4 nowe regulacje dotyczące zasad stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Zmiany miałyby zostać uchwalone jeszcze w roku 2022.
W pierwszym miesiącu 2022 r. uchwalono łącznie 56 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 13 zmian w prawie polskim oraz 43 w prawie unijnym.
EFSA: wytyczne ws. ustalenia i stosowania najwyższych poziomów witamin i składników mineralnych
Od dnia 28 stycznia 2022 r. zaczęło być stosowane rozporządzenie 2019/6 w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych. Jakie zmiany wprowadza nowa regulacja?
Rynek żywności w Azji i rejonie Pacyfiku zyskuje coraz większy udział w światowej produkcji i konsumpcji, a uchwalane przez krajowych prawodawców przepisy mają znaczący wpływ zarówno na import jak i eksport produktów spożywczych w tamtych regionach. Jakich trendów należy spodziewać się w ciągu najbliższych miesięcy?
Komisja Europejska zarejestrowała europejską inicjatywę obywatelską „»Green VAT« – unijny zielony VAT sprzyjający zrównoważonym i ekologicznym produktom i usługom”.
Rozporządzeniem 2022/63 Komisja wprowadziła zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności. Wyjątkiem od tej zasady są jedynie pewne produkty lecznicze.
Odrzucono projekt ustawy o konopiach włóknistych, który zakładał m.in. podwyższenie maksymalnego dopuszczalnego poziomu THC, aktualizował definicję konopii włóknistych oraz rozszerzał katalog ich możliwych zastosowań.
Zgłoszony w listopadzie 2020 r. projekt zmiany ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych jest nadal procedowany. Jakie są najważniejsze planowane zmiany?
Ogłoszono projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, który wprowadzałby wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych.
Nowe przepisy mają m.in. ujednolicić i uprościć sposób prowadzenia dokumentacji oraz formalności związane z wpisem do rejestru działalności regulowanej, co ma przyczyniać się do polepszenia sytuacji producentów win, a także ułatwić podejmowanie takiej działalności przez nowych producentów.
W ostatnim miesiącu roku 2021 zostało uchwalonych 90 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło 31 zmian w polskim prawie oraz 59 w prawie unijnym.
Eco-score stanowi nowy trend w znakowaniu produktów spożywczych. Charakterystyczny system oznaczania przy pomocy „sygnalizacji świetlnej” znany z Nutri-Score tym razem nie odnosi się do wartości odżywczej produktu, lecz do jego wpływu na środowisko.
FDA ogłosiła pod koniec grudnia, że zamierza włączyć gumę arabską (Gum arabic) do definicji błonnika pokarmowego. Jest to odpowiedź i na petycję złożoną w 2020 r., a która została rozpatrzona pozytywnie.
14 grudnia 2021 r. upłynął pięcioletni okres przejściowy związany z poprawkami kanadyjskich przepisów dotyczących znakowania produktów spożywczych. Ich efektem są zmiany w sposobie etykietowania żywności, szczególnie w odniesieniu do wartości odżywczych oraz składu.
W prawie żywnościowym zarówno na poziomie unijnym jak i prawa krajowego co roku zmianie ulega kilkaset aktów prawnych. Przypominamy najważniejsze z nich, które miały miejsce w roku 2021.
Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie przyjęcia projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Budżet przedsięwzięcia to ponad 25 mld euro.
Z przepisów ustawy o odpadach zostały wyłączone (pod pewnymi warunkami) materiały paszowe. Dodatkowo redystrybucja żywności stała się jednym ze środków do przeciwdziałania powstawaniu odpadów.
W listopadzie 2021 r. uchwalonych zostało łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym na co złożyły się 53 nowelizacje unijnego prawa oraz 18 zmian w prawie polskim.
Komisja Europejska odmówiła udzielenia zezwolenia na stosowanie ditlenku tytanu (E 171) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt.
Ze względu na potencjalne narażenie niektórych grup populacji, obniżono najwyższy dopuszczalny poziom przetrwalników buławinki czerwonej oraz ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych.
W październiku 2021 weszło w życie 61 zmian w prawie żywnościowym, na co złożyło się 16 nowelizacji prawa polskiego oraz 45 w prawie unijnym.
Sąd UE oddalił skargę spółki Ardagh Metal Beverage Holdings GmbH & Co. KG na decyzję Urzędu UE ds. Własności intelektualnej, który odmówił zarejestrowania jako chronionego oznaczenia dźwiękowego, dźwięku otwieranej puszki napoju.
We wrześniu opublikowano 48 nowelizacji unijnego prawa żywnościowego oraz 15 polskiego, co łącznie składa się na sumę 63 zmian.
Parlament Europejski opublikował rezolucję w sprawie strategii „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Stanowi to kolejny krok na drodze do wdrożenia założeń nowej Wspólnej Polityki Rolnej.
Ze względu na coraz większą ekspansję europejskiego rynku miodu przez pozaunijnych producentów, którzy często stosują nieuczciwe praktyki w postaci np. dodawania do miodu cukru, konieczne stało się podjęcie dyskusji nt. nowych standardów w odniesieniu do znakowania miodu.
7 października 2021 r. państwa członkowskie przegłosowały wprowadzenie zakazu stosowania dwutlenku tytanu (E 171) jako dodatku do żywności. Dotychczas substancja ta mogła być stosowana w żywności, a producenci wykorzystywali ją w szczególności jako biały barwnik np. w gumach do żucia, tabletkach, zupach, sosach i pieczywie.
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
Dnia 23 września 2021 r. po raz pierwszy obchodzono Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE, który zainaugurowany został przez Parlament Europejski, Radę UE oraz Komisję Europejską.
Określono wzór certyfikatu dla podmiotów, grup podmiotów i eksporterów w państwach trzecich dotyczących produktów, które mają być przywożone do UE jako produkty ekologiczne lub produkty w okresie konwersji.
Sierpień 2021, pomimo tego, że był miesiącem wakacyjnym, przyniósł aż 117 nowelizacji prawa żywnościowego.
Afrykański pomór świń na terenie Polski rozprzestrzenia się cały czas. Z tego względu polski ustawodawca zdecydował się na ustanowienie środków zmierzających do ograniczenia roznoszenia choroby.
Zmieniono załącznik III rozporządzenia nr 853/2004, który określa wymogi szczególne dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. Nowe przepisy dotyczą m.in. produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa dzikich ssaków parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych, możliwości uboju niektórych domowych zwierząt jednokopytnych w gospodarstwie pochodzenia oraz możliwości zatwierdzenia rzeźni polowych.
Lipiec 2021 przyniósł 60 nowelizacji prawa żywnościowego. Co uległo zmianie? Przeczytaj tekst lub posłuchaj podcastu - teraz także w formie podcast’ów!
Ogłoszono rozporządzenie 2021/1189 określające warunki wprowadzania do obrotu materiału rozmnożeniowego roślin ekologicznego materiału heterogenicznego określonych rodzajów lub gatunków, czyli materiału siewnego gatunków roślin rolniczych i warzyw, materiału rozmnożeniowego warzyw.
Opublikowano projekt rozporządzenia w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów w UE. Ma ono szczególne znaczenie m.in. dla sprzedaży internetowej oraz nadzoru nad obrotem produktami na rynku unijnym.
Wykaz zawierający listę substancji, które uzyskały zezwolenie na stosowanie w produkcji ekologicznej został ustanowiony na mocy rozporządzenia 2021/1165. Przepisy wejdą w życie 1 stycznia 2022 r.
LEX Scan ma juz rok! Od tego czasu weszło w życie blisko tysiąc nowelizacji prawa żywnościowego, z których 82 w czerwcu. Zapraszamy do lektury raportu oraz wysłuchania podcastu!
Trwają prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym. Uchwalenie nowych regulacji jest efektem konieczności dostosowania polskich przepisów do zmian wynikających ze zmian w unijnym systemie urzędowych kontroli oraz przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.
30 czerwca 2021 r. Komisja Europejska zobowiązała się do opracowania odpowiednich regulacji zmierzających do wprowadzenia zakazu chowu klatkowego w UE jeszcze przed 2023 rokiem.
Maj 2021 przyniósł 74 nowelizacje prawa żywnościowego. Co uległo zmianie? Przeczytaj tekst lub posłuchaj podcastu - teraz także w formie podcast'ów!
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
Projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi, popularnie zwanej „ustawą opakowaniową” zakłada rozszerzenie odpowiedzialności producentów (ROP) oraz określa stawki opłat. Projekt jest wynikiem konieczności wdrożenia przepisów dyrektywy 2018/851 oraz 2019/904.
Wytyczne Komisji zostały opublikowane w związku z rozpoczęciem stosowania od dnia 3 lipca 2021 r. dyrektywy 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Opracowanie zawiera szereg definicji i objaśnień pojęć, których znaczenie budziło pewne wątpliwości interpretacyjne.
Od 1 stycznia 2022 r. zaczną być stosowane nowe warunki sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej w produkcji ekologicznej. Dotyczy to w szczególności sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej, w tym także grup podmiotów, oraz kontrolę identyfikowalności oraz kontrolę bilansowania masy.
Po raz kolejny przedłużono okres obowiązywania tymczasowych przepisów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Tym razem tymczasowe zasady mają obowiązywać do 1 lipca 2021 r.
EFSA zdecydował o obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu np. do pozostałości fluopyramu w morwie, owocach bzu, buraków, cebuli, szalotki, szczypiorku czy pietruszki. Zmiana dotknęła także dichlofopu, ipkonazolu i terbutyloazyny w takich produktach jak np. mleko czy kukurydza.
Kwiecień 2021 przyniósł 83 nowe akty dotyczące prawa żywnościowego. Czego dotyczyły? Tego dowiesz się z raportu LEX Scan oraz słuchając najnowszego podcastu.
Nowość w Strefie Managera! Podcast dotyczący systemów certyfikacji żywności dostępny dla użytkowników Strefy. Nagranie stanowi wersję audio niniejszego materiału czytanego przez autorkę.
Rozporządzeniem 2019/1381 znowelizowano Ogólne Prawo Żywnościowe poprzez dodanie przepisów w zakresie oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowy. Odnoszą się one m.in. do ustalenia ogólnych celów i zasad informowania o ryzyku.
Wyrokiem Trybunału z dnia 29 kwietnia 2021 r. proszek uzyskany z osadów glonu Lithothamnium calcareum, które są czyszczone, suszone i rozdrabniane został uznany za nieekologiczny składnik pochodzenia rolniczego, który nie może być stosowany przy przetwarzaniu żywności ekologicznej, takiej jak napoje ekologiczne na bazie ryżu i soi, w celu jej wzbogacenia w wapń.
Ogłoszono tekst jednolity ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która stanowi jeden z najważniejszych aktów na gruncie krajowego prawodawstwa w zakresie prawa żywnościowego
Przepisy w zakresie pakowania produktów ekologicznych i ich transportu do innych podmiotów lub jednostek uległy rozbudowania. Zmiana dotyczy zakresu obowiązkowych informacji.
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
W marcu 2021 uchwalono 112 nowelizacji prawa żywnościowego, na co złożyło się 89 zmian prawa unijnego oraz 23 prawa krajowego. Komentarz do zmian teraz dostępny także w formie podcastu.
Nowe włoskie przepisy zobowiązują producentów do zamieszania na etykietach produktów informacji na temat ich wpływu na środowisko. Pomimo braku ustanowienia odpowiednich wytycznych w zakresie stosowania tych regulacji, wszystkie produkty sprzedawane na we Włoszech będą musiały spełniać wymogi włoskiego prawa.
Od dnia 21 kwietnia 2021 r. stosuje się rozporządzenie 2019/625, w którym określono wymogi dotyczące wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Akt ten stanowi uzupełnienie przepisów w sprawie urzędowych kontroli określonych w rozporządzeniu 2017/625.
Przedłużono termin przyjmowania wniosków o uznanie organów kontrolnych i jednostek certyfikujących do celów równoważności w odniesieniu do produktów ekologicznych. Jest to kolejna - po grudniowej aktualizacji wykazu uznanych jednostek certyfikujących oraz ich specyfikacji - nowelizacja w zakresie warunków przywozu eko produktów do UE.
Komisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego opierający się na 23 działaniach skupionych wokół 3 głównych osi. Głównym celem planu jest wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w Unii Europejskiej jeszcze przed 2030 r.
Referat z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021: Ogólny przegląd zmian w prawie żywnościowym za okres grudzień/styczeń/luty
Nagrania referatów z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/649 zmieniono poziomy izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
W lutym 2021 uchwalono 98 nowelizacji prawa żywnościowego, na co złożyło się 77 zmian prawa unijnego oraz 21 prawa krajowego. Komentarz do zmian teraz dostępny także w formie podcastu.
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/127 określono szczególne wymogi dotyczące wprowadzania na terytorium Unii drewnianych materiałów opakowaniowych do transportu niektórych towarów pochodzących z niektórych państw trzecich i wymogi dotyczące kontroli zdrowia roślin w odniesieniu do takich materiałów.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/82 zezwolono na wprowadzanie na rynek soli sodowej 6’-sjalolaktozy (6’-SL) jako nowej żywności. Będzie ona mogła być stosowana np. w batonach zbożowych, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz suplementach żywnościowych.
Na mocy rozporządzenia 2021/279 ustanowiono szczegóły wdrażania przepisów w zakresie rolnictwa ekologicznego. Określono m.in. etapy procedury stosowane przez podmioty w przypadku podejrzenia niezgodności z przepisami z powodu obecności niedopuszczonych produktów lub substancji, metodykę urzędowego postępowania wyjaśniającego oraz warunki stosowania niektórych oznaczeń.
Najnowsza nowelizacja załączników rozporządzenia Komisji (UE) nr 852/2004 włączyła do przepisów w sprawie higieny środków spożywczych regulacje dotyczące zagwarantowania kultury bezpieczeństwa żywności oraz redystrybucji żywności.
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia
Ze względu na sytuację epidemiologiczną związaną z pandemią koronawirusa ponownie przedłużono termin stosowania odstępstw od warunków przeprowadzania urzędowej kontroli, które miały trwać do 1 lutego 2021 r. Obecnie termin ten uległ przedłużeniu do 1 lipca 2021 r.
Brexit spowodował nową sytuację prawną związaną z wyzwaniami jakie obecnie stawia przed przedsiębiorcami z branży spożywczej prowadzenie handlu z Wielką Brytanią. W celu zapewnienia niezakłóconej wymiany handlowej oraz możliwości dalszego kontynuowania wspólnych interesów konieczne było ustalenie odpowiednich wytycznych w tym zakresie.
Od 3 lipca 2021 r. obowiązywać będzie zakaz sprzedaży jednorazowych sztućców, patyczków do uszu, słomek i mieszadełek z plastiku. Do kiedy przedsiębiorcy mogą używać zalegających w magazynach zapasów?
W ramach posiedzenia Rady ds. Rolnictwa przedstawiono wyniki analizy ekonomicznej dotyczącej spodziewanych do 2030 r. skutków gospodarczych toczących się i przyszłych negocjacji handlowych w unijnym sektorze rolnym.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1633 zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do pozostałości azynofosu metylowego, bentazonu, dimetomorfu, fludioksonilu, flufenoksuronu, oksadiazonu, fosalonu, piraklostrobiny oraz środków odstraszających: oleju talowego i teflubenzuronu w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Unia Europejska prowadzi aktualnie prace nad kodeksem postępowania odnoszącego się do stosowania odpowiedzilanych praktyk w zakresie biznesu i marketingu w branży spożywczej. Projekt kodeksu ma być gotowy już w czerwcu 2021 r.
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/2151 ustalono specyfikacje dotyczące oznakowania kubków na napoje. Oznakowanie dotyczy kubków na napoje wyprodukowanych częściowo lub w całości z tworzywa sztucznego.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1820 zezwolono na wprowadzanie na rynek suszonych glonów Euglena gracilis jako nowej żywności.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1993 zezwolono na wprowadzanie na rynek biomasy drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierającej selen jako nowej żywności. Biomasa została wpisana w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1822 zezwolono na wprowadzanie na rynek biomasy drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom jako nowej żywności. Biomasa została wpisana w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Grudzień 2020 przyniósł rekordową liczbę zmian w prawie żywnościowym. Tylko w ciągu jednego miesiąca uchwalono aż 130 aktów prawnych, które w dużej mierze regulowały kwestię stosunków UE i Wielkiej Brytanii po Brexicie.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1821 zezwolono na wprowadzanie na rynek wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyciąg został wpisany w kategorii „suplementy żywnościowe”.
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.
Ogłoszono tekst jednolity ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który scala poprzednie nowelizacje tego aktu. Wiele z nich weszło w życie z dniem 1 stycznia 2021 r.
Owady przeznaczone do spożycia przez ludzi pochodzące z Tajlandii mogą wprowadzane do Unii Europejskiej na mocy rozporządzenia 2020/1572.
U podstaw uchwalenia nowych regulacji leży podniesienie jakości wody wodociągowej w całej Unii Europejskiej. Dodatkowo, limity niektórych zanieczyszczeń mają być bardziej rygorystyczne np. w odniesieniu do ołowiu. Wszystkie te działania zmierzają do zagwarantowania każdemu Europejczykowi dostępu do bezpiecznej wody,...
Liczne nieprawidłowości związane z nasionami sezamu pochodzącymi z Indii spowodowały konieczność wprowadzenia odpowiednich środków, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Wykryte ryzyko dotyczyło przede wszystkim zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami.
Dobrostan zwierząt stanowi coraz częściej przedmiot debaty w krajach członkowskich UE. Z prowadzonych badań wynika, że dla konsumentów europejskich nie jest obojętne to w jakich warunkach hodowane są zwierzęta oraz, że popierają poprawę dobrostanu zwierząt przeznaczonych na żywność.
Zmieniono załączniki rozporządzenia nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1- metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Komisja uchwaliła wieloletni program kontroli na lata 2021–2025. Mają one być przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich w celu weryfikacji stosowania prawodawstwa Unii dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego.
Substancje kwas askorbinowy (E 300) i kwas cytrynowy (E 330) mogą być stosowane jako przeciwutleniacze w odniesieniu do pakowanych białych warzyw przeznaczonych do dalszego przetworzenia. Ma to ograniczyć marnowanie żywności, podnieść jej ogólną jakość oraz wydłużenie okresu przydatności do spożycia białych warzyw.
Rozporządzeniem 2020/977 wprowadzono pewne odstępstwa w odniesieniu do warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Początkowo zmiany te miały obowiązywać do 30 września 2020 r., a niektóre do 31 grudnia 2020 r., jednakże rozporządzeniem wykonawczym 2020/1667 z dnia 10 listopada 2020 r. Komisja przedłużyła stosowanie wszystkich odstępstw do dnia 1 lutego 2021 r.
Rozporządzeniem 2020/977 wprowadzono pewne odstępstwa w odniesieniu do warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Początkowo zmiany te miały obowiązywać do 30 września 2020 r., a niektóre do 31 grudnia 2020 r., jednakże rozporządzeniem wykonawczym 2020/1667 z dnia 10 listopada 2020 r. Komisja przedłużyła stosowanie wszystkich odstępstw do dnia 1 lutego 2021 r.
Idea papierowej butelki Coca-Coli stanowi element szerszej strategii marki, która w 2018 r. ogłosiła globalną inicjatywę pod nazwą „Świat Bez Odpadów” (ang. World Without Waste). Wśród licznych założeń kampanii, Coca-Cola zadeklarowała m.in., że do 2030 r. co najmniej 50% składu wykorzystywanych przez nią opakowań stanowić będą surowce wtórne.
Rozporządzeniem Komisji 2020/1341 tymczasowe środki mające zastosowanie w odniesieniu do urzędowych kontroli, ze względu na pandemię koronawirusa będą obowiązywały nadal. Jedną z najważniejszych zmian, które pozostały w mocy jest możliwość prowadzenia kontroli zdalnie.
Nowe rozporządzenie 2018/848 zacznie być stosowane rok później niż początkowo planowano. W konsekwencji jego przepisy będą miały zastosowanie od 1 stycznia 2022 r. Główną przyczyną zmiany terminu był wybuch pandemii COVID-19.
Po blisko 5 latach działalności, z dniem 6 października 2020 r. zniesiono Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Nawet pomimo wybuchu pandemii, rynek żywności ekologicznej zachował tendencję wzrostową, która szacowana jest na ponad 20%. Oznacza to 3,5 razy szybszy wzrost w porównaniu do średniej dla całego koszyka spożywczego.
Siedem państw członkowskich UE zgłosiło swój sprzeciw wobec wprowadzenia systemu Nutri-Score jako obowiązkowego modelu znakowania w Unii. Za wprowadzeniem tzw. „sygnalizacji świetlnej” opowiadają się organizacje konsumenckie z całej Europy
System FoP (Front-of-Pack) polega na znakowaniu czerwonym symbolem umieszczonym na przodzie opakowania produktów zawierających wysokie ilości cukru, soli i tłuszczy nasyconych
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
Kluczową zmianą jest przyznanie odstępstwa od stosowania przepisów rozporządzenia 2020/1255 kilku państwom członkowskim (w tym Polsce) oraz dodanie nowej kategorii produktów podlegających przepisom rozporządzenia
Początkowo nowe rozporządzenie 2018/848 dotyczące rolnictwa ekologicznego miało wejść w życie z dniem 1 stycznia 2021 roku. Termin ten jednak może ulec zmianie ze względu na pandemię koronawirusa
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
Zawsze aktualna lista pozycji dostępnych w Strefie Managera
Najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie wskazują na konieczność nowelizacji dotychczas obowiązujących przepisów
Średni czas oczekiwania na wyniki badań ws. pozostałości po pestycydach wynosi min. 30 dni, a wysokość mandatów karnych oscyluje w przedziale 50-500 zł - tak wynika z najnowszego raportu NIK.
„Zielony Ład” to nowa strategia UE zmierzająca do przekształcenia Europy w pierwszy kontynent neutralny dla klimatu. Tylko w latach 2021-2027 UE planuje przeznaczyć na ten cel 100 mld euro.
Producenci żywności coraz częściej decydują się na powielenie informacji z etykiety na froncie opakowania. Szczególnie interesującą formą prezentowania walorów odżywczych produktu jest tzw. „model sygnalizacji świetlnej”, w którym określone wartości powiązane są odpowiednimi kolorami.
Od roku 2016 w ramach systemu wymiany informacji o oszustwach żywnościowych w UE, rozpatrzono 861 spraw dotyczących zafałszowań, a liczba zapytań każdego roku rośnie.
Zmiany w przepisach dotyczących ukż objęły również rolnictwo ekologiczne. UE określiła obowiązki w zakresie urzędowej kontroli rolnictwa ekologicznego.
Komisja Europejska po raz piąty przyznaje dotacje na promocję produktów sektora rolno-spożywczego. Łączna kwota przeznaczona na ten cel wynosi 191,4 mln euro.
Kolejne sieci decydują się na otwarcie wyspecjalizowanych sklepów, w których oferowane są wyłącznie produkty ekologiczne. Do tego grona dołączył Carrefour oraz Bio Family.
Od dnia 14 grudnia 2019 r. weszły w życie nowe regulacje związane z urzędową kontrolą żywności, które m.in. wprowadzają częściową prywatyzację w tym zakresie.
W dniach od 30 listopada do 1 grudnia 2019 roku w Targach Kielce miały miejsce targi Slow Life, które łączyły cztery różne imprezy branżowe...
Wartość rynku żywności ekologicznej w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich 7 lat zwiększyła się o ponad połowę i nadal wykazuje tendencję wzrostową.
Rolnictwo ekologicznego (zwane również biologicznym, organicznym lub biodynamicznym) jest najbardziej restrykcyjnym system jakości żywności w Unii Europejskiej. Do tej pory regulowane były rozporządzeniem nr 834/2007, które od roku 2021 zostanie zastąpione rozporządzeniem 2018/848. Jakie zmiany się z tym wiążą?